Noua arma de asalt a Armatei Romane

M4 si G36K - Sursa: Fortele Navale Romane FB

M4 si G36K – Sursa: Fortele Navale Romane FB

Cel putin noua carabina a FOS romanesti.

Colt Defense a primit in 2015 o comanda pentru carabine M4 din partea mai multor state printre care si Romania.

Colt Defense LLC, West Hartford, Connecticut, was awarded a $36,104,812 firm-fixed-price, indefinite-delivery/indefinite-quantity foreign military sales contract (Jordan, Antigua and Barbuda, Belize, Colombia, Hungary, Oman, Panama, Romania, Senegal, Lebanon, Romania) for M4/M4A1 carbines. Funding and work location will be determined with each order with an estimated completion date of May 21, 2018. Bids were solicited via the Internet with one received. Army Contracting Command, Warren, Michigan, is the contracting activity“. Sursa: defense.gov

In cazul Romaniei alegerea e interesanta avand in vedere ca exista deja in dotarea FOS HK G36K/C, utilizate in acelasi rol dar si faptul ca “noile” arme sint de fapt variante clasice ale platformei AR-15, mai pretentioase in intretinere si nu modelele noi, cu piston, cum ar fi HK416.

Intrebarea ar fi de ce nu s-a continuat achizitia G36 pentru uniformizarea dotarii, daca scandalul legat de scaderea preciziei in conditii de temperatura ridicata a jucat vreun rol, daca au existat alte motive tehnice pentru care s-a preferat M4 sau a fost doar o decizie luata pe baza pretului, caz in care alegerea M4 in locul armelor similare HK416 ar avea si mai mult sens.

Ar mai fi de remarcat ca in cazul FOS platforma AR-15 a castigat duelul cu AK, M4 fiind preferata variantei AK74 compacte produsa la Cugir , cunoscute ca PA md.86 “cu teava scurta”, folosita de SRI BAT, jandarmerie si politie. Desi md.86 este o arma de calibru 5,45x39mm, o conversie la calibrul NATO 5,56x45mm nu ar fi fost o mare dificultate, fiind facuta deja o conversie a PA md. 86 “cu teava lunga”, cunoscuta ca md. 2000.

Pentru adevarata noua arma de asalt a Armatei Romane care va dota fortele nespeciale,  se pare ca mai e de asteptat.

 

Both comments and pings are currently closed.

66 Responses to “Noua arma de asalt a Armatei Romane”

  1. alkxzs says:

    se poate să fi luat această decizie pentru că vor avea acțiuni în comun cu forțele din US sau UK (și SAS-ul are așa ceva în comun) pentru compatibilitate
    probabil că HK 416 ar fi fost o investiție mai bună, poate doar ceva mai scumpă, dar mai rentabilă, poate chiar varianta HK 417 și cu opțiune de calibrul de 5.56 cum au și trupele americane de operațiuni speciale
    oricum au mai avut și înainte așa ceva și se poate să fie doar o reînnoire sau o completare, pe lângă G36, SIG 550 și ce or mai avea deja

    • admin says:

      G36 e folosita de SAS (sursa) asa ca nu asta trebuie sa fie motivul pentru cumpararea M4. Cu siguranta au mai avut inainte M4 si au putut sa le compare cu G36, de unde si intrebarea daca preferinta pentru M4 are la baza pretul mai scazut sau motive tehnice. Ca sa completeze dotarea, normal ar fi fost sa se cumpere tot G36. Asa, au cel putin trei modele diferite de arme de asalt.

      • Alex says:

        Decizia este bazata pe faptul ca M4 are o ergonomie care ii lipseste familiei G36 si este mult mai precisa decat un G36 sau un HK416. M4 functioneaza destul de bine atata timp cat arma este curatata corespunzator. Afirmatia ca la mentenanta ar fi scumpa este eronata. Deasemenea este si criteriul pretului. Un M4A1 il costa pe Uncle Sam in jur de $800. Un HK416 costa in jur de $3.000.

        • admin says:

          Nici n-am afirmat ca mentenanta ar fi scumpa. Intretinere pretentioasa =/= intretinere scumpa. Pretentios cu sens de migalos, consumator de timp. Decat daca vrei sa spui ca time is money, regula care nu se prea aplica in armata.

          Cat despre criteriul pretului mai scazut, asta era si una din teoriile mele pentru alegerea M4, care e cu siguranta mai ieftina decat G36. Dar atunci nu se explica de ce au cumparat G36 (si SIG) la inceput.

          Ref. la ergonomie, uitandu-ma la poza de mai sus, nu pot sa detectez vreo diferenta majora, toate sint cam in acelasi loc, minus parghia de armare. Poate patul telescopic sa fie o diferenta dar la G36 e complet rabatabil iar la M4, nu. Deci avantaje si dezavantaje.

          • Alex says:

            De ce crezi? De prosti ce sunt.

          • Nu stăpânești subiectul.

            Nu e asa.

            Au luat sau li s-a dat? 😉

            Când spui SIG, la care te referi si ce ai cu arma respectiva?

