India Europei

E aproape o certitudine ca achizitia corvetelor a intrat la apa, asa cum a anuntat seful neoficial al Executivului:

Ceea ce cred eu că va face Guvernul – şi trebuie să facă – să abroge acea hotărâre de guvern şi să reia procedura legală…

Adica de ce ti-e frica, nu scapi.

Nu, nu e vorba de faptul ca Marina nu va avea corvete in orizontul de timp asteptat sau poate deloc. MApN-ul nu trebuie plans, are exact ceea ce merita. Sau n-are ceea ce n-ar fi meritat oricum sa aiba. Modul ascuns in care s-a luat decizia de achizitie nu ii indreptateste sa ceara simpatie. Explicatiile de dupa luarea deciziei nu tin loc de transparenta in derularea procesului de decizie.

Mai inspaimantator e sa-l auzi pe liderul PSD vorbind de offset: “Aici vorbim de un profund interes naţional, major.… trebuie să vedem care e cea mai folositoare variantă pentru statul român din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilităţii tehnicii militare respective şi din punct de vedere al poziţionării noastre strategice cu partenerii din NATO.

Anticipata de ceva vreme, realitatea e ca noii guvernanti au inteles ca offsetul e tunelul care ii va proteja de DNA in deturnarea fondurilor pentru achizitiile militare. Cu cresterea de buget din acest an, mai multi bani vor fi disponibili pentru achizitii deci sectorul asta devine o miza importanta.

Bineinteles ca acum toate variantele se vor evalua cu grija pentru a se vedea cine da spaga offsetul mai mare. Guvernul va anunta triumfator offsetul obtinut de 100, 200, 300%, in uralele generale. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Pentru cine imparte, bineinteles.

Se poate prevedea depasirea oricaror recorduri in materie de offset, acum ca bugetul permite si interesul national, major, o cere.

Pentru a reveni la MApN, dupa doua achizitii ratate – sa nu uitam de licitatia pentru modernizarea fregatelor al carui castigator trebuia anuntat in toamna trecuta – nu vom vedea nici un fel de demisii din cadrul MApN sau se vor auto-evalua in continuare cu “de la foarte bine in sus”?

Both comments and pings are currently closed.

84 Responses to “India Europei”

  1. LaCuscaPSD says:

    Dragi romani,psd/Dragnea ati vrut psd/dragnea ati obtinut….Nu va mai plangeti sunteti penibili,11 decembrie va zice ceva ?? armata va sta cel putin 4 ani exact cum este acuma…sper ca psd va fura miliarde de euro si va vor lasa in curul gol ! Prostia si lenea se platesc dragi romani..

    • stan says:

      din cate stiu la galati tot PSDul a castigat asa ca cei 25 de mii de oameni care lucreaza acolo isi merita soarta daca nu ii duce capu si voteaza tot cu mafioti

      • alkxzs says:

        nu știu dacă era problema Galațiului! pentru că șantierul ăla lucrează oricum
        poate că cel mai nasol e pentru industria de apărare românească și marină

  2. Cezar says:

    O sa fie offsetul la Dragnea la fel ca productia pe hectar la Ceausescu.

    A murit Sigma, urmeaza Agilis(cel mai probabil)si suntem acolo unde ne este locul. Au pus si autostrada Pitesti – Sibiu pe holde, la fel ca multe alte investitii, ca de….pomenile electorale trebuiesc platite si ele de undeva.

    Cu ce ne alegem noi? Macar au reusit sa scoata vizele pentru Canada, asta de la 1 decembrie. Parca vad ca fluxul migrator incepe iarasi sa treaaca Atlanticul, mai cu seama ca UE pare ca se duce pe p***.

    Adevarul e ca avem doua variante mari si late….ori lasam capul jos si induram, ori plecam unde vedem cu ochii. Abrogarea ordonantei 13 este doar o faza trecatoare, or sa revina ei la ce stiu mai bine sa faca. Strada nu-i poate opri 4 ani, asta gandesc pesedeii.

    Cat despre armata, ce-am avut si ce-am pierdut……acolo(in varful armatei) sunt mai putini oameni cu coloana vertebrala decat au fost la mitingurile de la Cotroceni. Inca odata…..obiectiv indeplinit! 🙂

    • dany says:

      Bre @Cezare
      Imi aduc aminte cum mestecati fara sa va uitati ce pe blogul celalalt cate rachete o sa puneti pe Sigma etc si toata lumea era bucuroasa nevoie mare. Imbroboditi frumos de unul si de altul cu interese ce sa zic… , dar toata lumea uita cu desavarsire in acel moment ca gloata rosie urmeaza sa voteze iar planurile de acasa nu se nimeresc cu cele din ziua votului….
      Identic Agilis… identic autostrazi si ce draqu mai viseaza romanul de dreapta cu oarece ceva in cap totusi…
      Problema @Cezare vine din alta parte… Pana nu starpesti focarele de ciuma rosie prezente in masa de pensionari, bugetari si puscariasi nicio sansa sa realizam macar unul din visele de mai sus…Deocamdata astia (pesedeii) sunt stat in stat, aia de lucreaza la stat multi din ei sunt obligati sa posteze cate si mai cate pe feisbuci in perioada de campanie, sa mearga la vot si sa voteze pe Xulescu etc Mai vorbim de masa de pensionari care se simt obligati sa voteze pesedeu’ pentru o suta de lei promisa ?
      Romania este a pesedeilor ca ne place sau nu…din pacate! PSD ul a reusit cu metodele “moderne” ale lui ILICI sa bata la scor de maidan in majoritatea cazurilor cam tot ce reprezinta dreapta romaneasca. Cum? Cu ajutorul masurilor luate chiar de ILICI acum 20-25 de ani… Pensionare anticipata in urma desfintarii fabricilor/ uzinelor (taiate si vandute la fier vechi), plecarea celor care mai gandeau totusi in lumea larga tot datorita acelor taieri de fabrici /uzine… Suntem o tara de pensionari care zic bogdaproste pentru 100 lei? SUNTEM! Astia noi, Nascase, Ponta, Dragnea ,Sova si care draqu mai sunt nu au adus prea multe in materie de politica rosie… in majoritate beneficiaza de “binefacerile” tartorului ILICI! Astia enumerati doar au mai retusat strategia pe ici pe colo si cam atit, asta nu inseamna ca sunt nevinovati! Dupa cate se observa nici gand ca tartorul rosu sa plateasca cumva pentru mia de morti de la Lovilutie sau pentru Mineriade…
      De ce toate astea? Pentru simplul fapt ca aia care ziceau ei ca sunt de dreapta atunci cand au ajuns la ciolan au avut grija sa si umple si ei buzunarele in loc sa vada interesele statului roman intai ! Si uite asa trec zeci de ani, lui ILICI ii fac statuie astia de viu pe la Moscova, iar noi nu suntem capabili sa cumparam /producem cateva corvete…

      • Cezar says:

        bre, @dany,

        Hai sa-ti spun eu ceva……ne meritam soarta. PUNCT! Noi, astia mai tineri, putem sa dam bir cu fugitii care pe unde putem, prin lume……insa cei ce azi se vand pentru 100 de lei in plus la pensie, pentru un mic si o bere, un ajutor social, desi constientizeaza ca-s din pix maririle si nule pe termen mediu si lung, maine o sa moara tratati precum cainii pe un pat de spital de secol XIX sau poate mai rau de atat, plangandu-si singuri de mila.

