Oportunitati, episodul 16

CZ P-09 - Sursa: cz-usa.com

CZ P-09 – Sursa: cz-usa.com

Minunea s-a intamplat si la inceputul anului in curs s-a anuntat ca Politia romana va retrage in sfarsit pistoalele Carpati. Mult prea tarziu dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Primele informatii indicau Glock-ul ca inlocuitorul cel mai probabil, cel putin la Politia Rutiera insa pe politisti.ro, forumul care a fost (pro)motorul istoricei schimbari, au aparut informatii conform carora a fost achizitionat si un alt model: CZ P-09.

Ambele arme sint performante si vor servi foarte bine dar un lucru care pare sa fi scapat pana acum e justificarea lipsei unei oferte autohtone.

Ca prim fapt interesant la care merita meditat: daca MApN-ul ar cumpara noua arma de asalt de la un producator strain prin import direct, ce mai freamat, ce mai zbucium dar daca Politia cumpara pistoale in acelasi mod, linistea serii. E cel mai clar semnal ca atat clientul cat mai ales Cugirul au acceptat tacit faptul ca producatorul roman nu poate oferi nimic comparabil cu competitia externa.

Al doilea element interesant e legat de gradul de rudenie tehnica dintre CZ P-09 si copia romaneasca a Jericho, un fel de nepot de frate vitreg. Practic Politia cumpara aceeasi ergonomie si sistem de operare ca ale Md95/2000 insa intr-o forma cu greutate mai redusa, o capacitate mai mare, o intretinere mai usoara si, cel mai probabil, la un pret mai mic.

Cugir Md 98/2000 - Sursa: sadefensejournal.com

Cugir Md 98/2000 – Sursa: sadefensejournal.com

 

Din punct de vedere comercial, se poate spune ca fabricantul de la Cugir ajunge pe segmentul LE din propria curte la cota de piata 0 (zero). In orice alta tara cu care romanilor le place sa se compare, o companie care pierde cea mai profitabila piata ar suferi o schimbare imediata de conducere. Protejati de astfel de excese capitaliste de catre statutul lor socialist, Cugirul nu-i in nici o primejdie, bineinteles.

Pentru pistoalele Md 2000, deocamdata mai exista supapa MApN, clientul captiv al celor de la Cugir. Piata militara insa nu e atat de profitabila precum cea civila sau LE, ultimele cerand arme de o calitate mai buna, in serii mai mici si fiind pregatite sa plateasca un supliment de pret. Armata cumpara cantitati mari (la modul general, nu e vorba de MApN) negociind un pret foarte apropiat de pragul de rentabilitate, profitul fiind deci destul de redus.

Punand lucrurile cap la cap, rezulta ca s-a pierdut o ocazie foarte buna pentru a se incerca mentinerea prezentei pe piata prin, cel putin, inceperea unui parteneriat cu una din firmele castigatoare si macar asamblarea pistoalelor cu unele piese fabricate local. Nu e ca si cand retragerea Carpatiului ar lua pe cineva prin surprindere deci motivul lipsei de reactie trebuie cautat in alta parte. Exemplul polonezilor care au inceput exact cu dotarea Politiei lor si asamblarea, urmata de licenta, a P99 nu a impresionat prea mult Cugirul. De fapt, probabil ca nimic nu-i mai impresioneaza.

De trecut pe lista foarte lunga a oportunitatilor ratate de eterna industrie militara romaneasca.

 

Both comments and pings are currently closed.

20 Responses to “Oportunitati, episodul 16”

  1. Ilie says:

    Nu pot sa remarc calitatea materialelor si finisajelor la modelul romanesc. Probabli ca la Cugir nu au ramas prea multi meseriasi avand in vedere ca nici noua arma de asalt nu e gata, de parca ar fi inventat totul de la capat precum mexicanii (https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Polygonal_vs_normal_rifling.svg)

    • admin says:

      Exemplarul din fotografie arata jalnic dar nu stiu daca este de fabricatie recenta sau nu, poate ca au mai imbunatatit ceva. Sau nu. E din ce in ce mai clar ca singuri nu se pot schimba deci e nevoie de un partener extern care sa furnizeze modelul, tehnologia de fabricatie si sa asigure controlul de calitate. Singurul mod de a-l atrage ar fi cu contracte de genul asta.

