Sa vina Boeing!

Piranha IV - Sursa: defense-update.com

Piranha IV – Sursa: defense-update.com

A venit. Dar cu ce?

Un articol HotNews anunta ca “Trei mari corporatii americane cu afaceri in domeniul industriei de aparare si-au anuntat interesul in programele de inzestrare cu echipamente a armatei romane. Reprezentantii companiilor General Dynamics, Bell Helicopter si The Boeing Company s-au intalnit miercuri cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, potrivit unui comunicat al institutiei.Sursa

E de notat ca delegatiile au trecut (si) pe la Ministerul Economiei, nu (numai) pe la MApN asa cum se obisnuia si ca americanii au venit in grup organizat.

Nu exista nici un fel de detalii despre ce fel de colaborari au in vedere americanii si pe ce proiecte insa daca ar trebui sa se faca o lista cu produsele fiecarei companii, in ordinea probabilitatii de a fi cumparate de romani, o varianta ar arata cam asa:

General Dynamics – Piranha III sau vreo rubedenie (de data asta poate cu asamblare locala)
Bell Helicopter – AH-1Z (nu stiu daca MApN-ul il vrea dar americanii par sa nu renunte niciodata) sau poate reconditionare OH-58 Kiowa
Boeing – ?

AH-6i, ScanEagle, MSA (baby P-8), CH-47 Chinook. In afara de AH-6i, pe care Jane’s il dadea ca o potentiala varianta pentru elicopterul multirol cerut de Fortele Terestre si de ScanEagle, MApN-ul nu a aratat vreo intentie pentru restul produselor Boeing desi toate ar fi nice to have.

Cam prea multe elicoptere pe lista, pentru o singura delegatie.

Both comments and pings are currently closed.

61 Responses to “Sa vina Boeing!”

  1. Mihai says:

    Poate luam niste F18, daca tot “nu se mai gasesc” alte F16.

  2. gsg9 says:

    sa vina si koreenii, japonezii, canadienii, mexicanii, australienii, newzeelanders si martzienii ca astia oricum nu cumpara nimic de la nimeni, ca n’are bani, poate daca ni le fac cadou…

    ce mi se pare suspect este ca totusi ai mai baga cineva in seama, nu ma lamuresc de ce inca nu s’au prins care e faza cu inzestrarea armatei la mioritici…

    elicoptere noi, poate dupa alegerile din 2052

    • admin says:

      Poate lor li s-a prezentat nota de plata pe ultimii 3 ani. O lasa la jumatate daca e stinsa cu contracte bune. Se-nteleg ei, nu-i problema. Probabil ca au cu ce sa-i stranga de… degete ca sa scoata niste bani din contul national de borduri si panselute.

      • gsg9 says:

        le’or fi cerut numa 10% din cat i’au cerut merkelmangalitzei, cu reduceri si fara penalitatzi au lasat’o la 29mld $

        altfel prin meandrele concretului numai memorandumuri, parteneriate, chestii socoteli

        http://adevarul.ro/economie/afaceri/lupta-flota-elicoptere-inteteste-bellhelicopter-semnat-memorandumul-colaborare-ghimbav-inca-mai-2016-1_58dbe7485ab6550cb8cb2e0a/index.html

        • admin says:

          Memorandumul asta e din ciclul “daca o sa fie bine, sa ne fie la toti”. Iar daca nu, nu.

      • Raptor says:

        @admin
        “Poate lor li s-a prezentat nota de plata pe ultimii 3 ani.” si “Probabil ca au cu ce sa-i stranga de… degete ca sa scoata niste bani”

        Pai la fel le putem da de inteles si noi ca n-avem nevoie de scut si sa plateasca factura pe cat au stat si mancat praz la olteni si pe deasupra sa refaca baza la stadiul initial.

        Nu toti nesimtitii (aviz trumpescu) intalnesc zi de zi oameni cu capul plecat, din cand in cand mai dau si de altii care le pot raspunde sau sa-i lase in offseid.

        • admin says:

          Scutul nu-i acolo ca sa-i apere pe americani, ci pe europeni. Romania a vrut instalatia aici ca sa se protejeze simbolic de rusi. La fel si polonezii o asteapta pe a lor nerabdatori. Asa ca ai grija ce-ti doresti, s-ar putea ca americanii sa ceara nota de plata sau sa plece. Si noi am avea imens mai mult de pierdut decat ei. La o adica ei pot sa renunte la scutul din Europa complet, au GBI pentru ei.