        Pe mine aproape ca m-au linsat doua matusi atunci cand le explicam ca pesedeii sunt cancerul tarii astia, ele erau multumite ca le-a dat ceva in plus la pensie, ca pot sa-l scape pe linistiti pe Dragnea de puscarie si sa fure pe rupte, numai sa le mai dea si lor cate ceva, ‘ailalti’ nu le-au dat nimic, numai au furat, astia se mai gandesc si la pleava. Erau deja in extaz cand spuneau asta, pentru ca asta gandeau si simteau…….astea erau adevaratele lor trairi, nu-i interesa altceva decat sa se complaca in minciuna. Nu le pasa nici ca al lor copii stau ‘slugi’ prin strainatate, nici ca au ramas vaduve datorita culpelor medicale din spitalele de secol XIX sau ca or sa ramana singure si triste, la batranete,intr-o casa ceausista. Ele traiau si simteau doar momentul! Solutia pesedeilor e simpla si rudimentara, dar eficienta in draci……daca nu poti sa-i prostesti pe degeaba, cumpara-i pe maruntis, ca apoi stii tu ce ai de facut sa-ti recuperezi investitia. Si cand mai platesti si direct cu banii de la stat, mai ca iti vine, hot fiind, sa urli de bucurie ca i-ai pacalit cu doar atat de putin!

        Repet, ne meritam soarta……..si poate ca si noi suntem datori sa incercam macar sa ne ferim copiii de contactul cu ciuma asta rosie de ne afecteaza pe noi zi de zi……..undeva departe de aici!

        • Cezar says:

          PS Am aratat ca noi, ca popor, per ansamblu, nu putem sa fim uniti si sa luptam pentru o singura cauza nobila…..si anume tara asta, ci suntem maxim de individualisti si de egoisti. Cei aproape 1 milion de oameni iesiti pe strazi in tara si in strainatate la proteste, sunt fix cifra care confirma regula…….aia numai buni de luat cale pribegiei! 🙁

          Daca mai si trimit ceva bani acasa pentru cei ramasi aici, adica sa mai suplineasca presiunea pe buget, numai bine…..ramane mai mult de praduit pentru ei!

  3. RTI says:

    Tu traiesti in alta tara ? Acum la subiect, dupa cum au inceput cu anul, era doar o chestiune de timp pana sa ajunga aici. Dilema pe care o am ar fi; ce putem face noi ?

    • admin says:

      Dificil de spus. Lucrurile sint in asa fel incat pot fura cu legea de partea lor. Nu ca “pot fura” ci “vor fura”. Solutia nu poate fi statul permanent in strada mai ales cand modul de furt e destul de subtil si/sau controversat.

  4. stan says:

    ar trebui introdus in lege sau chiar in constitutie modalitati de acuzare pentru inalta tradare
    astfel ca indivizi ca dragnea sa poata fii acuzati de inalta tradare de tara si tariceanu si melescanu

    • Cezar says:

      Tariceanu, pe cand era prim sinistru, in 2007 sau 2008, a scos din codul penal termenii de inalta tradarea si subminarea economiei de stat. Adica doua dintre capetele de acuzare care i-au adus lui Ceausescu moartea. Proiectul de lege a fost al lui, iar intregul parlament, fara exceptie, a votat pentru. Acum poate intelegeti si de ce au facut asta! Cele doua iti aduceau zeci de ani de puscarie, coruptia sau abuzul in serviciu iti pot da cu suspendare, insa acum si de astea vor sa scape. Oameni doar si-au pregatit terenul atunci, in caz de vine ceva peste ani…..si a venit….DNA-ul!

      • stan says:

        poate ca ar mai trebui o revolutie de data asta facuta de armata nu de KGBisti in care sa punem o noua constitutie in care sa fie inclusa si tradarea de tara
        dar in tara asta nu are nimeni sange in coaie ca tepes doar stam pe feisbuc sau iesim in strada dar fara sa realizam nimic ( au renuntat la ordonanta abia dupa ce au fost amenintati de la brussel ca nu mai vad un ban daca merg mai departe ) iau durut in cur de milionu de protestatari

  5. bojan marius says:

    Pe nimeni nu intereseaza ca atribuirea corvetelor s-a facut fara licitatie,printr-o hotarare ilegala de guvern,data in 22decembrie de guvernul CIOLOS,care nu avea voie sa dea nici o hotarare de guvern,din momentul constituirii noului parlament[care a avut loc in 21 dec.].Orice contract ce depaseste 100 milioane de euro trebuie trimis intai in parlament, ca sa fie votat.Stiti ca Damen este anchetat international pt. dare de mita ,pt.obtinerea de contracte navale.Chiar blogul tehnomil a prezentat,cum Indonezia a cumparat fregate de la daewoo,de 3650de tone ,mai bine inarmate si dotate ,decat SIGMA DE 2350TONE,cu 410milioane de dolari,SIGMA costa pt.noi 400 milioane de euro,iar pt.INDONEZIA 250milioane.In 2016 s-a cumparat rachete spike de peste 100 miloane de euro,de ce nu s-a cumparat licenta lor,cum au facut polonezi,s-a dam de lucru si industriei noastre de aparare.

    • admin says:

      Am mentionat deja ca lipsa de transparenta in procesul de achizitie e vina MApN.

      Cat despre faptul ca HG e ilegala dupa constituirea noului Parlament, in ce lege scrie asta? Link te rog, n-am timp sa caut.

