Se cer fregate ieftine

Dupa ce Marea Britanie a lasat sa se inteleaga ca este in cautarea unor fregate multirol (indicativ posibil Type 31) mai ieftine decat viitoarele fregate antisubmarin Type 26, care au deja probleme cu finantarea, si Franta lanseaza procedura de selectie pentru o noua clasa de fregate mai ieftine decat actualele FREMM.

FTI (Frégates de Taille Intermédiaire) vor fi mai mici decat FREMM (in jur de 4.000 de tone vs 6.000 de tone pentru FREMM), mai putin automatizate si deci cu un echipaj mai numeros (110-120 vs 105 pentru FREMM), la fel de capabile dar mai ieftine. FTI ar trebui sa ajute la indeplinirea tintei Marinei Franceze de a avea 15 “fregate de prim rang”, la acest moment francezii avand in dotare opt FREMM, dupa reducerea comenzii de la 11, cele doua fregate antiaeriene din clasa Horizon (in realitate distrugatoare) si cinci fregate usoare La Fayette. Despre acestea din urma,  francezii recunosc ca au fost incluse la socoteala doar ca sa dea la numar, avand capacitati inferioare FREMM, standardul francez in prinvinta fregatelor.

Se urmareste inlocuirea celor cinci La Fayette cu un numar identic de FTI, dotarea noilor unitati fiind extrem de generoasa: rachete antiaeriene Aster 30 (si posibil MICA VL), rachete anti-nava Exocet, un tun de 127mm (in locul celui de 76mm de pe FREMM), sonar remorcat Thales Captas, un elicopter NH90 si, posibil, rachete de croaziera MdCN.

Toate echipamentele de mai sus sint deja in dotare si nu ofera surprize insa cel mai interesant element al programului FTI este noul radar Thales SF500, un AESA cu patru antene fixe, primul de productie franceza, similar cu APAR, MF-STAR sau SPY-3.

 
O nava la fel de capabila ca FREMM dar mai ieftina ar avea sanse mari la export, unde pretul prohibitiv al FREMM a franat pana acum vanzarile in afara cuplului Franta-Italia, Marocul si Egiptul cumparand fiecare doar cate un singur exemplar.

Both comments and pings are currently closed.

25 Responses to “Se cer fregate ieftine”

  1. viorel florin says:

    articolul asta este sfidator. se vorbeste de viata in casa mortului. nu vreti dvs. sa trimiteti in fiecare zi cate un articol catre desteptii astia de la inzestrare din minunata ROMANIAN ARMY-pompos, frumos da degeaba. ca poate pricep si ei ceva din ce se intampla prin lumea asta. ca de 20 de ani in jurul nostru sunt numai conflicte. mai mult sau mai putin in apropiere. si noi tot cu tigai zburam, tot cu oldtimere sofam, tot cu rabla navala navigam. in 25 de ani in afara de “chestii”, inutil de putine si chiar inutil de utilizabile, altceva nu facem decat sa agitam si sa inflamam lumea cu “cereri de oferta” da poate daca adoptam tactica cu aia “fa pe mortu pana pleaca bestia si poate te lasa in pace” cu 2-3 coaste rupte, fara o mana un picior ceva da in viata. ca asta este tactica noastra de vreo 2000 de ani incoace. mai pierdem acolo cateva zeci de mii km2, cateva milioane de romani, da scapam cu viata……si le lasa astia si averile in pace. ca banii tarii se pot cheltui bine si la monaco. nu?