            Si, ca nu pot sa dau reply comentariului lui Alex in care ii face prosti pe cei de la FOS: Alex, tu ești deștept?

            P.S.: Tehnomil, ai avut contact cu armele astea? Le-ai utilizat? Ca e ușor sa enumeri G-36, SIG, UMP, M-4.

            • admin says:

              Cu comentariul asta n-ai contribuit cu nimic la discutie. Daca te astepti sa fi rugat sa spui tu cum e, ca ceilalti sint prosti si nu stiu, astepti degeaba.

              Daca n-ai nimic de spus, taci.

          • Dacă nu ai habar, nu scrie.

            Poti colecționa timbre.

            • admin says:

              Comentezi fara sa aduci nici un argument, doar ca sa creezi conflicte. Adica trolezi. Nu primesc troli.

          • Trol? Cu asta te scoți tu din coltul ringului, facandu-ma oe mine trol? 🙂

            Bine, hai sa dau un argument: când prinzi ocazia, sau macar din poze, compara G-36 cu aruncător si orice din familia M… cu aruncător. Sa vezi acolo ergonomie diferita.

            Cat despre pat, M-ul il are pliabil telescopic si mai ales reglabil.

            Si ar mai fi de zis, dar daca trag linie zic una citata de la un ușer de ambele si mai multe: G-36 este arma de asalt pentru infanterie, M-4 este carabina de asalt pentru FOS & Co.

            • admin says:

              Pai mai uita-te o data la ce ai scris mai inainte si mai ales la cum ai scris si gandeste-te daca asta e un mod normal sa incepi o conversatie cu cineva, oricine ar fi.

              Nu era mai simplu sa incepi cu comentariul asta de acum?

              Despre aruncator, se poate sa ai dreptate. Cat despre pat, M-ul are intr-adevar ajustabil in lungime insa nu e rabatabil lateral, chiar si minimizat ramane totusi atasat fix de corpul armei in timp ce la G36 patul e rabatabil complet in lateral. Asta am vrut sa spun prin “Poate patul telescopic sa fie o diferenta dar la G36 e complet rabatabil iar la M4, nu“. Rabatabil, nu ajustabil. Imi mentin parerea ca asta e o diferenta intre M4 si G36. Daca are sau nu relevanta pentru FOS, e o alta poveste.

              Cat despre G36 ca arma de asalt pentru infanterie, initial asa a si fost conceputa, s-a cerut o arma ieftina de unde si carcasa din polimer. Totusi este inca folosita de multe FOS din lume.

      • alkxz says:

        te cam înșeli în privința asta, SAS au făcut o selecție pentru arma lor de bază și au ales dintre G36, SIG 550 (comando) și Colt DIEMACO C8 și a câștigat ultima
        au mai folosit în trecut și M16 și mai folosesc și M4 acum
        chiar în sursa ta scrie că G36 e folosit de ei în număr mic ”it’s reported that the SAS have used the G36k on operations in Afghanistan, although only in small numbers.”, pentru că ei folosesc cam tot ce consideră că le folosesc pentru misiunile lor
        DIEMACO C8 ar fi cam ce folosesc ei în număr mai mare, arma de bază, dar ei mai folosesc încă și alte tipuri cum ar fi și G36 (dar în cantități mai mici)
        din câte am reușit să înțeleg au ales DIEMACO C8 pentru că poate schimba mai multe țevi într-un timp relativ scurt
        http://www.eliteukforces.info/special-air-service/weapons/c8.php
        http://www.militaryfactory.com/smallarms/british-sas-weapons.asp
        http://www.eliteukforces.info/special-air-service/weapons/-The Regiment’s primary assault carbine
        more info : C8 carbine

        • admin says:

          N-am spus ca G36 ar fi arma primara ci doar ca e folosita de SAS iar sursa confirma. Ca a fost folosita in numar mic in Afganistan, e altceva. Nu exista vreo informatie asupra numarului de G36 din dotarea SAS, la fel de bine se poate ca vor fi folosite in numar mare in viitoarele misiuni. Sau poate ca G36 au fost comandate in numar mic pentru un anumit tip de misiune, pentru care AR-15 nu sint la fel de potrivite.
          Daca FOS romanesti s-ar dota pentru a imita SAS, ar insemna ca de fiecare data cand britanicii mai cumpara un nou tip de arma si romanii sa faca la fel. Si asta e evident gresit avand in vedere ca, atunci cand FOS romanesti au fost infiintate, britanicii aveau C8 si M16 iar romanii au ales SIG si G36 deci, in afara de munitie, nu a existat dorinta de a imita SAS sau alte FOS straine.

