Pakistanul schimba armele de asalt

Un caz atipic, Pakistanul, foloseste pentru armele de asalt atat munitia sovietica 7,62×39 cat si cea NATO 7,62×51 insa nu a facut trecerea spre calibrele mai mici gen 5,56×45 sau 5,45×39. Armele sint venerabilele Type 56 chinezesti, copii ale AK-47/AKM si HK G3. Existenta a doua arme de asalt complet incompatibile este fara indoiala un cosmar logistic, contrabalansat probabil de eficienta crescuta a unor arme “specializate” pentru anumite conditii de pe teren.

Se pare ca a venit timpul inlocuirii lor si, din nou surprinzator, pakistanezii nu incearca o unificare a calibrelor intr-un fel sau altul ci ar avea de gand sa pastreze dualitatea Est-Vest si pe mai departe. Pentru fiecare categorie, pakistanezii au selectat pentru comparatie atat unele din cele mai avansate modele de pe piata cat si unele mai “traditionale” de inspiratie AK. Astfel, pentru inlocuirea Type 56 ar fi fost testate CZ-806 BREN 2 si Kalashnikov AK-103 in timp ce inlocuitorul G3 este cautat intre FN SCAR-H, Beretta ARX-200 si Zastava M21 (varianta sarbeasca a AK in calibrul 7,62×51).

Dupa unele informatii inca neconfirmate, pakistanezii ar fi selectat la ambele categorii modelele occidentale. Pakistan Ordnance Factories a semnat un memorandum de intelegere cu CZ pentru transferul de tehnologie, obiectul contractului fiind presupus a fi BREN 2 iar la categoria 7,62×51, finalistii neoficiali ar fi SCAR-H si ARX-200.
Informatiile trebuie privite cu anumita circumspectie avand in vedere ca din punct de vedere logistic este greu de justificat (ne)alegerea unei arme care sa foloseasca ambele calibre. Adica SCAR-H, care a primit un set de conversie la 7,62×39, de la calibrul initial 7,62×51. Doar daca nu cumva SCAR-ul este atat de scump incat, desi arma e o alegerea evidenta din punct de vedere tehnic tinand cont de particularitatile competitiei pakistaneze, din punct de vedere economic s-ar putea sa fie prohibitiva iar orientarea spre o arma mai ieftina cum ar fi CZ-806 in 7,62×39 sa aiba sens.

 

Situatia s-ar complica si mai mult daca se vor adeveri zvonurile cum ca cehii se gandesc sa scoata si ei o varianta 7,62×51, in acel moment BREN devenind un competitor foarte puternic pe piata armelor multicalibru, o posibila nisa de piata. De notat ca fata de primul model BREN, cel de al doilea prezinta o serie intreaga de imbunatatiri, cerute de utilizatori ca urmare a invatamintelor trase dupa introducerea acesteia in dotarea Cehiei, detalii in clipul de mai jos.

 

Al doilea motiv pentru prudenta ar fi lipsa HK din competitie, gigantul german fiind in acest moment pe val si favorit cam in orice competitie la care participa, avand in plus, in cazul Pakistanului, un picior in usa avand in vedere ca este fabricantul G3. O intrare in competitie a HK ar duce la rasturnarea situatiei.

Alegerea pakistanezilor e interesanta avand in vedere mixul de calibre si arme, competitia nefiind una obisnuita, cam ca toate lucrurile din Pakistan.

Both comments and pings are currently closed.

8 Responses to “Pakistanul schimba armele de asalt”

  1. alkxzs says:

    ca și turcii pakistanezii ”beneficiază” de existența unui conflict aproape neîntrerupt cu India, care la fel ca la turci (cu kurzii) se desfășoară mai mult în zona montană unde armele de calibrul ușor nu prea au mari avantaje (decât poate de logistică), de altfel talibanii (pe care nu de puține ori i-au aprovizionat cu arme și muniții) au cam râs de pușcoacele calibru NATO 5,56; turcii au rămas la calibrul 7,62×51 chiar dacă erau deja cu armele 5.56 gata de adoptare!
    CZ Bren 806 ar prezenta interes și pentru armata română, mai ales dacă ar avea și calibrul 7,62×51 și ceva de genul armei automate (RPK), PSL, dar polonezii se mișcă chiar mai bine, ei au deja la MSBS și varianta 7,62×51 (http://www.thefirearmblog.com/blog/2016/01/13/fabryka-broni-unveils-7-62×51-msbs/) și pe lângă varianta bullpup și celelate variante existente deja(chiar și pt ceremonial!), dacă sunt fiabile și au preț bun, ar trebui cumpărate, chiar sub licență
    NATO ar trebui să studieze adoptarea unui calibru unic (de 6,8 poate) pentru marea majoritatea armelor care ar avea mai mult sens, dar probabil că poziția armatei USA (producătorii de muniții) are un rol conservator contraproductiv

    • admin says:

      Doar ca MSBS nu a fost inca adoptata in numar mare de Polonia, deocamdata a intrat in dotare doar varianta semi-automata, ca arma de ceremonie inlocuind SKS. Fata de Romania care inca foloseste SKS in acelasi scop, simbolistica e clara.
      O comparatie MSBS vs BREN ar putea fi interesanta, tehnic cele doua arme sint foarte similare desi au un aspect exterior diferit.

      • alkxzs says:

        ce e interesant la polonezii e că au diversitatea deja la numărul de calibre, cât și variantele gen RPK, PSL etc mai ales sunt cam singurii care au și varianta bullpup din start, gândită de la început de la proiectare, la ei problema e că nu sunt verificate încă, nu se știe și fiabilitatea, la G36 au fost niște probleme cu focul automat care au fost constatate numai în Afganistan în condiții de luptă
        BRE-ul e derivat totuși din VZ-58, în exterior ambele seamănă cu SCAR și au fost influențate de G36
        MSBS s-ar putea să beneficieze și de cumpărările masive pe care le face armata poloneză!

  2. gsg9 says:

    ce arme misto reusesc sa faca astia de la CZ, si prezentarea la fel…
    ai nostri dorm in pace, nasol o fi cand s’or trezi in razboi

    • admin says:

      Au ajuns sa faca arme misto pentru ca nu s-au oprit niciodata din incercarea de a imbunatati serios ce au deja, chiar daca se vinde bine. Asta fata de noi, care nici macar n-am inceput sa imbunatatim cu adevarat nimic. Ca merge si asa. Exportul de vechituri merge, timpul trece, totul e bine…

      Si marketingul care la noi nu exista. Ca merge si asa. Exportul de vechituri…