  2. gsg9 says:

    Fac si astia planuri de inlocuire La Fayette prin 2023 toamna 🙂 , aveau crestere din pix de 0.something inainte de plimbarea cu camionul pe promenada, acuma cred ca sunt deja pe minus 🙂

    La o adica le vindem noi doo, ca si asa le cam tzinem degeaba

    Pana atunci dracu stie ce se mai intampla, se transforma in califate si incep razboaiele intre emiri pe femeile albe si pe camile

    La Fayette frumoasa copaia si avantgardista, stealth, cam subtzirica la armament dar pt vremea ei era interesanta, uite ca’i veni vremea de inlocuire
    Acuma i’a luat fatza d’alde Imperial Destroyerul clasa Zumwalt si altele

    Poate cumparam noi dupa 2023 4 La Fayette pe post de corvete ASW, sunt stealth, sunt 2nd hand, sunt la sfarsitul vietii operationale, romanii sunt spagari nenorociti asa cacam se indeplinesc cacam toate conditziili

    Brexitersii or sa caute si aia fregate atat de ieftine de or sa le canceleze cu totul, stai sa vada bujetele de dupa ce triggeruiesc brexitul 🙂

    • admin says:

      N-am vrut sa fiu eu ala care aduce vorba de La Fayette SH. Desi o sa fie bataie mare, taiwanezii sint deja la coada asa ca trebuiesc rezervate de acum pentru 2023.

      Cat despre Brexistersi, eventual cumpara inapoi cele doua T22, sint mint condition, exact asa cum le-au lasat, au fost conduse doar Duminica pana la biserica. Au niste gauri si urme de sudura pe unde au montat romanii artileria navala antipiraterie dar se rezolva cu chit.

    • nicolae says:

      Bre gsg-ule! 🙂 Reprezentantii fortelor plutitoare usor inarmate declarara ca vor corvete noi! Si au mai zis ca sunt in cautarea unor partenri cu aceleasi nevoi, ca de, unde-s mai multi puterea creste si pretul paleste!
      Nu mai veni mnea’ta cu idei dintr-acestea subversive ca astia cand aud de second li se activeaza neuronu’
      Asta ne-ar mai lipsi: niste renouri vechi dar “stealth” cu milometraju’ dat peste cap. Parca si vad reinvierea mitului cu bunica care mai avea o masina si p’asta o tinea in garaj si mergea doar duminica cu ea… la biserica, evident.
      Baga si mataluta ceva mai frumos ca numai maine nu-i vineri! 🙂

      • gsg9 says:

        Lasa bre ce declarara astia, ca astia scot RFIuri de nu’i mai ia nimeni in serios

        Or sa faca astia sau or sa cumpere 4 corvete multirol nou noutze cand o zbura adrian nastase cu iliescu de mana

        In 2023 niste La’Faiet inarmate cu un tun de 76 cumparat pe banii nostri, ca pe ala de 100 nu ni’l baga emirul de Al’Parisi in pretz, niste Mistral pt Area Defense si ABM si un MM38 acolo de prin cimitire ca MM40 Block2 ai deja mult prea modern pt ei in 2023

        Totul la un pretz absolut modic

        In plus vor avea treaba cu modernizarea la etapa 2 faza a treia build 61299 beta 4 inca 5 generatzii de amirali la departamentele de inzestrare

        Asta e varianta de Vineri 🙂 !

        • admin says:

          E bine ca ai precizat ca asta e varianta de Vineri, altfel se putea face usor confuzie cu cea de Luni.

          • Marius Z. says:

            Cand nu se face mai nimic decenii la rand, varianta de luni si cea de vineri tind sa se contopeasca 🙂

  3. Capatu satului says:

    Este interesant ca pe siteurile asiatice apar desene si schite in care FTI are prova la fel cu zumwalt

    • admin says:

      Deocamdata francezii strang propunerile diverselor santiere pentru FTI, nu s-a stabilit nici constructorul si nici proiectul final deci se se vede pe net e mai mult impresie artistica.

      • nicolae says:

        Mai exista si altcineva in afara de DCNS? Nu ca n-ar face barci bune… 🙂
        Cat despre asemanarea cu Zumwalt: seamana dar nu rasare. In afara de etrava care poate lesne semana si cu unele din navele de sec.XIX, liniile provei sunt diferite. Asta daca n-am eu orbul gainilor, ceea ce nu exclud.