  2. gsg9 says:

    si ajungem catinel asa la Oportunitati episodul 666 🙂

    pana la urma nu stiu despre ce oportunitati vorbesti, nu are cine si mai ales pt ce sa se streseze

    aparatul de partid si de stat nu este interesat de asa ceva, mai degraba de slujbe si cu toata amenintarea aia absurda a DNAului de un comision/donatie/un contract/o slujba pt nevasta/o spaga ceva

    aia imbracati in verde vor gradul, functia, departamentul, doctoratul, solda, pensia

    poate le stinge careva lumina sau sa taie macar jumate din ei, ca sunt multi si mananca bugetul apararii practic degeaba, aparare nexam, nici macar de o politie aeriana sau navala (adica minimum-minimorum) nu mai sunt in stare, vin altii sa’i “ajute”

    iar aia batranii rataciti prin industria de aparare traiesc de azi pe maine si viseaza sa prinda si ei o pensie acolo

    in contextul asta nu vad unde ar putea rupe careva pisica, nici una dintre parti nu manifesta interes

    in fond astia parca importa si pulberile pt munitie, a la long prevad ca vor importa atat armamentul cat si munitia cu totul

    de la nivelul asta pana la un design modern de pistol cu polymeri e cale lunga

    pana la o arma de asalt moderna e o cale si mai lunga

    iar pana la sa zicem un TBT modern E-o cale-atât de lunga,
    Ca mii de ani i-o trebui
    Luminii sa-i ajunga

    • admin says:

      E Cronica Ratarilor deci material o sa fie si dupa episodul 666, ca nu vad sa se schimbe ceva. Intr-adevar lipseste interesul si nu vad ce solutie ar fi, odata ce s-au prins ca sint niste posturi bune prin conducerile “filialelor”, a Romarm si, mai sus, la MinEc, au trecut totul la categoria “strategice”. Posturile, adica, sint strategice pentru ei, in economia privata n-ar avea nici o sansa deci nici gand sa se privatizeze “intreprinderile strategice”. In rest, oscilam intre “secret” si “dai in mine, dai in fabrici si uzine => nu esti patriot”.

      Am ajuns sa depindem de spaga de la MApN: ramane sa plateasca cineva sa-si deschida atelier local si sa sufle contractul pentru arma de asalt. Doar asa se va schimba ceva.

      PS. Probabil ca Eminescu va fi patronul seriei. Tristete este, melancolie este, nationalism idem, actiune mai putin. Potrivire perfecta.

  3. dan/ says:

    Sa ma ierte cei de la uzina Cugir, dar sunt “gramada”, ca sa zic asa.
    Oricum MAI au fost tot timpul mai orientati spre comenzi in industria locala, daca Cugir nu a mirosit ca vor schimba dotarea si sa îi intrebe pe politisti ce vor,adica ce si cum sa fie pistolul ala, sa sparga lemne, sa bata cuie,……

    10 buc modificate/ imbunatatite si date spre testare ar fi trebuit sa faca si poate ar fi avut si ei sanse.

    • admin says:

      Nu specificatiile sint problema, in definitiv exista doar cateva variatii majore, ci faptul ca sint asa de in urma tehnologic incat nu mai pot prinde din urma ce exista pe piata. Nu au investit nimic in dezvoltare, nu au fost proiecte noi deci e greu de crezut ca mai pot face, daca au putut vreodata cu adevarat, in timp ce altii au scos cate un produs nou (modificat sau nu) la fiecare cativa ani. Asta nu se recupereza lucrand “rapid”.

      Criticabil e faptul ca nici macar nu au incercat, adica sa inceapa o evolutie care intr-un numar de ani sa duca la ceva decent. Sau sa inceapa un parteneriat cu o firma mare si sa scurteze drumul.

      • mihais says:

        Nu musai tehnologic sunt in urma.Cu capul sunt sub limita bunului simt.Cand te duci la expozitii cu arme nefinisate si mai esti si plin de rasini in freza,nu prea mai ai ce discuta cu acei oameni.
        Sa faci arme de foc in ziua de azi nu e mare inginerie.Iar Cugir merita salvat pt ca e totusi un brand recunoscut.Dar cu exceptia muncitorilor din fabrica si astia selectiv,in rest trebuie concediat in masa,fara a mai sta la taclale.