          • Cezar says:

            Ehe…insa ei au gasit o baza militara construita deja la Deveselu, pe bani, nu pe degeaba. De sovietici, dar factura a fost a noastra. Banii aia nu au serie sau cum? Basca alte cheltuieli ale noastre, militari prin teatrele lor de operatiuni, sprijin informational aproape 30 de ani, baze puse de atata amar de vreme la dispozitia lor si tot asa. Nu cred ca e cazul sa ne socotim la cent, ca nu stiu cine iese pe plus si cine pe minus. Citeam undeva ca folosind MK pentru retragerea din Afganistan, in locul bazei kargaze sau de unde dracu e, din nemurile lui stan, au castigat/economisit miliarde de coco. Asta nu se pune sau cum?

            Sa ii traga pe nemti de sireturi, ca pe aia ii apara de cand a mierlit-o Hitler, pe noi insa ne-au luat de suflet de cativa ani. Nu-i loc de comparatie nicicum!

            • admin says:

              Baza respectiva nu e pentru ei, e o investitie americana pentru apararea Europei. Inca o data: au investit fonduri pentru apararea EU, nu in beneficiul lor. Deci ce exact vrei sa-ti mai plateasca? Percepi taxa ca sa te apere, sau cum?

          • Adrian says:

            N-au gasit nimic la Deveselu. Poate niste placi crapate de beton, pe care oricum le-au scos.

          • nikk says:

            De cine apara deveselu Europa? Te rog mult de tot nu spune de rachetele iraniene care “bat” cam pana la craiova.

            • admin says:

              Rachetele de la Deveselu nu pot intercepta decat rachete cu raza medie si intermediara, de tipul celor pe care iranienii incearca acum sa le dezvolte. Faptul ca acum bat doar pana la Craiova nu inseamna ca iranienii nu lucreaza deja la versiuni mai avansate. Datorita INF, nu exista alte rachete cu raza medie sau intermediara in vecinatatea Europei, cu exceptia Israelului.

  3. Ilie says:

    Eu zic ca Harpoon, Jdam si SDB. Apropo – cu TX-ul ce aveti?

    • admin says:

      Nu uita ca e vb de ceva cooperare cu palida industrie de aparare romaneasca. Altfel nu zici rau.

      • Ilie says:

        Pai te pomenesti ca au pus ochii pe Craiova sa faca acolo ceva din TX/mentenanta pt Europa si alte tari d-astea mai indepartate. Cat despre munitii probabil ei livreaza kit-urile de JDAM – noi firatania si asamblare? Plus ca trebuie mentenanta la harpoane si altele…

        • Cezar says:

          Si romanii le-au raspuns ca au ceva cu TX pe motiv de XT, dar se poate rezolva, e loc destul in baniei pentru toti…..si pentru F 18, daca sar jupanii cu banii la cap! 🙂

        • admin says:

          Sper sa fi pus ochii pe Craiova, ar fi ultima sansa pentru ei. Nici la Romaero n-ar fi rau dar parca ei nu sint asa de disperati.

          • Cezar says:

            Corect! Insa daca vor ceva pe militar, AV Craiova este mult mai bine pozitionata decat Romaero. Pe civil e alta treaba, insa si acolo Craiova puncteaza mai bine la costuri viitoare, avand in vedere economia zonei. Acum ramane sa vedem.

            • admin says:

              La cat de vechi sint echipamentele de la AV, nu cred ca e mare diferenta fata de o fabrica civila cum e Romaero. Nu e ca si cand ar asambla F-35 din compozite pozitionate cu laserul si ar trebui sa treaca la nituri. Cam tot aceeasi tehnologie e.

          • alkxzs says:

            AEROSTAR-ul e cam singura care mișcă
            Ei fac și mentenanța la cam toate, mai puțin la alea de transport (Spartan, C 130)
            de ce ar trebui să facă Craiova, care a fost înființată cu majoritatea specialiștilor luați de la AEROSTAR să facă mentenanța?!

  4. raster says:

    o fi existand vreo legatura cu discutiile dintre oficialii militari romani si cei ukrainieni?

  5. xv says:

    Elicoptere e exaaaact ce avem nevoie.
    ScanEagle made in Ro, da, ar fi o chestie, dar aia nu-s prosti, nu dau vaca din mana cata vreme e cerere de lapte.

