Decizii

Second Generation Patrol Vessel - Sursa: DCNS via Wikipedia.org

Second Generation Patrol Vessel – Sursa: DCNS via Wikipedia.org

Pentru ca ne apropiem, cea mai buna incalzire e rememorarea unor episoade interesante din culisele programelor de echipare a catorva clase de nave militare.

Pentru inceput, Malaezia si cele sase noi SGPV-LCS (Second Generation Patrol Vessel – Littoral Combat Ship). Aflate la granita dintre niste corvete mari si fregate mici, SGPV-urile malaeziene sint o versiune a corvetelor franceze DCNS Gowind, aduse la 3.100 de tone.

Practic Malaezia va fi al doilea client pentru Gowind, dupa Egipt – trebuie spus ca Marina franceza nu a cumparat pana acum nici o unitate, primind doar in teste un exemplar pus la dispozitie in mod gratuit de catre DCNS.

Contractul este destul de piperat, malaezienii platind in jur de USD2.4-2.8bil, ceea ce duce pretul per unitate undeva peste USD400mil insa suma se justifica prin nivelul foarte inalt de transfer tehnologic cerut. Toate cele sase nave vor fi construite in Malaezia de Boustead Naval Shipyard.

Desi Marina malaeziana ar fi preferat pentru CMS produsul Thales, Tacticos, guvernul malaezian a decis sa mearga pe mana aceluiasi furnizor francez DCNS care a primit si contractul pentru CMS-ul propriu, SETIS. Francezii au supralicitat si au propus dotarea cu rachete VL MICA si Exocet MM40 Block 3. In urma evaluarilor comparative, Marina a indicat insa preferinta pentru ESSM si NSM.

ESSM are avantajul razei de actiune mai mari deci ar fi o optiune logica dar alegerea NSM e mai ciudata la o prima vedere, malaezienii avand deja Exocet in dotare. Un avantaj al folosirii NSM ar fi obtinerea surprizei tehnologice intr-o regiune unde racheta norvegiana nu este inca prezenta iar Exocetul este deja cunoscut.

Guvernul malaezian a trebuit sa aduca cele doua parti (DCNS/BNS vs. Marina) la o intelegere si pana la urma s-a dat fiecaruia cate ceva: Marina a primit NSM dar a trebuit sa renunte la ESSM in favoarea MICA.

Desi nu se cunoaste motivul acceptarii MICA, e posibil ca acesta sa aiba legatura fie cu costul integrarii cu SETIS, fie cu cel necesar dotarii navelor cu un FCS compatibil ESSM. MICA, in ciuda performantelor (aero)dinamice mai slabe, avea avantajul de a fi un element cunoscut pentru DCNS, cu o integrare simpla in SETIS si fara a mai necesita un FCS suplimentar.

Francezii au reusit deci sa aplice perfect principiul: “daca ii dai un deget…”

 

Both comments and pings are currently closed.

45 Responses to “Decizii”

  1. frosty says:

    Deci acum ii aparati pe malaezieni impotriva francezilor? Dupa toate vizitele facute de Volodea in Sabah? Dupa tot sprijinul financiar si informativ pentru Mahathir? Dupa toti chino-malaezienii casatoriti cu romance care isi faceau banii cu ajutor romanesc? Dupa investitiile in domenii de mare profit precum banci sau constructii, in care ati fost acceptati pentru a inclina balanta de partea crimei organizate? Dupa ce ati transformat Malaezia in destinatie pentru traficul de droguri? Aveti tupeu, dar voua va place sa ii ziceti inteligenta.

  2. Andrei says:

    Nu ar fi mai util sa se vand fregatele ( OPV-uri din punct de vedere al armamentului ) si cumpararea de nave Gowind construite dupa necesitatile marine Romane ?

