Se putea sa nu…

Distributia pe nationalitati a suspectilor implicati in retelele de transport clandestin a imigrantilor ilegali din Orientul Mijlociu si Nordul Africii in Europa. Sursa Interpol:

Sursa: Europol

Sursa: Europol

 

Desi cetatenii sai intra lejer in topurile infractiunilor transfrontaliere, Romania e indignata ca nu e primita in Schengen.

Both comments and pings are currently closed.

14 Responses to “Se putea sa nu…”

  1. Petre says:

    Salut,
    Parerea mea, aceasta ”afacere” are de-a face cu saracia celor de pe granite si ”golul” lasat de asa zisii ”politisti de frontiera”.
    La cat a costat programul ala EADS si avand oamenii pregatiti, putea inca sa existe ”lacune” la granitele noastre ? Mie imi pare voit rau…

  2. Jean says:

    Nu, nu se putea. Asa se fac banii la noi.

  3. Radu says:

    Hmm, nu ca vreau neaparat sa fiu carcotas dar cred ca uneori ne punem singuri prea multa cenusa in cap si suntem prea slugarnici sau timizi pe scena internationala.

    Parerea mea e ca motivele reale ale blocarii accesului in Schengen nu prea au treaba cu astia cativa soferi de TIR care mai duc cativa migranti in spate ori cu micul trafic de frontiera ci cu interese economice si politice mai mari ale unora din vestul UE.
    Faza cu Constanta de ex. imi pare foarte realista, e suficient sa te uiti la distanta Suez-Constanta fata de Suez-Rotterdam (iar Constanta e legata de Dunare, care e legata inclusiv cu Rinul si imi pare se face si un canal pana in nord, la Hamburg). Ori sa ne uitam la ce planuri au chinezii cu “noul drum al matasii” si pe unde trece el (si ne intrebam si de ce se tot blocheaza constructia unor autostrazi ori se incerca privatizarea cailor ferate).

    Olanda de ex este de departe poarta de intrare principala a drogurilor in Europa si centrul de productie a drogurilor cel mai important (daca nu ma insel statul olandez insasi a practicat traficul de droguri pana nu demult in istoria moderna, nu mai stiu cum sta treaba acum, pe langa faptul ca sunt si un fel de paradis fiscal).
    Iar teroristii din Europa sunt in general francezi, belgieni, nemti, britanici, olandezi, parca si ceva danezi.

    Pe principiul asta tarile astea sunt mult mai periculoase si cetatenii lor ar trebui tinuti sub observatie mai stricta peste tot pe unde umbla

    • admin says:

      Deocamdata Romania vrea sa intre in clubul ala pe unde misuna teroristii dar nu e primita. Mai intai sa intri acolo si abia apoi poti sa le spui alora pe cine sa tina sub observatie. Cand vorbim de Schengen, vorbim de securizarea granitelor iar statistica Europol e clara: romanii ii bat cam pe toti europenii la ocolit granitele cu camionul de refugiati. Sa o zicem asa cum e nu inseamna ca ne punem cenusa in cap ci ca recunoastem un fapt cunoscut de toti, ca nu sint doar romanii care se uita la statistica asta. Cu ascunsul gunoiului sub pres e nici o sansa sa se schimbe ceva. N-are legatura cu timiditatea, poti sa fi cat de hotarat vrei cand ceri ceva, totul e sa tii seama de realitate. Si realitatea e asta.

      • Radu says:

        @Admin
        Sunt de acord ca nu suntem de acord in privinta asta, vedem diferit lucrurile.
        Raman la parerea ca suntem inca mult prea timorati, timizi si pe alocuri slugarnici, desi au inceput sa se mai indrepte lucrurile (vezi vizele cu Canada si vetoul pentru tratatul ala cu UE).
        Trebuie sa avem si cu ce (iar aici o serie de conducatori incompetenti si/sau corupti au pus Romania intr-o pozitie slaba) dar si sa vrem sa facem ceva, asta e de fapt primul pas. Iar daca interesele o cer nu trebuie sa ne jenam deloc de la a aplica lovituri sub centura si suturi pe sub masa cand e cazul, ori cel putin ripostat cand altii aplica tactica asta cu noi.
        E timpul sa ridicam capul si sa ne impunem si noi cat de cat daca vrem sa avansam un pic si sa nu fim doar “prostu clasei” de care se iau toti

        @Petre

        -nu vad ce legatura are Schengenu cu ce producem noi de top in tara? Ca sa-ti raspund totusi pe scurt, softuri si Kalashnicoave hehe, produse de top pe plan mondial in domeniul IT si armament de infanterie, na, inclusiv la raportul calitate/pret.
        -corect cu infrastructura, aici am zis ca cineva cred ca o si saboteaza pe ici pe colo (in special treaba cu autostrazile). Insa nici nu e un secret ca olandezii au vrut sa ia portul Constanta ori ca nemtii au vrut sa ia CFR-ul (asta si cu gandu la noul drum al matasii de ex, nu doar Schengen).
        -oameni capabili cred ca sunt, si la o adica poti angaja si din afara (management privat dar tu ca stat pastrezi controlul strategic si iei grosu profitului).

