Airbus resusciteaza Rooivalk

Rooivalk cu insemnele ONU, participand la o misiune in Congo - Sursa: defenceweb.co.za

Rooivalk cu insemnele ONU, participand la o misiune in Congo – Sursa: defenceweb.co.za

Francezii de la Airbus par interesati sa investeasca intr-o linie  de elicoptere “low cost” care sa ofere o alternativa la catalogul rezervat pentru “lumea buna”.

Dupa ce au transferat in Romania productia H215, varianta saracului la NH90, francezii au inceput sa colectioneze modele retro.

Airbus s-a decis sa-i ajute pe sud-africani sa-si modernizeze toate cele 11 elicoptere Rooivalk din dotare si afacerea este vazuta ca un prim pas spre un “parteneriat strategic de cooperare pe termen lung“. Cum MLU la cele 11 elicoptere nu poate fi calificat drept un program pe termen lung, intentia e mai degraba de a sprijini un potential program Rooivalk Mk2 la care sud-africanii se gandesc de ceva timp. Daca Mk2 va fi construit, atunci va fi bazat pe experienta si echipamentele utilizate la Mk1 MLU, modernizarea vizand in principal avionica. Sud-africanii prospecteaza deja piata pentru eventuale exporturi, printre primii potentiali clienti fiind Polonia si Nigeria.

Airbus nu a ratat deci oportunitatea sa participe la un proiect care sa ofere nu numai o alternativa “low cost” la propriul Tiger, ce nu s-a bucurat de prea mult succes dar si o arma impotriva Mangustei italo-britanice.

Both comments and pings are currently closed.

36 Responses to “Airbus resusciteaza Rooivalk”

  1. dan/ says:

    Oare românii prin IAR Ghimbav se gândesc să se “lipească” și ei la acest program Rooivalk Mk2? Binenețeles daca si guvernul ar finanța așa ceva.
    Nu de alta, dar Puma mai știm și noi, și un elicopter de atac cu componente comune cu Puma nu ar strica la casa omului.
    Și electronica nu e neaparat nevoie să fie galeză, se poate merge pe un upgrade la ceea ce e deja pe SOCAT.

    Si să nu îmi zică cineva că iese scump, know-how-ul și experiența câștigată pt 24 Pume Rooivalk-izate sunt de neprețuit, că SOCAT-urile alea nu sunt făr-de-moarte.

    Dar ,din păcate, cred că vrabia mălai visează….
    (hai cu panseluța, hai cu bordura, etc… și “Armata își poate îndeplini misiunea” bla, bla,bla….)

    • admin says:

      Ceva experienta pe componentele Puma exista dar din pacate (dar din fericire pentru ei) Rooivalk e construit pe baza mecanicii SuperPuma – e motivul pentru care Airbus a intrat in cooperare cu Denel. Motoarele, cutiile (cel mai probabil) sint diferite. Iar ce nu e de la SuperPuma e proiectat de sud-africani deci nici o legatura cu IAR. Nu e clar daca si ce componente de SuperPuma se vor produce in Romania, deocamdata e vorba doar de o hala de asamblare. Deci e o legatura destul de slaba intre IAR si Rooivalk.

      • dan/ says:

        Tocmai, datorita a ceea ce afirmi, și cred că ai dreptate, ar trebui Ghimbav si statul român să se bage din prima în “horă”.

        Dar la modul negociat cum trebuie, și treabă hotărâta, cu banii bugetați pt comenzi multianuale, si nu 12 bucăți.

        Faci un salt tehnologic, și participând de la bun început la program cu Denell si Airbus, dai un ban ,dar stai în față.
        Și apoi prin nevoia noastra clara de elicopter de atac, dai și un start consistent programului, mai comanda RO 24 bucati, cu opțiunea de încă câteva zeci de bucăti în țară, mai comanda si Sud Africanii 24, ajută si la marketingul produsului(RO membru NATO),or mai vinde si Denell cu Airbus câteva prin Africa.
        Nu ar strica și o primă comanda pt H125, pt transport, că oricum va fi nevoie.
        Și astfel poți cere de la Aibus si Denell productie consistenta, serioasa, la Ghimbav și pt Rooivalk Mk 2 si pt H125, nu doar asamblare.
        De preferat producția să fie la entitatea IAR.