    • admin says:

      Exista un plan pentru achizitia a patru corvete, cel mai probabil vor alege intre Meko, Sigma si Gowind. Costul este insa foarte mare si nu e sigur ca vor fi bani pentru ele. Fregatele exista deci cel mai sigur e sa se modernizeze, in loc sa se astepte niste corvete care poate ca nu vor veni nici in urmatorii 10 ani. Nu putem da vrabia din mana pentru cioara de pe gard.

  3. Bergenpanzer says:

    Dacă mai pui 150 milioane de euro pe lângă alea 400 de milioane cât dau malaezienii pe o corveta grea/fregata usoara Gowind, iese o fregată purtătoare de rachete FREMM. Înțeleg nevoia de transfer tehnologic, dar pentru navele de suprafața în contextul mării Chinei de Sud e cam mult. Adică banii merită investiți în submarine diesel electrice.

    Apoi proiectul malaezian este și nu este un Gowind. Gowind F-2000 – e o navă pe la 2500 de tone, adică o corvetă oceanică. Varianta malaieziană e diferită.

    Pentru România as prefera o navă cu capabilități orientate spre antisubmarin decât un combatant multimisiune. Și pe deasupra care să fie ieftin. Orice model mai scump de 200 de euro ar trebui deci scos din vedere.

    As prefera deci un derivat Sigma pe la 2500 de tone, sau un Maeko A100 cu capabilităti antisubmarin sporite. Din păcate ieșirea UK din UE scoate din joc un eventual derivat Type 26 sau clasa Khareef – corveta de 99 m de la VT mi se părea potrivită pentru nevoile României în Marea Neagră.

    Optiunea pentru NSM mi se pare logică în contextul regional din Asia – Exocet e un sistem de arme depășit, iar chinezii au dezvoltat derivate pe baza acestuia.

    • admin says:

      Parte din pretul mare al navelor se explica tocmai prin faptul ca malaezienii au vrut ceva foarte diferit de oferta standard. Bomboana de pe coliva e ca au vrut acel ceva sa fie facut la ei – e un fel de-a spune, in realitate s-au facut tot felul de asocieri cu firme locale care au dat cu subsemnatul si si-au tras partea, transferul tehnologic fiind deocamdata dubios.

      Exact aceeasi problema va fi si in cazul T22R, romanii vor trebui sa se decida cat de specifice vor fi cerintele operationale si cat vor fi dispusi sa plateasca pentru ele, fata de solutii deja existente, pentru care au platit deja altii.

      Corvetele vor avea oricum o capacitate antisubmarin serioasa, ca asta e cerinta acum. Intrebarea e cat vor fi dispusi RoNavy sa investeasca in capacitati aditionale: cele anti-nava nu ar costa asa de mult dar cele anti-aeriene, diferite de auto-apararea navei cu VSHORAD, sint extrem de scumpe. Cel mai probabil vor fi corvete AS, cu ceva rachete anti-nava si aparare AA compusa din rachete gen MICA/Sea Ceptor plus un CIWS. In cazul asta ar fi necesara o fregata (sau mai multe) capabila de aparare AA zonala. Care e o capabilitate foarte scumpa.

      Probabil malaezienii se uitau la Exocet MM40 Block 3 care e o racheta destul de noua, nu a intrat in productie nici de zece ani.

      • gsg9 says:

        “Probabil malaezienii se uitau la Exocet MM40 Block 3 care e o racheta destul de noua, nu a intrat in productie nici de zece ani.”