        • MVSTELIDAE says:

          Românii timizi ? 🙂
          O, nu mai savuraţi propagandă naţionalistă de proastă factură.
          Naţiunea română nu cunoaşte conceptul de cumpătare pe scena externă, de timiditate. Asta a fost de la 1000 şi, când jefuiam caravane bizantine.

          Am furat(nu numai prin furtul clasic) Europa în lung şi lat, suntem în toate topurile(şi vă rog nu băgaţi aia cu ţiganii, fiindcă furau românii prin 90 în Italia ca din fabricile comuniste. Iar ţiganii, ne place sau nu, sunt în parte şi produsul nostru).
          Românii sunt tocmai opusul, numai că sunt învăţaţi de circa 100 de ani să facă pe prostii şi să plângă pentru a masca intenţiile, a părea victime.

          Ok, mie nici nu mi se pare topul unul rău. Până la urmă asta-i naţiunea noastră, specialistă în a încălca reguli şi a fenta sisteme, dar dacă vreţi să fiţi mai vestici, trebuie să fim specialişti în a respecta sisteme şi reguli, cum eram acum 1500 de ani.
          Se poate vorbi de timiditate la politicieni, însă cu s-ar lăuda ei, doar nu reprezintă Germania? 🙂
          Dacă vreţi ceva, păstraţi ce-i bun din cultura românească, puneţi capul în pământ şi luaţi notiţe de la cei mai avansaţi, nu vă daţi fuduli, fiindcă chiar nu este cazul.
          Apoi teroriştii nu sunt francezi.

          • admin says:

            Ca sa pastram echilibrul, putem spune ca teroristii erau francezi pe cat sint tiganii, romani.

    • Petre says:

      @Radu, sa zicem ca e asa cum zici tu.

      Ce zici de un exercitiu de imaginatie:
      -producem cele mai bune produse ? zii cateva.
      -pretul cel mai competitiv pe piata ? idem.
      -avem infrastructura ? varza.
      -avem oameni capabili sa gestioneze acel traffic international conform cerintelor internationale ? ( atentie conform UE ) ..aici cu virgula

      Deci ne lipseste intrarea in Schengen,( tichia de margaritar ) unde sunt niste lacune, si stii tu lumea se uita la cele rele nu cele bune.

      Potential avem, dar cineva ne manareste bine, bineinteles in folosul propriu, vezi de la o vreme cum sar sacalii pe DNA si Codruta, asta e un exemplu foarte prost pe scena politica international, adica noi insine nu gestionam nici macar justitia cum trebuie.

  4. enzo says:

    Daca este sa facem o raportare la numarul de locuitori si numarul de traficanti de persoane, cred ca podiumul asta se modifica putin.
    Mi se pare extraordinar de interesant ca nu apar deloc greci.
    Nici eu nu sunt de accord cu intrarea Ro in clubul select. Legea inca nu e lege.

    • admin says:

      Numarul de traficanti pe cap de locuitor ar fi relevant doar in cazul unei cercetari sociologice. In realitate, pe nimeni nu intereseaza gradul de moralitate al romanilor, tot ce reiese din topul Europol, e ca cei mai multi traficanti vin din Romania. Observatia are o implicatie practica: cel mai simplu mod de a avea un impact major cu cel mai putin efort in lupta cu traficantii e sa iei la tinta grupul cel mai numeros de calauze, adica romanii. Deci romanii vor fi verificati mult mai riguros pe aeroporturi, la vama masinile vor fi cercetate cu multa atentie iar TIR-urilor conduse de romani vor primi atentie speciala. Si Romania nu va intra in Schengen pentru ca asa-i in tenis. Tara-de-unde-vin-traficantii.

  5. gsg9 says:

    cu atentate prin malluri si pe trotuare si cu migration crysis Schengen is dead

    in momentul asta sa’ti faci controale la frontiere mi se pare un avantaj

    ca romanii’s saraci si sunt in stare sa faca orice tampenie pt o suta doua de euro nu’s de vina numai “traficantii”, intreaba dejectziile care ne conduce unde’i educatia, unde’i industria care trebuia sa se modernizeze, unde’i cercetarea, unde’i capitalul romanesc, unde’s banii din “privatizari”, unde’s padurile samd adica inainte sa’i judeci ca fac trafic pt 200 de EUR sa le oferi alternative viabile, ca nu’s toti programatori sau bugetari

    dupa cum se vede si polonezii se preteaza, si ungurii, pana si englezii aia uratzi au crescut ca procentaj din 2K15 in 2K16

    relativ la Schengen nu stiu de ce sa ne mai batem capul cu ceva care se duce dracului, sa facem compromisuri si sa cheltuim bani, itzi faci curatzenie in ograda si iti vezi de interesele tale si in rest da’i in mortzii ma’sii, aia vor gasi mereu motive sa te tzina in afara clubului

    sa vedem ce s’o mai alege de mUE

    • admin says:

      N-am spus nicaieri ca intrarea in Schengen ar fi benefica, nu?

