Evolutii, episodul 4

Testul TBT la explozia minelor 2013 - Sursa: ACTTM via Revista Tactica

Testul TBT la explozia minelor 2013 – Sursa: ACTTM via Revista Tactica

Este deja cunoscut testul balistic efectuat de specialistii ACTTM asupra carcasei TBT 8×8, experiment incheiat cu succes si prezentat pe larg intr-un articol din primul numar al Revistei Tactice.

In poza alaturata se poate vedea blindajul suplimentar care actioneaza ca un fund dublu, preluand si disipand partial socul exploziei protejand astfel carcasa transportorului.

Dispunerea blindajului suplimentar exterior aminteste de un alt test efectuat in perioada 2008-2009, care urmarea certificarea STANAG la nivelul 2a/b (6kg de explozibil) si 2 KE pentru un transportor TABC-79 4×4.

 

Blindaj suplimentar de protectie balistica la mine 2009 - Sursa: Revista Fortelor Terestre

Blindaj suplimentar de protectie balistica la mine 2009 – Sursa: Revista Fortelor Terestre

 

Atunci, daca in privinta protectiei la gloante rezultatul a fost cel asteptat, in privinta protectiei la mine testul a fost nereusit, carcasa suferind rupturi. Mai multe detalii referitoare la acel test gasiti aici.

Acum insa, TBT-ul a trecut testul fiind certificat STANAG la nivelul 3a/b la protectia impotriva minelor (8kg de explozibil plasat sub roata, respectiv sub podea), rezultat datorat atat blindajului suplimentar, din ce se poate vedea mai evoluat cat si, cel mai probabil, formei si constructiei carcasei.
Ca nivel de protectie la mine TBT este deci echivalent cu Piranha IIIC importate din Elvetia, diferenta fiind facuta de protectia impotriva gloantelor unde Piranha dispune deocamdata de un blindaj suplimentar mai avansat.

Tinand insa seama ca Mowag, producatorul Piranha, este unul din liderii mondiali de profil, avand o experienta extrem de vasta si face investitii in cercetare pe masura, rezultatul obtinut de ACTTM si UA Moreni cu TBT este extrem de onorabil.

Daca evolutia se va mentine si se vor continua investitiile in tehnologie, atunci sint sanse ca TBT-ul sa recupereze si diferenta de protectie in zona KE fata de liderii clasei si, in functie de restul dotarilor si de pret, sa fie o propunere foarte interesanta pentru cei acum se uita la ofertele din Ucraina sau Serbia.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.