Sah

DH-10 sau Spaima Rusiei - Sursa: popsci.com

DH-10 sau Spaima Rusiei – Sursa: popsci.com

Lumea se tot intreba care va fi urmatoarea miscare a lui Putin in meciul cu SUA si, cu toata galagia starnita de legaturile administratiei Trump cu Rusia, a fost aproape trecuta cu vederea o mutare cruciala: conform New York Times, oficiali americani au confirmat ca Rusia a operationalizat doua batalioane de rachete de croaziera cu raza lunga lansate de la sol, incalcand astfel tratatul de interzicere al rachetelor cu raza medie de actiune.

S-ar parea ca Putin mizeaza ca va scapa basma curata, Trump punand una din promisiunile facute in campanie, aceea de a imbunatati relatiile cu Rusia pentru a coopera impotriva ISIS, mai presus de interesul strategic al SUA in Europa si implicit al europenilor.

Desfasurarea rachetelor interzise e pe de o parte o actiune semnificativa din punct de vedere strategic insa pe de alta, neimportanta pentru publicul larg american. Sansele ca un presedinte obsedat de rating sa pedepseasca Rusia pentru ceva asa de nesemnificativ sint reduse. E posibil chiar ca americanii sa ramana inca in INF desi tratatul a devenit in mod clar nul. Dubla umilinta.

Ramane de deslusit motivul pentru care rusii si-au asumat totusi riscul incalcarii INF, in mod clar trebuie sa fi meritat. O varianta ar fi ca noua racheta sa fie un mod de a contracara Scutul ABM din Romania si Polonia. Rachetele de croaziera sint vectorii perfecti pentru primul val al unui atac nuclear, destinati sa loveasca apararea inamicului deci daca Rusia ar vrea sa loveasca elementele Scutului, atunci rachetele de croaziera ar fi alegerea perfecta.

O alta varianta e mai neasteptata: Rusia ar incerca sa ajunga din urma China. Desi din punct de vedere tehnologic sint mult superiori chinezilor, operational rusii sint in urma. China nu e constransa de tratatul INF si a putut desfasura propriile rachete de croaziera cu lansare de la sol, cunoscute ca DH-10/CJ-10. Un argument indirect pentru ipoteza asta e faptul ca rusii s-au plans public de faptul ca tratatul INF i-ar impiedica sa faca ceea ce vecinii lor fac fara probleme. La care vecin se refereau, nu e greu de ghicit.

Raspunsul american ar putea veni intr-o forma defensiva prin intarirea Scutului cu elemente antiaeriene eficiente impotriva rachetelor de croaziera (varianta prezentata aici) si/sau intr-o forma ofensiva prin relocarea de nave purtatoare de rachete de croaziera. Sau nu va veni deloc.

Both comments and pings are currently closed.

33 Responses to “Sah”

  1. dany says:

    Las’ ca au banii ciolovecii, sa i cheltuiasca pe fieratanii nucleare…Oricum de ce le este teama nu scapa chiar daca sa zicem ca scapa acum “basma curata”
    Ultima fieratanie nucleara zburatoare a cazut pe o gradinita undeva pe la Vladivostok daca imi aduc aminte bine, cu cat au mai multe cu atit mai multe sanse ca macar una din 10 sa le cada in curte…

    • admin says:

      Nu mi-e de ei dar cine pica sub umbrela lor, acolo ramane. Si umbrela a inceput sa se extinda.

  2. LaCuscaPSD says:

    Si cu apararea aa romaneasca cum ramane ??? Liviut sa gandit sa cumpere ceva ??

  3. raster says:

    Salut!

