Nimeni nu e profet in tara lui, episodul 3

Mai ales daca tara e Romania.

Boeing prezinta in clipul de mai sus un sistem multirol inovativ numit Adaptive Force Protection System (AFPS).
La turela clasicului Avenger s-a adaptat un sistem de prindere pentru o gama larga de lansatoare de rachete sol-aer si sol-sol printre care AIM-9 Sidewinder, Hydra (plus variantele ghidate) si Hellfire, in afara containerelor Stinger originale. In plus, au mai fost instalate o mitraliera de calibrul 12,7mm, un tun de 25mm si chiar un laser de mare putere (care a fost testat deja impotriva unor UAV-uri de mici dimensiuni).

Boeing prezinta sistemul ca fiind “agnostic” in ceea ce priveste munitia folosita dar si in ceea ce priveste platforma transportoare.

Daca ideea unei platforme deschise pentru instalarea rachetelor sol-aer si sol-sol pare familiara, e pentru ca un concept similar a fost deja prezentat in Romania (de citit “Nimeni nu e profet in tara lui, episodul 1“) dar se pare ca nu a starnit suficient interes pentru a fi si cumparat.

Avenger AFPS - Sursa: Boeing

Avenger AFPS – Sursa: Boeing

 

Chiar daca s-a renuntat la PAAD, nevoia unui sistem sol-aer cu raza scurta, mobil, exista inca si cum CA-95 este complet depasit, acesta va trebui schimbat mai degraba mai devreme decat mai tarziu.
Daca dezvoltarea PAAD a fost oprita inainte de a fi gasite solutii pentru inlocuirea vechilor rachete A-94/95 cu unele mai performante, asa cum Boeing a inlocuit Stinger cu Sidewinder, atunci nu ar ramane decat varianta importului intregului sistem.

Varianta instalata pe camion- Sursa: Boeing via defence24.pl

Varianta instalata pe camion- Sursa: Boeing via defence24.pl

 

Cum Avenger a fost deja oferit Poloniei (cititi pe defence24.pl, entuziasmul din comentarii e la cote maxime) este foarte posibil ca urmatoarea pe lista sa fie Romania.
Deocamdata putem sta linistiti, ne salveaza (!) lipsa banilor.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Nimeni nu e profet in tara lui, episodul 3”

  1. Nu vreau sa fiu rau dar pana la Pantsir sau Tunguska mai e cale lunga….oricum este interesanta solutia oferita.

    • admin says:

      Adevarat dar trebuie sa facem cativa pasi pe calea aia si primul ar fi sa inlocuim CA-95 cu ceva mai modern. Avenger (cu Sidewinder), Spyder-SR sau IRIS-T ar fi potrivite ca performante, de pret nu discutam ca oricum nu avem bani de nici unele. Panstir ar fi echivalentul rus dpdv al rolului dar judecand dupa preferinta Armatei pentru rachete IR (Mistral/MICA) nu se va merge in directia aia decat atunci cand vom inlocui SA-8. Adica peste multi ani de acum incolo.