    • dany says:

      Aha ..deci domnu’ Bojan, cand ziceam ca am scapat de postacimea mondiala adunata pe romil, hop si matale cu mucii in fasole…
      Pai matale chiar ai avut ocazia sa arunci o privire asupra contractului cu Indonesia… si tot din mersu’ calului ai vazut matale tot ce scrie in contractul MAPN ului cu Damen…
      Din ce zici matale, aia culoarea oului de ratza din Indonesia sunt smekeri si noi prosti, mai ales dupa ce ai studiat nopti intregi cele doua contracte…deja esti expert abilitat in materie de armament/tehnica naval(a)
      Si ca sa nu zici ca sunt rau… matale visezi sa-i fugaresti pe cioloveci cu ligheanu’ corean…
      Asa din mersu’ calului imi aduc aminte de ultimele afaceri romanesti cu Daewoo… una bucata port mort la datorie, una bucata fabrica auto facuta varza… aha, deci asta este bataia pestelui… contracte cu Daewoo…Ghici sub ce guverne s au vandut cele doua?

      • mihais says:

        Dany,nea asta e postac universal,cu acelasi text,dat copy paste.Munca de soft,nici macar nu mai trebe un nigger de 5 bani fraza.Ignore the troll.

    • nicolae says:

      Fara suparare, dar, intentionat sau nu, spui niste enormitati absolut fenomenale.
      1) HG 906/29.11.2016 a fost adoptata in 29.11.2016 si publicata in Monitorul Oficial in 22.12.2016;
      2) Art. 51 alin. 2 din OUG 114/2011 prevede ca la solicitare, Parlamentul trebuie sa raspunda in 15 zile. Solicitarea a fost trimisa conform legii, insa in sedinta din 7 noiembrie 2016, Tariceanu a blocat-o/amanat-o sub pretext ca nu intelege ce si cum. Legea nu specifica ce se intampla daca Parlamentul amana pronuntarea pe subiect.
      Arata-mi un producator de armament de talie mondiala care sa nu fi fost macar o data subiectul unei anchete vizand infractiuni de coruptie.
      In rest reciti de cateva zile aceleasi prostii, in locul tau mi-ar fi rusine.
      Pe partea de capabilitati tehnice nici nu mai are sens sa discutam…

      • Raptor says:

        Nu ma intereseaza ce producatori au dat spaga si care nu. Pe mine si pe noi toti ne apasa ca toate contractele militare semnate de noi au mirosit suspect la timpul lor si inca mai sunt banuieli legate de acestea. Ori sa ai procent de 100% sau cam pe acolo la contracte suspecte cred ca e o problema mai mare legata de noi decat de producatori.

  6. Marius Z. says:

    “Pentru a reveni la MApN, dupa doua achizitii ratate ”

    Esti sigur ca sunt doar doua?
    Parca era si aia de 4×4 usor blindat, si aia de UAS-uri… sa nu mai zic de TBT…
    Apropos, cu cererea de elicoptere de pe piata americana prin intermediul US Army, ce s-a intamplat?

  7. nicolae says:

    S-ar parea ca Dragnea citeste TehnoMil. Mai ieri ziceam ca solutia e sa abroge Hotararea…
    O fi joi dar ma simt ca si cum ar fi luni.
    Pacat, continui sa cred ca Sigma 10514 erau cea mai buna solutie pentru noi.

  8. psycho says:

    india incepe sa para un vis frumos pe langa noi.
    modul abrupt si brusc in care se misca pesedeul ma face sa cred ca isi joaca ultima carte.acum in acest mandat sau niciodata ,gen.la fel tind sa cred ca urmaresc pas cu pas un master plan clocit inainte de alegeri ,se tin de el indiferent de costuri si victime colaterale.
    cred ca miza in acest moment numai este un program de inzestrare ratat cat o metoda de a pune acest colos sinistru cu capul pe butuc.cine l-a creat si sutinut sa-i crape odata capul,a scapat de sub control …astia sunt in stare sa sacrifice o tara intreaga pentru interese personale.

  9. nikk says:

    la 1,6 miliarde cumparam 3 fregate iver huitfeldt si raman bani si ptr. doua type 214 sa inlocuim delfinul.cu ocazia asta acoperim toate segmentele luptei pe mare cu nave adevarate,noi-noute,nu mai bagam bani aiurea sa modernizam bunicutele britanice.pe care le transformam impreuna cu marasestiul si delfinul in recifuri artificiale.contractul cu olandezii mirosea urat rau de tot.pe bune,400 mil.$ o corveta?

    • admin says:

      Da, daca include si armamentul si offsetul pentru fregate, o corveta poate face si 400 mil USD. Am mai avut odata discutia asta aici. Reiau exemplul egiptean: Patru corvete Gowind fara rachete (1miliard) + rachete (300-400milioane) + offset pentru T22R (50-100milioane) + offset pentru depozit de munitii (Xmilioane) + alte chestii neincluse de francezi in contractul egiptean dar incluse de olandezi in cel romanesc (Ymilioane) vs 1.6miliarde all inclusive.

      • nikk says:

        la iver huitfeldt au refolosit containerele stanflex dotate cu oto melara de 76,cu mk56 cu essm si cu quad-urile harpoon.modelul este dotat cu radar aesa,propulsie codad,iar sistemul stanflex este pur si simplu genial.comanzi modulele si apoi faci cu ele ce vrei:fregata dedicata asw,anti-nava sau antiaer .sau o faci multifunctionala . ptr. o tara ca Romania este perfecta.iar in privinta olandezilor,pe pariu ca in caz ca se semna cu ei,in final ajungea pretul la peste 1/2 miliard/nava?

        • admin says:

          Cum am spus, am mai avut discutia asta, reiau tot de acolo: Cat despre fregatele daneze, primesti cat platesti. Sint nave construite dupa standarde comerciale (atat structura cat si motorizare) ceea ce poate insemna o capacitate de supravietuire mai redusa in caz de ceva, practic niste cargouri pe care s-au montat echipamentele militare. A iesit mai ieftin bineinteles dar banii economisti inseamna si niste capacitati lipsa. Poate ca nu sar in ochi dar sint (sau mai bine zis, nu sint) acolo. Ca observatie, Sigma asa cum este mai scumpa a fost totusi exportata insa Iver nu. In mod evident trebuie sa existe o explicatie logica.

          • nikk says:

            cand te loveste o racheta cu incarcatura de lupta de 250-300 kg sau o salva de 130 mm te mai salveaza doar blindajul lui uss missouri.oricum danezele sunt mai fregate decat vor fi jafurile noastre modernizate de damen .daca vor fi modernizate vreodata,desi nu prea cred.

            • admin says:

              Nu e vorba de oprirea prin blindaj a unei rachete antinava ci de materiale care sa reduca efectele fragmentelor, o compartimentare foarte judicioasa si redundanta pentru toate sistemele importante. Poti construi o nava foarte buna la standarde comerciale si fara toate astea, va iesi mai ieftina si din exterior nu se deosebeste prea mult dar nu va fi niciodata o nava militara serioasa. Cum am spus, Iver nu a fost exportata pana acum deci nu e chiar minunea lumii. Chiar nimeni nu vrea super-nave ieftine?
              Comparatia cu fregatele romanesti nu e corecta, T22R sint nave vechi si platesc tribut unei anumite conceptii de la vremea aia insa sint facute de cei mai buni proiectanti navali, britanicii. Sint nave militare serioase, faptul ca sint batrane si mai putin flexibile e altceva.