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-20/u-a-e-to-build-russian-warplane-as-iran-stokes-mideast-tensions

    ia, urmatoarea miscare. iranienii au primit pe chestia asta un Oscar 🙂

  4. nikk says:

    “scutul polonez”poate fi lovit cu iskander din kaliningrad mult mai eficient decat cu lacm-uri subsonice.si deveselu poate fi atacat cu iskander din tiraspol(cine stie ce e prin depozitele de acolo) sau din crimeea(ii pun incarcatura de lupta mai mica si ii maresc raza de actiune cu 150 km).iar primii care au incalcat inf sunt americanii in momentul in care au montat la deveselu si redzikowo vls-uri mk41.indiferent ce declara oficialii americani mai importanta este declaratia producatorului: mk41 lanseaza SI rgm-109 tomahawk.care este o racheta cu raza de peste 1500km.mk41 nu este un lansator clasic sa vezi ce rachete are in el.la ora asta poate sa fie plin de sm-3 sau ,din contra,plin de tomahawk-uri.poate controla cineva chestia asta?

    • admin says:

      Bineinteles ca se poate controla daca la Deveselu sint sau nu Tomahawk-uri. In cadrul INF exista Special Verification Commission care da dreptul la inspectii ale instalatiilor suspecte.

      Cat despre Iskander, are aceeasi problema ca rachetele balistice cu raza lunga: lansarea este detectata relatic usor si apararea are timp (mult/putin) sa raspunda. Rachetele de croaziera au sanse mari sa ia prin suprindere apararea inamica, de asta sint folosite in primul val.

      • nikk says:

        daca puteau face verificari,in astia 2 ani nu ar fi solicitat rusii asa ceva la deveselu?in privinta apararii contra iskander nu sunt de acord.din momentul lansarii pana atinge tinta trec 4-5 minute.putin al dracu chiar si ptr. patriot.plus ca nenorocita exec. manevre evazive la 30g.lacm-ul parcurge aceeasi distanta in vreo 40 min.daca l-ai detectat la lansare cand urca la 100-150 m nu cred ca e foarte greu de interceptat.si nu vad de ce si-ar bate cuie in talpa cu asa ceva.cand au prezentat klub-ul exista in proiect varianta unui lansator quad amplasat intr-un container maritim de 12m impreuna cu un compartiment de lansare.stie cineva daca in kaliningrad,sevastopol,etc. nu sunt deja asemenea containere in stand-by?

        • admin says:

          Russia welcomes the United States’ offer to to convene a Special Verification Commission (SVC) of the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty next month, the Russian Foreign Ministry’s head of Non-Proliferation and Arms Control Department said Friday.” “The third question is about Mk-41 launchers, which arose in connection with the construction of missile defense components in Romania.Sursa.

          Dupa cum se vede, SUA a cerut reunirea SVC si nu Rusia desi, dupa cum recunosc chiar rusii “In accordance with the rules, any party may convene the SVC meeting. The US took advantage of their right, we have responded positively, that is their right“. Deci de ce nu au facut-o rusii pana acum? Poate pentru ca daca s-ar dovedi ca la Deveselu nu sint Tomahawkuri nu ar mai avea nici un pretext sa se opuna scutului.

          “daca l-ai detectat la lansare cand urca la 100-150m” – si daca nu, nu. Ar trebui sa ai un radar foarte aproape de locul lansarii ceea ce nu se intampla in realitate.

          “cand au prezentat klub-ul exista in proiect varianta unui lansator quad amplasat intr-un container maritim de 12m” – containere similare se gasesc pe clasa Buyan.

          “si nu vad de ce si-ar bate cuie in talpa cu asa ceva” – si totusi rusii (si chinezii) o fac deci e posibil sa-ti scape ceva.

          • nikk says:

            buyan-m are vls clasic cu 4 celule, uksk parca ii zice.eu vorbeam de varianta klub-k montata intr-un container maritim civil (12/2.5/2,5m).

          • Cezar says:

            Problema cu rusii si rachetele de croaziera din/de la scutul de la Deveselu nu e ca sunt deja acolo, ci ca ele pot lansa astfel de rachete imediat ce au fost introduse acolo. Nu e greu sa le tii pitite pe undeva printr-o unitate din Romania si la o adica sa le trimiti repede la Deveselu. Unitatea militara(depozitul de munitie de la Bascov,langa Pitesti), are cale ferata directa cu unitatea de la Deveselu. Acum cativa ani au fost modernizate trecerile de cale ferata cu DN 7, oare de ce?