        Vine un moment cand si piata americana va inceta sa mai fie ce a fost.S-au apucat sa faca baietii kalashuri in State.Si atunci vorbim de faliment.

        • admin says:

          De la cap pleaca totul: planurile de afaceri, promovarea si problemele de fabricatie.

          Tehnologic, sint in urma in cel putin doua domenii: protectia anti-coroziva (au prezentat pe la expozitii arme deja ruginite) si constructia din materiale compozite (nu e vorba doar de a copia foma corpului din otel si a obtine o matrita, nu merge asa).

          Eu nu as fi asa de optimist, nu vor da faliment asa de usor: concurenta pe piata americana va duce la inceput la scaderea pretului. Si daca se intra pe pierderi, sterge Statul datoriile.

          • mihais says:

            Da,dar dpdv tehnologic vorbim de banalitati,care pot fi repede asimilate.Nu e un mare salt peste generatii.

            • admin says:

              Sigur ca nu vorbim de tehnologie aerospatiala, vorbim de “generatii” intr-o industrie mult mai statica. Insa nu e de ajuns sa se achizitioneze utilajul X, Y sau Z. Lipsesc cunostiintele acumulate in timp de alti producatori, nu se pot ignora deceniile de investitii ale lor. Ceva a ramas si nu se prea poate cumpara de la magazin. Degeaba cumperi tehnologia de injectie a compozitelor, nu te poti astepta sa aduni niste romani “dastepti” (pleonasm, dupa mintea unora) timp de 6 luni si dupa aia vei rupe piata Glock-ului. Pur si simplu nu se va intampla.

              Acum se vorbeste despre modularizare maxima (ex. Sig a scos P320) iar noi inca ne gandim la compozite. Daca asta nu-i diferenta de generatii, nu stiu ce e. Ca se poate face saltul, e clar ca da. Dar fie investesti mult timp si bani, cum au facut altii, fie cumperi licenta de la altii care au facut-o deja. Indiferent cum, costa deci nu e simplu pentru Cugir.

      • dan/ says:

        Greutatea armei ,fiabilitatea, cred ca se numara printre dorinte.

        Daca Cugir nu avea unde sa produca piese din polimeri, externaliza ,facea o comanda la un furnizor specializat, pana ar fi asimilat vreodata capacitatea de a face asemenea piese. Chemau pe prietenu’ Itic sa le mai arate odata cum e cu armele de infanterie, imparteau prajitura, dar mâncau si ei ceva si mai invatau lucruri noi.

        Asa macar incepeau sa miste si ei ceva la clienti care conteaza in CV.

        • admin says:

          Adica ar fi trebuit sa analizeze posibilitatile pe care le au, sa ia legatura cu posibilii parteneri, sa faca niste oferte si un plan de afaceri. Sa se miste rapid si cu talent. Inca vorbim de Cugir, nu?

          Odata ca se pare ca oamenii de acolo sint multumiti cu situatia asta. Deci de ce sa se agite? Chiar crezi ca oamenii din conducere (e valabil pt orice firma inca de Stat) sint pusi pe criterii de competenta, cu misiunea de a creste cifra de afaceri si nu pe criterii politice? Vorbim de Romania?

          Ei au un contract multianual de export pentru arme civile pe piata SUA. Restul nu mai conteaza. Ce arma de asalt, ce pistoale pentru Politie si alte dureri de cap.

          • dan/ says:

            😃,
            Da stiu, vorbeam de Cugir, dar intr-o realitate alternativa….
            Nu mi-am dat seama ca îi puneam asa rău la munca….sa fiu scuzat…
            Analiza, plan de afaceri, parteneriat, oferta, oare ce naiba am gandit,😃

            • admin says:

              Ca pedeapsa ar trebui sa scrii 10 scrisori la Cugir si una la Romarm in care sa-ti ceri scuze pentru gandurile necurate.