  2. Cezar says:

    Probabil ca va mai curge multa apa pe Dunare pana ce o sa intre in dotare noua arma de asalt produsa la Cugir, pentru trupele regulate romane, avand in vedere interesul pentru ea din partea decidentilor armatei si capacitatile de productie suprasaturate ale uzinei romanesti. Produc mult pentru piata civila din SUA, iar dotarea uzinei este invechita. Folosesc inca strunguri de la Arad(foarte bune) in loc de CNC-uri, iar muncitorii sunt oameni aproape de pensie. Cel mai probabil, avand in vedere noile realitati, pentru inceprea productiei de serie pentru noua arma de asalt, va trebui sa fie facuta o retehnologizare completa a Uzinei, inclusiv angajarea de specialisti si tineri care sa poata sa lucreze cu aparate de control numeric, softuri specializate si sa stapaneasca perfecat PC-ul. idem si la celelalte uzine de armament romanesti, CNC-ul este o realitate extrem de necesara.

    Dar cum fabrica merge bine dpdv financiar si al comenzilor prezente si viitoare, nu cred ca intr-un arc de timp mai mare de 10 ani or sa faca ceva in sensul asta.

    Si o intrebare pentru cunoscatori, fabrica de pulberi de la Fagaras si-a deschis portile sau tot din Serbia aducem pulberii si astazi, la peste 2 ani de cand fabrica a fost complet retehnologizata. Stiu ca trebuiau sa mai primeasca un aviz de la mediu pentru depurarea apelor contaminate, care tot intarzia sa apara. Si asta de prin 2014. Spuneau ca in inceputul primaverii lui 2015 vine si avizul si incep si productia. Stie careva ceva? 🙂

    • alkxzs says:

      dacă nu au fost în stare să scoată ceva mai bun mai bine ar lua licențe de producție pentru o armă verificată cum ar fi GALIL ACE sau altceva și s-ar pune la treabă

      • Cezar says:

        Nici asta nu cred ca vor face mai repede de 10 ani!

        • admin says:

          Atunci sa nu se mire daca vor fi importate si armele de asalt.

        • alkxz says:

          columbienii, chilienii și ucrainienii produc GALIL-ul sub licență în draci (poate ucrainienii mai puțin) și pentru CUGIR nu ar fi așa un mare salt tehnologic pentru că GALIL chiar și ACE este construit pe baza AK47 cu mai multe îmbunătățiri, care îl fac însă competitiv
          avantajele ar fi pentru varianta asta, că israelienii sunt dispuși să ofere licențe accesibile, e o platformă fiabilă, cunoscută deja în țară și în plus există deja cam toate variantele omoloage PSL și RPK, care ar face dotarea completă și unitară

  3. Marius Z. says:

    Scuze de offtopic – Fabrica din Fagaras:
    http://romarm.ro/informatii-despre-companie/exhibitions/fabrica-de-pulberi-fagaras/
    raportul contabil SEMI 2016, pe minus (venituri din exploatare 3,3 mil. Ron/ cheltuieli cu personalul 2,7 mil. Ron, cheltuieli exploatare total 3,6 mil. Ron):
    http://romarm.ro/qrtfiles/uploads/2014/04/FP-Fagaras-Raportari-contabile-sem-I-2016.pdf

    Daca in campania electorala la sf. noiembrie 2016 inca s evorbea d einvestirea a 4 mil. euro, e clar ca nu au facut nimic:
    http://www.bzb.ro/stire/4-milioane-de-euro-pentru-a-pune-pe-picioare-fabrica-de-pulberi-de-la-fagaras-a105296

    ” dorim redeschiderea Fabricii de Pulbere Făgăraş, lucru pentru care sunt necesare 4 milioane de euro. Există utilaje aduse de Guvernul Ponta, în urma unei investiţii de circa 10 milioane de euro, dar stau nemontate în curtea fabricii. Nu se poate să importăm, când putem produce, de vreme ce am avut resursa umană”, a declarat Dunca.”

    Ce nu se spune este ca pentru a fi rentabila productia, trebuie comenzi mari… deoarece atunci cand a fost ales planul de investitii, s-a ales varianta ieftina, de 10 mil. euro, care insa nu rezolva problema eficientei la serii mici.

    Investitia mai serioasa, care facea rentabila productia si la loturi mici, era pe la 20 mil. euro.

  4. alkxz says:

    deja au apărut cu ele la Parada de 1 dec 2016, era un detașament de la FOS cu M4 și unul cu G36

  5. gsg9 says:

    Sincer nu vad care e problema ca isi cumpara alt model de arma de asalt

    Astia sunt FOS si la FOS nu functzioneaza regula ca dotezi o armata intrega cu un singur model de arma pt standardizare

    FOS au privilegiul de a fi dotatzi mult mai divers decat regulars

    Sunt echipatzi pt diverse tipuri de misiuni, trebuie sa stie sa traga cu orice arma, cu orice gasesc disponibil in peisaj si au privilegiul de a fi lasatzi sa’si selecteze echipamentul dupa preferintze si sa foloseasca orice considera ei ca le este de folos in anumite tipuri de misiuni

    Uita’te si la altzii, nu numai SAS, si GIGNul care pe langa cateva modele de arme de asalt sau arme cu luneta au si revolvere 357 Magnum, Seals, Comsubin etc au dotare diversificata

    N’ai nevoie de atata standardizare la 2-300 de operatori catzi or avea aia la Brigada 6, sa cumperi 300 de G36 si 300 de M4A1 nu’i asa o filozofie…

