Vremea probabila: ceata la malul Bosforului

Astazi, politisti capturati de soldati turci. Maine s-ar putea sa fie altfel - Sursa: afp.com

Astazi, politisti capturati de soldati turci. Maine s-ar putea sa fie altfel – Sursa: afp.com

Tot ce se stie sigur despre situatia din Turcia e ca nimic nu e clar. Nici identitatea pucistilor, nici sprijinul de care se bucura in randul populatiei si nici locul in care se afla Erdogan.

Ce este insa clar:
-drumul spre UE al Turciei ia o pauza lunga, cat o oprire definitiva
-indiferent cine va castiga, vor urma represalii la granita razboiului civil si Turcia va fi fortata sa se uite in interior, retragandu-se temporar de la masa de poker international
-din nou indiferent de castigator, acesta va tine aproape in primul rand acele state care l-au sprijinit, neutralitatea nefiind o optiune. Trebuie ales cu grija.

Both comments and pings are currently closed.

15 Responses to “Vremea probabila: ceata la malul Bosforului”

  1. psycho says:

    nu s-au organizat bine in conditiile unei sustineri pro erdogan consistente in populatie si cu organele de presa la cheremul sultanului.plus serviciile,politia si parte din armata simpazanti erdogan.
    ma duce cu gandul la puciul din august al lui gorby.

    • admin says:

      E ciudat cata sustinere populara are sultanul. Te-ai fi asteptat ca la cate tampenii spune ca turcii sa se fi saturat deja. Dar pare sa aiba suportul nu doar a celor mai de la tara ci si a celor mai bine educati din Istanbul.

  2. frosty says:

    Romania a ales – a transformat regimul politic turc intr-un monstru, desi nu pornise asa, apoi a incercat sa il darame; totul in beneficiul lui Davidoglu (pardon, Davutoglu). Sper ca dl. Erdogan, dupa ce si-a vazut si prietenii si rivalii si dusmanii sa aiba o atitudine calda fata de prieteni, inteleapta fata de rivali si ferma fata de dusmani.
    “Noi doar soclul i l-am ridicat, un soclu ingusit si inalt”.

  3. psycho says:

    acum fara doar si poate erdogan este sultanul unei tari imprevizibile si impredictibile aflata in mana toanelor unui conducator la fel de imprevizibil.aici avem vulnerabilitatea aliantei nord atlantice in fata rusiei.odata cu acest suport popular abil demonstrat erdogan va impinge la maxim coarda cu aliatii din nato pe teme de interes economic si militar.de vazut cata rabdare va avea americanul cu el asa turat la maxim.
    si mai spun ca noi avem inca o sansa sa crestem in aceasta zona atat de tulbure in ultimii ani daca stim sa ne jucam bine cartile.

    • admin says:

      I-a ametit bine si pe europeni cu inchiderea/deschiderea conductei de refugiati. Pe cei din NATO (care sint in principal tot europeni, interesul SUA e mai mic) ii are la mana si pe tema Rusiei, a Siriei/Irakului dar si a radarului fara de care Deveselu e inutil.

      Romania s-ar gasi acum intr-o pozitie favorabila dar de care nu poate profita. Abia daca ar avea o prezenta navala cat jumate din cea a Turciei la Marea Neagra, ar avea ceva de spus. Deocamdata Romania este doar “consumator de securitate” – pe limbajul asta mai nou – de la NATO si consumator de resurse de la UE. Si nimeni nu ia in considerare ce zice un intretinut. Mai e mult de crescut pana departe.

      • psycho says:

        pai atunci nebunul de erdo a prins de OO atat europa cat si sua…cu info pe filiera putin vis a vis de lovitura.
        ps.prima mutare a noastra ar trebui sa fie pe partea de tara stabila si predictibila in regiune numai buna de investit.

        • admin says:

          Asa ar trebui.
          Infrastructura inexistenta si educatia la pamant nu invita la investitii, deja au fost pierdute si se pierd in continuare unele importante. Fara investitii nu vor fi bani de aparare, nu se poate trai la infinit din imprumuturi, vezi Grecia. Deci da.
          Deocamdata Romania trebuie sa se dea frumos pe langa papucul turcesc, asta-i situatia. Fara ei nu va fi nici o flota/flotila/flotilitza NATO in Marea Neagra. Sa vedem daca primesc la schimb moscheea din Bucuresti.

  4. Sweeper says:

    Deci nema Antalya, nema harbuji, nema all-inclusive.

    Turkish delight pe toata linia.

  5. Sweeper says:

    Bre, daca las mistourile la o parte, e clar ca turismul (care aducea cam 14% din PIB-ul Turciei) s-a cam dus p..ii de suflet, exporturile de orice se duc si alea (de, sanctiuni, nema democrasi, ca sa citez un clasic in viata), dupa taierea curentului la Incirlik cred ca amerlocii sunt suparati ca, deh, totul in lumea moderna functioneaza pe baza de curent electric (si petrol) si daca n-are Twitter si Feisbuc se plictiseste, deci pune de un protest in loc sa ia o carte in mana.

    Tragand linie si facand socoteala, pe plan extern, cel putin pt mine, El Grande Sultan Erdogan si-a taiat craca de sub picioare. Intern, nu stiu, ca nu-s asa dedat la kebab si zona mea de expertiza e la Sarajevo, nu la Stambul.

    • admin says:

      Si inca nu s-au calmat relatiile cu EU si US. Parca ar vrea sa le inrautateasca cu orice pret. Am inteles ca si Romania ar putea fi in vizor, ca are nush ce scoli ale lu’ nenea de ar fi fost in spatele tentativei de lovitura de stat.

      Daca extern nu are nici un aliat, se pare ca cel putin intern are sustinere din partea populatiei. Daca pana si turcii care trebuiau sa fie mai putin islamisti au ajuns aici…

      Parca lumea tine sa demonstreze neaparat anul asta ce pot face prostii cand sint manipulati: Brexit, Trump, Orban, Erdogan…