              Radem noi dar situatia e proasta rau. Si nici nu exista perspective de mai bine.

        • Lucian74 says:

          Sunt foarte multe companii in Romania care fac injectie de material plastic.
          Trebuie doar vreo 10000 de euro pentru matrite si s-a rezolvat.
          Electromagnetica Bucuresti cred ca face grila de la Sandero.

          • admin says:

            Nu ar fi o mare problema sa se gaseasca un executant, Electromagnetica ar fi prima alegere. Cugirul trebuie insa sa vina cu un proiect si aici e o problema.

  4. MVSTELIDAE says:

    Nu există nici măcar patriotism, dacă nu există respect de sine şi imaginaţie :)).
    Mai bine o privatizăm, o taie in bucăţi, dar ne scapă de nervi şi cancer sau o dam gratis la unul care vrea ceva, de exemplu unul pasionat ca dv. .
    Oricum au aşteptat până diferenţa tehnologică s-a mărit considerabil, acum aşteaptă pensia şi căpuşarea.

    Dar dacă nimeni nu le bate obrazul, atunci cine?
    Armata nu are dreptul la proteste civile, dar protestele pentru a arăta găurile din sistem sunt legale.
    Ce poţi să spui despre o asemenea armata de liniştiţi, de mulţumiţi?
    Dacă nici cu baronii ăştia nu se pot bate, nu au coloana necesară să ceară, să dea afară din sistem corupţii, să protesteze, ce o să facă în faţa unei maşinării bine antrenate?
    Pistolul ăla este o ruşine pentru armată, armata ar trebui să aibă pistoale şi mai bune.

    • admin says:

      Armata nu protesteaza in strada dar, ca si Politia, ii va arde la contracte. Deja nu exista justificare economica pentru a tine Glock-ul doar pentru FOS, nu e vorba de o arma scumpa si performanta care sa fie achizitionata intr-o serie limitata deci nu ar avea nici un motiv pentru ca viitoarele contracte sa nu fie date austriecilor, daca cei de la Cugir nu misca ceva.

      Cat despre capusare, asta e o alta sursa de venituri pentru cine trebuie. Firmele private nu prea pot fi capusate, altfel dau faliment, doar cele de Stat, ca oricum pierderile sint platite de contribuabili. Inca un motiv pentru care nu se vrea privatizarea.

      • MVSTELIDAE says:

        Ar trebui să protesteze, să aibă curaj, altfel vorbim aici de pomană.
        Dacă nici cei a căror viaţa depinde de echipamente nu spun nimic, eu cred că trăim într-o ţară destul de ciudată.
        Acuma nu spun să-şi pună poalele-n brâu, ci doar să li se audă povestea, nişte proteste decente.
        Să spună clar că nu avem lasere sub Bucegi, nu avem tancuri montane, mig-uri supranaturale şi alte năzbâtii( o să râdeţi, dar la noi chiar trebuie să specificăm şi asta, sunt foarte mulţi care cred asta, gândirea logică şi raţională este bătută măr de gândirea tip folclor, cea din urmă a fost şi ajutată masiv), nu avem forţa ţării „necurită” de nimeni prin sânge, şi dacă am avea-o nu o să ne ajute când suntem vânaţi din cer, că suntem într-un dezastru total fără aportul NATO etc.
        Este foarte simplu, dacă ar veni şeful forţelor terestre să spună asta, eu cred că altfel s-ar pune problema.
        Eu o să ies în stradă dacă unul ce a protestat decent sau a spus adevărul este dat afară, defapt cred că o să iasă mulţi. Nu văd când cineva o să mai apere structurile de conducere din România, cine o să aprobe o eventuală încercare de pune capacul, când toată lumea bănuieşte cam ce se întâmplă.

