SOS ideea de pregatire militara voluntara

Un proiect de pregatire militara voluntara, cu o durata scurta de timp si care sa se adreseze liceenilor si studentilor, ar putea fi initiat la propunerea conducerii Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj… Perioada de pregatire ar dura doua-trei saptamani si ar avea loc la finalul anului scolar…” Sursa Hotnews.ro

O initiativa asteptata si anticipata de mult timp a fost in sfarsit articulata public chiar daca mai e serios de lucru la slefuirea ei, inclusiv a prezentarii si a modului de comunicare.

Primul obstacol ar fi atragerea “voluntarilor” si aici, un pic paradoxal, situatia materiala precara a romanilor s-ar putea sa ajute. Multe familii nu-si pot permite sa-si trimita copii in vacanta asa incat, daca s-ar putea pozitiona “cazarma” drept o tabara de vara montana, cu toate cheltuielile incluse, s-ar putea sa aiba succes. Poate chiar destul cat programul sa poata fi extins la toate cele trei luni de vacanta.

A doua problema, oarecum legata de prima, ar fi structura activitatilor ce s-ar desfasura in perioada respectiva. “Tinerii si-ar incepe ziua cu o serie de exercitii de inviorare, urmate de activitati organizatorice cum ar fi curatenia in dormitoare sau a a salii de mese, dar si un program de pregatire militara.” Probabil ca formularea ar fi putut fi mai fericita insa e clar ca deocamdata nu se stie exact ce ar trebui facut. Sa-i treci printr-un program de instructie identic cu cel al militarilor profesionisti ar fi cea mai simpla dar si cea mai proasta solutie. Si daca programul asta trebuie sa reuseasca, atunci nu ar trebui luata calea minimei rezistente.

Din fericire, nu trebuie reinventata roata, programe similare existand deja:

 

Cine are curiozitatea sa se uite pe site-ul ACF (UK Army Cadet Force) va remarca grija cu care organizatia subliniaza separarea fata de Armata. Desi programul este sponsorizat de MoD, nu este condus de militari activi ci de voluntari. Asta ajuta in pozitionarea programului in afara schemelor de pregatire premilitara obisnuite, care nu au aceeasi atractivitate. Accentul este pus pe aventura si activitatile sint prezentate ca o distractie, un element critic in atragerea adolescentilor. Aceeasi grija se remarca si pe site-ul MoD, “manifestul” ACF fiind prezentat foarte clar (poate ca plagiatul ar fi scuzabil in cazul asta) si din nou se accentueaza separarea fata de Armata.

Un alt exemplu ar fi si Royal Canadian Army Cadets, inca un punct pentru sistemul britanic.

Daca britanicii au fost destul de buni incat sa-i pregateasca pe FOS-ii romani, atunci s-ar califica si pentru a da o mana de ajutor in punerea pe roate a unui program similar ACF in Romania. Avand in vedere ca britanicii sint cunoscuti pentru entuziasmul cu care abordeaza programele de voluntariat in strainatate, asta nu ar trebui sa fie o problema. Mai trebuie sa vrea si MApN-ul, bineinteles, in functie de cat de serioasa e initiativa asta.

Both comments and pings are currently closed.

32 Responses to “SOS ideea de pregatire militara voluntara”

  1. Marius Z. says:

    Se va aplica probabil in versiunea “fara costuri la buget”…
    Versiunea britanica este extrem de interesanta si trebuie urmarita indeaproape!

    Intre timp armata are o problema mai grava: efectivul real a scazut serios din cauza plecarilor masive din zona gradelor inferioare:
    http://gazetadecluj.ro/dezertari-armata/

    Pe mine m-ar preocupa in primul rand atractivitatea armatei, in primul rand prin conditii de viata mai decente (salarii + locuinte) pentru gradele mici. Am devenit o armata a functiilor, sufocata procentual de grade mari.

    As mai desfiinta din posturile alea civile (am impresia ca acolo se papa niste sume mai serioase decat la soldatii profesionisti), si poate as suplimenta apoi efectivul actual de profesionisti cu 15-20000 de soldati voluntari cu incadrare scurta 6 luni – 1 an maxim. Acestia ar putea furniza o baza pentru rezervisti.

