Cu ce vom inlocui mitralierele usoare, episodul 2

UKM-2000 - Sursa: zmt.tarnow.pl

UKM-2000 – Sursa: zmt.tarnow.pl

Polonezii au comandat fabricii ZMT 378 de mitraliere UKM-2000P, modificate.

Este probabil vorba de ultima varianta a UKM-2000P (UKM-2015P ?), dupa ce primele incercari de conversie a PKM la calibrul 7.62×51 NATO nu au avut succes.

E interesant cum polonezii au perseverat, aducand modificari incrementale pana la stadiul in care deficientele par sa fi fost remediate. Cuvantul cheie este “par“, deoarece noua versiune a UKM mai are de trecut testele ce vor incepe luna aceasta. Totusi polonezii par destul de siguri de rezultat astfel incat si-au permis sa lanseze comanda inainte de finalizarea testelor.

Mai ramane un amanunt deloc minor: pretul.

Pentru 378 de bucati se vor plati PLN24.759.000 (~EUR6mil). Asta inseamna ~EUR15.000 per mitraliera. Chiar si luand in calcul TVA-ul inclus (23%), pretul nu e chiar mic. Evident, ar trebui comparat cu celelalte variante aflate pe piata. Totusi, avand in vedere ca numarul necesar e destul de mic, nici pretul nu e o problema foarte mare.

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “Cu ce vom inlocui mitralierele usoare, episodul 2”

  1. xRogue says:

    Cand cumperi ceva produs din tara nu trebuie avut in vedere doar pretul de vanzare pt. ca o parte din banii platitit se vor introarce la buget sub forma de taxe si impozite in timp ce la import nu prea, asa ca la preturi apropiate iesi mult mai bine daca cumperi din tara.

    De asemenea trebuie avute in vedere si costurile aditionale care vin odata ce cumperi alt tip de mitraliera: noi instrumente si echipamente pt. mentenanta/repararea noi mitraliere (fiind de import, probabil, acelea vor fi si ele importate deci statul iarasi nu mai recupereaza niste bani), instruirea celor care se ocupa de mententa cu noile echipamente, crearea unor stocuri aditionale de piese (aceeasi problema cu importul), etc. Asa ca este posibl ca si cand un produs fabricat in tara sa aibe un pret cu 50% mai mare sa fie defapt, pe tremen mediu-lung, mai ieftin pt. tara respectiva decat unul din import.

    In ce ii priveste pe polonezi ei sunt pragmatici si vor sa isi apere tara or asta nu se poate fara o industrie de aparare.

  2. Raptor says:

    Preferatul meu este LSAT, model nou, ieftin si foarte usor.

    Cred ca ar trebui sa ne uitam la anumite capitole la export mai degraba pentru a ne dota armta cu ce e mai bun, sa reusim sa ne apropiem de standardele aliatilor ca deja au trecut un deceniu si noi am ramas cu standardele noastre si aliatii cu ale lor si nu in ultimul rand sa incercam sa integram cat mai mult in tara, eventual sub licenta sau parteneriate.

    • admin says:

      LSAT urma sa faca parte dintr-un alt episod, alaturi de LWMMG si Ultimax. N-am mai ajuns pana acolo.

      Si da, cam asta ar fi salvarea, in loc sa se faca mereu proiecte dupa specificatiile interne, care sint sau nu exportabile, ar trebui orientata toata productia spre export. Daca MApN-ul va dori, va cumpara (oricum nu va mai avea de ales), daca nu macar industria ramane cu banii din exporturi. Pana acum insa nu am vazut ceva facut “doar” pentru export, dupa explorarea pietei externe si fara nici o legatura cu ce vrea MApN-ul sau vreo compatibilitate cu standardele romanesti actuale. Pur si simplu ceva ce se cere afara si atat.