          • Gabriel says:

            “Ca observatie, Sigma asa cum este mai scumpa a fost totusi exportata insa Iver nu. In mod evident trebuie sa existe o explicatie logica.”
            Pai “De Zeven Provincien” pe unde a fost exportata? 🙂
            Intr-adevar, danezii au folosit cat mai multe componente de pe piata pentru a obtine un pret scazut al navei.
            E ceva rau? Eu as zice ca e de bine.
            Aici este in interviu cu Capt. Per Hesselberg, care explica filosofia ce a stat la baza contructiei lui Iver Huitfeldt.
            http://defaeroreport.com/2016/11/29/design-philosophy-denmarks-iver-huitfeldt-class-frigates/
            In fine, o comparative intre Iver si Sigma e lipsita de sens.

            • admin says:

              De Zeven nu e ieftina. Argumentul era ca Iver ar fi ieftina si buna, caz in care ar fi trebuit sa aiba multe comenzi la export. Poti gasi multe nave bune care din cauza pretului ridicat nu au fost exportate. De Zeven, F124, Horizon si T45 sint doar cateva exemple din cele europene.

              Am explicat deja de ce refolosirea unor elemente de design comercial nu e o idee buna pentru navele militare, nu mai reiau.

              nikk a facut comparatia intre Iver si Sigma pe baza pretului, singurul punct in care are sens.

          • nikk says:

            mai este o varianta:danezii poate nu pun botul la spagi si comisioane.iar oficialii din tari corupte precum egipt,maroc sau indonezia nu sunt interesati atat timp cat nu le iese ceva si lor.danezele au iesit ieftin si ptr. ca au fost construite pe module in santiere din lituania si estonia(mana de lucru ieftina).iar la ce radare are(smart-l detecteaza inclusiv tbm-uri gen iskander de la 400 km distanta) + cele 32 de sm-2 , 24 essm si ciws-ul millennium 35 nu prea te mai frige grija de structura navei.cu un miliard(plus 400 mil.$ armamentul) am asigura si apararea a-a a granitei maritime cu 3 fregate noi,economice(nu au turbine si au echipaj mult redus fata de altele) dotate cu 6 radare ultraperformante si 168 de rachete cu raza medie si mare.si apropo de cat de buna este sigma: marina olandeza de ce nu o are in dotare si nici nu are de gand sa o cumpere?poate ptr. ca e conceputa ptr. lumea a treia?

            • admin says:

              Daca te uiti la marina olandeza o sa vezi ca ei nu au deloc corvete sau fregate usoare. Deci nu e ca si cand ar avea o clasa diferita de corvete in dotare fata de ce ofera la export ci pur si simplu ei se se bazeaza pe fregate si distrugatoare, nu pe corvete. Deci, nu, de aici nu poti trage concluzia ca Sigma e pentru lumea a treia.

              Ref. la danezii cei ce nu pun botul la spagi, reiau: nu au exportat fregata asta nicaieri. Vrei sa spui ca toti ceilalti vor spagi si nu sint interesati de niste nave ieftine si bune? Chiar toti?

              la ce radare are…+ cele 32 de sm-2 , 24 essm si ciws-ul millennium 35 nu prea te mai frige grija de structura navei” Structura navei de intereseaza intotdeauna, nici un sistem defensiv nu e 100% sigur. E diferenta dintre o nava de lupta si o barja pe care se monteaza radare si rachete.

          • Gabriel says:

            “Canada to Build Off-the-Shelf Warship Design”
            Industry will propose designs this summer for the military to use as a basis for the vessel; observers have suggested that the new surface combatant could end up being based on the Danish Iver Huitfeldt class.

            Sunt mai multe articole pe aceasta tema. Dar daca ei vor sa aiba o flota de cargoboturi, sau barje, umplute cu chestii militare, ce ne intereseaza pe noi ? 🙂

          • nikk says:

            ideea era ca de banii aia puteam avea o flotila de fregate(cargouri,petroliere,samd)moderne nu 4 corvete cumparate de lumea a-3-a.de ce nu cumparam type 056 chinezesti ca au fost construite 40 si au fost comandate de bangladesh ,nigeria si posibil argentina.si costa doar 50 milioane/buc fara armament.

            • admin says:

              RoNavy a vrut corvete, nu fregate antiaeriene deci discutia despre Iver e pur teoretica, nu e vorba de a cumpara Iver in loc de Sigma. Ai dat exemplu Gowind, astea nu au fost cumparate tot de lumea a treia si tot fara a intra in serviciul tarii de origine? Dar Gowind bun, Sigma rau.

              Daca Sigma e cumparata de lumea a treia atunci e perfecta, Romania din care lume crezi ca face parte?

          • nikk says:

            marina romana a vrut corvete ptr. ca cica are fregate.rasul curcilor,fregate dotate cu un tun ,4 mitraliere si cateva torpile vechi.in alea mai trebuie bagati cel putin 250 mil.$.tare sunt curios ce modernizare facea damen de maruntisul ramas de la corvete.

            • admin says:

              Exact, deci nu poate fi vorba de a cumpara Iver ci de ales intre ofertele de corvete existente.

  10. MVSTELIDAE says:

    Eu nu prea am înţeles ce înseamnă offsetul asta bată-l vină.
    Nu de alta, dar avem o limbă, iar dacă tot e interesul aşa major, păi să ne spună şi nouă ce-i drăcia aia de offset în limba română.
    https://en.wiktionary.org/wiki/offset#English
    Mergând la sursă, pe la varianta doi se spune că este un „countertrade aragement”. Adică ăia ne dau Sygma pe bani, tot ei s-ar obliga să cumpere brânza de trebuinţă, pentru a hrăni muncitorii, de la noi!?
    Adică nea Liviuţul din Pădurea Nebună vrea să ne ridice exportul!?

    Eu cred că nu mai au bani, iar votanţii PSD au nevoi, 400 de lei nu-i puţin pentru o ţară cu o populaţie ce scade apocaliptic! Eu cred că bărcile din stuf sunt perfecte pentru Republica Socialisto-Populistă România.
    Nu că nu v-aş crede la chestia cu furtul, doar că o să fure în procedură, apoi o să treacă proiectul pe linie moartă din lipsă de fonduri.