    • admin says:

      Da, ma pot gandi la cel putin 10 alte chestii care trebuiesc pana sa ajungem la elicoptere. Desi, cum am putea sa reinfiintam Cavaleria fara componenta de desant aerian, adica Chinook?

      • alkxzs says:

        la un moment dat se pusese problema la modul teoretic ca vânătorii de munte să aibă și posibilități de desant aerian, deși nu prea a existat niciodată un efort serios pentru aceasta
        probabil că dacă ar face brigăzile de VM (eventual suplimentate), unități de mobilitate, mobilitate bazată pe transport aerian, în mare parte cu elicoptere și înzestrate cu arme mai capabile decât au acum …

      • xv says:

        S-a reinfiintat Cavaleria ( Bg 18), sa ceri drepturi de autor 🙂 .

        • admin says:

          As cere eu drepturi dar n-am cui si incerc sa inteleg si de ce. Inainte sa ma imbat, sa inteleg miscarea: au schimbat numele din Infanterie in Cercetare si Supraveghere, doar atat? Cu ce e diferita brigada asta fata de, sa zicem, Bg2 Infanterie? Ce s-a schimbat, daca s-a schimbat, pe fond (misiune, structura, dotare)?

          • Marius Z. says:

            Da, mai ales dotarea s-a schimbat, e una revolutionara 🙂

          • xv says:

            Deocamdata numele. O sa se schimbe si misiunile, pregatirea, structura samd in genul unitatilor RSTA.
            Brigada 18 era oricum mai deosebita, avea batalion de VM, pe vremuri a mai fost batalionul din Borsa subordonat unei brigazi de infanterie motorizata, dar era o exceptie.
            Nu stiu daca isi avea rostul o asemenea schimbare cata vreme exista batalioanele de cercetare, dar sa fie primita, sunt curios si eu cum iese experimentul.

  6. Cezar says:

    Incep sa cred ca acum astia joaca la doua capete cu AGILIS si nemtalaii. Ori la spaga, ori la procentul ala de integrare in industria autohtona. ala 60% – 40%. Or crede ei ca se poate mai bine, dracu stie. Idem cu Airbus vs Bell la elicoptere.

    Dar Boeing ??? Or vrea sa marite Avioane Craiova sau dracu stie ce mai au astia in gand, ca e tare dubioasa traba! TX&TX = love! 🙂

  7. gsg9 says:

    tot mai aproape si mai aproape

    Oficialii au negociat “principiile unui acord general de cooperare” pentru construirea elicopterului Airbus de tip H215M la Ghimbav

    Discutia de astazi despre un acord privind elicopterele Airbus a fost precedata de o intalnire a aceluiasi ministru al Economiei cu reprezentantii Bell Helicopters. In comunicatul oficial al Ministerului Economiei se facea referire la “disponibilitatea părţilor pentru o colaborare în ipoteza în care Guvernul Român va decide achiziţionarea elicopterelor de atac AH-1 Z (produs de Bell Helicopters)

    o sa luam si d’alea si d’alea

    http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21691378-competitie-airbus-bell-helicopters-pentru-inzestrarea-armatei-romane-compania-europeana-pas-mai-aproape-spre-producerea-romania-unui-elicopter-militar-pentru-fortele-terestre.htm

    • Cezar says:

      Asa cred si eu, insa important este ca IAR-ul sa fie in schema in ambele parti si sa fie construite/asamblate local, cu un grad cat mai mare de integrarea a componentelor la producatorii romani.

  8. stan says:

    ceva de aparare AA ??? nimic???

  9. dany says:

    Vine Boeing…
    Pai astia or vrea sa vina, da’ politrucii nostri de la conducere vor?

    Hai sa ne gandim un pic ce inseamna inainte de toate inca o fabrica deschisa…
    -inca vreo cateva sute de someri isi vor gasi un loc de munca si vor scapa din bratele ideologiei “mititelu’ si bericioaica”…Pai cine este prost sa i trimita cadou pe astia exact in bratzele inamicului? Mai ales ca viitoarele alegeri vor fi extrem de influentate de scarba romanului fatza de tot ceea ce inseamna “alesii neamului” si metodele de acces la ciolan…Cu alte cuvinte nu prea se intrevede ca in afara de activu’ de baza de la partide va mai merge cineva la vot+ asistatii care mai vor o bere si un mititel…
    -o noua fabrica deschisa in RO de catre hamericani inseamna un nou cui batut la cosciugul guvernului, fabrica asta si altele date pe hartiutza lui ginerica Grindeanu inseamna ca guvernul condus de el sa se transforme peste noapte in guvern liberal… O avea voie ginerica sa se transforme precum Fat Frumos?
    -Ileana Cosanzeana tataroaica pe post de vice oare ce zice? Nu molfaie si ea nimic?