    3-4 arme de asalt, 3-4 arme cu luneta, 3-4 pistoale nu’i nici o filozofie la astfel de unitatzi

    In principiu astia ar tebui sa testeze si sa introduca in dotare cam orice apare mai nou si mai smecher pe piatza

    Vorbim aici de cantitatzi mici de armament si costul/intretzinerea armamentului valoreaza infinit mai putzin decat valoarea lor ca luptatori de elita a caror baza de selectie este redusa, pregatirea lor dureaza niste ani si e foarte costisitoare iar experientza lor acumulata in teatre este inestimabila

    • admin says:

      Problema nu-i la ei ci e mai degraba legata de semnificatia completarii/tranzitiei de la G36 la M4 pentru restul nespecialilor, mai ales daca miscarea asta o avea alta cauza in afara de pretul mai mic, care nu cred sa fie asa de important pentru FOS.
      Tocmai ca ei testeaza ce e mai smecher pe piata – ca de nou, M4 numai noua nu e. Te-ai astepta ca in final noua arma de asalt a plebeilor sa fie una din cele testate de FOS, asa cum si francezii au ales in final dintre doua arme din dotarea FOS. Scenariul nu-i obligatoriu dar e probabil. Pana acum mizam pe G36 ca noua arma de asalt a Romaniei – pe hartie are toate calitatile – dar daca FOSii se reorienteaza inseamna ca poate ceva nu e in regula cu G36 si asta arunca in aer calculele hartiei. Poate ca e doar pretul desi ar fi mai putin probabil in cazul FOS, la numarul mic de arme comandate.

      Pe de alta parte, un calcul ochiometric super-grosier ar spune ca la USD36mil iti permiti cam 36.000 de bucati la USD1k bucata sau 24.000 la USD1.5k. O multime de arme daca luam in calcul clientii de pe lista – Jordan, Antigua and Barbuda, Belize, Colombia, Hungary, Oman, Panama, Romania, Senegal, Lebanon. Cine stie, poate schimba ungurii dotarea si nu stim noi.

      • gsg9 says:

        Eu nu vad miscarea asta precum ca “FOSii se reorienteaza” sau “ca poate ceva nu e in regula cu G36” ca sunt convins ca nu ie, ar fi fost stupid ca o astfel de unitate speciala sa ramana numai cu un singur model de arma de asalt

        Si daca sa zicem ca ar fi inceput cu M4 ar fi fost normal sa incerce si G36

        Varaieti iz za spais av laif

        Si oricum probabil grosul comenzii s’a dus la aia din Antigua and Barbuda, Belize

        Relativ la noua arma de asalt a garzilor patriotice romane: 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

        Momentan doar atat

        • admin says:

          Daca asa sta treaba atunci sa incerce si ARX160 si MSBS, ca nu se stie de unde sare iepurele. Poate prind si garzile patriotice niste jucarii noi.

          • gsg9 says:

            Misto MSBS-ul ala…

            https://www.youtube.com/watch?v=R-4G1Bo_jgA

            Aia din garzile patriotice or sa rererererererererecalibreze/rerererererererereconditioneze tzevile la akmurile lui Ceasca, sa zica merci ca le’au mai comandat in anii astia niste munitzie

            • admin says:

              S-au descurcat, au luat la pila un proiect gata facut si a iesit ceva similar dar destul de diferit incat sa fie cu adevarat noua arma de asalt poloneza si nu doar o copie. Ca si la BREN, probabil ca va trebui sa asteptam Mk2 cu fixurile de rigoare dar dupa aia trebuie incercate si vazut cine cere mai putin pentru licenta.

  6. MVSTELIDAE says:

    SUA nu foloseşte FN SCAR?

    • admin says:

      A fost facuta pentru ei deci da, dar ma intereseaza mai mult armele care ar avea o sansa sa intre si in dotarea altor unitati decat FOS.

      • MVSTELIDAE says:

        Eu aş insista pe FN SCAR H şi HK 416 pentru trupele speciale(FN pentru MAPN, HK416 pentru anumite unităţi ale MAPN şi mai ales pentru unităţile MAI).
        Suntem aliaţi, chiar nu am putea insista?
        Ideală ar fi o licenţă.
        Pentru restul trupelor aş vrea un FN SCAR cu calibru 6,5/39 sub licenţă.
        Mi se pare o armă excelentă, toată lumea o laudă, nu cred că-i necesar să ne chinuim a inventa apa, dacă nu putem sau nu vrem.
        Crăciun Fericit!

