Zumwalt si Independence au facut un pui

I-au zis “Sea Hunter” si e deocamdata “in crestere”, fiind doar un demonstrator tehnologic pentru conceptul ACTUV (ASW Continuous Trail Unmanned Vessel), un proiect al DARPA ce isi propune dezvoltarea unei platforme ASW fara om la bord, capabile sa urmareasca submarinele diesel-electrice adverse.

ACTUV nu are ca principala sarcina descoperirea submarinelor, rol indeplinit de alte platforme, ci primeste “datele de contact” si sprinteaza pentru localizarea exacta a tintei si identificarea ei. Misiunea ACTUV este de a se tine scai de noul sau cel mai bun prieten, submarinul pierzand astfel elementul surpriza si fiind nevoit sa se retraga. ACTUV este proiectat pentru o autonomie de 2-3 luni, mai mult decat orice submarin conventional.

ACTUV nu va fi inarmat, cel putin nu de la inceput insa e foarte posibil ca planurile sa se schimbe, dupa traiectoria MQ-1 Predator.

Robotul este destul de vulnerabil si se poate imagina un scenariu in care submarinul, plictisit de companie, sa incerce distrugerea ACTUV. Ar fi crima perfecta in conditiile in care identificarea exacta a agresorului ar fi foarte dificila.

Problemele legate de localizarea submarinelor se adauga la cele privind navigatia fara echipaj la bord, robotul trebuind sa evite coliziunile cu navele de suprafata. Ar fi practic versiunea navala a masinilor autonome Google si va lua ceva timp pentru a se ajunge la o functionare sigura.

Deocamdata “Sea Hunter” invata sa mearga, parcurgand un program de incercari estimat a dura pana in 2018 cand, daca totul e in parametrii asteptati, se va trece la realizarea prototipului.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.