            Cu siguranta daca lucrurile se inrautatesc acest scut va putea sa fie luat in considerare ca arma ofensiva, asta-i omoara pe rusi, nu ca au pitit americanii tomahawk-uri acolo si stau ca disperatii cu degetele pe butonul rosu.

            Iar cum rusii se stiu oameni de panarama, nu de caterinca, ursuzi de felul lor…..le pica greu la stomac stiind ca daca o comit prea grav, o sa riste urat de tot cu scutul ala langa ei. Asta-i deranjul lor cel mare, de asta urla precum un caine turbat in fata stanii!

            • admin says:

              Rachetele de croaziera lansate de la sol au sens atat timp cat lansatoarele sint mobile, ceea ce nu-i cazul cu Mk41 de la Deveselu. Vezi cate alte exemple de rachete de croaziera lansate din silozuri vs cele lansate de la sol sau apa.

              Problema monitorizarii unor instalatii “de interes”, e veche de la inceputurile Razboiului Rece, cu siguranta Deveselu este monitorizat. Nu e ca si cand poti introduce rachetele pe usa din spate, incarcarea silozului ia timp si echipament special, vizibil din spatiu. La propriu.

          • Cezar says:

            Spune-le asta si la rusi, poate le trece fobia! 🙂 Ei stiut atat….poate lansa astfel de rachete, deci, la o adica….ne puteti da cu ele in cap!

          • mihais says:

            Problema rusilor cu Deveselu nu are nici o treaba cu nici un Tomahawk bagat pe usa din dos.Rachetelele cu pricina se trag foarte comfortabil de pe nave.

    • alkxzs says:

      iskander la Tiraspol?! doar dacă l-au adus în sacoșă!
      acolo poate au mai degrabă rachete (bombe) nucleare vechi de pe vremea urss, că după 1992 nu mai puteau aduce ceva fără știrea ucrainienilor
      acum sunt șanse zero să permită ucrainenii să aducă rușii ceva care i-ar lovi din spate

      • nikk says:

        In Il 76 nu in sacosa.pana in 2013 avioanele rusesti puteau survola spatiul Aerian ucrainean.mare inginerie Sa aduca 4 lansatoare cu 8 rachete SI Sa le piteasca in hangarele aeroportului.desi exists variants unei rachete cu incarcatura Mai mica SI raza Mai mare.

        • admin says:

          Aici ziceai ca Iskander nu poate atinge Deveselu: “deveselu este in afara razei de actiune a tbm-urilor iskander.de asta au pus-o acolo.asa ca nu are nevoie de aparare atbm.

          Acum zici ca Iskander poate lovi Deveselu din Crimeea, cand are raza extinsa. Pai hotaraste-te.

          • nikk says:

            raman la parerea ca au pus lansatoarele la deveselu ptr. ca nu sunt in raza tbm-urilor din crimeea.ideea cu tiraspolul mi-a dat-o un tip pe alt site.e putin probabila dar nu imposibila.rusii au mii de soldati in transnistria si pana in 2013 probabil i-au aprovizionat inclusiv pe cale aeriana.in 2013 deveselu era in constructie si rusii isi dadeau seama ca in afara de biryuza nu prea au cu ce sa il pocaneasca.apropo,imi spune si mie cineva ce intercepteaza deveselu?va rog,fara explicatia tampita cu rachetele iraniene ca nici baiatul meu nu o crede.si e mic.

            • admin says:

              Pai ziceai ca daca reduci incarcatura, Iskanderul din Crimeea atinge Deveselu. De ce nu se poate?