        • admin says:

          Aliati, aliati dar armele-s pe bani. In cazul SCAR si HK416, pe bani foarte multi, ar cam fi cele mai scumpe arme disponibile pe piata, in afara de cele ale unor producatori de nisa. Cat despre licenta, cred ca nu o sa vedem SCAR-ul produs in alta parte prea curand, e prea profitabil pentru FN ca sa piarda ceva iar o eventuala licenta ar costa cat n-ar face. HK416 ar fi o varianta insa exista deja o serie de arme foarte similare – AR-15 cu piston “scurt” – care se pot cumpara sau produce sub licenta. Nu stiu daca e cea mai buna varianta, tinand cont ca este totusi o modificare si nu o arma proiectata de la zero. Modificarile sint in general suboptimale fata de un proiect nou. Dar e adevarat ca HK416 are foarte mare succes.
          Una din multele variante similare ar fi SIG MCX. Desi tocmai au fost retrase, printr-un anunt dat zilele trecute, raman probabil cele mai bune derivari AR15 existente la acest moment, macar ca idei. Retragerea e doar o dovada ca atunci cand modifici ceva in mod radical, trebuie sa te astepti la probleme. In cazul MCX, se vor rezolva in timp, la fel cum a fost si cazul AR15.
          As alege mai degraba ceva proiectat de la zero, care sa nu se bazeze pe AR15 decat poate ca ergonomie, avand in vedere exportul.

      • MVSTELIDAE says:

        Cumpărarea M4-ul mi se pare o aberaţie, fiindcă Hk416 a fost concepută tocmai pentru a îmbunătăţi M4.
        Cel puţin aşa spun ăştia de la Vickers Tactical.
        https://www.youtube.com/watch?v=O5HY_TRov2c
        Deci am ratat ceva, fiind amator, sau iarăşi ţintim jos?
        Eu încă cred că măcar la arme mici ar trebui să avem cele mai noi modele tot timpul, dacă mai sus nu putem avea aviaţie şi care de luptă.
        Ar trebui să cultivăm o tradiţie în acest sens pentru a mai ridica moralul soldaţilor.

        • admin says:

          HK416 e superior M4, asta e clar. Dar si mai scump, a dat mai sus Alex preturile. In afara pretului, nu gasesc vreo motivatie pentru achizitia M4.

          De tintit, tintim la nivelul nostru.

          • Dan says:

            Cred ca e un efort inutil sa despicam aceasta decizie pe considerente tehnice sau organizatorice, sau de orice alt fel decat politice.
            Nici nu sunt sigur cata putere de decizie a avut Romania in aceasta achizitie, daca a avut macar un dram. Noi suntem piata de desfacere si trebuia sa cumparam ceva, orice, sa circule banii in acea directie.
            Detaliile (licitatie cica) sunt de ochii lumii.

  7. radu says:

    Sarbatori Fericite tuturor
    Mai la subiect, cred ca motivele principale ale alegerii M-4 au fost
    -colaborarea stransa din “teatrele de operatii” cu Fortele Speciale americane (oricum ai nostrii pare ca au luat ca sursa principala de inspiratie modelul Beretelor Verzi americane) care folosesc aceeasi arma, si in special dependenta in mare masura de logistica asigurata de aceiasi americani (munitie, incarcatoare, eventual piese de schimb s.a., mai complicat sa tot aduci si tu o lada doua de munitie diferita din tara, bagata intre alea americane, apoi G-36, desi are acelasi calibru foloseste incarcatoare diferite)
    -arma e una usurica, ergonomica si precisa (la distante mai mici totusi) desi nu e la fel de fiabila ca altele.

    Apoi M-4 (ca lungime si lungime a tevii) e mai apropiata de AKM-ul clasic/normal (Pm md 63/65) decat de varianta scurta a lui. Iar la calibrele mici conteaza destul de mult lungimea tevii si viteza glontului pentru ca pierde repede energie si arma e mai putin eficienta la distante ceva mai mari. M-4 chiar are astfel de probleme, o arma cu o teava si mai scurta (varianta scurta de PA 86 in cal 5,56×45) ar fi si mai putin eficienta la distanta.

    Nu inseamna, zic eu, ca armele tip AK nu mai sunt bune. Am vazut mai demult poze cu unii de prin Delta Force sau echipele alea CIA, folosind AKM/Pm md 63 romanesti in misiuni in spatele frontului, in Irak parca, si cred ca si comandourile marinei israeliene folosesc AKM-ul (printre alte arme, asa cum si ai nostri au mai multe modele la dispozitie) datorita fiabilitatii superioare si munitiei mai puternice.
    Un AK modernizat si cu usoare modificari (doar sa-l faca odata) ramane zic eu liderul in domeniul armelor de asalt militare (alea de front, nu arme de rastel de le scoti odata pe saptamana sau pe luna, tragi 2-3 incarcatoare si te intorci inauntru, le demontezi in nu’s cate bucati, cureti si le pui inapoi la loc uscat si incalzit).

    Sigur, poti sa scoti variante “noi” inspirate din arme deja existente si sa reinventezi roata dar sincer nici BREN-ul cehilor (am cetit undeva ca are 12 piese folosite pentru demontare si curatire, valeu Doamne, cehii cred ca n-au auzit de fiabilitate si usurinta mentenantei in teren) nici MSBS-ul polonezilor (inspirat de ACR american, arma respinsa de armata SUA in timpul testelor de le tot fac pentru a gasi un inlocuitor pentru M-4) nu-mi fac cine stie ce impresie.