    • admin says:

      Se pleaca de peste tot, nu numai din Armata. Ce sa mai zica cei din Sanatate sau Invatamant? Si asta doar de la Stat, ca restul nu intereseaza pe nimeni. E o triere inversa.

      • Marius Z. says:

        Pai deocamdata vorbim de domeniul militar, nu?
        Daca plecarile din medicina sau alte domenii economice le mai poti compensa partial prin imigratie, in armata nu prea merge sa angajezi imigranti.

        Bine, mai exista modele in SUA, de acordare a cetateniei in schimbul serviciului militar, dar nu cred ca o poti face la scara prea larga.

        • mihais says:

          Ce imigranti?Si care mai e sensul ideii de roman si Romania?

          • Marius Z. says:

            avand in vedere ca avem un deficit de peste 13000 de medici, nu vad altfel cum putem recupera, daca nu prin imigratie controlata!
            Cu ce iti scot facultatile romanesti, nu pot acoperi decat partial, in urmatorii zece ani, avand in vedere ca se pleaca si din facultate direct in strainatate.

          • mihais says:

            Simplu.Generand conditii mai bune.Migratia de orice fel e o bomba cu ceas.E mult mai ieftin sa fie ai nostri intorsi,decat adusi straini de afara.Si-n plus,daca nu oferi conditii bune,ce medic vine?

            • admin says:

              Conditiile bune sint mai degraba un rezultat al dezvoltarii decat o “investitie” initiala pentru dezvoltare. Vor veni cu timpul, daca si cand vor veni. Pana atunci trebuie niste solutii alternative.

          • Marius Z. says:

            Conditiile mai bune nu le poti avea de azi pe maine, ci gradual, deci pentru a compensa cele 13.000 de plecari + cele viitoare, nu ai cum sa completezi doar din capacitatea facultatilor romanesti in urmatorii 5-10 ani.

        • admin says:

          Vorbim de domeniul militar dar il punem si in context. Sa nu se creada ca ar fi vreun fenomen particular, e ceva generalizat in toate domeniile si nu vad de ce Armata ar fi scutita.

        • Marius Z. says:

          Ah, am uitat sa mentionez si Legion Etrangere… si o mai fi ceva pe la britanici, care n-au vrut sa piarda chiar cu totul pepiniera coloniilor, daca nu ma insel.

    • MVSTELIDAE says:

      Cred că are de a face cu NATO, în primul rând. Apoi, nu văd de ce am ţine aţâţia, dacă nu-i putem echipa?
      Asta-i o practică destul de răspândită peste tot în NATO sau în statele corupte, depinde de context.
      În NATO fiindcă vorbim de armate mici(la noi şi de corupţie),care necesită staful auxiliar aproape la fel de mare. Deci centrul de comandă, un exemplu, nu depide de mărimea efectivelor, doar la bucătărie, logistică, câţiva ofiţeri în plus.
      Cred că de aici şi disproporţia. În caz de conflict, soldaţii ăia profesionişti ar trebui să crească în grad, să conducă noile unităţi.
      Teoretic este metoda cea mai bună de a avea o armată bună, dar necesită o periodă, de cel puţin un an, recrutarea noilor unităţi.
      Iar în legătură cu dezertările, soluţia este simplă, un salariu decent, echipamente noi. Armata ar trebui să ceară donaţii precum biserica! Fiindcă cam la asta am ajuns, doar donaţiile ar mai putea recupera decalajul.

  2. MVSTELIDAE says:

    La programul britanic m-am gândit şi eu şi mi se pare o iniţiativă bună, pentru o tabără de vară, însă personalul trebuie ales atent, altfel rişti să faci mai mult rău.

    Apoi mi se pare o ciudăţenie că se gândesc doar la elevi şi studenţi, eu cred că ar trebui să ia în calcul unităţi paramilitare voluntare, sub umbrela armatei. Am mai discutat. Îţi cumperi armă, echipament, dar rămâne la bază, unde te antrenezi, eşti ajutat de armată cu sfaturi, planuri de antrenament, pregătire tactică etc. Cred că s-ar găsi destui într-un judeţ să aplice. Iar în cazul neferict al unui conflict, îi poţi folosi drept garnizoană, deci eliberezi armata pentru acţiuni mai mobile, deşi momentan nu văd cu ce.