        • alkxz says:

          văd românii pe radarul lor când vine Il 76 la Tiraspol, dacă o fi venit vreunul în ultimii 25 de ani …
          că și măldăvanii cât de limitați or fi ei, tot stau cu ochii pe ăia ca pe butelie! și nu o să scape ditamai racheta

  5. alkxzs says:

    dacă nu au ceva cu care să îl controleze pe Trump (și se pare că ar exista ceva) rușii ar putea să aibă ceva probleme cu Trump, pentru că pare destul de incontrolabil în măsurile pe care le ia, în comparație cu ceilalți președinți americani de până acum

    • admin says:

      Toata lumea ar putea sa aiba probleme cu Trump, inamici sau aliati, nu conteaza.

      • alkxzs says:

        păi deja se cam știe ce măsuri are Trump în vedere: vrea să mărească bugetul pentru nucleare, cheltuielile militare în general și să scada ajutoarele externe

      • alkxzs says:

        pentru ruși s-ar putea să fie o problemă pentru că abordarea lor față de americani pornea de la reacțiile previzibile, acum dintr-o dată ”șahul lor” nu mai lucrează

        • Cezar says:

          Corect!si mai e una, pe langa asta si aia cu nuclearele, anume ca SUA au anuntat ca maresc bugetul apararii pentru anul viitor cu peste 50 de mld de dolari. Asta chiar ca ii ingrijoareaza pe rusi, practic Uncle Sam arata ca vrea sa joace iarasi agresiv prin lume. asta nu inseamna neaparat prietenie neconditionata cu rusii sau aliatii lor.

          Daca Trump are spasme noaptea si viseaza urat, poate sa ‘curete’ Syria, cu tot cu Bashar si islamistii de se razboiesc cu el pe acolo, iar asta ii va da sah lui Putler in Mediterana. Se poate asa sau se poate si altfel, poate Iran sau dracu stie ce ii mai da aluia prin cap, ca se pare ca lobby-ul israelian e bine infipt la Washington si asta e d e rau pentru barbosii siitidin Persia. Putin a dat de unul mai inprevizibil ca el si asta il macina! 🙂

        • admin says:

          E o presupunere, faptul ca rusii nu anticipeaza reactiile lui strumpf. Deocamdata nimic din cea a facut nu a lovit direct in interesele Rusiei. Nici chiar suplimentarea bugetului apararii. Alta era sa declare tratatul INf nul, sa adopte sanctiuni mai dure pentru Rusia, sa extinda scutul de la Deveselu si sa trimita trupe in Siria prin Irak. Masurile astea suna un pic altfel fata de ce a facut pana acum.

        • Cezar says:

          Mai e timp suficient, abia e la inceput de mandat. Nici nu are echipa gata, ii sta gandul la altele acum, insa e timp de toate. Si Rusia sta blanda, cauta sa-l citeasca pe ‘The Donald’, inca nu actioneaza pre tare in niciun fel. Cauta marea cu degetul pe ici pe colo, nimic concret sau prea agresiv. Cred ca si ‘vulpea’ americana asteapta un pretext pentru a schimba foaia, altfel pica de papagal fata de ceea ce a afirmat sus si tare in campania electorala. Nu cred ca este cazul sa ne panicam fata de Trompeta, cel putin nu in acest moment. Cred ca necunoscuta este mai mare decat predictibilitatea in cazul lui, atat pentru adversari cat si pentru aliati!

          PS Parca vad cum administratia de la Washington scuipa catre China si UE, insa loveste in Rusia! Ar fi una, asa-i? 🙂 Poate ca si de asta se paniocheaza rusii ca nu stiu prea bine cu cine au de a face.

  6. Dan Banan says:

    Hai sa le luăm pe rand.
    1. Trump are capsa pusă pe chinezi. Si asta nu numai pe plan economic și financiar.
    2. Lui Putin îi e frică de Chinezi, și pe bună dreptate. Chinezii au șanse mari să-i depășească pe ruși atât ca tehnologie cât și dpdv al cantității de armament avansat în serviciu activ.
    3. Putin crede că îl va convinge pe Trump că au un inamic comun în China, și că Trump s-ar lăsa convins de argumentul “dușmanul nostru comun nu e în INF”. Și ar trece cu vederea ieșirea Rusiei din INF.
    Amu vedem dacă-i iese figura.