Axa Polonia-Turcia nu trece prin Romania, episodul 3

Aselsan KORAL - Sursa: yenisafak.com

Aselsan KORAL – Sursa: yenisafak.com

In episodul precedent a fost vorba de un inceput de cooperare intre Polonia si Turcia in domeniul echipamentelor de razboi electronic aeropurtate. Colaborarea nu are la baza un vid de capacitati si, desi mai putin cunoscute, cele doua state au unele realizari foarte recente in domeniul razboiului electronic, mai precis in zona echipamentelor terestre, care pot fi o fundatie pe care se poate construi un sistem destul de compact pentru a fi montat pe aeronave.

Turcia a primit chiar la inceputul anului curent primul sistem EW terestru KORAL, rezultatul unui program inceput in 2009 si condus de Aselsan, sistem ce a fost trimis deja la granita siriana.

Cele doua principale elemente componente ale KORAL sint sub-sistemul ESM, capabil sa descopere si sa analizeze semnalele radar emise de statiile de radiolocatie aeriene sau terestre ale adversarului si sub-sistemul ECM, capabil sa bruieze respectivele radare. Cele doua module sint montate separat pe cate un camion 8×8 iar un sistem KORAL complet este compus din patru module ESM si un ECM (unele surse indica exact opusul: patru ECM si un ESM dar asta pare mai putin probabil). Sistemul are o raza de actiune de circa 100 de km.

KORAL - Sursa: SSM via Jane's

KORAL – Sursa: SSM via Jane’s

 

O prezentare mai detaliata a KORAL poate fi vazuta in clipul urmator.

 

Cum am mentionat deja, KORAL a fost deja trimis in Sudul Turciei, misiunea explicita fiind cea de a bruia sistemul rusesc S-400 desfasurat la baza din Latakia.

 

SputnikNews, acest Radio Erevan 2.0, a comentat in stilul propriu posibilitatea ca S-400 sa poata fi anihilat de KORAL: “Nu e nici o primejdie, tovarasi, stati la locurile voastre”. E bine ca rusii sint ingrijorati, simplul fapt ca trebuie sa foloseasca masinaria de propaganda in cazul asta arata ca nu sint asa de siguri pe ei cum ar vrea sa para.

Daca in urma apropierii recente dintre Turcia si Rusia o confruntare intre cele doua sisteme nu mai este probabila, comparatia ramane valida din punct de vedere tehnic, mai ales ca turcii au de gand sa exporte KORAL-ul si capacitatea de a anihila temutul sistem rusesc nu face decat sa-i creasca cota.

Aici ar fi interesant de amintit un pasaj din articolul Sputnik, preluat dintr-un material mai amplu, care spune: “Koral is a ground-based EW system, and in order to effectively counter surface-to-air missiles, especially the kind of missiles that the S-400 uses – missiles that are specifically designed to withstand enemy electronic countermeasures – you need air-based EW systems

Turcii au contractat deja Aselsan pentru proiectarea unui SOJ (Stand-Off Jammer) aeropurtat  insa fie programul este in intarziere fie turcii au nevoie de el mai repede decat era anticipat asa ca este posibil sa achizitioneze unul din import.

Celalalt vecin favorit al Romaniei, Polonia, lucreaza si ea la un sistem EW terestru numit CACTUS/KAKTUS. Sistemul este mai degraba un COMINT/COMJAM (fara de KORAL care ar fi clasificat drept ELINT) capabil sa identifice si sa bruieze comunicatiile radio in benzile HF/VHF/UHF. Si el este un sistem distribuit pe mai multe vehicule, cu trei module ESM de interceptie (HF/VHF/UHF), un ECM de bruiaj HF, un ECM de bruiaj VHF/UHF precum si un post de comanda si unul de comunicatii.

CACTUS ESM (stanga) si ECM (dreapta) - Sursa: liveleak.com

CACTUS ESM (stanga) si ECM (dreapta) – Sursa: liveleak.com

 

CACTUS a trecut deja testele si acum doua luni Polonia a anuntat ca va cumpara doua sisteme ce vor trebui livrate pana la jumatatea lui 2018. Fabricarea celor doua sisteme va fi supusa unei proceduri de licitatie dar, intr-o intorsatura ciudata, una din companiile ce a participat la programul de cercetare-dezvoltare al CACTUS a fost exclusa pentru ca este… privata.