        Racheta in sine o fi (destul de) 9, insa Exocet ca sistem mi se pare outdated: racheta subsonica non stealth cu senzor activ

        NSM e subsonica dar e compacta, stealthy si cu senzori pasivi si ce imbunatatiri IQ o mai avea

        LRASM e stealth subsonica si aia, cu bataie lunga, datalinkuri si ce imbunatatiri IQ o mai avea

        Adica ori le faci super hiper ultra megasonice ca rusii ca sa incerci sa fortezi prin viteza si de aici timp de reactie scazut

        Ori le faci greu detectabile si mai IQ sofisticate ca ailalti si de aici timp de reactie scazut

        Sa le faci si subsonice si mai usor detectabile nu prea mai tzine acuma cu multi layered defense pe bapoare

        • admin says:

          Si totusi nu toata lumea alege pentru rachetele subsonice senzori pasivi, care au avantaje dar si dezavantaje fata de cei activi. Banuiesc ca depinde de conceptia fiecarui utilizator si cum lumea cumpara ambele tipuri, banuiesc ca si opiniile difera. Senzorii radar activi LPI ar fi o solutie in care se investeste mult la ora asta.

          • gsg9 says:

            Or fi bune si alea active, acolo la ei la tzaranoaia in Franta islamista 🙂 , insa emisia radarului in distanta aia se detecteaza relativ usor si odata alarmata apararea scad sansele de patrundere

            Americancii au ales tot varianta de atac stealth cu low RCS si low IR signature, multi-sensor, IIR seeker, passive ESM sensors si datalinkuri low power si daca nici astia nu stiu despre ce vorbesc si cu ce se mananca apararea anti’racheta…

            Varianta ailalta cu radar seeker de la rusi insa aia mizeaza pe saturare si viteza

            Exocetul nici cal nici magar

            • admin says:

              In principiu sint de acord, mai putin cu “emisia radarului in distanta aia se detecteaza relativ usor“. Tocmai i-ai lasat fara joburi pe inginerii care proiecteaza ESM-uri si RWR-uri. Daca e relativ usor de ce sa se mai strofoace atata? Si astia chiar se strofoaca, sint fonduri imense pompate in ESM/ECM dar si de partea cealalta in ECCM.

          • gsg9 says:

            Pai nu eu i’am lasat bre, ca n’am nimic cu injinerii, americancii i’au lasat, cand au decis ca cele mai bune emisii radar sunt senzorii pasivi si cel mai bun ESM/ECM/ECCM e sa nu emitzi mare lucru

            Si asta pt ca americanii probabil nu au ajuns inca la nivelul rusilor cu microelectronica/radarele/GPSul/imaging infrared seekers cu automatic scene/target matching recognition/datalinkurile si software’ul

            Pt ca numai rusii se lauda cu radare LPI, unjammable, very sensitive, cel mai bun ESM, datalinkuri alea-alea pe Yakhont si restul 🙂

            • admin says:

              E adevarat, americanii se lauda cu LPI, ESM si datalinkuri pe F-35.

              Pai atunci cam toata lumea e in urma ca sint putine rachete care nu emit nimik. Deci trebe mai multi bani la cercetare. Si achizitii.

          • gsg9 says:

            Pai deh, nu toata lumea a ajuns la un nivel tehnologic atat de avansat ca rusii, asa ca occidentalii se chinuie si ei cum pot 🙂

            Unde trebe bani pt cercetare si achizitii bre, sper ca nu la noi 🙂

            Si cum, pana acum n’ai auzit ca F35 sucks si ca rusoaicele fac viraje mai stranse, ca stealthul nu conteaza, nici LPI, nici net centric warfare, nici MADL

            Future air combat va fi dominat de catre cel care ocheste mai bine cu tunul de bord si care face virajele mai stranse 🙂

            • admin says:

              Si noi am ratacit planurile lui IAR-80… Cine ar fi crezut ca ne-ar putea folosi?
              Unde mai pui ca pe langa viraje stranse are emisii EM zero si semnatura IR redusa. Si tunuri are mai multe decat un Su-35…

      • Bergenpanzer says:

        Acum văd și eu o chestie- adică malaezienii baga 400 de mil euro pe bucată, dar neglijează să pună CIWS pe ea – măcar un amărât de Tetral – având în vedere prezența unor rachete antinavă performante în regiune…

        • admin says:

          Corect, buna observatia. Probabil ca s-au gandit ca intre tunul de 57mm (care se pare ca ar fi folositor si impotriva rachetelor antinava) si VL MICA (care e deja un SHORAD) nu mai e loc si de un CIWS. Poate ca un SeaRAM era prea mult dar un Tetral sau un Phalanx s-ar fi putut inghesui cumva in configuratia aia.