    Ca sunt “noi”, asa o fi, ca ar fi superioare unui AK modernizat, sincer nu cred. Ramane si problema calibrului, parerea mea e ca ceva gen 6,5×39 e compromisul cel mai bun, imbinanad cel mai eficient calitatile lui 7,62×39 si 5,45×39 (sau chiar 5,56×45 si 7,62×51, aici depinde si lungimea tevii, am inteles ca la o anumita lungime 6,5×39 pastreaza mai multa energie cinetica la 1000 de m comparativ cu 7,62×51, nu mai vorbesc de celelalte).

    • alkxzs says:

      în loc de a te lua după ”din auzite” caută pe youtube și după aia dă verdicte-măcar
      https://www.youtube.com/watch?v=rnl3MjV12-A
      https://www.youtube.com/watch?v=pSQsk_nKeY8
      de ex

      • radu says:

        Cei dupa care “m-am luat” nu erau sigur niste neica nimeni.
        Cat despre filmuletele de pe youtube, fara suparare, dar tu te-ai uitat cu atentie la ele? In primul omu iti arata kitul de accesori pentru mentenanta in teren (cum zice el), si chiar are vreo 12 piese. Demontarea armei nu necesita atatea, e adevarat, ai nevoie de o piesa doar pentru a schimba pozitia la sistemul de gaze, daca vrei sa tragi foc automat zice omu, din ce am inteles eu (ciudat de complicat).

        Arma e ceva mai lunga si ceva mai grea decat o PA md 86, dar are teava ceva mai scurta. E o arma tip lego practic, se demonteaza in mai multe bucati, destul de complicata si greoaie. Nu stiu daca ai facut armata sau ai trecut prin armata, oricum imagineaza-ti ca ai un incident de tragere (se intampla rar, dar se mai intampla, tre sa pui si raul inainte) pe timp de noapte. S-a blocat arma, o capsa e defecta si nu a percutat cum trebuie, s-a facut dubla incarcare si s-au blocat doua cartuse la camera de tragere samd etc etc etc. Ori te prinde o situatie naspa cu arma demontata si trebuie sa te misti rapid de acolo.
        Si tre sa rezolvi problema, cat mai rapid. Cam cat crezi ca ti-ar lua la Bren-ul ala, la cum si in cate bucati se demonteaza si cum ajungi la cutia mecanismelor? Si pe timp de noapte, cu vizibilitate scazuta spre deloc?
        Ori esti undeva pe coclauri, noroi, zapezi, ploi, burnita, ai tras cateva incarcatoare pline, ti-a mai intrat ceva noroi pe teava cat te-ai tarat pe acolo, esti fleasca si inghetat, ajungi seara undeva si te apuci sa faci o tabara, corturi, adaposturi etc etc, eventual un foc sa te incalzesti.
        Dar trebuie si sa cureti arma (ori chiar nu mai ai timp de asa ceva, trebuie sa te ingrijesti de tine in primul rand).
        Iti spun eu ca toti ar prefera sa aiba un AK. Foarte usor de montat si demontat, foarte fiabil, putine peise de scos si curatat (mai ales daca ai mainile inghetate etc, il poti curata doar folosind vergeaua de sub teava (eventual capatul care se insurubeaza la ea), o bucatica de carpa muiata un pic in ulei (inca din cazarma, are si AK-ul kit de accesorii oricum, desi nu atat de bogat) si niste betigase rupte dintr-o tufa din padure.

        Ca si putere de foc e cam pe acolo cu orice alta arma de asalt moderna (la calibre similare), ca si precizie la primul foc tot pe acolo, tine aproape, si cu ceva modernizari si modificari (inclusive o sina solida pentru aparate optice, posibilitatea pentru montare de AG sub teava, asta deja exista oricum) ii poti imbunatati si mai mult precizia si ergonomia. Eu as si trece la calibrul 6,5×39 (cred ca sarbii vor sa faca asta, ar fi prima armata care ar trece la calibrul asta). Ori deocamdata nu s-a facut asta

        In plus e o arma mai simpla, mai ieftina, mai fiabila, cu putere de foc si chiar precizie similare (sau oricum foarte apropiate, nu mai vorbim acum de AK-47 din anii 50′ folosit de recruti cu cateva trageri pe an) cu a altor arme de asalt moderne.
        Daca nu ma insel, bolandu ala din SUA, fost soldat, care a impuscat nu stiu cati politisti si l-au ucis cu un robot kamikaze, a folosit o varianta de AK (cal 5,45×39 mm) cu o luneta pe ea, si (din pacate pentru victime) s-a descurcat cu ea (dpdv al preciziei) foarte bine chiar si la distanta mai mare

        • alkxzs says:

          în primul rând ți-am sugerat să cauți puțin înainte să dai verdicte
          ce ți-am arătat acolo erau câteva exemple dacă ai fi făcut măcar o minimă căutare gen-google
          Cz Bren deja a fost adus la varianta 2 și s-a rezolvat problema cu greutatea și altele, dar se pare că nici asta nu știi
          de curiozitate de câte ori ai pus mâna pe Ak, că de altele nu mai întreb că le povestești așa de bine?! și apropo de Ak, câte piese are? și care e distanța la care lovește cu precizie AK?