    • admin says:

      Avem o limba, in care offsetul e definit ca operatiune in compensatie sau contrapartida. Offset e o denumire ceva mai scurta.

      In exemplul tau, ei ne dau Sigma pe bani si branza de trebuinta tot pe bani. Regula de baza e simpla: nu e nimic pe gratis. Sint practic doua contracte (Sigma si branza) comasate intr-unul sigur. Si de acolo apar problemele.
      Cea mai simpla problema e de ce Sigma cu branza costa mai mult decat Sigma fara branza. Ca altii au cumparat Sigma fara branza mai ieftin…Pentru raspuns vezi regula de baza de mai sus.
      Alte probleme sint mai grave, si aici includ furtul.

      Offsetul e un subiect “greu”, aveam la un moment dat intentia sa dedic o postare mai lunga pe tema asta dar mi-a trecut.

      • MVSTELIDAE says:

        Mulţumesc de lămuriri, într-un fel am înţeles, dar el fiind un reprezentant al României nu are voie să folosească cuvinte din altă limbă sau alt sistem de drept. Dacă tot foloseşte, ar trebui să explice mai pe larg, fiindcă în română.
        ÓFSET, ofseturi, s. n. Procedeu de reproducere și de multiplicare a tipăriturilor cu ajutorul formelor de tipar plane din metal, la care hârtia nu ajunge în contact cu clișeul metalic, ci cu un cilindru de cauciuc care preia imaginea de pe forma de tipar și o aplică pe hârtie. – Din fr. offset.

        Adică nu-i un privat.

        Tot timpul să nu vă treacă,de asta vă citesc, fiindcă nu vă trece şi trataţi subiectele dureroase.
        Altfel am avea doar MAPN-ul care ne-ar anunţa despre măreţele realizări în emisiunea Pro Patria.

  11. GeorgeGMT says:

    Nene, pe langa alea doua achizitii ratate mai pune-o si p-a treia: TBT cu nemtii cand ne-or da ivanii tezaurul inapoi.
    Pe de alta parte te gasesc foarte optimist in aceasta frumoasa zi de falsa primavara. Offset?! Nu nene, pur si simplu n-au bani si aia de la MApN au primit ce-au primit doar pe hartie, parerea mea of course.
    Demisii? Iar te gasesc foarte optimist 🙂 .

  12. Raptor says:

    @nikk
    Nu stiu de unde ai comparatia de preturi dintre cele doua clase de nave, sper ca nu de pe wikipedia dar preturile lor mai realist stau cam asa:
    Absalon = 269 mil $
    Iver Huitfeldt 400 mil $
    De Zeven Provincien = 816 mil $

    Cu mentiunea ca danezele (primele doua de mai sus) sunt chele (are will need to Stanflex modules to be operational and these are not included in the price)

    Sigma 9813 = 175 mil $
    Sigma 9113 apare “not in production”

    • nikk says:

      in 2013 un american t.x. hammes,senior reserch fellow la universitatea nationala de aparare din washington facea o comparatie intre lcs-urile americane si fregatele daneze proaspat intrate in dotare.mentioneaza un pret de 332 mil.$ fara armament. 8 harpoon ,cu 32 de sm-2,24 de essm,doua oto melara de 76 si un millennium de 35 te mai duc la 100-120 mil.$.deci un maxim de 450 mil.complet echipate.

      • Raptor says:

        Bon.
        Tu ai citit ce a scris un tip de la americani acum 4 ani (mai adauga niste bani la aia 332 din motiv de devalorizare a valutelor) si care isi da cu presupusul la 2 clase de nave diferite, una e o nava anti-aeriana si alta e o nava pt paza de coasta a US, nu de tavaleala. E ca si cum ai compara submarinele cu navele de supratata, categorii si roluri total diferite.
        Dupa armament cred ca te referi la fregatele Ivar Huitdfeldt.
        Numai un Millennium de 35 face 10 mil USD, din start 10% din ce ai estimat tu si cand te gandesti ca e doar un amarat de tun de 35mm fata de celelalte sisteme complexe. Apoi, pe un ASM dai cam intre 3-6mil USD si tu ai nevoie de 8, SM2 cred ca face cat estimarea ta totala si inca n-am terminat cu toate echipamentele.
        Detaliat nu pot raspunde acum, am date pe stick si e greu acum de luat stickurile la rand pana dau de liste, dar asa cum am zis, 100-120mil$ cat ai estimat inarmarea s-ar duce doar pe rachetele SM2.

        Apoi, mai trebuie sa te gandesti, nu-i greu asta, ca nu cumperi o platforma sa o folosesti doar o singura data, ai tras tot si apoi o faci nava muzeu sau recif de corali, asa cum la AKM nu ai doar un incarcator si apoi arunci arma si ceri alta.

  13. xv says:

    Daca ma apuc sa comentez despre Fortele Navale… :))
    Pe scurt, sunt doar vreo 4-5 unitati pe-acolo cu vreo valoare tactica: CREO, baietii de la fluviu (mult subareciati), SSOS (desi capabilitatile lor in traditia Xa MAS sunt atrofiate, acum o ard mai mult pe uscat), BIM si sa zicem NPR-urile.

    In rest, sunt buni pentru regate, antipiraterie, actiuni de PR, de-astea.

    Era un tip destept si decent care mai spunea lucrurilor pe nume pe Rumaniamilitary – Karadeniz – insa am vazut ca si-a cam luat-o in ultima vreme, si nu de la verzi, ci din alta directie, deh, adevarul deranjeaza uneori.

    • admin says:

      CREO au noroc cu radarele OTH (si poate SCOMAR) ca altfel erau inca la planseta. As fi curios ce parere au ca T22 au venit in pielea goala (era sa zic altceva). Nici macar de echipamentele alea vechi, asa cum erau ele, n-au avut parte. In rest cam bate vantul intr-un domeniu unde lipsa tehnicii nu se suplineste prin calitatea umana, ca sa folosesc sablonul oficial.
      Cat despre NPR-uri, unele studii zic ca Styxurile n-au lovit niciodata vreo nava care s-a aparat activ. Deci valoarea reala a NPR-urilor tinde spre zero.

      Cat despre opiniile in contradictoriu si dreptate, era un banc cu evrei: „Şi tu ai dreptate!”.

      • xv says:

        CREO face chestii destepte, ofera #plusvaloare, ca sa folosesc doua clisee.

        T22 a fost o afacere politica, au fost voci militare la varf care au sustinut cumpararea unor fregate olandeze, dar…

        NPR-urile au utilitate daca-si umfla muschii ucrainenii, altfel cu aia de sunt proprietarii lacului… Consumabile

        Imi plac mult baietii de la fluviu, au si tehnica mai ok, acolo se face meserie si cred ca pe “apa dulce” sunt cei mai buni din lume.

