OPFOR: Winter is coming

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “OPFOR: Winter is coming”

  1. Armament de infanterie antimaterial?
    La cat sunt de aerotransportabile cred ca nu au blidajul sufcient de gros sa reziste la un 12.7 mm.
    Altceva mai bun nu cred ca o sa prindem pin dotarea nostra prea rapid.
    Impresionant oricum!

    • admin says:

      Probabil ca nu dar, la fel, Romania nu are inca 12,7mm AMR. Gepard-ul o sa intre (sau nu) in dotare mai incolo, tot RPG-7 ramane baza. Insa blindajul frontal al BMD-4M rezista la mai mult de 12,7mm si va inlocui BMD-2 in dotare.
      Pe de alta parte, nu orice lovitura de RPG va lovi tinta, mai ales cand asta si raspunde la foc. Teoria din poligon e una, realitatea e alta.

      • stelian says:

        pe de alta parte BMD-urile pot fi atacate inca din aer cu mitraliere grele A-A, chiar daca blindajul frontal al BMD-4 rezista la mai mult de 12.7 masinaria poate fi atacata si din alte unghiuri. In plus masina asta e mai mult “calarita” decat ocupata inauntru din cauza spatiului redus la interior. Una peste alta mi se pare un vehicul destul de vulnerabil ca transportor de trupe, e mai mult pt. artilerie mobila si ca sa nu alerge parasutistii la picior. Daca pierd elementul supriza cred ca trupele inarmate cu vehiculul asta sufera pierderi grele in fata unui aparator care stie ce are de facut. Daca in padurea aia din filmulet asteapta un TAB sau o mitraliera A-A cvadrupla, sita ajunge BMD-ul ala la sol.

        • admin says:

          Pe langa echipament specific, parasutistii au nevoie si de tactici speciale. Nu e de asteptat sa supravietuiasca desantarii in mijlocul unui batalion AA sau intalnirii neprogramate cu un grup de blindate grele in camp deschis. Pentru asta au nevoie de informatii precise si, bineinteles, se bazeaza mai mult pe elementul surpriza si pe mobilitate.

          Cam asta ar fi unul din rolurile pe care l-ar avea in US Army: “conducts a joint forcible entry mission, rushing forces from their airborne insertion point to the seizure of their objective. The objective would become a forward airfield for reinforcing and follow-on forces, a Stryker brigade combat team.
          .

  2. M.C says:

    scuze de off

    tu sti mai multe despre T-55 ale noastre?
    pe wikipedia cica avem 530, mai sunt 530? functioneaza?
    mersi

    • admin says:

      E foarte greu de aflat numarul exact de T-55 active (iar alea din depozite, aproape imposibil), chiar si numarul de TR-85M1, teoretic mult mai usor de verificat, nu e stiut cu certitudine.

      Insa cred ca se poate face un raport, trei din cele 5 batalioane par a avea inca T-55: Bat114 Targoviste, Bat814 Turda, Bat912 Murfatlar.

      • M.C says:

        deci am putea spune ca din cele 5 batalioane 3 ar avea t-55. 1 ar avea m1 bizon si altu’ tr85 (nu bizon)

        ar mai ramane (daca ne luam dupa wikipedia) 380 t-55 + 200 tr-85.
        daca ar functiona toate astea….(inclusiv batalioanele “active”)

        am mai observat pe wikipedia ca cifrele de la TAB-71 au tot scazut treptat si au in dreapta: “Will be replaced by the future TBT 8×8 APC, currently in development.”

        imi e frica sa ma gandesc cat din tot ce avem (din toate categoriile) in cifre functioneaza…

        • admin says:

          Nu stiu cat de sigur e dar din imaginile de pe la aplicatii reiese ca ambele batalioane ar avea TR-85M1 dar, cel putin unul din ele, si TR-85 nemodernizat.