        Dar repet, toata treaba negociată si bugetată, programe multianuale, și nu cred că francii si sud-africanii vor zice nu.
        Orice ban în plus și orice comandă și utilizator contează în costul final al produsului, și dă și bine la CV.
        Bașca potentialii utilizatori de Rooivalk Mk2 vor avea la dispozitie trei potentiali furnizori de piese pt întreținere/ up-grade în viitor, la o adică concurența și diversitate, măi nene.(Aibus, Denell, IAR)

        • dan/ says:

          Mai le arăți si la UE, uite bă, ca achizitionăm produse ce inglobeaza tehnologie europeană(franceză în cazul de față), îi mai zici și lu’ NATO, na, măi ca m-am pus pe treabă, mai punem și noi umarul la cheltuielile de apărare comune…..politicienii de la noi se mai laudă doua campanii cu locurile de munca create, oamenii din RO se bucură de noi locuri de munca…

          Win-win for all…..

        • admin says:

          Primul pas ar fi sa se inceapa niste negocieri cu Airbus pentru transferul a cat mai multor componente H215 in Romania, asta daca vor sa vada vreun contract. Daca insista sa importe cam tot, atunci sa-si gaseasca singuri alti clienti.

          Ref. la elicopterele de atac, o prima problema e cu nevoia clara, deocamdata nu sint pe lista de prioritati. Se pot adauga usor insa cea de-a doua problema si cea mai mare, e lipsa banilor. 24 de elicoptere noi inseamna niste bani seriosi. Intre aparare AA, inca 12 F-16, TBT+4×4, modernizare fregate, corvete, obuziere, MLRS, nu prea mai ramane loc de nimic altceva.

          • dan/ says:

            In caz de pac-pac, fofeaza de atac e scump ,dar face multe, ca e mobil si nu are grețuri cu chestii gen poduri, drumuri, dealuri….
            Adevărat ca e sensibil la altele, gen AA si aviatie inamică….

            Există si rachete antitanc, si sisteme MLRS, si tancuri, dar nu au mobilitatea fofezelor în caz că ești prins cu pantalonii în vine pe un flanc sau aiurea, că stat-majoriștii e și ei oameni, și numai cine nu muncește nu greșește…
            Așa că eu nu l-aș pune în coada listei niciodată.
            Dar oricum nu e după mine..

  2. gsg9 says:

    Cel mai probabil se va face MLU la flota aia imensa deja existenta, comenzi de minim 75 ca sa restarteze productzia…mai greu…

    Emiratele impuscate si calcate cu camioanele pe trotuare … cu foamea’n gat 🙂 🙂 tot incearca sa vanda something like anything prin lumea a treia

    • admin says:

      Daca prind un cotract, sa zicem in Polonia, poate totusi. Desi polonezii vor merge mai degraba cu americanii si in cel mai rau caz cu italo-britanicii. Depinde si de pret.

      • gsg9 says:

        Polacii tre sa fie tampitzi sa cumpere elicoptere de la sud’africani via airbus sau viceversa, polacii se stresau sa aduca americani sa produca ceva acolo sa manance si gura industriei poloneze ceva, plus protectia americana…

        • admin says:

          Polonezii se gandesc sa cumpere Caracal de la Airbus asa ca nu e chiar de domeniul fantasticului. S-au interesat si de Rooivalk dar nu inseamna ca e printre favoriti, depinde de pretul cerut de ceilalti.

  3. Marius Z. says:

    Sunt curios cat va costa MK-2 si cat ar costa un MK-2 Socatizat si cu componente ale H125… si cat ar fi integrabil la noi in productie.

    • admin says:

      Ca un prim pas e mai interesant cat se va integra in Romania din productia H215, ca deocamdata se vorbeste in principiu doar de asamblare. Deci elemente de structura – mai putin, motoare, cutii – poate dar incert, electronica – deloc. Abia dupa aia de poti gandi la derivate din SuperPuma, cum ar fi Rooivalk.

      • Marius Z. says:

        Din declaratii parca rezulta ca incet-incet voiau sa produca aici tot mai multe componente…
        Si da, H215 nu H125 🙂

      • Marius Z. says:

        uite ce zice aici:
        http://www.airbushelicopters.com/website/docs_wsw/RUB_276/tile_3282/Leaflet_AHIR_-_RO.pdf

        Lanțul de furnizori în România și oportunități de externalizare a serviciilor – Airbus Helicopters Industries are în plan dezvoltarea
        lanțului sau de aprovizionare cu furnizori români din domeniul
        aeronautic.

