Sezatoare, episodul 17

Fregata anti-submarin Dupleix, una din navele care au vizitat Marea Neagra - Sursa: Ron Reeves, U.S. Navy -defenseimagery.mil via wikipedia.org

Fregata anti-submarin Dupleix, una din navele care au vizitat Marea Neagra – Sursa: Ron Reeves, U.S. Navy -defenseimagery.mil via wikipedia.org

Ce faci bade, sezi si cugeti?

Numa’ sed…

Spoiler: continuarea va urma mai incolo.

Unul din cele mai dificile exercitii e de a pune un pret pe securitate. Exista o multime de raspunsuri la problema, unele inteligent-glumete, altele meditativ-filozofice, foarte putine pur si simplu contabile. Insa atunci cand e vorba de investitii in sistemul de aparare, nu se poate ocoli intrebarea “Care este valoare securitatii aditionale obtinute daca se investeste suma X?“. Daca intrebarea e prea dificila, se poate incerca si varianta “Care ar fi alternativele de cost, pentru a se obtine acelasi obiectiv?“.

In unele cazuri mai speciale, se poate raspunde destul de clar: de exemplu, serviciul de politie aeriana costa Tarile Baltice aproximativ EUR9mil pe an. Suma nu acopera toate costurile, tarile “donatoare” de securitate acoperind o buna parte din ele si este de asteptat sa creasca in viitor. Din punct de vedere contabil, punand in balanta suma amintita cu cea de EUR1,5Bil estimata ca necesara pentru ca aceleasi tari sa-si asigure singure protectia aeriana, “inchirierea” securitatii are sens.

Romania a evitat va evita la mustata rusinea, cumparand cele douasprezece F-16 deci pare un membru NATO aproape valabil. In realitate lucrurile nu stau chiar asa, trebuind remarcat ca anii 2014-2015 au fost marcati de rotatia aproape constanta a navelor NATO patruland apele teritoriale ale Romaniei si Bulgariei. Misiunile nu au fost puse in mod oficial sub egida unei Politii Navale a Marii Negre, inclusiv pentru a menaja unele orgolii (in mod gresit), insa in esenta despre asta a fost vorba.

Odata cu intarirea Flotei Marii Negre (a Rusiei, pentru a evita orice confuzie) concomitent cu ne-intarirea flotelor romanesti si bulgaresti, misiunile de patrulare ale navelor NATO in apele respectivelor doua state vor trebui permanentizate. Cum modelul deja exista (Tari Baltice, politie aeriana), nu va fi greu de transplantat ceva mai la Sud si aplicat componentei navale. Si cum totul are un cost, va fi momentul in care se va afla exact, in mod oficial, cat costa – lunar/semestrial/anual – securitatea in zona maritima a Romaniei. Abia atunci se va putea face un calcul contabil in care se vor pune in balanta costurile investitiei intr-o flota autohtona, capabila sa asigure un nivel similar de securitate.

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “Sezatoare, episodul 17”

  1. enzo says:

    Hai sa va zic o poveste.
    O firma mare are o instalatie care arde gunoaie in cuptoarele sale ca si combustibil aditional. Gunoaiele provin de la diferite firme specializate in selectarea/trierea gunoiului. Temperatura mare la care se face arderea duce la poluare aproape de 0%. In fine… intelegeti voi. 🙂
    Pentru ca e nevoie sa fie bine sa nu fie rau una dintre firmele care livreaza gunoi drept combustibil apartine unor politicieni din parlament. Intr-o zi poarta de alarma radioactiva incepe sa piuie la banda care alimenta arzatorul de gunoi! Se opreste tot, este adus un detector portabil si oamenii gasesc niste deseu de la clinica medicala de imagistica. Oamenii de acolo ca niste buni gospodari au aruncat la gunoi ca pe o bucata de hartie niste material radioactiv folosit in scopuri medicale.
    Firma care ar fi trebuit sa selecteze gunoiul nu si-a facut treaba, dar nu poti sa te duci sa le dai peste gura ca e firma baietilor din parlament. La discutiile avute cu ei se pare ca cea mai mare problema a fost defapt prezenta detectorului reactiv nu faptul ca gunoiul nu a fost triat calumea, ca uite ca nu s-ar fi ajuns la situatia asta daca nu aveati voi nenorocitul de senzor.
    Asa e si la noi cu securitatea nationala, nu e vina noastra ca nu avem, e vina lor ca au…

    • admin says:

      Cam asa, cine-i pune sa se inarmeze in halu’ asta si sa strice echilibrul regional? Intr-un fel sau altul din cauza lor vor trebui platiti niste bani de la Buget care, in alte conditii, puteau fi altfel redistribuiti, pentru proiecte sociale, de exemplu.

      • Cezar says:

        La panselute, crizanteme si alte flori, ca alea costa pana la 300 de lei bucata, cand la florarie dai doar 12 lei si poti sa cumperi cat de putine, ca nu afla nimeni. Cumperi 100 de mii in acte, dar in realitate doar 10 mii. E usor de ascuns frauda, ca se usuca, le fura horii, le pisa cainii e.t.c. Au disparut, aia e! De aia nu mai sunt mai deloc. Exemplul recent din Bucuresti.

        • admin says:

          Si ala e tot un fel de program “social”, de ajutorare a hotilor. Ce, nu e si ei oameni? /sarcasm off
          Nu am vazut prea mari demonstratii cu ocazia asta deci pe romani, in speta bucuresteni, nu-i doare prea tare. Deci daca nimanui nu-i pasa, se va face in continuare acelasi lucru doar n-a murit nimeni, nu?

  2. […] metoda de evaluare a investitiei a fost amintita deja aici insa, cum nu se stie costul echivalent al inchirierii serviciului ASW de la alti membri NATO, doar […]