Franta e ca Romania, episodul 2

SCAR si HK416 - Sursa: ar15.com

SCAR si HK416 – Sursa: ar15.com

Se pare ca francezii ar fi ales finalistii concursului pentru dotarea cu o noua arma de asalt. Conform Les Sentinelles, finalistii sint H&K si FN Herstal cu HK416 si respectiv SCAR.

Ar fi cele mai mature si mai familiare (pentru francezi) arme dintre cele cinci care au intrat in concurs, ambele fiind in dotarea fortelor speciale franceze. O lista a armelor acceptate in prima faza, cu plusuri si minusuri, poate fi gasita in primul episod.

E clar ca viitoarea arma franceza nu va mai fi un bullpup, singurul bullpup din competitie, croatul VHS-2 fiind eliminat.  Dar ce vor alege francezii in final, AR15-cu-piston-scurt german sau FN-cu-piston-si-mai-scurt belgian?

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Franta e ca Romania, episodul 2”

  1. Ștefan says:

    Eu aș alege HK. M4 e o armă foarte bună iar HK416 e cel mai avansat M4.

    • admin says:

      Nu cred ca francezilor le convine sa isi aminteasca de legatura cu M4: ar insemna sa foloseasca ca arma “reprezentativa” una germano-americana. Dar HK-ul e intr-adevar o arma foarte buna.

  2. gsg9 says:

    Ambele’s faine

    Eu mizez ca gainele chioambe galice (ca cocosi au fost ei prin WWII mai pe la inceput 🙂 🙂 ) or sa aleaga emotional, si anume n’or sa cumpere de la fascistii aia ai lui Merkelmangalitza carora economia le duduie oricum de 100 de ori mai bine decat in Emirat ci or sa cumpere de la belgieni, ca’s mai apropiati spiritual si cultural de ei: islamisti si colo si colo, atentate si colo si colo, prin anumite zone belgiene se mai vb si Araba-Noua Europeana cunoscuta pana mai acum ceva timp drept fosta limba franceza

    Si dupa aia germanii poate mai vor sa’i mai ocupe odata si poate nu le mai vand arme/munitii/piese de schimb 🙂

    • admin says:

      Daca germanii ar vrea sa-i mai ocupe o data ar trece mai intai prin Belgia, asa pentru siguranta. Same thing.
      De fapt daca imi amintesc bine asa s-a intamplat ultima data si romanii au picat de fraieri: mitralierele de pe IAR-80 erau FN. S-a intarziat un an intrarea in productie de serie a IAR-80.

      Dar da, dificila alegere. Nici macar pretul nu difera esential, ca sint doua din cele mai scumpe arme de pe piata. Si la cantitati mari, pretul e “fluid”. HK e ca LM: lucruri foarte bune dar foarte scumpe. Si tot ca LM, daca vor sa vanda, atunci pot sa ofere ceva de nerefuzat. Daca cer un pret mai mic decat FN, s-ar putea sa aiba sanse cu toata originea nesanatoasa a lor.

      • gsg9 says:

        Pai in cazul asta poate mai ramane doar transferul tehnologic 🙂 🙂 , ca poate mai vor si mujahedinii din Al-Parisi sa tina pasul cu tehnologia, de ce sa foloseasca numai AKMuri importate/traficate si la fiecare atentat sa boosteze economiile concurente, ce, nu pot sa aiba si ei arma lor de asalt pt afacerile lor interne?!

        • admin says:

          Cred ca cei de la Cugir ar fi bucurosi sa asigure transferul tehnologic mai ales ca AKM-urile se pot construi si prin ateliere improvizate, raspandite in teritoriu. Rezistati tovarasi, rezistati. Atat timp cat nu exporta revolutia si in alte parti, cum au prostul obicei, totul e ok.

          • gsg9 says:

            Da, chiar, Cugirul a ratat inca o sansa de afirmare pt industria nationala de aparare, ca nu l’am vazut printre concurenti.

            Marketingul era deja facut prin Paris

            De doua ori

            Si avea deja o gramada de atuuri, arma ieftina, simpla, nepretentioasa, sanatoasa, populatia din Emirat era deja obisnuita cu ea si de aici costuri de instruire reduse

            Ce reflex/luneta, la ce trageri se executa pe acolo in 5m astea nu erau necesare, iar de amortizor de zgomot iarasi zgomot sa fie cat de mult sa auda dujmanii ca aia nu au greturi d’astea cu semnatura acustica

            Iar de transfer tehnologic le dam fabrica cu totul, numai sa se angajeze sa le plateasca pensiile, lor si urmasilor urmasilor lor

            • admin says:

              Cand or vedea pension planu’ de la Cugir, emiratezii vor trage concluzia ca de banii aia si-ar permite HK.

          • gsg9 says:

            Uite ca m’am inselat 🙂

            Se pare ca hitleristii le fac armele arabilor multiculturali de pe trotuarele Nisei 🙂 🙂 🙂

            http://www.defense.gouv.fr/actualites/communaute-defense/la-dga-attribue-le-marche-de-l-arme-individuelle-future-aif

            • admin says:

              Niste camionagii. Au preferat o conversie nemteasca a AR-15 in locul unui sistem mai evoluat, oarecum francofon. Nu se stie exact motivul, ar putea sa fie tehnic, dar mai putin probabil sau legat ceva de pret, caz in care cei de la FN sint dobitoci. Daca le iese costul de productie prea mare pentru a fi competitivi, sa le faca undeva mai ieftin, de exemplu prin Est.

          • gsg9 says:

            Camionagii 🙂 🙂 🙂 indeed…
            Prin Est, poate prin Rusia, ca probabil nu Estul la care ne’am gandi noi, deh, daca s’au grabit, ca altfel le vindeam noi pusca de asalt, cand o fi gata 😉 ca pana era gata se putea baricada pe linia Maginot 🙂 🙂

            • admin says:

              Nu la Est de Est ci la Vest de Est si mai la Nord de Bulgaria dar daca ai ajuns la Baltica te-ai dus prea departe.
              I-am ratat pe camionagii dar or sa mai fie competitii din astea – parca portughezii ziceau ceva de de arme noi? – si la scorurile afisate de FN, daca nu s-au asortat cu ultimele modele de burqini, greu de crezut ca vor prinde prin alta parte fara ceva cost management. Intra in scena Dorel… Nu prea stie el cum e cu extrudarea aluminiului, ca l-ai scos din aria presupusa de competenta, adica nituirea tablei dar s-or gasi niste suflete miloase cu buzunare goale prin tara-pol-de-industrie-aero care sa le faca niste piese din duraluminiu de tren de aterizare, din ala bun, care rezista.