        Novae Aerospace
        Aernnova
        Premium Aerotec
        Sonaca
        Sonovision
        Aerostar
        Aeroteh
        Turbomecanica
        Airbus Defence & Space

        apoi om mai vedea…

        • admin says:

          Din cate citeam recent, nu mai gasesc exact articolul, planul asta ar fi sub semnul intrebarii. Oricum, vobim doar de ce contracte exista in momentul de fata si aici stam slab. Ca au in plan, ca e posibil, in viitor, sa…

        • admin says:

          Uite un exemplu de cum se pune problema: “Mai exact, pentru IAR Ghimbav deschiderea liniei de fabricaţie a Airbus Helicopters la Braşov va reprezenta posibilitatea unei colaborări importante. Printre acestea se numără “fabricarea din prima zi a unor componente de structură (circa 2.000 de ore de manoperă pe elicopter), cu condiţia ca IAR să îşi execute, cu costuri proprii, pregătirea de fabricaţie aferentă componentelor respective, fabricarea în termen mediu a fuselajului acestui tip de elicopter, cu condiţia obţinerii de către Airbus Helicopters a acordului TAI Turcia (aceasta deţine în prezent drepturile exclusive de a fabrica fuselajul şi alte câteva subansamble)”. De asemenea, IAR ar putea produce şi cablajele electrice, cu condiţia reducerii cu cel puţin 10% a costurilor nerecurente comparativ cu Labinal Maroc, furnizorul actual al gigantului.

          Pentru acest lucru ar fi necesare investiţii de aproximativ 11 milioane de euro, care s-ar adăuga celor 40 de milioane de euro anunţate de producătorul francez. Sursa.

          Deci teoretic s-ar putea, cu conditia…

          • Marius Z. says:

            Pai aici era si rolul statului roman, de care apartine IAR. S.A., sa le conditioneze ajutorul de implicarea cat mai consistenta a IAR. Costurile de pregatirea productiei nu cred ca sunt astronomice si reprezinta o investitie nu asistenta sociala.
            Apoi negocierea cu TAI si cu altii pentru delocalizarea productiei cred ca tine si de consistenta comenzilor pentru H215, altfel nu renteaza.

            S-ar putea oferi IAR la modernizare (motoare, rotoare, cockpit, securizare anti-incendiu si anti-impact cu componente H-215) acele structuri de IAR-330 care inca se preteaza la vreo 15 ani de serviciu, in special SOCAT-urile de la MApN. Din parcul de elicoptere MApN tot or fi vreo 25-30 care sa merite, modernizarea lor costand probabil cat vreo duzina de H215 noi. Astfel le dai comenzi si la Airbus pe componente, dar le si bati obrazul pe partea cu IAR…

            Apoi comandate una-doua duzini la Airbus, sa aibe de comanda de inceput… si mai vedem.

            Pe partea cu H-135 ar mai exista potential de comenzi pentru MAI/administratie/Sanatate, ca sa nu vorbim de inlocuirea IAR-316 si elicoptere de atac dedicate. Aici intr-adevar un Rooivalk bazat pe H215 ar putea da partial de lucru tot la noi…

            Insa pe celelalte nise fata de Super-Puma, poate ar trebui sa diversificam producatorii cu conditia sa ne implice in lantul de productie.

          • Marius Z. says:

            Daca mare parte din bani ti se intorc in economie, atunci merita achizitia, caci este investitie… nu ca cererile prin US Army command, de import la cheie…
            Sau nu?

            • admin says:

              Nu prea. Mare parte din bani se duce spre cei care fabrica componentele principale/cu valoare adaugata mare si spre cei care au drepturile de proprietate intelectuala. In situatia data, in Romania ar ramane salariile celor care nituiesc tabla, lipesc doua compozite sau dau cu vopsea. Chiar si in cazul fericit dar deocamdata doar teoretic in care s-ar “produce” sa zicem motoare la Turbomecanica, mare parte din bani se va duce tot in afara (licenta, componente, etc). Fara cercetare/dezvoltare locala, mare parte din bani nu va ramane niciodata in Romania. Apoi e un calcul ref. la mica parte de bani care ramane in Romania vs. investitiile necesare. Chiar daca da cu plus, pasul urmator e sa se si gaseasca banii respectivi, altfel e doar un exercitiu pe hartie.