KenBIT a participat la intregul program de pana acum, ca subcontractor, si a avut deci acces la toate detaliile tehnice. Criteriile de calificare la licitatia pentru fabricarea celor doua sisteme de serie prevad insa ca doar companiile detinute de Statul polonez pot fi acceptate, KenBIT neputand participa nici macar intr-un consortiu. De unde se vede ca au si ei bizareriile lor.

In ciuda problemelor, atat Turcia cat si Polonia se vor descurca pana la urma atat cu sistemele terestre cat si, destul de probabil, cu cel aeropurtat.

In privinta Romaniei, nu se poate spune decat ca, cel mult, urmareste cu atentie progresul celorlalti, CACTUS fiind de altfel amintit intr-o prezentare facuta la Academia Fortelor Aeriene (Romane). Probabil ca si KORAL este cunoscut.

Macar daca, uitandu-ne la altii, s-ar face si niste pasi concreti spre inlocuirea anticelor de acum SPN-30 si SPN-40 sau modernizarea AZUR.

 

Both comments and pings are currently closed.

12 Responses to “Axa Polonia-Turcia nu trece prin Romania, episodul 3”

  1. Marius Z. says:

    Cred ca noi nu vom lua nici de la unii nici de la ceilalti, ce sa mai vorbim de colaborare si implicare in dezvoltare!

    Poate EDA sa ne mai salveze… ca noua ne cam place Harris:
    https://www.harris.com/solution-grouping/ground-based-electronic-warfare

    sau poate astia (camionul de la pag.2 are un aer prea familiar 🙂 ):
    http://www.iai.co.il/sip_storage/FILES/4/37544.pdf

    Cat despre ne-“prietini”, cred ca o sa avem de-a face cu asa ceva:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Borisoglebsk_2

    • Marius Z. says:

      La nisa compacta, poate ne “ajuta” USMC:
      http://fas.org/irp/program/collect/mewss.htm

    • admin says:

      In domeniul asta e extrem de important sa pastrezi anumite detalii tehnice pentru tine si, dupa cum demonstreaza polonezii, sa faci cat mai mult R&D local. Romania a avut niste tentative, daca nu au reusit atunci si a trebuit sa importe nu inseamna ca nu trebuie sa reuseasca in viitor. Mai trebuie bagata o fisa.

  2. alkxz says:

    la câtă apropiere e acum la Erdogan față de putinache, înseamnă că turcii cam iau o pauză și de la NATO și de la UE, așa că deja axa aia e dusă de tot și în general nu mai trece nici prin Polonia, pentru că polonii e sigur că nu o să o dea la pace cu rușii prea curând, nici măcar pentru turci

    • admin says:

      Sau isi imagineaza ca pot juca rolul mielului bland care sta pe doua axe. De la UE au luat oricum o pauza, nu-si face nimeni iluzii dar nici europenii nu-si permit sa-i taie de tot de la portie, ca deschid turcii robinetul de refugiati. Cat despre NATO, adica SUA, nu stiu ce ar castiga daca i-ar marginaliza de tot pe turci, isi pierd unul din cei mai importanti aliati din regiune.
      Pana la urma se va ajunge ca afacerile sa dicteze: toata lumea se va intelege cu toata lumea doar atat timp cat exista un interes comun. Vom vedea cum evolueaza intelegerea polono-turca daca si cat va fi afectata de piruetele turcilor.

      • alkxz says:

        problema americanilor este că ei nu vor să îi bage pe turci în boscheți dar turcaletul șef Erdogan ține neapărat asta, probabil că Turcia va arăta cât de curând cam ca Egiptul, și acolo americanii au mai băgat ceva armament, dar asta nu i-a împiedicat pe egipteni să joace și cu rușii
        ar fi interesant cum vor gestiona rușii relațiile cu turcii și cu grecii acum, pentru că e clar că acum au nevoie puțin mai mult de turci, din motive de importuri, exporturi chiar și de slăbire a UE și NATO
        în mod normal acum, România ar trebui să primească măcar o parte din ce au primit turcii ca armament, de la americani și germani ca să se mai stabilizeze ceva în zonă, probabil că și cheltuielile militare ale României ar trebui să crească masiv, la fel și numărul militarilor

        • admin says:

          In ecuatie mai apare si Israelul, discret la momentul asta. Turcia a racit relatiile in primul rand cu israelienii si asta de mai mult timp, fara sa le repare vizibil intre timp. Decia miscarea pare mai degraba un calcul cu bataie lunga decat o toana a lui Erdogan, care ar fi trebuit sa treaca dupa atata timp.