        • admin says:

          Santiere nu dar proiectanti ar mai fi cei de la Thales. Sau cine stie, poate le fac in strainatate, dupa modelul pustilor de asalt.

          Macar de ochii lumii ar trebui sa invite si proiectanti straini. Cum britanicii incearca cam acelasi lucru, e mare mirare cum nu le da prin cap sa coopereze.

          • nicolae says:

            Astia mai degraba renunta la proiect decat sa faca ceva impreuna… 🙂
            In alta ordine de idei: mai capabila decat FREMM? Nu cred, plus ca atunci te intrebi ce-o fi fost in mintea lor de s-au apucat sa faca FREMM daca le faceau pe astea oricum.
            Altfel, se intrevede un nou trend in arhitectura navala in special in ceea ce priveste liniile carenei ca la suprastructura lucrurile sunt clare: neted, lin, totul mascat si fara prea multe chestii care sa se iteasca din linia generala a suprastructurii.

            • admin says:

              Cel putin radarul va fi superior, SF500 e peste Herakles.
              Nu stiu daca ar fi facut FTI oricum. Asa cum inteleg, mai degraba ar fi cumparat doar FREMM dar din cauze bugetare au venit cu o solutie mai ieftina, care nu a fost planificata de la inceput. Vroiau 15 fregate serioase (adica nu La Fayette) si aveau deja sau se gandeau sa comande 2 Horizon si 11 FREMM deci le mai trebuiau 2 fregate. Banuiesc ca in loc sa mai cumpere doua FREMM, au optat sa reduca comanda de FREMM de la 11 la 8 si sa creeze o noua clasa, FTI de 5 unitati, mai ieftine decat FREMM. Cum tehnologia a avansat serios intre timp (cel putin pentru ei) si s-a trecut de la PESA rotativ la AESA static, se poate spune ca FTI ar fi superioara FREMM. De altfel s-ar fi propus un FREMM-ER cu radar SF500 ca fregata AAW deci configuratia ar fi fost superioara in rol AAW fata de FREMM existente. Ramane de vazut daca va fi la fel si in cazul FTI care sint mai mici decat FREMM.

              Cat despre cooperare, UK si Franta sint mai aproape ca si cerinte decat se crede, fiind si singurele puteri nucleare EU si singurele care au cerinte clare de mobilitate strategica. Au avut chiar si niste exemple de cooperare reusita, cum ar fi Jaguarul si cel putin au incercat sa faca asta cu distrugatoarele Horizon deci ideea nu a fost descalificata din start.

          • nicolae says:

            Íncercari franco-britanice de cooperare au mai fost si asa cum spui si tu, par sa aiba aceleasi cerinte tehnico-tactice.
            Cu toate astea, la Horizon/Type 45 nu s-au inteles si, sper sa nu gresesc, nici in cazul proiectului de portavion. Din EF francezii s-au retras si poate a fost mai bine.
            Oricum, eu exacerbam putin si celebra rivalitate franco-britanica. 🙂
            Ai dreptate cu reducerile bugetare. Fremm si FTI vor putea lucra impreuna, insa Fremm mi se pare mai versatila si mai adaptabila, uneori marimea conteaza! 🙂
            Nu este exclus ca noul radar sa fie ulterior integrat si pe Fremm, inclusiv pe cele pe care nu le-au terminat.
            Din punct de vedere al facilitatilor de comanda Fremm este peste FTI, cel putin mie asa mi se pare.
            In final, scuze de un scurt offtopic, dar vazui ca bulgarii participa cu un design de corveta la Euronaval 2016 si facui legatura cu cele citite mai demult, cum ca noi dorim sa ne asociem cu altii in nevoie… Si ma apuca groaza!
            https://www.shephardmedia.com/news/imps-news/euronaval-2016-bulgarian-shipbuilder-unveils-k-90-/

            • admin says:

              Se vorbea la un moment dat ca SNC ar fi vrut sa prezinte un proiect de corveta. Nu am mai auzit nimic de atunci, nici macar o macheta dar dupa aia ne plangem ca se merge pe solutii straine.