              Deci sa recapitulam: bani pentru investitii/modernizari/achizitii – nexam.
              Licente si comenzi certe pentru industria de componente – nimic concret la momentul asta. Poate in viitor, cu conditii care nu stim cat de usor e sa fie indeplinite.

          • gsg9 says:

            bre, ce tot Airbus Beliscopters la Brasov si productzii la hectar nemaivazute 🙂 🙂

            Emirul din emiratele franceze bubuite impuscate si calcate cu camionul pe trotuar ne’a sugerat ca ar fi bine sa cumparam noi niste beliscoptere de la ei 🙂 🙂

            avem experiantza faptului ca statul roman s’a stresat foarte tare in ultimii 26 de ani sa faca productie si industrie de varf, sa modernizeze industria existenta, sa faca investitzii, sa gaseasca si sa faciliteze noi piete de desfacere, sa cumpere pt armata, mai, administratie produse din industria locala

            contempland scremetele transpirate si inrosite la fatza din comenzile si licitatziile pt aparare as zice mai degraba ca e dezastru

            23 sau 29 de camioane din RFIul de 2000

            o mega uriasa licitatie de 386 de masini blindate din RFIul cu 2000 masini blindate si neblindate, in valoare de uriasa suma de 80 de milioane; care licitatie incepe la sfarsitul anului si nu se stie cand si cum se termina si daca se cumpara eventual ceva

            o ultra mega licitatie la fregate care acuma a intrat in silentio stampa noaptea mintzii

            TBTul s’a integrat in absolut pe spiralele galbioare ale lui Bivolaru

            alte zeci de RFIuri peste RFIuri la RFIuri pt SAMuri, artilerie autopropulsata samd

            mai viseaza inca o escadrila de F16, trogloditul ala nasos ne abureste ca nu’s 2nd hand chiar daca sunt 2nd/3rd hand (“Noi urmărim să achiziționam din excedentul disponibil al unor aliați … Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua.”) !?!

            noroc ca au pus americanii Scut

            ca au trimis niste Abrams si alte vehicule

            ca mai trimit cate un AEGIS in vizita la CTA si ce or mai trimite

            altfel probabil ca chiar e dezastru

            se poate visa linistit productie locala de beliscoptere cu componente romanesti, “una-doua duzini” cumparate pt romanian air farces, variante de atack samd

            si daca tot discutam de beliscoptere sa dezvoltam si ideea de portelicoptere la MN, productzie 100% locala, ca p’alea doua le rataram, ni le sufla Egiptul

            altfel cica productia industriala si comenzile la export/import ar fi luat’o in jos, a crescut doar consumul pe salarii indexate si deficitul

            http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21306029-barometrul-industrial-activitatea-continua-scada-industria-nu-are-forta-proprie-suficienta-pentru-profita-cresterea-economiei-nationale.htm

            • admin says:

              Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua” – are dreptate, pot fi la mana a treia.

          • Marius Z. says:

            GSG-ule… io cred ca tu nu ai inteles cum trebuie sa arate o economie sanatoasa, care duduie – e ca aia din 2008 si inca putin ne mai scremem si reusim o dubla 🙂

            Doi la mana, faptul ca portelicopterele frantuze se vandura, inseamna ca ai nostri nu le mai pot achizitiona decat peste 15-20 de ani cand or fi SH-uri ca si noi, si tot “operationale”. Sau le construim noi in tara printr-un plan de finantare multi-decade(nt)! Deci plin de oportunitati! 🙂
            De-or fi doua la finalizare in secolul urmator, Odessa si Sevastopol le-as denumi. Ba “Sebastopol”, sa fie “frantuzit” 🙂

          • dan/ says:

            11 milioane de € ?!

            Păi au împumutat niste sume ceva timp în urmă de mă ia cu amețeală, și nu a ramas decât praful de pe tobă…..

            Față de cât se fură prin administrațiile locale ,asta e bacșiș….
            Mă scuzi dacă comentariul meu e deplasat…

            • admin says:

              O fi bacsis dar e vorba de investitii si nu de furat. Adica e de dat, nu de luat. Au ramas in paragina si alte investitii in industria de armament (unele aproape de finalizare) pentru sume mai mici.