    • admin says:

      Ideea asta noua care le-a venit e tot pentru elevi/studenti desi parca acum exista o lege a voluntarului, nu stiu mai multe despre ea. Problema care trebuie rezolvata in primul rand e cum sa atragi adultii, care au oricum un program incarcat, sa faca ceva in plus. Cum nu exista o cultura pe care sa te bazezi, trebuie venit cu ceva pentru a-i atrage.

      • mihais says:

        Dar e simplu.Exista cateva mii sau zeci de mii de airsoftisti.Mai sunt ciclisti,montaniarzi,vanatori.Oameni ce merg saptamanal sau macar lunar in natura.In genere din clasa medie,educati,ce-si permit echipamente destul de scumpe.
        O campanie de PR de cateva luni si s-a facut rost de oameni.Ca instructori – o gramada de baieti din FOS ,Cc sau SAS-uri.Daca ii iei pe voluntari cu capraria,adio pt totdeauna ideilor de comuniune a societatii cu armata si stagiu militar.

        Ca exista si dezavantaje e drept.Dar sa tii caporali 20 de ani sub arme e un model absolut imbecil de a forma o armata.Trecem peste faptul ca sgp sunt vai steaua lor.Caporalul sta 4-8 ani in armata profesionista,apoi face o facultate sau invata alta meserie cu sprijinul armatei si isi vede de viata civila.Ori promoveaza in randul subofiterilor sau ofiterilor.Din astia ies cei mai apreciati ofiteri in genere.

        • admin says:

          Oamenii cu deprinderi folositoare sau care se suprapun peste cele necesare Armatei exista insa ce lipseste e metoda de a-i atrage. Poate ca o campanie de PR ar avea unele rezultate dar cred ca e mai interesant ceva un pic mai radical.
          Asta si pentru ca PR-ul te duce doar pana la un punct, pe langa faptul ca e exact zona in care MApN-ul sta cel mai dezastruos – dar sa zicem ca le-ar da prin minte sa angajeze o companie profesionista. S-ar face apel la ce? Patriotism, etos, piept in fata, etc, etc. Foarte frumos dar ca sa parafrazez: “O sotietate fara patriotism va sa zica ca nu il are”. Se poate construi, ar zice unii dar pana sa-l construiesti trebuie sa-i atragi mai intai. Adica Armata sa ofere ceva ce civilii chiar ar vrea sa faca si, eventual, sa le foloseasca si in alt domeniu – asta ar fi cel mai bine.
          Asa ca o idee ar fi structura de organizare a unui club sportiv, care sa functioneze permanent, cu cateva ore pe saptamana, mai de graba decat un program de pregatire militara de scurta durata. Initial postarea de mai sus urma sa mearga pe firul asta dar a devenit clar ca ideea MApN e doar un program de scurta durata pentru elevi/studenti.

          I-as lasa la coada exact pe airsoftisti, care sigur s-ar bucura de pe urma indicatiilor primite de la FOS-i dar parca exemplul lor e contraproductiv pentru generalizarea ideii: vrei sa-i atragi mai ales pe cei ce nu se joaca deja cu niste pusti, ca airsoftistii vor veni oricum.

          Intrebarea e deci ce poate oferi Armata care sa fie usor translatat in viata civila, folositor, si pe care civilii sa-l faca oricum.
          Cateva idei:
          -Skiul e un sport scump dar un club care sa te invete sa schiezi iarna (fie si cu o pusca in spinare) devine o propunere interesanta – nu-mi imaginez ca nu se poate aranja la VM
          -Scufundarile idem – un club (de preferinta acelasi cu cel de deasupra) care sa organizeze cursuri de genul asta vara ar fi din nou interesant – imposibil ca RoNavy sa nu poate organiza certificari PADI
          -Tir sportiv? CSA – Ok, poate nefolositor in viata civila.
          -Destul de multi oameni se duc saptamanal la cursuri de arte martiale. Nu e exact ce trebuie dar s-ar putea face ceva gen survival training care sa mai includa cursuri de orientare, prim-ajutor si mai sus-mentionatele sedinte de tragere. Ar putea fi mai interesant decat cluburile de arte martiale “normale”.

