Cum ar arata in realitate SIRET-ul RoAF

E cunoscuta propunerea ca o varianta a SHORAD-ului SIRET sa intre in dotarea RoAF, conectat intr-o arhitectura “deschisa” la celelalte elemente AA. Lansatorul IRIS-T SLS aparea intr-o varianta minimalista, externalizand senzorii si sistemele C3, concept prezentat mai jos:

IRIS-T SLS - Sursa: SHORAD SOLUTIONS FOR THE AIR FORCES SYSTEMS UP-GRADE via afahc.ro

IRIS-T SLS – Sursa: SHORAD SOLUTIONS FOR THE AIR FORCES SYSTEMS UP-GRADE via afahc.ro

 

O versiune reala exista, fiind deja in productie:

IRIS-T SLS pentru Suedia - Sursa: Diehl

IRIS-T SLS pentru Suedia – Sursa: Diehl

 

Diehl a anuntat o noua comanda din partea Suediei pentru IRIS-T SLS, sistem ce va inlocui VSHORAD-urile locale RBS-70/90. Dupa cum se poate vedea, lansatorul tractat este extrem de similar conceptului SIRET pentru RoAF, romanii avand cel putin cui sa ceara referinte despre performantele sale, in afara producatorului. Desi o comanda suplimentara insemna implicit ca suedezii ar fi deocamdata multumiti.

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “Cum ar arata in realitate SIRET-ul RoAF”

  1. Marius Z. says:

    Deja caruciorul suedez e mai scump decat cel propus noua, ca are 4 roti 🙂

    Parca mai frumoasa e versiunea pe SAUR2 sau camion, dar mai greu de ascuns, ce-i drept. Asa ceva ar trebui integrat la noi sa lucreze cu Gepard/Skyshield Oerlikon.

    • Marius Z. says:

      Pana una-alta, norvegienii il integreaza pe NASAMS2 cu sasiu senilat de M113.

    • admin says:

      Versiunea pe SAUR sau camion e propusa pentru Fortele Terestre. Pentru RoAF se pot face economii, mobilitatea nu e critica, deci carucior.
      Nu e ca si cand S-75 si HAWK are fi mai mobile si le-ar tine in loc SLS-ul.

  2. Ilie says:

    Saab are participatiune in programul Iris-T deci era clar ca vor cumpar, tinand cont de aparitia CAMM. Care CAMM la o adica se poate monta si pe nave. Daca am fi avut in dotarea F-16 niste Iris-T poate avea o logica, dar sa ai in ziua de azi rachete pe sina si nu in containere mise pare cam prostesc.

  3. Eroul Bula says:

    Care ar fi motivul pentru care o aviatie care opereaza cu Python si va opera si AIM-120C ar alege un sistem antiaerian cu IRIS-T in loc de un sistem Spyder SR/MR(ultimul compatibil si cu Stunner) sau de un sistem SLAMRAAM ?
    Daca se contureaza modernizarea fregatelor cu britanicii, cu solutie Sea Ceptor, pentru ce ar merge fortele terestre pe IRIS-T in loc de CAMM?

    Pentru raza scurta, preferatul meu este CAMM (compact, mai multe rachete pe masina, cold launch, pret).
    In privinta solutiilor de amplasare, pentru aviatie e ok pe remorca, pentru paza bazelor aeriene, depozitelor etc iar pentru fortele terestre amplasare pe SAUR-2 sau similar, neaparat amfibiu.

    • admin says:

      Romania a comandat AIM-9 si AIM-120 pentru F-16, nu stiu daca vor mentine Python-3 dupa retragerea LanceR deci nu exista o legatura directa cu Spyder.

      SLAMRAAM exista operational doar ca NASAMS II, frate cu HAWK XXI cu care avem o istorie. Deci motivul pentru IRIS-T/CAMM/MICA ar fi comercial, nu tehnic. AMRAAM e alegerea superiora dar si mai scumpa.

    • Motivul pentru IRIS-T este ca deja e integrata cu F 16 inclusiv MLU.
      A te limita la un sistem de armament doar de dragul compatibilitatii cu ce ami ai prin ograda oricum nu este o idee foarte buna in cele mai multe cazuri limitand evolutia unui sistem de arme.

    • admin says:

      Hisar din poze nu sint destinate Aviatiei ci Fortelor Terestre, postarea de fata are ca subiect SIRET-ul RoAF. Exista cel putin doua variante IRIS-T destinate FT, una pe camion si cealalta pe transportor – ar fi echivalentele Hisar din imagini.

  4. […] alta varianta ar fi sistemul IRIS-T SLM, aflat acum in ultimele teste. Suedia a cumparat deja varianta cu raza scurta SLS si foloseste aceeasi racheta pe avioanele de vanatoare Gripen deci ar fi fost o alegere logica. […]