          • gsg9 says:

            57mm Mk3 cu all-target Programmable, Pre-fragmented, Proximity-fuzed (3P) ammunition angajeaza cu succesuri anti-ship missiles

            http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-110-naval-gun-system.htm

            Iara VL-MICA cu si mai mari succesuri, in salve si la distante mai mari de nava comparativ cu un CIWS

            Asa ca un Tetral/Sadral/Phalanx ar fi fost oarecum redundante

            • admin says:

              Asta ziceam si eu doar ca, in asemenea roluri critice, redundantza nu e chiar redundanta.

          • gsg9 says:

            pai nu te’am contrazis, probabil nu am dat reply unde trebuie

            navele sunt oricum vulnerabile la un atac de saturatie pt ca au ales rachete short-range, avionul inamic se apropie relaxat pana la +20km si lanseaza ce vrea el

            iara cu skimmerele problema e de timp, respectiv cu cat le angajezi mai devreme/departe cu atat iti cresc sansele sa apuci pensia.

            cu ESSMul le’ar fi angajat pana la orizont, cu VL-MICA teoretic pana la max 20km, practic mai putin, dupa aia mai angajeaza una cu 57-ele.

            CIWS artileristic angajeaza o singura racheta si foarte aproape, ideea e ca daca nu le’ai oprit de la 15km cu VL MICA si dupa aia cu tunul nu cred ca inca un tun sau niste Mistral cu raza scurta ar mai face o asa mare diferenta

            am citit un articol, nu mai stau sa caut linkul, in care estimau cam ce sanse de supravietuire are o copaie cu AEGIS in fata unui atac de skimmere supersonice si concluzia era ca daca nu aveai early warning, nu lansai avioane cu AMRAAM sa le angajeze la distante la care alea zburau inca subsonic la inaltime mare, nu le interceptai cu SM6 peste orizont cu targeting de la te miri ce senzori si daca apucau de veneau in haita alea supersonic de la orizont inspre tine la un oaresce numar de skimmere oricum o cam feshleteai, asta in conditiile in care aia mai aveau si RAM si ESSM pe copai

            astia cu VL-MICA au sanse realtiv limitate si cu un Phalanx in plus sau in minus tot cacam aia e

            un RAM le-ar mai fi crescut ceva sansele, mai lansezi un snop mai opresc si alea ceva in ultimele secunde, dar RAM e si ala scump

            asa ca pt niste copai care nu’s anti-air warfare destroyers cu VL-MICA si 57 mie mi se par rezonabile

            • admin says:

              Corect, eu zicea doar ca cu o investitie relativ mica (pe langa bugetul total cam mare) se putea obtine o redundanta folositoare in cazul in care 57mm ar avea o problema. Evident ca un Phalanx nu ar fi o crestere majora de capabilitati, nicidecum una care sa faca corvetele alea rezistente la un atac al chinezilor, de exemplu, dar mai bine sa-l ai si sa nu-ti trebuiasca decat…

              Si mai e o problema, cu navele astea mici: or angaja ele cu ESSM tintele hat-departe, de la orizont dar orizontul lor e cam aproape din cauza catargului scund. Una peste alta, daca corvete fara mare aparare AA au vrut, exact asta au si obtinut.

  4. dupaUreche says:

    Au aparut noutati in legatura cu fregatele noastre ? E o data pentru cand va fi anuntat castigatorul ?

    • admin says:

      Data limita de depunere a ofertelor a fost ieri. Nu am auzit nimic nou deocamdata.

  5. amz says:

    Deadline-ul pentru ofertele de modernizare era 18.07. Sunt ceva vesti despre ofertele depuse?