          Ideea ar fi nu sa antrenezi FOS-i ci sa ai un program care sa ruleze intregul an, non-stop, iar oamenii sa poata intra sau renunta cand vor ei, exact ca la un club obisnuit. Impacheteaza toate lucruile de mai sus intr-un singur program si sigur se vor gasi doritori. Poate ca unii vor intra doar pentru ca vor sa invete X sau Y dar vor ramane pentru mai mult timp.

          E clar ca nu ar fi aprobat de capetele patrate din MApN, ei sint mai obisnuiti cu sistemul de concentrare a recrutilor, in care antrenamentul se desfasoara un anumit numar de saptamani. Insa daca obiectivul cel mai important ar fi sa transmiti niste deprinderi, nu modul cum se face asta, varianta clubului ar avea clar mai multi doritori. Civililor le place/le trebuie flexibilitatea si Armata trebuie sa se adapteze.

          • Sweeper says:

            Matale ai chef sa reinfiintezi DOSAAF-ul sovietic. :p

            https://en.wikipedia.org/wiki/DOSAAF

            • admin says:

              Cam asta ar fi ideea si daca inteleg bine ce citesc acolo, DOSAAF inca exista si acum. Pacat, nu pot sa cer drepturi de autor – asta ar fi partea proasta. Partea buna e ca nu poate sa fie o idee asa de proasta daca altii au pus-o in practica si a functionat atata timp.

          • mihais says:

            Asa formezi deprinderi infividuale.Nu zic,mai bine decat 0.Dar tot nu rezolva problema de fond,care e lipsa de personal pt unitatile active si rezerva(ce lipseste total).

            Realitatea e ca nu poti avea 90000 de oameni si echipati si motivati cu 2 miliarde buget.Din 90000 ,15000 nu-s militari.Din cei ramasi,e inadmisibil sa ai o gramada de umflati la toate nivelele,nici soldati de 45-50 ani.Valoarea combativa e zero.In banii ce-i avem putem tine 30000 de activi(tehnicieni,ofiteri,subofiteri,fos).Restul prin serviciu voluntar selectiv si unitati de rezerva.O adaptare a modelului finlandez ori elvetian.La aia o fi obligatoriu.Dar aia au de 4 ori mai mari armatele la mobilizare,cu populatie de 3-4 ori mai mica si buget de 2 ori al nostru(sau pe acolo).Ca PTAP voluntar,ca club sportiv,alea ar fi o prima etapa.Vede omul cum e cu alergatul si caratul de rucsaci.Daca-i place,se baga in armia regulata.La aia ai 100% participare pt a avea ~300000 la mobilizare.La noi ar trebui 5-6 % pt 100000+ cu tot cu rezerve.

            Ce e acum e absolut normal.SGP nu e nicaieri o cariera pe viata.Nici macar subofiter sau ofiter la arme mai “sportive” nu e.Nicaieri sgp-ul nu-i bine platit.N-ai cum.Dar e simplu sa-i oferi avantaje indirecte,in primul rand educatie,apoi scutiri de taxe.Chestii ce nu afecteaza economia in general si bugetul militar in particular.Dar care pt individ ar avea mare valoare.

            Au descoperit si omuletii romani ca serviciul sigur la stat nu-i nici sigur nici platit.Si ca 1200 ron or fi bani la 22 de ani,dar la 42 nu-s.Culegem amu roadele miopiei.Atat din partea conducerii ce nu a fost in stare sa faca o politica de personal.Cat si din partea omuletilor,ce au indurat.
            Plecarile astea pot fi o binecuvantare ascunsa.

            • admin says:

              As socoti plecarile ca un mod de restabilire al echilibrului. Au salarii mici, pleaca – asa e in toata lumea. E nevoie de oameni mai multi/buni, cresc salariile – la fel, inevitabil.

