So you wanna…

SIGMA, singura corveta ce poate duce in carca o fregata T22 - Sursa: products.damen.com

SIGMA, singura corveta ce poate duce in carca o fregata T22 – Sursa: products.damen.com

…upgrade some ships. Runda a doua.

Vrei sa modernizezi doua fregate dar ai prevazut un buget anemic care nu iti ajunge nici pentru una si care iti alunga toti integratorii mai rasariti.

Solutia: cumperi patru corvete.

Desi ar putea sa fie un banc sec de la Radio Erevan, in realitate nu e o gluma. Schema e arhicunoscuta si totusi ingenioasa: noua achizitie iti deschide o portita sa finantezi orice altceva vrei. In cazul de fata, o parte din modernizarea fregatelor.

Un titlu “exploziv”, cu multumiri lui gsg9 pentru semnalare: Costul total al achizitiei celor patru corvete multirol construite la santierul Damen din Galati: 1,6 miliarde de euro, dublu fata de cat a fost vehiculat initial

Adevarul e ca a luat ceva timp pentru ca presa sa “descopere” acest mic detaliu anuntat acum doua saptamani chiar de MApN, aici :

Valoarea estimată a programului, nu a contractului, este circa 1,6 miliarde de euro, cu tot cu TVA. El conţine atât contractul specific achiziţiei de la Damen a celor patru corvete, cât şi a suportului logistic, a muniţiilor aferente şi aşa mai departe.

Contractul cuprinde în pachetul de acţiuni compensatorii şi implicare industrială, offset, producerea navelor în România, posibilitatea modernizării fregatelor T-22, posibilitatea dezvoltării unui centru naţional de mentenanţă pentru ciclul de viaţă al corvetelor, un centru de instruire locală a personalului şi posibilitate de a realiza facilităţi de depozitare a muniţiei.

Dar “noutatea” da prilej indignatilor din oficiu sa se indigneze, ceea ce e priceless, restul se poate cumpara din cei EUR1.6bil.

Totusi, ramane de remarcat modul straveziu in care MApN justifica diferenta intre costul “contractului” si al “programului”: echiparea cu armament, etc.. dar si modernizarea fregatelor.

Aici ar fi o intrebare legitima care nu am vazut sa fi fost ridicata MApN-ului: de ce se prefera plata unei parti a modernizarii fregatelor prin contractul pentru corvete?

Normalul ar insemna fie includerea sumei in contractul atribuit integratorului T22R, oricare ar fi acela fie incheierea unui contract direct cu santierul ales, cum ar fi Damen, exclusiv pentru modernizarea fregatelor. Amestecul contractelor pentru corvete si fregate ridica unele semne de intrebare. Vorbim totusi de Romania, unde lipsa de transparenta ascunde de cele mai multe ori cate o inginerie financiara.

Mai ramane de elucidat si situatia contractului principal pentru modernizarea fregatelor, castigatorul ramanand si la acest moment neanuntat, ceea ce indica existenta unor probleme.
E foarte tentanta presupunerea ca atribuirea contractului de modernizare a T22 catre Damen se poate face in locul firmelor care au participat la licitatia pentru T22, scurtcircuitand astfel procesul de achizitie. Trebuie remarcat insa ca Damen este un santier, nu un integrator furnizor de CMS, in timp ce toate firmele care au participat la licitatie se gasesc in cea de-a doua categorie. Cum cele doua activitati nu se suprapun, e putin hazardat sa se traga concluzia ca Damen ar putea inlocui castigatorul licitatiei, in afara cazului in care olandezii se asociaza cu o asemenea companie.
Dar Romania e Tara Minunilor, acolo unde firme de apartament pot furniza solutii echivalente cu cele ale marilor companii internationale, asa ca pot fi si surprize.

 

Both comments and pings are currently closed.

27 Responses to “So you wanna…”

  1. gsg9 says:

    dpdv al preturilor programul devine mai realist

    dar uite asa tocmai s’au redus la jumatate sansele ca pesedistii sa comita ceva dupa alegeri la programul corvetelor 🙂

    1.6 miliarde…daca ies pesedistii cu trogloditul ala cu 5 neveste prim-ministru sau cu alalalt cu doctorate se alege praful cum s’a ales si de multirol

    de ce se amesteca fregatele cu corvetele, probabil pt ca vor incerca sa modernizeze tot cu Damen si ca poate are lumea sensibilitatzi relativ la costurile cu inarmarea fregatelor, fregatele fiind asa un fel de oaia neagra, ca sa nu mai dubleze si pretul modernizarii fregatelor (ca varianta “ieftin ca braga” cu turcaletii se pare ca a picat) si sa nu mai urle presa de partid ca le ia painea de la gura, si’au lasat ceva fonduri de sigurantza, deci mai bine ca le manaresc asa…

    numai sa se inceapa ceva concret, in afara de planuri, informari, studii, proiecte samd

    sa ramanem 8timisti ca azi e Vineri (maine am liber 🙂 )

    • admin says:

      Manareala ramane suspecta pana la proba contrarie, care nu o sa vina niciodata. Optimism de Vineri falsa.