    • admin says:

      Nu am auzit nimic nou. Dar rezultatul ar trebui sa vina relativ rapid, criteriul trebuia sa fie pretul cel mai mic deci nu e mult de calculat. Presupunand ca a fost depusa cel putin o oferta.

      • gsg9 says:

        Din ciclul sa ne radeam daca n’ar fi de plans…

        Armata Turciei – decapitată în urma loviturii de stat. România devine principalul pilon al NATO la Marea Neagră

        Daca noi am ramas pilonul e vai de capul NATO 🙂 🙂

        http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/armata-turciei—decapitata-in-urma-loviturii-de-stat–romania-devine-principalul-pilon-al-nato-la-marea-neagra-423146

        “Cei patru operatori economici selectați urmează să trimită ofertele finale către MApN până la data de 18 iulie 2016. Abia pe baza acestor oferte, ministerul va decide cine va realiza efectiv etapa a doua de modernizare a fregatelor tip 22, „Regele Ferdinand“ și „Regina Maria“. Dar, cum de obicei, licitaţiile publice sunt urmate de contestaţii, în cel mai bun caz, operația de modernizare a două dintre fregatele României va începe la finalul anului 2016, iar lucrările se vor derula pe o perioadă de trei ani și jumătate.”

        Deci ofertele pana ieri, pana se decid astia, pana se rezolva “contestațiili”, pana se apuca astia de lucru in cel mai bun caz in Decembrie pe 31 la 23:59 si pana le termina astia in 3 ani-jumate!? (ce dracu or face cu ele in 3 ani-jumate, mai strang bani din forfetar pe carciumi?!) se duce dracului totul de rapa…mue, nato, o sa fim pașalac sau gubernie

        Apai nu’i nicio graba ma’ baieți, luați’o catinel așe, sa nu va creasca vreun copac in fața

        Meanwhile nu’i bai ca facem A2D cu contraamiralul Alexandru Mîrșu, crucisatorul Marașesti si cu cele 2-3 Furi care vin in 2016, tot in Decembrie pe 31 la 23:59

        Cu accentul pus pe contraamiralul Alexandru Mîrșu

        • admin says:

          Umorul involuntar e cel mai bun. Desi poate ca atunci cand vorbeau de piloni se gandeau de fapt la stalpi de cafenele.

          În mod normal, dacă nu are o capacitate navală completă pe Marea Neagră, o țară riverană își poate apăra interesele cu ajutorul aviației de luptă.“.

          Aflu lucruri noi: aviatia poate tine loc de marina. Daca nu citesc publicatiile premium, asa-mi trebuie, raman in urma cu tactica si strategia.

          Ma tot gandesc cum se defineste capacitatea navala completa? E de ajuns sa ai elicoptere si doua fregate? Sau complet e cand ai si patru corvete? Si mai complet cu un submarin sau cel mai complet e cand ai trei submarine? Ar fi, cel putin, mai complet decat ce au bulgarii, acesti incompleti ai Balcanilor.

          • gsg9 says:

            Pai n’au zis ca ține loc de marina ci ca isi “apara interesele” cu alea 3 avioane…somehow…

            Adica nu mai vaneaza Kilogramele cu frecatele ci ca vor trage direct dupa ele cu AIM9X BlockII
            Si nu mai patruleaza frontiera maritima ci zboara pe deasupra ei
            Sau poate ca Rul ala din MLU Tape 5.2R o fi insemnand ca sunt amfibii si de aici o mulțime de posibilitați

            La cate insiri tu acolo cu corvete, submarine, elicoptere n’o sa ne permitem sa platim salariile amiralilor si contraamiralilor

            Relativ la turcafleți e naspa ce se intampla, generali imbracați in tricouri, batuți si tarați ca ultimii criminali
            Idiotul ala face cu armata ce a facut Stalin cu ai lui inainte de razboi.
            Si cand i’a trimis in Finlanda, surprise!
            Si cand au venit nemții peste ei surprise surprise! Fara Andreea Marin, ca i’a expirat resursa.

