Cooperare nordica

Kockums A26 - Sursa: saab.com

Kockums A26 – Sursa: saab.com

State similare ca dimensiune si putere economica, apropiate geografic si avand interese comune, nordicii au incercat mai mereu sa-si alinieze politicile, inclusiv cea militara.

Nu a iesit mereu asa cum fusese planificat, istoria relatiilor dintre ei fiind destul de complexa.
Suediei, fara indoiala cea mai avansata tara din punct de vedere industrial dintre vecinii sai, i-a revenit rolul natural de promotor al cooperarii in achizitia de armament. Evident ca motivul pricipal e sprijinirea propriei industrii de armament.

Preocuparea s-a vazut inclusiv prin nationalizarea santierului Kockums, constructorul submarinelor suedeze. Planul era ca odata cu initierea programului pentru submarinele de noua generatie A26, sprijinit de guvern printr-o prima comanda, sa se caute noi oportunitati de export, in principal in Australia, care isi inlocuieste clasa Collins dar si la vecinii norvegieni care sint in cautarea unor noi submarine care sa inlocuiasca clasa Ula.
Ca o prima tentativa, suedezii au propus A26 australienilor care insa au descalificat oferta, considerand-o ca prea riscanta din punct de vedere tehnologic, preferandu-se produsele mai mature ale francezilor si germanilor. Zgomotul din jurul Kockums nu a ajutat nici el cauza suedezilor. Nici propunerea de modernizare a clasei Collins nu a fost acceptata, asa ca suedezii au pierdut un client important, deja obisnuit cu tehnologia lor, un prim semnal negativ.
O veste proasta nu vine niciodata singura si de curand norvegienii i-au exclus abrupt pe suedezi din procesul de selectie, preferand furnizori din state NATO. Esecul norvegian e foarte important, avand in vedere ca norvegienii si-au aliniat se pare cerintele cu cele ale polonezilor deci inca un client ratat.

Au mai ramas doar olandezii, pe care atat norvegienii cat si suedezii incearca sa-i atraga, aici suedezii putand avea un avantaj avand in vedere cerintele specifice ale olandezilor, destul de diferite de cele ale norvegienilor si polonezilor.
Norvegienii au ajuns deci sa fie mai degraba o piedica decat un partener pentru suedezi, cazul submarinelor nefiind sigular, tinzand sa fie mai degraba norma decat exceptia.

Cel mai cunoscut capitol ramane ramane afacerea Gripen, suedezii nereusind sa-i convinga pe norvegieni, dar nici pe danezi, sa-l aleaga in dauna F-35.

Varianta Gripen pentru Norvegia JAS-39N - Sursa: defenseindustrydaily.com

Varianta Gripen pentru Norvegia JAS-39N – Sursa: defenseindustrydaily.com

 

Un alt episod semnificativ ar fi afacerea ARCHER, super-avansatul dar si foarte scumpul obuzier autopropulsat.

ARCHER - Sursa: Wikipedia.org

ARCHER – Sursa: Wikipedia.org

 

Inceput ca o cooperare suedezo-norvegiana, programul s-a gripat in momentul cand norvegienii s-au retras din faza achizitiei, lasand ARCHER fara unul din clientii pe care se contase de la inceput.
Esecurile comerciale au cauzat ceva tensiuni in relatiile dintre cele doua state dar se pare ca ar fi vorba de ceva mai mult decat de achizitii ratate. Norvegienii par decisi sa construiasca un concurent serios pentru Saab, “campionul” local Kongsberg avand o dezvoltare impresionata.
Ca o ultima evolutie, Kongsberg e in proces de achizitionare a 49.9% din actiunile Patria, constructorul finlandez al transportoarelor 8×8 AMV.

Kongsberg AMV? - Sursa: Patria.fi

Kongsberg AMV? – Sursa: Patria.fi

 

Afacerea ar solidifica pozitia Kongsberg de al doilea mare grup industrial din domeniul apararii in zona nordica, dupa Saab.

Desi nu au inca echivalent pentru toata gama de produse ale Saab, norvegienii sint in ofensiva si viitorul arata mai degraba a rivalitate decat a cooperare nordica.

 

Both comments and pings are currently closed.

7 Responses to “Cooperare nordica”

  1. gsg9 says:

    ce cooperare, turta e pe bani, adauga si NSM versus RBS15, desi polacii le’au achizitionat pe amandoo ca sa fie siguri ca macar una dintre ele tot e in stare sa’i paleasca pe maidanezi

    • admin says:

      Pai smart defence and shit…
      Cooperarea in sine nu e un lucru rau mai ales daca e la fel de stransa ca cea intre cal si calaret. Conteaza sa nu fii calul…

      Corect, competitia in zona rachetelor antinava e deja deschisa.

      • gsg9 says:

        Pai smart defense and shit si cooperare cand dezvolta produse in comun, cand ambii fabrica si sunt in competitie pe aceeasi felie s’a dus prietenia si smart defenseul. Si concurenta vad ce merge pana a nu cumpara nimic de la compania rivala, nici macar ce au nevoie si nu pot fabrica ei, razboi pe fata 🙂

  2. mihaistoian says:

    Probabil ca suedezii pierd pentru ca nu sunt membrii NATO, iar cei din jur prefera sprijinul si colaborarea cu partenerii de alianta. In plus Kongsberg colaboreaza foarte bine cu Raytheon in domeniul rachetelor AA si anti-nava

    • admin says:

      E greu sa fii si calare si pe jos. Sa pui stickerul de NATO-approved dar sa nu fii in NATO. Merge la israelieni si doar partial la suedezi, finlandezi, austrieci si elvetieni.
      Oricum, norvegienii par in ofensiva, daca reusesc sa ii atraga si pe danezi, poate cu Terma, ar construi ce nu a reusit Saab in atatia ani.

  3. […] mentionat ca si norvegienii, prin Kongsberg – concurentul recent al Saab – au avut succese la fel de importante in modernizarea HAWK, varianta lor fiind oferita la […]