    • gsg9 says:

      off-topic dar oarecum related

      http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21433511-primul-parteneriat-major-pentru-industria-aparare-uzina-moreni-producatorul-german-rheinmetall-infiintat-societatea-romanian-military-vehicle-systems-prin-care-produs-transportorul-blindat-8×8.htm

      related prin faptul ca si asta fost lasat guvernului aviator ca si fregatele si corvetele

      mai ramane sa se si concretizeze, nu stiu pe ce mizeaza, ca nu pune prim ministru de la pesedaci

      • MCM says:

        Nuuu…nu-i adevarat.am citit eu ca denumirea asocierii e alta.sursa de incredere.sa speram ca macar denumirea transportorului nu va fi in final, peste 1-2 ani…, “Schiopatila”.acuma cu atatea contracte cu incredintare directa unde vedem ca sumele finale sunt uriase si in cazul transportorului se vorbeste de un mic import la cheie, deci cel putin 200mil euro pleaca prin transfer rapid in contul nemtilor, sa nu vizionam celebra serie “DNA in actiune” si “DNA la munte si la mare”.urmeaza mai intai “DNA in alerta”

      • admin says:

        Nu mai cred nimic pana cand nu se semneaza contractul pentru transportoare cu numar de unitati, sume si termene.

        • MCM says:

          cum ar fi ca intr-un viitor nu foarte indepartat Rheinmetall sa solicite majorare de capital,Romarm zice “pas” si se face conversie in actiuni?cum se modifica situatia?cine controleaza pretul final si ce rol ar mai avea UAM?cum s-ar explica decizia de se acorda contractul prin incredintare directa?

          • admin says:

            Ar fi cam ca la IAR Brasov.

          • MCM says:

            exact!in cazul tbt-ului platim scump intrarea nemtilor in parteneriat.dam sute de milioane pt “n” Boxeri si vom avea in schimb un prototip tbt.sau doua.sau 3. + Boxerii, normal.daca se adevereste zvonul.iar necesarul de 600 tbt-uri poate ajunge in final la 400.sau 200.pe motiv ca nu sunt bani pt toate proiectele.sunt pesimist.poate ma insel dar nu vad cu ochi buni ce se intampla.va trece timpul,vom afla noi detalii si vom avea niste rezultate ale acestor actiuni incepute.daca se relanseaza ind de aparare,cu ce costuri initiale si ulterioare eliminand competitia pe baza de oferte tehnice,financiare clare fara costuri ascunse

          • drasius says:

            La 50% ei, 50% noi nu exista posibilitate de majorare de capital daca nu vor ambele parti.

  2. nicolae says:

    Tacerea MAPN pe partea de modernizare fregate este extrem de suspecta…
    Daca banii alocati prin licitatia de modernizare a T22R sunt strict pentru CMS & alte acareturi, atunci bugetul de acolo ar capata ceva sens.
    Doar uitandu-ma la T22 Batch 3 britanice este clar ca sunt necesare modificari ale suprastructurii navelor, iar amplasarea unui VLS necesita inca si mai multe modificari structurale.
    Daca toate aceste modificari structurale, plus ce-o mai fi nevoie, pentru ca navele sunt batrane, sunt integrate in offset-ul de la corvete atunci nu e chiar atat de rau.
    Eu cred ca mai avem de asteptat pana sa vedem rezultatul final… Va fi o nasterea grea, plina de surprize! 🙂
    P.S. Nu mai bine in offset-ul ala ne fac doua fregate noi? Vedem noi cand le inarmam, ca doar ne-am obisnuit cu vicisitudinile vietii…

  3. GeorgeGMT says:

    🙂 De parca CSRul – tot ala din contractul cu fregatele – “stie” sa faca Panharduri dar totusi baietii se dau ca fiind detinatorii produsului, desi ei n-au facut decat niscai suporturi. Culmea este ca au scris pe siteul lor ce, cum si in ce fel 🙂 .
    Asadar s-ar putea, solutii “este”, imaginatie “este”, bani sa fie disponibili.

    • admin says:

      Banii tocmai au fost facuti disponibili, prin niste canale nu tocmai ortodoxe. Dar merge si asa

  4. Cezar says:

    Probabil raspunsul la intrebarea asta il vom afla odata cu anuntarea schemei de echipare al corvetelor. In functie de ce se alege petru ele, vom vedea si pentru fregate. E logic sa fie asa, problema rezida in transparenta la romani.

    PS Cred ca supusii sultanului urla si tuna ca au pierdut trenul catre Constanta, odata cu puciul ala de a dus la firnship&love intre Putin si Erdogan! 🙂 Pana acum au anuntat de 2 ori ca au castigat ei, oare acum vor anunta si ca au fost stersi de pe lista? 🙂

    • admin says:

      Nu stim sigur ca ar fi fost stersi de pe lista. O varianta posibila ar fi ca turcii sa se asocieze cu Damen iar cheltuielile pentru lucrarile din santier ale fregatelor sa fie platite prin contractul corvetelor.

      • Cezar says:

        Asta ar insemna si ca turcii ne vor echipa corvetele, ceea ce nu prea cred.