          Cat despre armament, nu stiu ca americanii si germanii sa fi donat ceva turcilor, e vorba doar de achizitii sau EDA, care e accesibil si Romaniei. Deci atunci cand Romania isi va creste bugetul atunci va putea cumpara ceva din ce a putut Turcia.

          • alkxz says:

            distrugătoare de la americani
            tancuri de la germani, sh la prețuri convenabile, plus cooperarea pentru industria militară (F16, construcții navale)

            • admin says:

              Fregatele americane si tancurile germane SH sint la indemana Romaniei, in conditii similare ca cele oferite turcilor. Diferenta e ca Romania nu are bugetul Turciei si nici nu a fost la fel de decisa ca Polonia, care a cumparat tancuri germane in conditii chiar mai avantajoase. Si tot Polonia a cumparat fregate americane identice cu ale turcilor. Deci problema e in Romania, nu la americani sau germani. Exista destule oferte SH bune dar nimic nu e pe gratis, mai trebuie sa existe si buget.

  3. Chibitul says:

    O sa vedem cum se aseaza piesle de sah in zona asta a europei dupa alegerile din SUA si dupa atitudinea UE fara de Rusia dupa parasirea blocului comunitar de catre UK… cel mai probabil o apropiere a relatiilor UE – Rusia eventual cu ridicarea de sanctiuni ( asta daca nu muta rusii mai departe cu trupele prin zona..Ucraina poate Moldova..) Cred ca este o situatie foarte complicata… in care UE, SUA, Turcia si Rusia stau la o masa si nimeni nu stie exact cu cine o sa se ridice de la masa tinandu-se de mana pana la urmatoare runda. Orice este posibil… Turcii se apropie de Rusia si Iran aratand UE si SUA ca au alternative ( e devarat ca prioetenia asta care o incearca ei nu prea are cum sa fie de durata)… Rusia nu ar zice nu la o prietenie cu UE si una cu o SUA condusa de Trump… moment in care Turcia ar ramane descoperita daca joaca fatis cartea Rusia / Iran si se apuna de executii si trimiterea de imigranti spre UE… Ce este mai greu, este ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru oricare din aceste scenarii, si noi nu am dat dovada prin clasa politica de capabilitati deosebite nici in situatii mai putin complicate.
    P.S. Ar fi bine sa achizitionam si noi niste siteme din astea, dar ce sa luam mai repede…AA, avioane,tancuri, nave…munitie inteligenta, avem o lista atat de lunga.

    • admin says:

      Toata lumea isi face griji de Trump dar nimeni nu zice nimic de Clinton, care e cotata deocamdata cu cele mai mari sanse insa despre intentiile sale in politica externa nu se cunosc prea multe. Lumea se bazeaza ca fiind un om al sistemului, nu va schimba prea multe. Dar nu se stie niciodata.

      Cat despre lista de cumparaturi a Romaniei, vad ca principiul de pana acum a fost sa se aloce un numar uniform de programe la cele trei categorii de forte, desi valoarea lor este in mod evident diferita. Avem TPS-77 si F-16 la RoAF, Puma Naval si T22R+ la RoNavy, Spike/platforme auto/TBT la FT.
      Mai departe, F-16, aparare AA, obuziere/MLRS si corvete (poate). Restul, printre picaturi.

      • Chibitul says:

        Este adevarat, de doamna Clinton se stiu parca si mai putine lucruri, poate nu o sa ofere insa surprize similare cu ale lui Trump. Refritor la lista de cumparaturi cred ca ar fi necesar sa se implementeze solutii si de productie interna sau mentenata macar… Probabil ca ce supara mai mult, este diferenta de anvergura dintre eforturile Poloniei in materie de achizitii si Romania, ai impresia ca fata de ei noi suntem pe o insula izolati de lume si fara pericole imediate.