          • radu says:

            Eh, nu-mi prea merge googleu si youtube-ul, nu vrei tu te rog sa ma ajuti si sa ne spui tu cum sta treaba de fapt cu ce spui tu acolo, si ce zice google daca cumva la tine merge mai bine?

          • alkxzs says:

            caută pe googleu si youtube-ul ăla și o să vezi că AK tot cam peste 10 piese are, cât despre ”piesa aia specială”, aia se poate mișca și cu mâna goală dacă nu frige
            că e destul de clar că nu prea ai pus mâna pe AK, de altele ce să mai vorbim

  8. enzo says:

    La multi ani!
    Nu cred ca e asa important ce arma se cumpara dintre astea, important este sa se ia ca sa ajunga la toata lumea.
    Baietii de la FOS stiu precis ce au ei nevoie, probabil si-au facut lista cu necesaruri si era de asteptat sa primeasca varianta cea mai eftina. La ce skill au nu cred ca este o problema prea mare pentru ei.
    Majoritatea misiunilor sunt in colaborare cu US and A, era de asteptat sa ia M4.

    • admin says:

      Atunci sa incerce si niste SCAR desi astea clar ca nu vor ajunge la toata lumea.

      • enzo says:

        Precis au incercat tot ce misca.
        Cam cati membri activi are FOS? 5000? Merita sa le iei la toti pustile cele mai scumpe?

        • admin says:

          Ar fi extraordinar sa fie in jur de 1.000 cu totii. Dpmdv, merita. Desi parca tot mai interesant ar fi sa fie early adopters pentru armele ce vor deveni standard pentru celelalte categorii, nu e cazul SCAR.

  9. xv says:

    admin, Iulian e un tip ok.
    altfel, Iuliane, nu era cazul sa-l jignesti pe om, serios…

    ca sa contribui si io cu ceva la discutie: o mare parte din dotarea FOS e donata de US Army, ca deh, la noi “famelie mare, renumeratie mica, dupa buget”.
    daca nu erau armele alea, baietii aveau de ales intre Mini-Uzi, PA 86 si PM 65. a, si poate mai erau niste Steyere de-alea in 9 mm cum li s-au bagat pe gat celor din SPP, pe vremuri.

    eh, it’s a long way to Tipperary…

    si ca asterisc, varianta cu teava scurta de la Cugir (“BB”) e in 7,62, nu 5,45, deci nu e echivalent AK 74. au fost cateva si pe la o unitate MApN si are un recul si o flacara la gura tevii de… go figure

    • admin says:

      Nu stiu, e posibil sa fie dar eu nu-l cunosc, nu pot evalua decat dupa cum comenteaza aici si, dupa acum ai remarcat, deschiderea nu a fost ok. In fine.

      Parca mai erau si niste SIG55x, tot asa o cantitate relativ mica. Inteleg ca n-au avut asa de mare succes.
      Acum e o panoplie intreaga dar daca asa se iese mai ieftin, pe relatii, e inca bine. Mai lipsesc niste SCAR-uri dar belgienii nu dau nimic pe ochi frumosi si ceva HK416 dar sint si alea scumpe.

      Cat despre Cugirul cu teava scurta, eu m-am luat dupa ce zice Romarmul pe pagina lor, uite linkul aici: PISTOL-MITRALIERA CALIBRU 5.45X39MM. Poate ca asta nu a intrat niciodata in dotare si e doar marketing. Banuiesc ca daca tai din teava si nu umbli la compozitia pulberii, arderea se continua si in centimetrii aia de teava lipsa, ca in mod normal, de unde si flacara. Foarte buna metoda daca vrei sa fi vazut de la kilometri buni, eventual de peste munti si vai.

      • xv says:

        cugir… no comment
        sunt putine unitati speciale in Ro unde luptatorii sa aiba un cuvant de spus in materie de dotare. au fost trei, azi mai sunt doua.
        comandantii (daca le pasa, ca-s si alte cazuri) se descurca cum pot sa faca din rahat bici, stiu niste cazuri de-am zis “bah, nu e adevarat, asa ceva nu se exista”.
        in rest, pe de o parte cei mai vechi spun “bai, ce e cu mofturosii aia, ca noi acum 20 de ani etc”
        pe de alta, acum oamenii ies pe afara, se uita in stanga, se uita in dreapta, compara, trag linie si aduna.
        si da cu virgula uneori, da.

        • admin says:

          Daca FOSii pot scapa de Cugir, nespecialii nu au nici o sansa. Pot sa returneze ei de cateva ori dar pana la urma tot va intra. Ca asa-i in tenis. Tot ce se poate face e sa se popularizeze opiniile si sa se arate alternativele, sa nu se zica ceva de genul “nu s-a stiut”. Poate in vreo perioada mai moarta sa iasa si subiectul asta prin presa.