            Stai sa iasa Trump si sa vedem ce viseaza Melania si ce geopolitica lui Venus ai explica lu’ barbat’su dimineața dupa o erecție ratata si atunci sa te ții piloni NATO prin zona asta…

            Nuș’de ce am impresia ca astia o taraganeaza intenționat, asteapta sa vaza ce s’o alege…

            • admin says:

              generali imbracați in tricouri, batuți si tarați ca ultimii criminali” – sounds like an average Saturday night in UK.

              Dap, asemanarea cu ce a facut Stalin e mare. Doar ca Turcia nu isi propune sa invadeze pe nimeni. Cu exceptia Kurdistanului. Sau a Siriei. Si nici iranienii nu le plac. Cu rusii s-au impacat, ca nu se stie niciodata cand ai nevoie de putin ajutor.

              Btw:

              La exercitiul Sea Shield 2016, participa 11 nave din partea fortelor navale romane, iar fregata “Marasesti” este vasul comandant al intregii grupari de forte.

              Exercitiile navale includ simulari de atacuri aeriene si antisubmarin. In centrul de control de la bordul fregatei “Marasesti” manevrele sunt reale. Militarii se antreneaza si pentru a respinge eventuale atacuri ostile, de suprafata.

              Pe langa cele 11 nave, la exercitiu, Romania mai participa cu cinci elicoptere si aeronave, doua detasamente mobile de lansare rachete si o nava de suport pentru scafandri.

              Piesa de rezistenta a acestor exercitii este submarinul turcesc. Poate atinge la suprafata o viteza de 21 de kilometri la ora, in imersie 42 de kilometri, se poate scufunda pana la 500 de metri si are o raza de actiunede 11.000 de mile marine. La bord poate avea 8 tuburi lansatoare de torpile si rachete de croaziera antinava.

              Deci, asadar si prin urmare: Marasesti a primit fanionul asa cum primeste copilu cel mai amarat banderola de capitan, cat timp jocul e in pauza, asa de incurajare. Mai ales ca la bord totul e real, la ceilalti e doar simulare. Cat despre piesa de rezistenta, eu zic ca e bine sa fie un submarin turcesc si nu unul rusesc.

              A, si au scos si IML-urile de la naftalina, ca sa nu le uitam. Or avea rachete, s-o face vreo tragere (la sorti, loto, etc) sau e doar pentru confuzia dusmanului, sa creada ca inca mai avem Styx–uri si e cazul sa amane invazia?

          • gsg9 says:

            “manevrele sunt reale”
            da, manevra heimlich, manevra valsalva, manevra murphy, sunt reale, altfel nu vad ce dracu atacuri aeriene mai respinge ala cu artileria si Strela

            imaginara ar fi numai impresia ca flota aia ar mai fi buna de rasboiu

            meanwhile turcilor cica le lipsesc niste vreo 14 nave la apel, asa e cand ai prea multe…

            http://www.dailymail.co.uk/news/article-3696986/Mystery-14-Turkish-navy-ships-missing-failed-coup-commander-not-seen-four-days.html

            • admin says:

              Daca ajung la noi, nu le mai dam. Despagubire pentru calcani. Si sabia lu’ Fane cel Mare.

  6. dupaUreche says:

    Pretul cel mai mic ????

    Cred ca ar trebui sa fie un criteriu ceva mai destept – avand in vedere “contextul geopolitic si de securitate” (sic) si faptul ca astea ar trebui sa fie cele mai puternice nave de razboi ale Romaniei.