  4. Gabriel says:

    “Noul radar” Thales SeaFire 500 aparea 4 ani mai devreme, la Euronaval 2012, intr-o prezentare facuta pentru FREMM-ER de DCNS.

    • admin says:

      Da, e in radar nou in portofoliul Thales. Industria asta nu vine cu o gama noua de produse de doua ori pe an, ca la imbracaminte. NF500 este printre ultimele produse Thales si nu a fost instalat nicaieri. Prezentarea din 2012 nu inseamna ca radarul era gata de productie la acel moment si statea pe un raft, promovarea incepe inainte.

  5. Costin says:

    Nu inteleg nou concept al francezilor,o fregata de 4000t inarmata ca o corveta Gowind de 2500 tone cu 16 VLS (Aster 30 din ce se zvoneste).Daca tot voiau ceva mai compact si ieftin puteau merge pe conceptul LaFayette livrat celor din Singapore,3500 tone si 32 VLS (aster 15 si 30).De ce sa reinventeze roata.Nici macar nu vor sa mearga pe CAMM-ER ca italienii,acolo ai macar 64 de rachete compactate in 16 VLS-uri,cu o raza de 40-45 km,alta treaba.

    • admin says:

      Deocamdata nu s-a stabilit configuratia finala (numar de celule VLS, etc) deci e vorba de diverse variante, unele vor ramane la stadiul de machete iar altele vor progresa. Discutiile in jurul T26 britanice au durat ani pana cand s-a stabilit tipul lansatoarelor si numarul lor iar machetele/CGI-urile difereau de la o prezentare la alta, pe masura ce proiectul era rafinat.

      Diferenta intre o fregata de 4.000 de tone si o corveta Gowind e data in principiu de misiunea AAW, mai precis de capacitatea de a instala cat mai sus posibil un radar puternic fara a afecta stabilitatea navei. In plus, e vorba de autonomie mare, necesara unei fregate ce va escorta un grup de lupta dar care este un considerent secundar la o corveta. Gowind se poate apara singura dar nu poate apara un grup de nave si nici nu are autonomia tipica unei fregate mari.

      CAMM-ER este vazuta ca un produs britanic, concurent al MICA VL – desi vin de la acelasi producator MBDA. Franta nu va alege niciodata CAMM iar UK nu va cumpara MICA – e motivul pentru care a aparut CAMM.

      • Costin says:

        Da,am vazut acum ca ,datorita modularitatii navei,poate avea chiar 32-64 VLS.Diferenta e ca,fata de MICA,CAMM ajunge la 45km (15-20 MICA) si poate fi compactata ( 4per VLS)ceea ce iti aduce o putere de foc mult mai mare.

        • admin says:

          Pentru francezi s-ar putea sa aiba sens mai degraba ASTER 30/15 + MICA VL decat ASTER 30/15 + CAMM-ER: raza de actiune suplimentara a CAMM-ER, peste cea asigurata de MICA, este deja acoperita de ASTER 15 care are in plus, cel mai probabil, performante mai bune la altitudine mare. CAMM-ER e mai degraba un concurent pentru ESSM in timp ce francezii merg pe un sistem ASTER 30 + 15 + MICA ce acopera cam toate distantele altitudinile. In plus, totul e frantuzesc si chiar daca racheta britanica ar avea un avantaj (inca nu e clar), francezii vor prefera prima varianta. CAMM poate fi quad-packed in Sylver dar nu e clar ca acelasi lucru se poate si cu CAMM-ER, care are un diametru mai mare. Spaniolii si britanicii le vor folosi in MK 41, nu Sylver, de acolo provine incertitudinea.

      • Costin says:

        Avand in vedere ca in 2023 trebuie sa vedem prima nava,banuiesc ca, in linii mari, cam asta e conceptul final.