Talcioc, episodul 4

PzH 2000 - Sursa: Wikipedia.org

PzH 2000 – Sursa: Wikipedia.org

Cele mai recente vanzari facute de principalul furnizor de echipament militar uzat al Europei, evident Germania: 12 obuziere autopropulsate PzH 2000 pentru Croatia si doua baterii de rachete anti-aeriene Patriot pentru Spania.

Cele 12 blindate, suficiente pentru infiintarea a doua baterii, ii vor costa pe croati aproximativ USD55mil, aici fiind incluse revitalizarea echipamentelor, piesele de schimb si antrenamentul.

La aproximativ USD4,6mil per blindat, nu e o afacere proasta insa PzH 2000 este unul din cele mai complexe (deci scump de intretinut) obuziere autopropulsate de pe piata asa ca e de urmarit cum se vor descurca croatii cu intretinerea lor.

In cazul in care afacerea se dovedeste un succes, cel putin oferta de PzH 2000 uzate e asigurata, atat germanii cat si olandezii avand stocuri importante.

Lansator Patriot german in Turcia - Sursa: Bundeswehr via nato.int

Lansator Patriot german in Turcia – Sursa: Bundeswehr via nato.int

 

Spaniolii vor contribui la bugetul german cu inca USD51mil, bateriile Patriot fiind transferate aproape pe gratis daca se tine cont de sumele de sute de milioane necesare unor sisteme noi. Insa pentru spanioli nu e totul roz, fiind de asteptat sa mai cheltuiasca serios pentru modernizarea lor, germanii indicand cu ceva timp in urma ca operatiunea ar fi foarte necesara si costul ei a fost unul din motivele pentru care Polonia a dat inapoi de la o tranzactie similara. In plus, negocierea va trebui facuta direct cu Raytheon asa ca daca acestia nu au fost inclusi la discutii de la inceput, s-ar putea sa apara surprize.

Pe segmentul sistemelor anti-aeriene cu raza medie-lunga uzate piata este mai mica, din nou posibilii furnizori fiind Germania si Olanda, si optiunile se epuizeaza rapid. Pe de alta parte, vanzarea sistemelor Patriot de catre Germania ar putea fi un semnal ca s-a decis abandonarea lor in favoarea MEADS deci e posibil ca in viitor sa devina disponibile si alte baterii.

In acelasi timp SUA ar intampina unele probleme in obtinerea fondurilor pentru modernizarea Patriot asa ca e posibil sa nu vedem prea curand o versiune 2.0 ingloband elemente ale MEADS.

Ramane de vazut cum va influenta asta oferta de sisteme uzate, amanarea introducerii unor noi variante neajutand prea mult.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.