              Politica de personal ar fi cheia, pe de o parte sa arate clar care ar fi progresia posibila, de la intrare la iesire si care ar fi optiunile. In momentul asta parca toata lumea intra gandindu-se ca o sa iasa la pensie din Armata. Cand asta nu se poate, incep sa ia regulile la pila, sa-i mai tina si dupa varsta la care ar trebui sa plece din Armata. Inevitabil, se ajunge la o Armata imbatranita, incapabila sa-si indeplineasca misiunile. E suparare mare cand se mai dau imagini reale cu militari iesiti de mult din orice forma fizica acceptabila.

              Cat despre scutiri de taxe, etc, ele chiar afecteaza economia: pe de o parte inteleg (lipsa de) logica circuitului banilor dintr-un buget in altul al Statului dar odata ca Statul trebuie sa se comporte ca orice alt angajator – e un exercitiu important – si in plus, se poate ajunge din nou in situatia pensiilor speciale pentru unii care nu au contribuit. Nu era mai simplu ca toata lumea sa fi contribuit, scriptic, si acum sa nu mai exista o intreaga discutie? Ca tot un fel de scutire virtuala a fost si atunci.

              Daca ai o regula, aplic-o la toata lumea la fel.

          • mihais says:

            Pai nu te afecteaza scutirile.Ba din contra.Taxe mai mici,indiferent prin ce mijloc=crestere economica.Iar in ce priveste studiile e simplu.Majoritatea facultatilor au studenti civili,din care unii platesc taxa,altii sunt sustinuti de la buget.Universitatile,asa cum sunt,se descurca.Daca ai 100 de studenti,mai creezi cateva locuri pt militari.Sau le iei de la locurile bugetate.

            Despre varsta e totusi o nuanta.Nu varsta in sine ar trebui sa fie criteriul.Ci performanta.Daca la 50 de ani respecti standarde facute pt cei de 30,cinste tie.Fii binevenit ,ca esti copt la minte.
            Astea is fineturi,insa.Ce s-au rezolvat de multa vreme la altii.

            • admin says:

              Taxele mai mici pentru toata lumea, da, vor rezulta pe termen scurt intr-o scadere a bugetului, deci a cheltuililor publice si pe termen mediu-lung in crestere economica. Taxele mai mici pentru unii, avand insa asteptarea ca bugetul sa nu scada (de asta scutirea nu e pentru toata lumea) inseamna taxe mai mari pentru altii si stagnare sau in cel mai rau caz scadere economica pe termen mediu.

              Varsta e un mod foarte simplist de selectionare, de acord ca se poate – si ar fi mai cinstit – inlocuirea cu niste criterii de performanta. Deocamdata nu am vazut ca MApN sa le aplice asa ca ne intoarcem la criteriul varstei.

              Solutia ta ref. la locurile din facultati presupune ca militarii doresc sa urmeze niste cursuri dar nu pot fiind impiedicati de numarul restrans de locuri fara taxa. Nu stiu daca este sau nu cazul. In general cei care vor sa faca o facultate, o fac. Taxele nu sint atat de mari ca in US sau UK unde intr-adevar o bursa face diferenta. Daca tot ce ar fi nevoie pentru a reforma schema de personal din Armata ar fi niste burse de studii, atunci solutia e simpla.

  3. gsg9 says:

    Sa inteleg ca au abandonat ideea cu soldateii platiti si acuma adunatul de volintiri e solutia disperata 🙂 🙂 ? Solutie la ce 🙂 🙂 !?

    Soldateii probabil mor de foame pe soldele alea asa ca mai bine pleaca din sistem la cules legume si fructe pe alte meleaguri

    Dupa 26 de ani de jaf si distrugere mai suplimentam cu ceva carne de tun d’astia tineri, cruzi, visatori adica mai fraeri 🙂 🙂 ?

    Sa aleaga volintiri numai d’astia mai instariti, sa’si cumpere singurei pusca de asalt, bocanci, textile, vesta, casca, ciorapi, statie

    Va fi probabil un fel de tabara de vara, la corturi, cu mancare de acasa, sau de la supermarketul de la colt, pe banii voluntarilor of course, vor sa manance sa’si cumpere da’i dreacu 🙂

    Eventual tot voluntarii sau parintii lor vor trebui sa plateasca si solda instructorilor, ca sa mai ramana MApNului ceva bani in plus de tancuri, LRSAM, corvete si TBTuri 🙂

    • admin says:

      Ca sa fim cinstiti, jaful si distrugerea nu au inceput acum 26 de ani, procesul e mult mai vechi. Desi si 26 de ani ajung, se pot face multe in sensul distrugerii.