  4. stelian says:

    Nu m-as ambala asa de tare cu IAR+Rooivalk=LOVE. Airbus ca orice mare multinationala capitalizeaza piata inclusiv prin cumpararea produselor cat de cat concurente si cu sanse de integrare in workflow-ul lor. Mare profit nu cred ca vor face cu Rooivalk-ul fiind o prashtie de elicopter de atac mai mare decat Mi-24, cu calitati manevriere destul de reduse, samd. Dar pt. piata africana proximitatea fabricantului, apropierile culturale si politice, samd ii vor da un avantaj. In afara razboaielor tribale de prin Africa nu-l vad vandut prin lume.
    Admin sesizeaza bine ca grosul banilor se duc spre aia care fac managementul proiectului si proiectarea (integratorii) adica aia care-si pun stampila cu Airbus sau Boeing pe botul aparatului. Si e normal sa stie asa pt. ca si au investit cel mai mult si ei sunt singurii care la nevoie pot face aparatul de la shurub si pana la zborul de test.
    Chestia asta de la noi cu “hai sa facem elicopterul/avionul/tancul” 100% romanesc, samd e o gandire extrem de paguboasa pt. ca lucrurile nu mai merg in felul asta aproape nicaieri. Tot ce pot e sa ma rog sa nu existe in cercurile unde se iau decizii. Nu stiu de unde va imaginati ca avem atata spatiu sa facem mofturi ca “noi nu asamblam, nu vopsim, nu strangem suruburi, nu nu stiu ce”.
    Nu stiu ce produse isi imagineaza unii ca ar avea ind romaneasca aeronautica in afara de IAR-93 (zero exporturi, tehnologie veche, deficiente de productie, practic neoperationalizat, tehnologie din anii 60), IAR-99 (zero comenzi la export si o serie egala cu o preserie, tehnologie din anii 70-80), IAR-823 (bunisor dar vechi), IS-28/29 (scumpe si vechi ca tehnologie), samd. Restul Alouette, Puma, Yak-52, RomBAC, BN-2 nu-s proiectele noastre, sunt licente adica faci x exemplare cat ai prevazut prin contract si dupa aia te opresti.
    Daca vrei sa ai ind. aeronautica pt. o tara ca Ro ORICE comanda si ORICE investitie e buna pt ca pregatesti oameni, ii obisnuiesti cu niste standarde si le platesti un salariu si ii tii in tara. In timp daca se dovedeste rentabila investitia “de asamblare”-bleah cum spun unii, poti capata asamblare pt mai multe modele, apoi manufacturing (), samd.

    • admin says:

      Asamblarea merge atat timp cat tii costurile la un minim absolut, adica fara cresteri salariale. Am pus un link mai sus de unde reiese comparatia costurilor romanesti nu cu cele din Europa de Vest – asa cum multora le place sa se raporteze – dar cu cele din Maroc. Daca Romania va tine costurile si implicit salariile la nivelul Marocului si societatea va ramane tot la nivelul marocan – fara sa improsc cu noroi Marocul, intamplator “spectacolul strazii” de acolo seamana foarte mult cu cel din Romania, nimic in neregula cu asta dar romanii se compara cu germanii.

      Si licenta e buna dar s-a mai incercat o data si s-a vazut unde s-a ajuns fara dezvoltare locala: tehnologia e de la inceput usor invechita in cel mai bun caz si la expirarea licentei te trezesti ca ai o fabrica ce “nu stie” sa produca altceva. Negociezi din nou cu producatorul care are de data asta painea si cutitul (cum a fost cu Airbus).

      Obisnuirea cu un proces tehnologic riguros (controlul de caliate a omorat industria romaneasca) si ceva salarii platite in Romania sint un bun inceput dar doar cu productie sau asamblare dupa licenta nu se evolueaza prea departe. Nici banii nu sint chiar asa de multi cum teoretic s-ar putea.

      N-am auzit pana acum de nici o investitie in cercetare/dezvoltare dupa modelul Dacia.

      Ref. la Rooivalk, n-o fi chiar tzatza de matza dar mai conteaza si pretul. Daca il pozitioneaza (mult) sub Mangusta sau Viper ar avea ceva sanse, chiar daca e un hambar zburator. Pana la urma poti zice ca are capacitate mai buna de a incasa lovituri. Btw, nici Mi-28 Havoc-ul rusilor nu e mai mic.

      • Cezar says:

        Si licentele sunt bune daca sunt urmate de dezvoltarea ulterioara a propriului proiect, crestere sustinuta pe cercetare s.a.m.d. Daca se ramane pe ce se primeste, nu e decat un drum inchis, licenta devenind nula sau depasita.