        Nu sunt marinar, deci parerea mea nu e cea mai avizata, dar totusi tehnica si tactica au regulile lor indiferent de categoria de forte.

        • xv says:

          *lor, gramatica asta…

        • admin says:

          Tehnica celor de pe fluviu e de-o seama cu Tetalurile, or fi cerintele mai putin pretentioase la ei si poate ridurile nu se vad asa de clar dar totusi au o varsta. Culmea e ca acolo s-ar mai putea face cate ceva local si pe bani putini, in comparatie cu ce se plateste dincolo, la lacul sarat.

          • xv says:

            Vedetele blindate si monitoarele au relevanta pt ca la fluviu n-a evoluat tehnologia asa de rapid, rusii au mai scos ceva si ucrainenii, in rest nu intereseaza pe nimeni. Doar prin Columbia au scos o nava stealth fluviala, serios, nush la ce le foloseste :))

            • admin says:

              Probabil de asta sint si cei mai buni din lume – pentru ca sint si cam singurii.

          • xv says:

            :)) e o varianta, da
            totusi, sa fii intr-un domeniu in fata rusilor e ceva. “flotila” de la Dunare a fost una dintre cele mai spionate MU romanesti, le-a dat nopti nedormite rusilor (si ucrainenilor dupa aia)

            tara carpato-danubiano-pontica, deh, ne scaldam intre un munte si doo ape, renumeratie mica, dupa buget

            • admin says:

              Obervatie: rusii au cam renuntat la asemenea unitati (nu complet dar pe-aproape). Intrebare/ipoteza: nu cumva stiu ei ceva ce ne scapa noua ref. la eficacitatea respectivelor unitati? E drept ca si amenintarea e alta in cele doua cazuri insa atunci cand te trezesti vorbind singur trebuie sa-ti pui intrebari.

          • xv says:

            La ei nu prea au relevanta, sunt juma’ de glob, la noi au, Delta, canal Dunare-Marea Neagra samd.

            Delta e greu spre imposibil de aparat fara nave (poate si niste CB 90 in viitor, ca sa dam pe FFW), plus ca au utilitate si impotriva unor pontoane.

            Si pana la urma, da, pot ajunge si la Budapesta, daca e cazul.

            • admin says:

              Acum nu stiu daca putem sa ne dam vikingi. Sansele ca cel putin servantii 4×14.5mm sa nu ajunga la Budapesta sint marisoare.

              Si mie mi s-ar parea interesante CB90, mai ales versiunea caraus pentru NEMO. Pe langa niste nave pe perna de aer, ar fi un mic progres. Ar fi totusi o schimbare totala de concept fata de actualele monitoare si VB-uri, adica viteza in loc de blindaj. Chiar as fi curios cum se gandesc sa utlizeze monitoarele si VB-urile, daca scenariul e oarecum realist sau doar o poveste similara SA-2, T-55 &comp: le folosim pentru ca nu exista altceva.

          • xv says:

            Monitoarele si vedetele blindate sunt totusi departe de a se compara cu T-55 sau SA-2, ultimele au fost lansate prin anii ’90.

            T-55 sau SA-2 sunt victime sigure (poate mai putin varianta de T-55 dotata cu RAD Bastion), monitoarele au avantajul ca Delta nu e ca marea, au silueta joasa, arunci o plasa de mascare pe ele si seamana cu un grind.

            Mitraliera de 14,5 are inca o relevanta impotriva unor tinte usor blindate sau a unor drone, elicoptere, la fel si tunurile cal 30 mm, deci nu viseaza nimeni sa sperie macar vreun SU-25 cu ele. Pe partea AA ar fi dezirabila o imbunatatire.

            Daca tii cont ca tunurile de pe monitoare bat 20 de km si ca mai sunt si instalatiile APRA, puterea de foc si alonja nu sunt de neglijat.

            Pune la socoteala si ca vor fi dotate cu senzori moderni si remotorizate.

            • admin says:

              Delta nu e ca marea si acolo se pot ascunde dar asta inseamna ca se vor juca doar in zona aia si vor urca mai rar in amonte de Tulcea, spre Budapesta. Nu-i rau nici asa.

              Tunurile si APRA bat departe dar n-au senzorii necesari pentru precizie la distanta aia. De remotorizare auzisem dar senzorii sint o noutate.

              Deci le trebuie motoare noi, senzori si aparare AA. Raman tunurile, APRA, blindajul si timona.

          • xv says:

            Din cate stiu au cercetasi-observatori de artilerie, deci pot dirija tirul relativ precis.

            Flotila de Dunare plus BIM mi se pare unul dintre cele mai coerente sisteme organizationale concepute in Armata RSR, alaturi de brigazile VM, cele de securitate si mai tarziu batalioanele de misiuni speciale. Chiar au bagat IQ acolo (cu limitarile tehnologice inerente), dar intai a fost conceptia tactica, in functie de care s-a construit tehnica necesara, nu invers s-a facut in restul timpului (avem o anumita tehnica de lupta, in cate moduri o putem utiliza, ex obuzier autopropulsat pe sasiu de MLI).

            • admin says:

              Cred ca au APRA clasice si nu ceva asemanator LAROM, nu am auzit sa le fi modernizat. Deci tirul rachetelor e pe stilul 1970 cu tot cu observatorii lor – care banuiesc ca existau si pe timpuri daca e sa facem comparatia cu iepoca de aur. Deci inca ceva de adaugat pe lista de modernizari.

              Ciudat cum nu au continuat cu navele pe perna de aer, abia ce construisera ceva mai sanatos. Au facut la fel si cu obuzierele autopropulsate.

          • xv says:

            Sunt APRA, nu LAROM, la cercetasi-observatori ma refeream in special pt coorodonarea clasica a tirului cu piesele de 100 mm si chiar si fara scule moderne (marcatoare, proiectile ghidate prin laser samd) metoda e inca utilizata inclusiv de tari mult mai hi-tech.

            Da, e preferabil sa ai o dotare care sa-ti permita sa expediezi prima lovitura exact pe tinta, insa in cazul asta e ok si daca o faci a patra oara.

            Cand rusii au distrus batalionul ala mecanizat nefericit in Ucraina, n-au folosit ceva sofisticat, ci doar cercetasi-observatori, BM-21 si proiectile reactive cu bombleti.

            It’s not rocket science 😀

            • admin says:

              Deci, una peste alta, n-ai zice ca monitoarele au intrat in dotare in anii ’90. Doar uitandu-te la dotari ai putea ghicii anii ’60-’70. Mai e mult pana departe.

