Competitia e mama inovarii

CZW-556 - Sursa: wikia.com

CZW-556 – Sursa: wikia.com

Cehia isi inlocuieste in acest moment armele de asalt in calibru Est vz. 58 cu noile CZ 805 BREN, pana aici nimic senzational. Interesant este faptul ca BREN “era sa aiba” competitie, cehii avand o a doua companie, desprinsa din CZ, care a prezentat un prototip al unei arme de asalt in calibru NATO.

CZW (Czech Weapons)  este ruda mai saraca a celebrei CZ (pe numele complet Česká Zbrojovka Uherský Brod) iar produsele sale desi au mai putin succes sint la fel de interesante.

La capitolul arme de asalt, CZW a prezentat un prototip derivat dintr-o colaborare cu proiectantii rusi: CZW-556. Arma diferea fundamental atat fata de sistemul AK cat si fata de vz. 58 prin faptul ca folosea un sistem de inchidere inertial intarziat, oarecum similar conceptual cu cel folosit de FAMAS.

Rusii au incercat timp de 50 de ani sa ofere alternative sistemului AK, avand o buna ocazie de inlocuire a acestuia in momentul tranzitiei la AK-74 insa AK-ul avea avantajul bazei industriale si a fost imposibil de batut.

Pentru proiectantii rusi nu a fost probabil usor sa incerce sa depaseasca legendarul AK si unii s-au indreptat spre sistemul bazat pe inchiderea inertiala intarziata, considerat mai simplu, mai fiabil si mai usor. Au fost concepute cateva modele, unele dintre ele dovedind in teste calitati superioare AK-ului (de exemplu TKB-517) dar imbunatatirile obtinute nu au fost considerate niciodata suficiente pentru a justifica schimbarea liniilor de productie.

Unul dintre aceste modele a fost preluat intr-o forma modificata de cehi, rezultatul fiind CZW-556. Arma confirma calitatile asteptate prin conceptie fiind usoara si avand un numar mic de componente, ceea ce ar trebui sa o faca mai ieftin de produs, mai fiabila si mai usor de intretinut. CZW-556, ca si restul produselor CZW, pare a fi mai putin finisata decat BREN-ul CZ-ului, din punctul asta de vedere CZW fiind un fel de Sadu al cehilor.

De observat insa modul de dezasamblare:

 

Arma se aseamana ca arhitectura generala cu AK insa capacul este monolit iar sistemul de prindere mult mai rigid, eliminandu-se astfel una din problemele AK-ului. Asta trecand peste diferenta evidenta la nivelul mecanismului intern.

Concluzia: pana si armele “proaste” ale cehilor (in sensul ca CZW-556 a pierdut in fata BREN) ofera solutii ingenioase, peste cele care se tot incearca in alte parti.

Unul din motive ar putea fi chiar existenta concurentei, cehii tinand in viata doi producatori de armament in timp ce romanii au oprit fabricatia de armament de la Sadu.

 

Both comments and pings are currently closed.

6 Responses to “Competitia e mama inovarii”

  1. alkxz says:

    bateți câmpii într-o veselie, la competiție au fost mult mai multe arme, scrie și la wiki ”When the tender was released, 27 weapons were submitted, but were reduced to just the CZ 805 and FN SCAR-L. The CZ 805 won narrowly from emphasis on a domestic design and the result was made public on 1 February 2010. FN Herstal did not contest the decision, and the CZ 805 was officially ordered on 18 March 2010…”
    CZW-556 a fost o întreprindere a particulară a unui constructor rus Korobkov, care a încercat să producă arma în Cehia, după ce pierduse în Rusia șansa să o construiască în Rusia!

    • admin says:

      CZW-556 a precedat proiectul CZ 805 BREN, a fost evaluata dar CZ a decis sa dezvolte o noua arma care a devenit BREN. Deci CZW-556 a pierdut in fata noului proiect 805 BREN. Nu am spus nicaieri ca CZW-556 ar fi fost evaluata langa 805 BREN ci ca BREN “era sa aiba” competitie.

      CZW-556 nu a fost inspirata de Korobkov (Korobov) ci de Baryshev si este un proiect cehesc.

      Several Czech designers and companies approached CZUB in the meantime, offering other rifles instead. One of them was Ladislav Findorak, ex-Army officer, who endorsed a delayed blowback system based on Soviet Anatoli Baryshev’s designs. This was a bold proposition – a complete weapon family called LCZ, made up of the same design but different size building blocks, which put together were to give anything from automatic rifle up to a .50 cal. heavy machine gun and even a 30mm grenade machine gun. CZUB partly financed his scheme and tested the resulting weapons, but chose not to continue. Findorak then started his own company, known under the English-language name of Czech Weapons in Slavicin, but both partners parted on good terms, and CZUB was impressed with Findorak’s ability in weapon designing.Sursa

      • alkxz says:

        se poate să aveți dreptate cu Baryshev, văzuse-mi mai de mult undeva despre arma asta dar nu am mai găsit linkul, dar acolo scria clar că a fost cooperarea cu constructorul rus care nu reușise să producă arma asta în Rusia și a încercat să o producă cu constructori cehi (a fost o inițiativă privată!)
        adevăratul predecesor al CZ 805 a fost CZ 2000, varianta pe calibrul NATO a armei cehosovace Lada S.(cal 5.45×39), care era varianta armei Sa vz. 58, arma folosită de cehoslovaci înainte de 1990 și după
        Poate că adevărata noutate este că cehii au trecut deja la CZ 806 Bren 2, varianta îmbunătățită a CZ 805!(ca urmare a criticilor și sugestiilor făcute de beneficiarii din armata cehă!). Iar România nici până acum nu a reușit să facă măcar un prototip!

        • admin says:

          A existat un prototip facut de Sadu si ATM, nu stiu cat de similar era cu AKM-ul clasic (ca mecanism intern) si nici de ce a esuat.

  2. […] Mai multe detalii legat de arma de asalt CZW-556 gasiti pe Tehnomil.ro. […]

  3. […] noua arma de asalt a Cehiei. Unii stiu si de proiectul concurent al celor de la CZW, prezentat aici. Dar foarte putini au auzit de celelalte noi arme de asalt ale […]