      • stelian says:

        Romanilor le place sa se compare cu germanii (ca sa nu mai spun de chinezi sau Suedia, samd) dintr-o crunta si cronica desprindere de realitate cultivata inca de pe vremea lui Ceausescu. Facem abstractie cu gratie de faptul ca unii au 1/5 din populatia planetei, ca altii au sute de ani de traditie industriala de varf si ne intrebam “buey, noi nu putem, ca nu avem vointa, samd”. Dar astea-s chestii de sociologie.
        Asamblarea in aerospace deja e un mare pas inainte fata de industria auto de exemplu (si in nici un caz nu se compara cu lohn-ul din confectii sau ind de jucarii) si da, e mare consumatoare de ore-om. Probabil de aceea corporatiile aerospace incearca acum sa-si reduca anumite costuri relocand-o in tari ca Romania. Oricum chiar si momentele BN-2 si RomBAC au inceput tot cu asamblarea din kit-uri produse din Marea Britanie. E o metoda cunoscuta de a da startul unei platforme industriale in ind aeronautica. A porni cu fabricarea de la 0 de elicoptere sau avioane complexe ar fi o nebunie. Pe langa ca nu prea se mai face (nici Boeing de exp nu-si mai face singura toate fuselajele) nu exista forta de munca nici la “blue collar” nici la “white collar” si ar fi un risc enorm sa aduci aici deodata miliarde de eur in masini, cladiri, know-how, personal expat, samd. Pe partea cu “asamblarea” exista o evolutie: s-a inceput cu confectiile in anii 90, apoi cu ind auto low-cost in anii 2000, acum trecem spre industria auto middle-cost si iata se infiripa si ind aeronautica. Nu prea poti arde etape. A incercat Ceausescu si a iesit un fas. In 20 de ani ajunsesem sa fabricam avioane cu reactie dar aveam paine pe cartela iar pt. populatie Made in Romania ajunsese sa fie sinonim cu “prost”.
        Comparatia cu Marocul isi are rostul dar nu trebuie sa se desfasoare treburile identic: o astfel de investitie iti aduce o oportunitate, o valorifici sau nu. Vezi cailor de transport nemodernizate spre Mioveni sau cum se zbate Ford in conditiile in care locul a fost ales destul de politic, izolat si nu s-au respectat anumite promisiuni. Cum se spune D-zeu iti da dar nu-ti pune si in traista. Dar asta ar fi valabil si daca s-ar cumpara o linie de productie de la 0. Cumperi licenta, faci 50-200 de aparate cum e prevazut in licenta, te descurci sau nu sa le vinzi si sa faci profit si la sfarsit tragi linie si te rogi sa nu fii pe gaura. In majoritatea licentelor NU ai voie sa modifici produsul initial, sa-l vinzi de capul tau peste cifrele sau pietele convenite in acordul de licenta, samd. Exact asta nu a inteles echipa lui Ceausescu. Practic a pus seminte pe un teren sterp.

        • admin says:

          Asamblarea in aero e un pas inainte fata de confectii si o parte din ind auto (sa nu uitam totusi ca Dacia sau Ford produc si echipamente complexe, cum ar fi motoarele) dar tot te leaga de ce iti da un anumit producator, cam ca in cazul licentei.
          Apoi as face o distinctie intre, pe de o parte, o filiala a unei firme din strainatate care face asamblare aici (Premium, Airbus) si nu vad sa se dezvolte mai mult decat o cer interesele globale ale firmei respective, care n-au nimic de-a face cu dezvoltarea ind. aero romanesti si pe de alta parte o firma romaneasca ce face asamblare pentru mai multi clienti straini (Romaero), capabila sa se reorienteze in functie de piata si sa creasca independent de partenerii straini.
          In primul caz, investitiile au fost cam sarace pentru o tara de dimensiunile Romaniei iar in al doilea, nu am vazut o strategie coerenta din partea firmelor romanesti. Mai degraba se merge la nimereala, de pe un an pe altul.

          Deocamdata ind. aero romaneasca nu a reusit sa produca un inlocuitor pentru Yak-52, BN-2 sau Alouette si cu asta am zis tot. Nu mai vorbim de UAV-uri MALE ca cel putin din astea n-au fost produse niciodata local. Mai e mult pana departe.