              Sint convins ca se poate regla tirul de artilerie si cu observatori dotati cu Mk1 Eyeball, chiar si cu aerostate a mers in WWI, dar parca trebuie intrat cu intarziere de 17 ani in secolul 21 daca ar vrea sa faca o treaba. Macar cu 17 ani, ca in realitate vor fi mai multi.

              Si eu am observat fata de vitejie a rusilor dar nu prea am gasit detalii cine, ce si cum au facut. Tot e bine ca ai nostri coniferi au tras concluziile de rigoare si au decis sa nu cumpere nimic pe partea de artilerie reactiva.

          • xv says:

            Armamentul de pe monitoare o fi vechi, dar vechi nu e echivalent cu prost. Tunul de 100 mm e ok pt fluviu, nu-ti trebuie oto melara cal 76 acolo, cum n-ai ce face cu rachete antinava sau CIWS, arunci banii degeaba. La fel si aruncatoarele de proiectile reactive si chiar si mitralierele cal 14,5 mai au un cuvant de spus.

            Rusii au construit in anii ’70 o clasa de vedete blindate care mai e inca activa si tot cam asa le-au echipat: tun (cal 76 mm), aruncatoare de proiectile reactive cal 122, mitraliere cal 14,5, mitraliere cal 7,62.

            Vedetele scoase de ucraineni recent au in plus si rachete antitanc, in rest un tun cal 30 mm si la fel, mitraliere cal 14,5 si 7,62.

            Armamentul poate fi capacitat cu peste 50% prin aparate de ochire mai performante (SCF-uri) si munititie, nu trebuie neaparat altul.

            Sunt domenii in care oldies sunt inca goldies, de ex la VM unde aruncatoarele de bombe, tunurile de calibru redus si caii inca o sa mai aiba multa vreme o paine de mancat.

            • admin says:

              Prin “vechi” ma refeream la anumite caracteristici anacronice, printre care si lipsa SCF, nu neaparat la faptul ca gurile de foc ar trebui inlocuite cu altceva, de genul 100mm->120mm, 14,5mm->25mm, 30mm->35mm etc… La categoria “lipsa SCF-uri” as incadra faptul ca servantii 14,5mm si 30mm sint destul de expusi – nu era mare chestie sa faca o consola dedicata de telecomanda din interior, chiar si in anii ’80. Daca ai pune o RWS cu optica aferenta poate ca nu ar mai trebui sa fie 4×14,5mm sau 2x30mm. Au pus atatea guri de foc pentru a compensa lipsa preciziei, la asta ma referam prin vechi.

              La un lansator de rachete antitanc ma gandeam si eu.

              Ca sa fac bilantul, pana la momentul asta monitorul de vis ar arata ceva de genul:
              + VSHORAD (Mistral, RBS70, Starstreak, Stinger, etc)
              + ATGM (Spike-ER)
              + UAV tip elicopter
              tun 100mm pupa -> aruncator 120mm NEMO
              2x4x14,5mm -> 2x1x14,5mm in RWS
              2x2x30mm -> 2x1x30mm in RWS, eventual cu ATGM atasate
              APRA -> LAROM navalizat

              Nu calculez costul, ca da cu virgula.

          • xv says:

            Da, no argue, corect, ar fi vis daca macar 30% (14,5 RWS, drona, LAROM, hai si-un Sadral, ca visatul e pe gratis) din ce ai scris s-ar realiza.

            Nu ai cum sa faci asa ceva cand imparti 2 paie la 3 magari. Macar daca s-ar da cate 2 paie la cate un magar, pe rand, s-ar putea construi mai sanatos.

          • gsg9 says:

            tot ce se mai doreste / viseaza este sa mai pluteasca eventual si impotriva curentului, de aia au facut o licitatzie pt motoare, ce s’o mai alege de licitatzia aia Dragnea cu mila, in fond poate merg si cu vasle

            restul e visul pasarii maiastre

            povestea un maistru militar pe alt blog ca au tzevile de 14 atat de uzate ca la trageri stau cu cioacanele in mana ca sa aiba cu ce ciocani in ele

            presupun ca uzura tzevilor e o problema generala

            http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21228698-noi-achizitii-aparare-motoare-noi-pentru-vedetele-fluviale-blindate-barci-gonflabile-coca-rigida-tip-rhib-pentru-trupele-fortelor-navale.htm

            in zeci de ani n’au fost in stare sa le puna o stabilizare si un ciclop la turele ca la Bizoni, LAROM, niste turele de 12,7 daca nu de 30mm, niste aruncatoare 120mm samd adica chestii care se mai puteau insaila local, dar salariile merg si fara upgradeuri

            • admin says:

              Din cate inteleg, Cugirul produce 14,5mm doar pentru export, MApN-ul nu mai cumpara nici d-alea. Astea de pe monitoare or fi mitralierele originale, le tin pentru valoarea sentimentala. Odata ce intra la categoria antichitati, incep sa creasca in valoare.

          • xv says:

            Daca exista ceva din abundenta, apai aia e mitraliera 4 x 14,5, sunt cu sutele in depozite, unele exact cum au iesit din uzina, pt ca inainte erau peste tot, inclusiv la Garzi Patriotice si Trupe de Securitate.

            Si nu e vreun Oerlikon sau Oto Melara sa necesite mentenanta sofistiata sau nu stiu ce specialisti de la producator daca vrei sa schimbi niste amarate de tevi.

            • admin says:

              Atunci nu prea inteleg de ce se plang ca sint uzate, daca tot au unele prin depozite. Dar ei stiu mai bine cum isi planifica intretinerea.

          • xv says:

            Nu stiu, n-am citit ce scria acel domn, insa pot sa spun ca e plin si internetul si Facebook-ul de “maistri” mai mult sau mai putin militari, am citit tot felul de traznai in timp. Daca situatia e reala, comandantul navei isi ia degeaba banii.

            In rest, mai ramane sa se planga cineva ca i s-a strambat cuiul catarii sau nu ii curata altii arma.

    • @XV,bre… GNFOS nu mai e nici SSOS acum, e FNOS. 🙂

      Păcat de brandul, să îi zicem consacrat.