    Exista pe undeva un document public sau ceva care sa arate ca un plan al Romaniei la Marea Neagra ? Obiective strategice de urmarit – de gen cu protejam platformele marine de foraj si extractie si cum protejam comertul maritim ? etc

    “The nation that will insist on drawing a broad line of demarcation between the fighting man and the thinking man is liable to find its fighting done by fools and its thinking done by cowards.” William Francis Butler

    • admin says:

      Nu o sa apara public nimic cu adevarat concret, secretomania e la mare pret. Asa se atinge surpriza, cand nici ei nu stiu ce fac. In felul asta totul e surprinzator, chiar si pentru ei.

      In legatura cu pretul cel mai mic: tine cont si de buget, care e oricum minim deci poti sa ceri oferte cat mai bune dpdv tehnic dar risti sa nu ai bani sa le pui in aplicare. Asa ca pana la urma tot un pret mic va trebui sa ceri. Cel putin asta ziceau ca va fi procesul acum ceva timp si tinand cont de timpul scurt de la inceperea etapei a doua de selectie, nici o luna, nu cred ca e rezonabil sa se astepte ca cineva sa prezinte vreo oferta detaliata dpdv tehnic care sa fie analizata, punctata in functie de diverse criterii, etc… Pana la urma e vorba si de viteza, deja programul de modernizare e foarte in urma.

      E greu sa faci nazuri cand n-ai bani.

      • Marius Z. says:

        Pornind de la “tine cont si de buget, care e oricum minim”, in linii mari o sa punem pe fregate cat platim, adica tot un minim… cu o mica marja data de imaginatia si capacitatea unora de a negocia. Insa nici una dintre astea 2 calitati nu cred ca abunda printre organizatorii licitatiei.

        Noroc ca ii mai chinuie talentul pe unii cu blogurile sa le dea idei de solutii, gratis, numa’ sa le citeasca careva 🙂

    • Ilie says:

      Licitatia de obicei se desfasoara pt a obtine un cel mai mic (cand cumperi) sau mai mare (cand vinzi) pret posibil. Daca era pe alte criteria nu mai era licitatie. Era concurs.

      • Eroul Bulă says:

        Ce spui e valabil când cumperi/ vinzi cărămizi. Când vorbim despre sisteme complexe de lupta, cum sunt fregatele, în discuţie intră mai mulţi factori. După părerea mea, bugetul foarte mic alocat celor 2 nave este menit să ducă la anularea oricărei licitaţii şi la trecerea la negocieri directe cu cine vă dori guvernul român ( 😉 )

        • Ilie says:

          Pai de aia se cheama licitatie, ca e la cartori sau sisteme complexe de lupta precum fregatele, adica ai niste cerinte minime la care trebuie sa se incadreze si castiga cel care ofera cel mai mic pret, draga Bula.
          Ca altfel nu ziceau plafonul maxim pe care e dispus MApNul sa-l cheltuiasca.

          Ceea ce ai matale in minte cu ai mai multi factori se cheama competitie nu licitatie. Si competitie e la australieni cu land 400
          http://www.army.gov.au/Our-future/Projects/Project-LAND-400
          Adica baietii fac concurs sa vada ce si cum, iar dupa aia ii invita pe finalisti la licitatie. Ceva asemanator/pe model cu USMC.

  7. amz says:

    Sunt zvonuri ca nu ar fi depus oferta decat ofertantul turc. Stie cineva ceva sau sunt intoxicari?

  8. amz says:

    pe un blog 🙂

  9. Gabriel says:

    Dupa cele intamplate in Turcia, mi-e greu sa cred ca turcii vor fi alesi.
    Cineva punea ca Fincatieri s-a retras. O fi vreun zvon ?
    Ar fi pacat …

    • admin says:

      E probabil vorba de Finmeccanica.
      Dar nu, eu nu stiu nimic despre asta, poate altii au mai multe informatii.

  10. gsg9 says:

    http://www.havelsan.com.tr/TR/Main/haber/3429/romen-firkateynlerin-beyni-havelsandan

    baga un translate aici!

    cica astia au castigat licitatia

    rahat cu apa rece

    ciubuc, pesches, bacsis…

    cocalareala la MAXX