    Vaz ca unii din dv visati cu ochii deschisi la modernizarea atelierului de aviatie de la Craiova…
    -Olgutza karatista o fi de acord cu voi?
    -Mafiotzii care stau in spatele Olgutzei si viseaza de fo’ 20 de ani la terenurile din zona airportului oltenesc ce vor zice?
    -Atelierul ala de aviatie (scuze dar nu pot sa i spun fabrica de avioane) a fost sabotat in ultimii 27 de ani nu doar de catre autoritatile centrale… sunt multi cu interese in zona care vor sa cultive praz pe terenurile alea…

    • Ilie says:

      Nu inteleg de ce unii se agata de niste idei fixe precum “vor sa falimenteze uzina/fabrica si sa faca blocuri/mall-uri”. Chiar nu vad problema cu Avioane Craiova – oricum e in mijlocul campului, au spatiu de mall destul in orice directie. Si oricum “fabrica” face parte din parcul industrial.
      As vedea o relocare a UMB. Ce naiba sa faca “fabrica” aia in centrul orasului? Nu e mai ieftin sa vanda naibii terenul ala, sa-si ia la marginea orasului (ca in orice oras cu ceva minte) si sa faca retehnologizare?

      • Iulian says:

        Pai exista constructiile pentru un mall, asa cum era si la Electroputere. Sau pentru ateliere de croitorie in lohn. Sau sa se faca acolo Popeci2. Sau pur si simplu sa scoata tot metalul din pavaj, ziduri, masini-unelte.

        Utilizare se gaseste, terenul si cladirile sa fie disponibile.

      • dany says:

        @Ilie
        Intimplator traiesc in capitala prazului si zic ca,, cunosc oarecum situatia fabricii de avioane si a airportului…
        A fost odata in mijlocu’ campului, terenurile de langa cele doua au preturi din alea destul de piperate desi sunt in extravilan…Nici nu iti imaginezi ce mult isi doresc unii terenuri in zona si alte acareturi…
        Deocamdata atelierul ala de aviatie a fost primul acolo nu viitori locatari de vile, astia pot sa si aleaga de oriunde in zona…Dupa mintea matale ar trebui sa mutam fabricile la cel putin 5 ani pentru ca se apropie noii imbogatiti cu viloaiele…

        Candva Electroputere era la marginea orasului, acum este mall aflat in litigiu deja cu niscai smekerasi / smardoi din zona …Cumparat cu ajutorul unui politician PSD ist care pe vremea aia era sef de sindicat (actualmente in dizgratie) de catre aia cu multe nefaste (desi nu prea sunt convins ca este asa, astia cu multe nefeste fiind pe post de paravan, probabil un grup de smekeri). Chiar azi am trecut prin zona si se demola una din cladirile vechi ale Electroputere…

        • admin says:

          @dany: gandeste-te ca la o oportunitate pe care o ai rar – sa ai un activ care valoreaza mult mai mult pentru altii decat pentru tine. De ce sa nu incerci sa profiti? E o intrebare generala, fara legatura directa cu AV care nu se poate muta usor din cauza pistei. Dar pentru orice alta fabrica, ce nu depinde de acces la o facilitate speciala cum ar fi o pista, sa detina teren foarte scump – adica sa stea pe un mic munte de bani – desi si-ar putea desfasura activitatea si intr-o locatie mai ieftina, e pierderea unei oportunitati de a transforma valoarea aia potentiala in bani in banca, pentru investitii in retehnologizare. Iar daca terenul pe care se muta devine in 5 ani la fel de valoros ca precedentul atunci da, si banii aia trebuiesc capturati si transformati in investitii. Faci asta de cat de multe ori poti, ca nu o sa se intample de prea multe ori – daca se intampla, atunci inseamna ca stii sa alegi terenuri deci intri in afaceri cu imobiliare. Altii ar omora pentru asemenea oportunitati, sa le creasca valoarea activelor fara sa faca nimic. Se poate si cu “noi am fost aici primii si aici murim, nu avem nevoie de banii vostri” dar e pacat.

