Pooling&Sharing ore de zbor

C-17 la Campia Turzii - Sursa: Tuomas Saavalainen via sacprogram.org

C-17 la Campia Turzii – Sursa: Tuomas Saavalainen via sacprogram.org

Zilele astea a avut loc o serie de exercitii de parasutare, in care membrii FOS si prietenii au avut ocazia de a sari dintr-un C-17 al carui co(x12)-proprietar e si Romania.

Strategic Airlift Capability este un program cu 12 membri care si-au rupt de la gura unit fortele pentru cumpararea si operarea a trei Boeing C-17, stationate la baza Papa din Ungaria. Cei 12 parteneri impart un total de 3.165 de ore de zbor anuale – nu egal ci in functie de contributie.

Romaniei, cu o cota de 6% ii revin aproximativ 200 de ore anual. Unul din modurile de utilizare a C-17 “in dotarea” Romaniei este antrenamentul parasutistilor, frecventa de pana acum fiind de doua antrenamente pe an.

Imparteala frateasca ore de zbor Strategic Airlift Capability - Sursa: sacprogram.org

Imparteala frateasca ore de zbor Strategic Airlift Capability – Sursa: sacprogram.org

 

Antrenamentul din luna August este de fapt cel de-al doilea pe anul in curs, primul fiind desfasurat in luna Aprilie, mai multe detalii si poze aici.

Cel mai recent exercitiu a fost desfasurat pe o durata de patru zile si a implicat un C-17 detasat la baza aeriana 71 Campia Turzii. S-au executat in total 1.780 de salturi ale FOS-ilor, cercetasilor si parasutistilor (Bat.630? – credeam ca sint deja considerati si ei FOSi) iar scopul antrenamentului este familiarizarea cu C-17, antrenamentele obisnuite fiind facute cu C-130, C-27J sau IAR-330.

De unde rezulta ca, desi e bine sa ai lucrul tau, e mai bine sa cotizeze si altii.

 

Both comments and pings are currently closed.

10 Responses to “Pooling&Sharing ore de zbor”

  1. gsg9 says:

    Parca suntem bagati la sharing si la supraveghere cu Global Hawk: Alliance Ground Surveillance

    Ma intreb care o fi algoritmul in caz de criza cand totzi au nevoie de ele…

    Urmeaza un program de sharing pt un pluton de tancuri

    Si dupa aia la vreo pusca de asalt plus cartusele aferente, inarmam santinela cate doua zile pe luna dar nu spunem la nimeni care’s alea doua zile 🙂

    Zmart difans

    • admin says:

      Cam asa doar ca totusi nici Global Hawk si nici SAC nu sint vitale. Brigada multinationala formata doar din romani ar fi un exemplu de doua cartuse la trei soldati, acolo ar fi ceva probleme cu algoritmul.

      • gsg9 says:

        surveillanceul cu Global Hawk nu stiu daca o fi vital sau nu, dar e foarte important 🙂

        zone de interes la marginea imperiului atat pe flancul nordic cat si cel sudic la MN, care nu pare sa intereseze pe nimeni momentan 🙂
        zona de contact Noul Imperiu Otoman/gretzili – refugiatii
        macaronarii/Libya – refugiatii
        mai alergi dupa vreun video-games adicted sau dezechilibrat nevrotic de umbla cu camionul/maceta/Glockul la el prin Al-Parisi sau Shaormen-Land si gata, s’au terminat si soimii globali

        Brigada multinationala, care Brigada multinationala 🙂 🙂 compania de poloneze plecate la produs plus cele cateva sute de bulgaroaice virtuale
        Pe de alta parte nu stiu daca i’au intrebat, poate vor sa contribuie si rusii cu niste brigazi mecanizate intr’acolo, sa’l trimitem pe motorcicleanu sa le faca o intrebare, ca el a mai fost pe la ei prin campanie, stie mijloacele de transport in comun 🙂 🙂

        • admin says:

          Lasa ca-i bine, programele de genul asta ii mai scot din amorteala. La cat mai multe.
          Nu stiu cat de mult de poti baza pe chestiile astea in caz de ceva dar macar apuca sa se antreneze mai mult.

          • gsg9 says:

            E bine, n’am zis ca nu’i bine, orice cantitate pozitiva/activitate in plus la astia e buna, probabil in caz de criza NATO decide ce si unde se folosesc.

            Iar ca dezavantaj le intra in cap la cretinii de politicieni romani fraza cu zmart difans si se invata ca daca platesc cateva milioane pe an, gata, ai apara NATO si dupa aia e greu sa’i mai convingi sa scoata banu pt programele alea multianale din cele pdfuri. Bani pe care nu’i scoteau oricum 🙂

            • admin says:

              Cine stie, poate reusesc sa imbine pooling&sharing cu programele multi-pdf-ale. Odata ce ai dat cu subsemnatul la un program din asta de achizitie, e mai greu sa te retragi ca nu mai ai bani, ca ai avut niste cheltuieli urgente cu niste panselute. Unii pot sa o faca dar Romania nu are fata (ceea ce-i de bine in cazul asta). Ar cam trebui sa se lipeasca de unii care cauta cam aceleasi lucruri. Cu cat mai bazati, ca sa nu le poti intoarce spatele, cu atat mai bine.

              Nu ne zice nimeni: intrati in Schengen daca o sa cumparati vreo 250 de Leo2, 3 baterii MEADS si 4 corvete Sigma. Sa ne oblige sa fim piata de desfacere. Importatori, cum ar veni. Ultimii pamanteni.
              Sa ni le bage pe gat, un fel de waterboarding cu tehnica militara. Daca au curaj.

  2. Marius says:

    N-am putea face un pic de pooling&sharing si la generali? Smartest defence!
    “Din 1990 până azi, în România au fost înaintaţi la gradul de general 1691 de ofiţeri, cifră care nu include generalii SRI, instituţia refuzând să comunice aceste informaţii. Cei mai mulţi sunt generali MApN: 1.284.”

    Ultimul comentariu pe tema asta, am insistat cam mult.

    • admin says:

      Ba da dar pentru asta trebui infiintat un grup de lucru sub directia Personal, condus evident de un general…

  3. burebista says:

    Observ ca ungurii au 1.6% (uauu!!!!). Stie cineva care a fost criteriul pentru care s-a ales baza de la Papa?

    • admin says:

      Nu cunosc motivul oficial asa ca nu pot sa ofer decat o ipoteza: baza de la Papa era deja cunoscuta NATO, de aici au fost lansate unele din loviturile aeriene asupra Serbiei, asa ca asta era o baza cu o infrastructura deja pusa la punct. De observat ca si celalalt program in care este inclusa Romania, AGS Global Hawk este gazduit tot de o baza cunoscuta Aliantei, la Sigonella in Italia. Se pare deci ca deciziile au la baza criterii pragmatice legate de cat de bine pozitionata este respectiva baza si de ce infrastructura dispune. Probabil ca in viitor MK ar putea sa gazduiasca un program NATO similar.