  4. Marius says:

    Poate imi scapa mie anumite subtilitati dar cum pot motiva o forta de civili putin interesati in general atunci cand nu sunt in stare sa-si tina soldatii angajati full-time? Am copilarit in Galati cu prieteni “de bloc “care au trecut prin 300 “Sfantul Andrei” dar si 284 “Cuza Voda”.
    Au plecat toti dupa 1-2 misiuni in afara cu batalioanele de manevra cat sa-si faca “un rost” si prefera Italia/Spania desi unii chiar erau foarte muncitori/patrioti/sportivi. Au ramas cativa umflati psihotici.

  5. Marius says:

    Cateva aspecte general valide(mai mult pe partea de minister al sportului si tineretului) dar oamenii aia nu ar fi motivati de nimic sa se prezinte la apel cand ar veni ursul. Oricum din punctul meu de vedere(sper gresit) Armata este putreda, cu tot respectul fata de oamenii, cinstiti din structurile Armatei(putini de nu stii de ei).
    PS. Daca se simte cineva lezat sa isi rezerve 30 de min. pt. Pro Patria(sigur sunt toti rude intre ei) sa caute NKPR News si sa faca o comparatie.

    • admin says:

      Pai antrenamentul nu are legatura cu prezentarea la apel. Nimic nu-ti garanteaza prezentarea la apel, in afara de mobilizare, care se aplica indiferent de ce fel de antrenament au facut sau nu. Intrebarea e care e cel mai bun mod de a face antrenamentul respectiv.

  6. Marius says:

    Raspunsul la intrebarea ta ar fi ca cea mai buna, intermediara sau proasta solutie inseamna bani. Sa mai lase din colonei si generali daca s-au trezit fara trupeti. Astea asa de umplutura ca da avem 3000 de semi-soldati 2 saptamani cat sunt in vacanta si vin sa dea cu tiroliana si sa faca poze.. nu justifica gradele.. Altfel spus, sa am cel mai bun antrenament posibil pe/sau nu banii mei dar sa stiu ca sunt condus de niste impostori, as prefara sa evac 🙂

    • admin says:

      Reducerea coloneilor si generalilor se face printr-o restructurare de personal dar problema e ca nu par a fi in stare sa se restructureze singuri, de bunavoie si nesiliti de nimeni.

  7. Mos Gherila says:

    1. Accesul minorilor in poligon este interzis la noi.Asa ca de unde pepiniera cu tineret?Iar daca nu-i duci da traga cu arma (7,62 nu 22LR) nu-i atragi.
    2.Airsoftisti sint deja mai bine pregatiti tactic decit majoritatea trupetilor ( cred ca ar putea fi scheletul unor Garzi Nationale).Dar sint greu de condus ( in sensul ca nu poti sa-i incaleci ca pe racanii de acu’ 25 de ani)rezultind problema de mai jos.
    3.Cum bine zicea cineva mai sus ,daca incadrezi structura cu niste cadre de duzina ( care asteapta sfirsitul programului ca sa o tuleasca acasa) nu ai facut nimic.Trebe’ de aia cu ,,suflet”
    4.Si nu in ultimul rind cred ca guvernantilor le este mai frica de eventuala inarmare/pregatire a propriului popor decit de orice agresor extern cu care ar da-o la pace si care tot de aparatul lor birocratic are nevoie pt a stoarce zeama din lamaie.

    Asa ca un praz verde si la gara.Aia de la Gemina muncira degeaba!

    • admin says:

      #4 – subscriu 100%.

      #3 – de asta modelul britanic bazat pe voluntari civili e mai potrivit decat ce se intrevede acum ca ar fi / daca va fi in Romania

      #2 – asa o fi

      #1 – ar trebui oricum un cadru legal special pentru activitatile astea deci ar fi problema cea mai mica

  8. […] final adaugam un articol publicat pe Tehnomil, legat de versiunea britanica a pregatirii voluntare, o posibila baza de plecare atat pentru armata […]