          • gsg9 says:

            @admin

            teoria ca teoria, problema e ca pe romanasi practica ai cam omoara…

            nu se muta nici o facilitate de productie, practic fabrica se darama si pun unii mana pe terenurile alea la pretz de dumping, adica moka

            daca ar fi nevoitzi sa plateasca la pretzul pietei nu ar avea cu ce si nici sa aiba cu ce n’ar fi dispusi sa plateasca pretzul pietzii, nu asta e afacerea

            doar tunurile ai intereseaza si mafia e ramificata in administratie, justitie, politie, politica la nivel local si de acolo mai sus

            pe scurt, statul nu o vinde la valoarea reala de pe piatza, pt ca har ca mar ca tralala povesti cu pesti

            cand a facut statul asta, niciodata…

            statul falimenteaza fabrica si se pune mana pe teren si alte active, instalatzii la pret de fier vechi, toate pe nimica

            asta e afacerea, nu vandutul activelor la pretzul pietzii, mafia nu castiga nimic din asta

            dispare si fabrica, dispar si terenurile, raman doar smecherasii cu banii si cu posturile prin administratie, guvern, shpagarlament

            ai alegetzi de pe liste la alegerile urmatoare

            • admin says:

              Ce e teorie exotica pentru noi e practica naturala pentru altii. Tocmai de aia noi ramanem cu fabricile taiate la fier vechi dar de pe locul stramosesc iar la altii se poate “de toate”.

          • gsg9 says:

            la altzii normali s’o fi putand, dar noi vorbim aici despre Romania

            unde Mafia politica taie si spanzura, falimenteaza fabrici, fura terenuri, concesioneaza resursele, taie padurile, invarte gentzi cu spagi de milioane, isi muta sute de milioane prin conturi, unde se fac 2km de autostrada in 5 ani la greutatea lor in aur care dupa 1 an sunt pline de gropi samd chiar vrei sa mai dezvoltam 🙂 ?

            si dupa aia ne tzin predici din fruntea parlamentului si guvernului

            da, in occident o firma privata ar fi profitat de asta

            in Romania nu se poate, mafia e la toate nivelurile si controleaza totul de foarte de sus, parca e mai rau ca la macaronari

            in Romania the land of choices o firma de stat este falimentata controlat, se dau oamenii afara, se pune mana pe active, gratis

            la altzii normali nu se aburesc programele de inzestrare cu deceniile, nu se avanseaza generali sefi de spitale, generali de baza aeriana cu trei avioane samd

            noi nu ramanem cu fabricile taiate pt ca nu vrem sa le mutam de pe locul stramosesc

            le tzinem acolo si le taiem pt ca vrem sa le furam noi cu ai nostri

            asa ca despre ce discutam 🙂

          • dany says:

            @admin
            Ce zici este corect in principiu, dar de cate ori in tara asta ce a fost corect a devenit o afacere prospera pentru unii care nu au nicio treaba cu statul roman? Asta este marea noastra problema, atunci cand este nevoie cu adevarat de statul roman, acesta taman lipseste cu desavarsire acolo unde trebuie…Exemple sunt destule in ultimii 27 de ani…
            O legislatie aiuritoare si un milion de hartoage + un grup de smekeri locali (sau de prin centrul Bucurestiului cu conexiuni in diverse zone ale tarii) te fac rapid sa renunti la destul de multe.
            A se vedea situatia retrocedarilor de terenuri intravilane / extravilane \locuinte nationalizate in provincie. Daca in Bucuresti au fost arestati cativa fraieri cu cateva milioane in conturi, apoi in provincie sunt enorm de multe procese pe rol, destui declarati curati de catre ANI dar de care trag rudele care chiar aveau dreptul prin lege…Care procese sunt taraganate de multi ani…

            • admin says:

              @dany: daca ce a fost corect in principiu s-a transformat in frauda in realitate inseamna ca fie nu au existat legi – s-a cam trecut de momentul ala – fie au existat deci s-a comis o ilegalitate si incet, incet, ii aduna la duba. Astea nu sint motive pentru a nu mai incerca sa aplici in realitate ce e corect teoretic.

          • Marius-Eugen Fenchea says:

            http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21692494-cum-vrea-rezolve-guvernul-problema-incasarilor-mici-buget-banii-companiilor-stat.htm

            Ia uite de aia niciun director de firma de stat nu se va agita sa faca profit…..ca oricum nu ajuta la retehnologizare ca vine statul repejor si investeste in panselutze, si alte beneficii pentru oligarhia de partid….