      Subiectul a fost simplu: romanii tin mortis sa intre in Schengen (de ce vor neaparat, daca e bine sau nu – nu face obiectul postarii), se mira enerveaza ca nu sint primiti dar ocupa locuri fruntase in topurile traficantilor de imigranti. Atat timp cat asta nu se schimba, nu exista motive de mirare.

      Din pacate (de fapt, din fericire) nu cunosc pe nimeni care ne conduce, dejectie sau nu. Dar cunosc destui romani “simpli” pe care i-am intrebat unde-i educatia, infrastructura, cercetarea si apararea. Raspunsurile m-au lamurit – problema incepe mai de la baza.

      Nu i-am judecat pentru ce fac pe 200 de EUR (just for the record, cred ca acolo sint bani seriosi) dar tot ceea ce fac ei are consecinte si e bine de tinut cont de asta cand ne mai miram de strainii rai la suflet, invidiosi, care le vrea raul la romani, nu-i lasa 100% liberi in Europa.

      Cat despre capitalul romanesc, o buna parte e inca in Romania dar s-a transformat nitel: sistemul de irigatii nu a fost furat de olandezi, fabricile nu au fost demontate de americani iar dalele de beton de pe canalul Dunare-Bucuresti nu au fost duse in curtile germanilor. Macar la defrisari ilegale taie romanii cot la cot cu strainii.

      • gsg9 says:

        nici eu n’am zis ca ai zis undeva ca ar fi benefica, nu? 🙂

        am zis doar ca nu mai mi se pare mare lucru acuma, ca tot se pare ca isi da Schengenul 8stecul sfarsit

        nu ma prind de ce mai vor, poate au ramas cu frustrarea de pe vremea cand poate era benefica, poate li se pare ca ajuta sa intre in inner circle

        sau poate mai cred ca odata intrati in Schengen le garanteaza careva frontierele 🙂 🙂

        asta fara sa mai dea banii pe armata, trai pe vatrai 😉

        daca nu suntem primitzi sau nu sunt decizii politice si economice, ca 216 de cocalari mai saraci financiar si/sau cu duhul fac trafic cred ca e irelevant pt cercurile unde se iau deciziile

        daca nu eram in top si nu erau 216 si era numai unul si tot era suficient sa faca vreun tabloid scandal si sa ajungem pe euronews cu romanian traficants, la scandalul cu carnea de cal pe care ala o vindea legal caca’rne de cal si in occidentul curat si cinstit se schimbau etichetele tot noi am ramas in constiinta colectiva ca facem dude cu carnea prin mueropa…

        ca ce tot fac are consecinte, clar, dar ca sa’i inveti asta tzine de educatie, si d’aia nu prea mai e 🙂
        si dupa aia sa le dai alternative…

        • admin says:

          N-ai zis dar beneficiile Schengen erau un subiect colateral neopozabil (ca degetul mare de la piciorul europenilor din Schengen) argumentatiei din postare.

          Baba sufera la frumusete si romanul ca nu e primit in Schengen. Anii de frustrari au generat un masiv complex de inferioritate care se “trateaza” cu intrarea in tot felul de cluburi care mai de care mai selecte. Cam cum se afiseaza ghertoii la vernisajele expozitiilor de arta. Dar la o scara mai mare.

          Cat despre legatura intre numere si motive, aici trebuie sa nu fiu de acord: tocmai pentru ca decizia e politica, atat timp cat romanii vor fi printre primii in tot felul de topuri (inlocuieste traficantii cu sutii din Paris, spargatorii de ATM-uri din Berlin, etc…) va exista o inclinatie naturala spre a nu fi primiti. E clar ca daca ar exista un motiv superior (ceva elicoptere de la Airbus, poate ceva blindate din Germania, autostrazi de la Italia, etc.. – de urmarit in perioada urmatoare), Romania va fi primita dar toate fiind egale, perceptia e negativa. Si nu putem sa-i acuzam.

          Interesant totusi cum slabiciunea asta a complexului de inferioritate e cunoscuta de prietenii nostii de mai la Est care au venit cu sloganul dedicat est-moldovenilor: Romania e tara de mana a doua pentru ca nu e primita in Schengen. Isterie, nervi, icter. Proiect de tara.