          Banuiesc ca a treia unitate, cea care nu mai exista, a fost Acvila. Macar daca oamenii au putut sa plece in celelalte unitati si pierderea s-ar mai fi atenuat.

          Cat despre ce e pe afara, banuiesc ca au avut ocazia sa observe M4 in detaliu inainte, asa ca stiu ce vor primi, nu vor fi surprize. Daca le-au observat si pe celelalte si totusi au ales M4, si mai bine.

          • xv says:

            Da, despre Acvila e vorba.

          • xv says:

            Acvila a fost cea mai bine dotata unitate speciala din Ro, aveau inclusiv P90 si SPAS-15.
            Cat despre Mures, ei, marinelii speciali, DSPI, DCSL si BIM stau ok la dotare fata de restu’.
            S-au facut progrese la capitolul protectie balistica, s-a trecut de nivelul lopatica la piept si sper ca anul asta bugetul sa fie cel promis si sa se cumpere AVN-uri si aparate de ochire optice, ca totusi nu mai suntem in anii ’40 sa tragi noaptea pe bajbaite, la plezneala.
            Nu mai vorbesc de inlocuirea PSL (care e oricum am da-o o DMR) la subunitatile de lunetisti, cu o arma cu repetitie…
            Felicitari pentru blog, il citesc mereu cu placere si nu sunt singurul!

      • gsg9 says:

        “Nu stiu, e posibil sa fie dar eu nu-l cunosc, nu pot evalua decat dupa cum comenteaza aici si, dupa acum ai remarcat, deschiderea nu a fost ok. In fine.”

        posteaza cu numele intreg, vai, cum de nu’l cunosti, blasfemie 🙂

        p’asta il cheama sistemul la pozat aplicatii, acreditari de presa, selfiuri in cammo, plimbari cu salupele fortelor navale, cupa ziaristelor photographe pistolare faza pe judetze, olimpiada jurnalistilor militari seriously overweight si dupa aia the main atraction, fasolea cu carnatzi

        in schimbul acestora face sistemului reportaje si articole 8timist respectoase si sterge commenturile care nu adera la politica de partid si de stat si la tonul general agreat

        jurnalism militar agreat si politically-correct

        acuma, ca au oprit de tot commenturile pe resboiu, probabil ca se plictiseste omul si a venit sa’tzi impartaseasca din vasta experientza de campanie jurnalistica

        astea fiind zise, mi se pare normal sa’tzi vorbeasca pe un ton superior, corespunzator functziei si greutatzii 🙂 🙂 , vorbeste’i cu respect 😉

    • alkxzs says:

      @xv
      m-aș mira ca forțele speciale să trăiască numai din donații, asta e probabil impresia ta și nu ai nici o dovadă în sensul ăsta
      cei de la Brigada de operații speciale au G36 și au apărut și cu M4 (în confirmarea celor scrise mai sus) un detașament la Parada de 1 Decembrie, așa că nu prea văd cum ar fi putut să aibă din donații
      cei de la Forțele speciale navale aveau SIG 550 varianta comando
      calibrul de 9mm mai puțin acum la forțele speciale, e folosit mai mult la salvarea de ostatici, așa că Uzi are poliția militară și Steyr-le, HK de 9mm sunt în dotarea Detașamentului Special de Protecție și Intervenție (al armatei)
      Varianta de 7.62 cu țeavă scurtă a fost în dotarea trupelor de securitate înainte de ’89, varianta de 5.45 a fost construită în număr mai mic, pentru că în general forțele speciale care ar fi folosit poate așa ceva au la dispoziție arme mai bune din afară (mai ales pt precizie!)
      cam toate forțele speciale au și armele fabricate la Cugir, le folosesc mai mult pentru exerciții

      • alkxzs says:

        Forward-looking diversification: Delivery of the SIG SG 553 to the Swiss Paratroupers. Based on the SIG SG 5XX family, the SIG SAPR precision rifle in cal. 7.62 mm NATO was developed. The first of these rifles goes to the Romanian Special Forces.” !!!!!!!!
        http://www.swissarms.ch/en/aboutus.html

      • xv says:

        Politia Militara nu are Uzi, ci Mini-Uzi, cumparate prin ’91 pentru ei si Compania Misiuni Speciale din Brigada de Garda. Uzi exista doar la SIAS si cred ca mai are si BAT-ul prin depozit.
        In rest, nu comentez ce spui, ca vad ca esti cunoscator… O zi buna!

  10. colt45`` says:

    Eu as opta pentru CZ 805 Bren le are pe toate. Are pat rabatabil si reglabil e si ambidextra robusta precisa si fiabila in orce conditii.

  11. lux says:

    nu sunt din domeniu dar ma intereseaza ce ziceti de un fn scare mk 16 si mk 17 pentru armata romana in multe topuri assault rifles figureaza intr primele 3 sunt scumpe,probabil dar cred ca merita belgienii sunt tari domeniu si de mult timp

    • admin says:

      Pentru FOS ar fi (fost) o idee insa nu si pentru restul. Nimeni nu a adoptat pe scara larga SCAR din cauza pretului.