          • stelian says:

            Aerospace e mult peste fabricarea de repere complexe din ind. auto cum ar fi motoare sau cutii de viteze. Nu atat din cauza activitatii in sine (turnare aluminiu, frezari complexe, samd) cat din cauza procedurilor speciale, disciplinei de lucru, asigurarii trasabilitatii produsului, samd. Stiu exemplul concret al unei firme din Ro care face roti dintate si angrenaje pt tot felul de chestii destul de high tech, de la trenuri de mare viteza (inclusiv TGV-ul francez) trecand pe la ind navala, si in cele din urma aerospace. Ei bine, rotitele pt “aerospace” sunt de zeci de ori mai scumpe “la kilogram” decat pt toate celelalte aplicatii, o chestie pe care o tii in palma costa la fel sau mai mult decat alea cat roata carului. E singura sectie unde e “farmacie” cu vopsea epoxy alba pe jos, unde fiecare rotita dintata pleaca cu eticheta cu filigran, toate lazile sunt sigilate si e paza la intrarea si iesirea din sectie.

            Foarte bine punctata diferenta intre o filiala a unui concern strain si o firma cu capital romanesc (gen Romaero/IAR) care ar face componente sau asamblare. Intr-adevar, cand esti filiala unei corporatii straine joci fix cum se canta de la centru si cam atat. Desi in unele cazuri exista o oarecare autonomie, cu departamente de marketing locale care au voie sa preia si comenzi pe cont propriu cata vreme isi livreaza comenzile catre firma mama si marcheaza banul cum trebuie catre ea. In orice caz, din pct. meu de vedere decat nimic e buna si o filiala a unui concern strain. Iti formeaza oameni sau macar ii tine in tara pe aia gata formati, chiar daca uneori cu un salariu mai mic decat si-ar dori. Iti mai da niste bani la buget care sunt mai buni decat nimic sau cursul invers al ajutoarelor de somaj. Iti formeaza niste deprinderi si o disciplina corecte de lucru. samd.

            Din pacate in legatura cu un eventual inlocuitor pt. BN-2 sau altele de genul sunt cam pesimist pt. ca nu avem in Ro o “masa critica” de clienti care sa asigure rentabilitatea fabricarii avionului. Ca sa faci “break even” cu un utilitar usor gen BN-2 sau Yak-52 (nu mai spun de Alouette) iti trebuie o piata estimata macar la 100 sau chiar 200 de aparate. + acea structura normala cu prospectarea pietei/proiectarea/fabricarea/vanzarile/customer service-ul/samd sub acelasi acoperis. Cine

            • admin says:

              Nu ar trebui sa ne limitam la piata interna, de ce sa excludem din start posibilitatea exportului mai ales avand in vedere ca toate cele trei aparate au multi utilizatori internationali care vor trebui sa le inlocuiasca cu ceva. AeroTaxi a fost o idee, abandonata in Romania dar cehii au facut ceva similar, Yak-52 are competitori mai tineri (rusii lucreaza la asta) iar Alouette a fost inlocuit de EC135, cumparate inclusiv de Romania.

  5. Cezar says:

    Intrebare intrebatoare:

    -Un jointventure intre IAR, Airbus si Sud Africani pentru un Rooivalk Mk2 SOCAT-izat cu productie atuhtona si electronica israeliana 2.0m, nu ar reprezenta o alternativa mai buna decat import din SUA fara localizarea prodictiei in Romania?

    Se negociaza procentele in afacere, furnizorii romani si apoi ce va produce fiecare tara in parte dintre componentele aparatului. Ulterior se poate imparti constructia in fiecare tara pentru cine vreasa cumpere, evident dintre cele trei tari. Romanii produc la ei, sud africanii la ei si francezii unde vor. Apoi se pot imparti si zonele de posibil export. Africa e clar a lor + tarile precum Australia, Noua Zeelanda e.t.c. Noi si francezii ne putem decide cum facem, mai ales ca impartim 2 fabrici pe la noi, mai au si ei pe ale lor separate(Tiger), se gasesc solutii.

    Pentru mine unul pare o varianta mai buna decat SOCAT-izari de Pume si H215M (toate strutocamile),dar mai ieftin decat variantele clasice occidentale. Un fel de elicopter de atac low cost….dar care nu care bere, vin si dudui in poienite pentru amor salbatic cu generalii.