        Legat de industrie

        Sincer, am mai spus, avem şi o problemă majoră, nu suntem un popor cu o cultură industrială, nici resursele nu au fost generoase(în ciuda mitului, avem de toate, dar nu în cantităţile necesare), mă refer la cărbune, fier, la râuri navigabile interiore(nici noi nu ne-am chinut, măcar după 1918, să exploatăm Dunărea, este nepopulată), cam de la Iustinian nu a existat o mentalitate a producţie, dacă suntem parţial urmaşii populatiilor din marile centre de la Dunăre.
        Au încercat comuniştii, dar pe lângă atrofierea conceptului de concurenţă, nu prea au reuşit, fiindcă îţi trebuie cel puţin 4 generaţii, o obişnuiţă de a răsplăti cercetarea, a o considera pilonul central etc.
        Deci nu ţin neaparat să avem Cugir, dacă suntem proşti, putem cumpăra de la alţii mai deştepţi, dar problema este alta. Tinem CUgir doar să-i ţinem, asta ne dă obligaţia de a cumpăra din patriotism, deci ne baga intr-o spirală viciosă ce o să ne facă să luptăm cu arme din anii 50 mulţi ani de aici încolo.
        O naţiune puternică se construieşte în secole, decenii, depide de cât de realist eşti, dacă realizezi unde eşti, cât de mult vrei să te schimbi. La noi s-a încercat, dar până la un punct.
        Deci nu dau la o parte varianta că poate nu putem mental să facem, dar măcar să nu ne minţim, fiindcă armata ar trebui să aibă ceva peste ce au nişte rednecks din SUA(avem noroc cu limitările impuse, altfel ne băteau măr civilii din SUA la echipare).
        Apoi ar trebui să avem o armată profesionistă, atât de mare cât o putem echipa la zi, pregăti temeinic, pe care o putem hrăni, încălzi, transporta şi apăra corespunzător, iar restul, până la ce considerăm noi minim necesar de efective, să fie lăsat pe seama miliţiilor civile, care să-şi poată cumpăra armament, să aibă drept de port armă, acces la poligoanele statului, să aibă acces la docrită şi să fie îndrumate, să aibă nişte avantaje(cred că doar tentaţia de a deţine o armă de asalt, de a o folosi pe poligon, este destul de mare încât să intre lumea în miliţii).

        Nu în ultimul rând, aş vrea să vă felicit pentru blog, nu am făcut-o niciodată, şi aş vrea să faceţi, dacă se poate şi nu aţi făcut-o deja, articole în care să comparaţi tehnic capabilităţile Tr, Mig, ce vedete mai avem noi, cu capabilităţile posibililor adversari şi cu a liderilor de piaţă. Adică, grosimea armurii, armura reactiva, tipul de aliaj, tipul de proiectile, tun, viteza, timpul de decolare, raza, raza rachetelor, radare, electronicele care ajută echipajul în luptă şi nu numai etc.
        Ar mai ajuta la distrugerea unor mituri, fiindcă epitetele şi metaforele pot fi subiective, cifrele mai puţin.
        O zi bună!

        • admin says:

          Multumesc.

          Masurile de mai sus sint logice si daca ar fi aplicate ar mai rezolva din probleme dar se lovesc de natura umana: au insistat atat de mult ca ar fi in stare sa-si indeplineasca toate sarcinile (intocmai si la timp) incat acum e foarte greu sa retracteze. Pe de o parte pentru ca nu ar fi crezuti (nu e laser in Bucegi? bineinteles, e secret), pe de alta vor fi luati la intrebari pentru minciunile precedente iar in final vor pierde procentul ala de incredere a populatiei cu care se mandresc atat. Cu cat ajung mai sus in grad, cu atat viata le depinde mai putin de respectivele echipamente asa ca…

          Daca printr-o minune ar iesi public sa spuna asa ceva, odata ca efectul s-ar rezuma la cateva titluri prin ziare, poate ceva galagie prin Parlament, maxim o comisie, ceva, totul inchis cu promisiunea de a aloca 2% dar respectivul ar fi trecut in rezerva cu prima ocazie, bineinteles nu imediat astfel ca nu se va putea face o legatura directa cauza-efect.

          Pana la urma daca avem un consumator (populatia) care se multumeste cu un produs prost (securitate), subventionand in schimb locurile de munca de la producator (MApN), vinovatul e clar.

          Si populatia nu e interesata de subiect, unul din multele care ar trebui sa primeasca mai multa atentie, asa ca nimeni nu are motive sa se streseze.

          PS. De un singur lucru le e mai frica decat de o invazie: de inarmarea populatiei, sub orice forma.