  14. gsg9 says:

    Comparatzie cu India mi se pare oarecum neinspirata

    Indienii cumpara, mesteresc, toaca miliarde, au activitate, singura legatura cu India ar fi indienii nostri dar si din astia au plecat destui

    Mai degraba albanezii Europei, ca si aia tot cu caprele si cu mafia la produs prin Occident

    NPRurile au valoare combativa zero virgula 666 in perioada…
    Asta in cazul fericit in care mai sunt inarmate cu rapandulele alea de P20uri
    Altfel n-am citit sa se mai fi facut trageri cu P20 de niste ani, poate le’or face in secret

    Au mai avut probleme cu rachetele, le’a luat foc ragalia in Institutul de Medicina Legala si s’au scapat cu fuga
    http://www.ziare.com/stiri/explozie/un-lansator-de-rachete-a-explodat-in-poligonul-midia-779386

    Asa ca rachetele ar putea sa fie retrase de tot din cauze de combustibili expiratzi si sa nu mai aiba nimic operatzional
    In cazul asta NPRurile ar avea valuare tactica zero barat, din pacate se pierde 666ele din perioada

    Se face oricum politie navala de catre NATO, daca platim pt asta nu stim, ca nu spun

    GNFOS whatever they are called now nu cred ca servesc seal delivery vehicles incursori and stuff, sujimarine oricum n’au decat unul parcat la CTA, asa ca probabil mai mult pe uscat, ah pardon, cauta teroristi pa bapoare, mai zbuara cu beliscopterul ca sa se dea pe franghie la TV si posibil ceva deminare

    Tradiceanu a blocat si achizitzia multirolului cand erau bani pt asa ceva pe motiv ca ce va trebuie voua avioane, daca in 10 ani nu l’atzi neutralizat acuma va ingroapa si ce rahat de flota mai este si peste inca 10 ani cine stie ce achizitie ipotetica de tancuri, sujimarine nucleare, portavioane, ca in definitiv nu va trebuie

    Se pare ca curvetele nu sunt in planurili de partid si de stat

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21636948-ministrul-apararii-niciun-cuvant-despre-achizitia-corvetelor-cosntruite-galati-principalele-obiective-2017-avioane-multirol-transportoare-blindate-radare-rachete-antitanc-autoturisme-teren.htm

    Oricum, din ce e pe lista aia, a doua escadrila inca se identifica sursa achizitiei, TBTul Dzeu cu mila dar se lucreaza, radare parca se comandasera deja, autoturisme de teren parca era o licitatzie deocamdata moarta pt 286 de bucatzi, ce platforme de transport multifunctionale ei stiu ce si cand, asa ca mi se pare o lista de tipul chestii puse pe hartie si ne prefacem ca muncim si suntem interesatzi de achizitii

    Poate mai trebe luata in considerare si asta:
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21635714-executie-bugetara-ingrijoratoare-veniturile-din-ianuarie-scazut-5-7-fata-aceeasi-perioada-anului-trecut-incasarile-din-tva-redus-24-8.htm

    De abia le raman bani pt panselutze, gropi in asphalt, parcuri tematice cu dinozauri, drumuri suspendate si autostrazi virtuale AKA Ministrul Dezvoltarii

    Flota aia mai bine o desfiintzeaza si raman cu MAI1105, ce avem noi e protectzie sociala si se practica antrenamentul personalului pt pensie, investitzii de miliarde nu o sa faca nimeni, ce corvete, n’au fost in stare sa mai puna ceva pe OPVurile alea T22, in final inca 4 turele de 12.7 si gata

    In conditziile astea pe ce se toaca 2 miliarde e un mister, avansam generali, intretzinem fieratanii fara valoare combativa ca sa antrenam oamenii pt pensie

    O mai dura mult pana se sparge buboiul?

    • admin says:

      Atat timp cat inca mai au bani de redistribuit de la achizitii la salarii, totul e calm.

      • gsg9 says:

        ma intreb daca totusi or sa’i antreneze prin 2040-2050 pe T55, S75 si Tetaluri, o sa intram in analele istoriei militare universale, daca nu suntem deja pe acolo

        de cumparat armament de miliarde dupa 30 de ani de frecat menta se vede clar ca nu functzioneaza coshmelia

        or sa vina americanii si or sa le zica astora de la obraz ba terminatzi dracului cu porcariile, ca alea nu’s tancuri, rachete, nave de lupta, va incadram ca infanteristi pe totzi si va trecem la catastif fara marina militara

        ca idee, americanii cica ne’ar fi propus sa desfiintzam flota militara ca ne apara ei si sa investim in altceva

        noi ca nu si nu, nush ce amiral s’a opus, ca ramaneau fara obiectul muncii

        acuma flota s-a desfiintzat singurica pe cale naturala de catre romanasii cei veseli si ne rugam tare de americani ca sa ne apere 🙂 🙂

        si buboiul ala se va sparge la un moment dat, cu romanii tre sa ai rabdare ca se rezolva singurei

        • Victor says:

          Stai bre, cine ne-a propus sa ne desfintam marina?

          Nu ca in lumea reala, pana la urma, in situatia data, nu ar fi o optiune rezonabila.

          • gsg9 says:

            nu acuma, e o poveste mai veche, s’a auzit de o astfel de discutzie inainte sa intram in NATO sau cam asa ceva, s’a mai discutat pe bloguri

            acuma o desfiintzam de facto fara sa ne mai roage ei, doar ca inca mai platim marinarii 🙂 🙂

          • Victor says:

            Daca au fost discutii pe bloguri, inclin sa cred ca nu au avut nicio legatura cu realitatea, care realitate cam contrazice discutiile de pe bloguri 🙂

            NATO(si foarte probabil americanii), din contra, ne-au incurajat sa dobandim capabilitati navale – care sau cam dovedit – peste posibilitatile noastre.

            Capabilitati blue-water(fregate), sealift(nava de transport strategic de care se vorbea prin anii 2000), misiuni cu fregatele prin largul coastelor Libiei, prin Oceanul Indian etc.

          • gsg9 says:

            cred ca am mai si citit pe undeva, nu reusesc sa mai gasesc pe unde

            cred ca are legatura cu asta:

            “Acest lucru s-a văzut la singura aplicaţie desfăşurată cu aliaţii în Marea Neagră. În 1993, nava a participat la singura aplicaţie desfăşurată cu forţele americane aflate în vizită de evaluare în vederea aderării la pactul Nord-Atlantic

            Atunci, americanii care au deplasat avioane de cercetare antisubmarină şi corvete pentru vânătoarea de submarine au avut neplăcuta surpriză de a nu vedea unde este submarinul. Nu a putut fi detectat. Aceasta şi din cauză că este acoperit cu un cauciuc special gros de şapte centimetri care dispersează ecoul sonarului. Lucru care i-a făcut pe viitorii aliaţi să ridice din sprânceană şi să înghită în sec”, îşi aminteşte fostul militar.”

            http://adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/secretele-submarinului-delfinul-1_50ba076e7c42d5a663b0d57d/index.html

            dupa chestia asta ar fi venit propunerea americanilor insa s’au impotrivit aia prin marina, unde am citit era dat si numele ofiterului superior care s’a impotrivit, asta e tot ce imi mai amintesc