    • admin says:

      Rooivalk Mk2 nu exista deocamdata si sud-africanii cauta parteneri tocmai pentru ca n-au bani sa-l faca singuri. Romania n-a mai investit intr-un proiect extern de la Krivoi Rog incoace.

  6. Radu says:

    A existat o idee romaneasca mai veche, de a face un elicopter de atac pornind de la IAR-330 (ca Airfox-ul l-au facut din IAR-316)

    http://www.cartula.ro/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=118886

    In rest, nu-nteleg ce e atata jale si pesimism bai frate, ia uite ce zice la gazeta hehe

    http://www.romanialibera.ro/economie/companii/romania–in-cursa-aerospatiala-428496

    “” România devine tot mai mult un jucător important în domeniul industriei aerospațiale. În toată țara au apărut în ultimii ani fabrici care produc diferite tipuri de componente de metal, ca­bluri electrice sau servicii de monitorizare sau software.””

    “” Fabricile din România produc și pentru companii aeronautice din Statele Unite ale Americii și din Israel. De exemplu, compania Sistem Euroteh, care activează în satul Mărăcineni din județul Buzău.””

    “” NASA și ESA, printre clienţi “”

    Aia la Turbomecanica nu cumva produc motoare, inclusiv alea de pe IAR (parca cetisem undeva ca se vor ocupa si de astea “noi” Makila pentru Super-Puma)?

    Si mai serios acum, parerea mea e ca potential exista din plin dar trebuie daca nu ajutat macar lasat sa se dezvolte (asa cum au ajuns “taranii” din Maracineni sa exporte materiale si tehnica din domeniu pana hat in SUA si Israel.
    La fel, la treaba cu software-u e o paine foarte buna de mancat.

    Atata doar ca la noi nu exista programe integrate sau planuri serioase pentru a face ceva, o coordonare pe mai multe paliere cu o finantare cat de cat corespunzatoare (la un moment dat poti atrage si parteneri straini de incredere).
    Sunt sigur ca daca s-ar da frau liber (inclusiv persoanelor si firmelor private) si s-ar asigura ceva finantare si colaborare (din partea statului) am putea face de ex. drone de toate categoriile (aeriene, submarine, terestre, am vazut planuri de a le face sa lucreze in retea inclusiv la o companie romaneasca daca nu ma insel, oricum astea vor fi o prezenta tot mai amre in viitor).

    Ca si elicopter de atac ai putea folosi tot o drona (sau mai multe, ca un roi), posibil ghidata dintr-un elicopter aflat si mai spate, in siguranta (care poate fi inclusiv un IAR-330).
    Mai mici, mult mai greu de detectat si doborat, mult mai ieftine si mai simple, fiecare cu 2-4 Spike pe ele si eventual un tun automat, eventual cu preprogramare pentru a evita problemele cu bruiajul inamic (sau sa bruieze ele comunicatiile inamice ori sa pacaleasca radarele lor), ii bagi o harta virtuala in memorie si o pui sa “curete” (sa cerceteze, sa patruleze etc) o zona de pe ea (eventual lucrand in haita), apoi sa se intoarca la un punct stabilit din teritoriul propriu unde sa descarce/transmita si datele obtinute, fara sa o mai controlezi de la distanta. Oricum se vorbea in articol si de unii care se ocupau cu legaturi de date si softuri pentru ESA, asta in caz ca ai putea controla dronele in timp real ori cel putin poti comunica/transmite date in timp real fara ca bruiajul sa fie o problema.

    Cred ca lucrul la astfel de proiecte ar fi mult mai rentabil pentru IAR (Avioane Craiova etc, pe langa proiecte mai mici, reparatii, piese de schimb etc, sper ca IAR va avea oricum un cuvant greu de spus si in mententata flotei de elicoptere a Romaniei si in productie) decat sa se apuce de ceva gen Rooivalk, ditamai elicopteru dar care e pe la nivelul Mi-24, deja depasit si la rusi (experientele din ultimele conflicte nu sunt foarte incurajatoare pentru elicopterele de atac).
    Asa mai bine luam niste AH-1 Cobra Z, cu asigurarea mentenantei la noi (inclusiv productie piese de schimb, consumabile, soft etc), si se apuca lumea de drone (eventual in colaborare cu Bell, ori Airbus, ori singuri, whatever, daca iese ceva fain oricum o sa vina unii interesati sa vrea sa colaboreze)