        • admin says:

          De unde ai tras concluzia asta?

          Daca turcii, in eventualitatea castigarii licitatiei pentru T22, s-ar asocia cu Damen pentru fregate, nu inseamna automat ca Damen va face acelasi parteneriat si pentru corvete. Logistic ar fi bine dar nu e garantat.

          De asta cele doua contracte trebuiesc separate.

  5. Ilie says:

    Singura probleme cu Damen e ca va fi foarte ocupat. Nu stiu daca are loc si de fregate si corvete in acelas timp. Sau pun cate 2 “corvete” intr-un doc?

    • admin says:

      Probabil ca docurile se folosesc doar in ultima faza a constructiei corvetelor, atunci cand sectiunile sint gata de asamblat, pana atunci ar trebui sa fie libere. Daca lucrarile s-ar programa bine, atunci probabil ca se poate. Pana la urma asta zice Damen, or sti ei mai bine.

      • Ilie says:

        Pai conteaza cat de mici faci sectiunile alea, ca daca le faci prea mici or sa fie mai grele, iar daca le faci standard (~150t) nu prea te ajuta ca la Galati nu ai decat I macara mare (320t). Ceea ce inseamna ca fabrici sectiunile dar nu ai cum sa le scoti din hala. In docul uscat ar incape toate 4 corvete de-odata (cam strans dar incap). In fine – or sti ei ce si cum fac de le-ar scoate in 7 ani.
        Constructia ca constructia dar cu armamentul e mai greu 🙂

  6. gsg9 says:

    din ciclul o bila s’a pierdut si una s’a stricat, cica s’ar fi blocat undeva in zona crepusculara dintre guvern si parlament

    nu ca ne’ar fi luat prin surprindere 🙂 🙂

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21624906-achizitia-corvetelor-pentru-fortele-navale-aer-cum-blocat-intre-guvern-parlament-proiectul-navelor-razboi-construite-galati.htm

    tradiceanu n’a vrut nici avioane si asa s’a pecetluit moartea aviatiei militare, acuma nu vrea nici marina, niste domni de pe la niste servicii de informatzii sa nu’l intrebatzi de sanatate, lasatzi’l in pace inca zece ani pana va ducetzi si cu cererea pt tancuri 🙂 🙂

    • admin says:

      Mda. Nici o surpriza. Dar adevarul e ca mingea se afla acum la Guvern, nu mai are (deocamdata) treaba cu tradiceanu. Cand s-or hotara sa trimita din nou cererea si or s-o respinga, abia atunci e de dat cu pietre in respectivul si ceilalti. Bine, ca in cazul lui nu mai e nevoie de nici un pretext, a facut deja prea multe pana acum.

      Asta nu schimba faptul ca regulile dupa care se fac achizitiile militare sint proaste si trebuie schimbate. E o tampenie sa se ceara aprobarea Parlamentului pentru o cheltuiala dintr-un buget deja aprobat.

      • gsg9 says:

        tradiceanu a blocat cand a trebuit si e clar pt cine lucreaza, care guvern sa faca cererea, al aluia care i’a spus public lui ciolos sa nu semneze ceva pt corvete 🙂 ?

        asta e tot spilul, se blocheaza intre 🙂

        o sa avetzi inarmare cand vi s’o aproba de la moscova, si nici nu am luat in considerare ce se va intampla cu ue sau ce mai vrea ciumpalacul ala din state

        regulile sunt care este, n’am inteles de ce nu s’au apucat atunci sa faca 14 contracte de cate 100 de milioane, unul pt motoare, unul pt radare,
        unul pt rachete samd, era prea mult de lucru handilaii dracului

        ramane sa vina ala de ma tot musca de fund sa ne’o explice p’aia cu pregatirea si la Tetaluri, chit ca alea n’or mai detecta nimica cu ce rapandula de sonar mai au si ca nici nu miros Malakhitul cand vine spre ei, ca nu strica aia Yakhonturile pe ele

      • nicolae says:

        Imi cer scuze ca intervin in discutie (gsg-ul pare foarte sensibil…), doar o completare: din putinul pe care-l cunosc eu in domeniu, mingea este in continuare in Parlament. Hotararea de Guvern a fost publicata in Monitorul Oficial, iar Parlamentul a primit cererea de aprobare, trebuie sa se pronunte.
        Am vazut insa cam care au fost prioritatile lor, la mai putin de o luna de la instalare, au dat-o-n 13/14.
        Daca actualul guvern vrea sa schimbe ceva trebuie sa revoce HG-ul de aprobare si mai apoi sa adopte un altul si dupa, sa-l trimita la Parlament conform legislatiei in vigoare.
        Concluzia mea ar fi ca mingea este acolo unde a cazut ultima data, adicatelea in Parlament…
        http://www.janes.com/article/67439/romania-sets-out-timeline-and-requirement-for-corvette-replacement

        • dany says:

          Normal bre ca este GSG u’ sensibil cand vede atita tradare pe toate partile invelita in staniol si servita votacilor pe post de bomboane de pom de iarna…
          Vorba aia, tradeaza ei astia mititei dar aia cu painea si cutitu’ in mana…