            • admin says:

              Nu e ca si cand pana acum s-ar fi dat de ceasul mortii sa faca profit si din cauza legii asteia nu mai au motiv sa se agite. Nu o faceau nici pana acum, legea asta e doar un pretext. Evident ca legea e stupida dar nu schimba mare lucru din modul cum se conduc companiile de stat.

        • Ilie says:

          Mai citeste ce am scris si ce ai inteles tu. M-am uitat pe GMaps si am vazut ca e destul camp de jur imprejur pt cel putin 4 mall-uri la “tara”. N-am zis de relocatea AV! Am zis de relocatea UMB care e in centru.

  10. gsg9 says:

    cica “programul ARMATA ROMANIEI 2026” 🙂 🙂

    cica 8 programe majore

    “Guvernul a aprobat un memorandum privind inceperea unor investitii pentru opt programe de inzestrare a Armatei Romane”

    nu intzeleg cum e cu finantzarea, ca aici e problema, altfel la memorandumuri, vizite, hotarari si declaratzii suntem de mare top

    ce intzelegetzi voi din exprimarea asta

    Resursele financiare necesar a fi alocate pentru initierea si derularea acestor programe de inzestrare, pentru realizarea capabilitatilor necesare indeplinirii misiunilor, atingerii nivelului militar de ambitie si indeplinirii sarcinilor specifice ale armatei in perioada 2017-2026 si in perspectiva, vor fi incluse in programul ARMATA ROMANIEI 2026, care este actualizat anual. ”

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21691762-guvernul-aprobat-memorandum-privind-inceperea-unor-investitii-pentru-opt-programe-inzestrare-armatei-romane.htm

    • Marius Z. says:

      S-a scris un acord care pregateste inceperea unor viitoare programe de investitii in vederea unor viitoare achizitii, in functie de un program actualizat anual, depinzand de fondurile “care este”…

      Pai tot actualizeaza pdf-uri din 2005 incoace cu programele de inzestrare… problema e ca cerintele sunt tot alea, deoarece cu exceptia F-16×12, 3 Puma Naval si a unor radare, nimic din ce era cerut acum 13 ani nu s-a implementat. Dar “de la anul” sunt aproape sigur ca vor incepe 🙂

      “cresterea implicarii industriei nationale de aparare in realizarea inzestrarii” – aproape a disparut respectiva industrie, de cat i-au implicat! Probabil ca de la 0% la 1% va fi si aia considerata o crestere a implicarii in inzestrarea armatei noastre.

      • gsg9 says:

        deci abureala 🙂

        urmeaza programele “ARMATA ROMANIEI 2036” “ARMATA ROMANIEI 2046” si ca sa nu se plictiseasca din zece in zece ani “ARMATA ROMANIEI 2076”

        probabil alea 60 de piranii pana in 2021 adica 40 pana in 2031 e tot ce or sa miroasa

        astia din sisteme au facut documentatzia pt programe si au pasat problema

        ia sa se fi blocat toate avasarile in sistem pana se realizeaza planurile de inzestrare, ce rahat de calificative si rezultate exceptionale le dau cand dpdv al dotarii ei sunt calare pe matura, avansari pe ce, pe 10 lancere, S75uri, T55uri si fregate cu mitraliere

        sa vezi atunci ce tzipau de dotare, asa ai doare in brisca si se disculpa pe bloguri ca nu e vina lor

        nu stiu cum sa facem sa le crape dracului mai repede taburile si t55urile si copaile, ca asa cred ca le tzin ca pe bibelouri sa nu se strice si sa pozeze pe post de tehnica de lupta inca 50 de ani 🙂

        daca tot fac astia din Nato aplicatzii cu ei sa’i mai roteasca dreacului, sa nu trimita mereu aceiasi oameni si mai ales aceeasi tehnica

        atunci astia mioriticii cred ca sunt in stare sa’si tot transfere tehnica de la o unitate la alta pana le recunosc aia fetzele 🙂

        toata povestea asta ne costa 2 miliarde bunicele pe an

        daca scapai de jumate din ei si de totzi aia 15000 de angajati civili si pastrai un nucleu de 20 de mii de profesionisti si 30 de mii de rezervisti luatzi cu arcanul de la sanul nevestei se mai puteau face economii si mai ramaneau niste bani si pt dotare

        ca e clar ca rahatul nu functzioneaza, nu sunt bani si pt platit salariile la zeci de mii de profesionisti la ce structura labartzata si inutila au si sa mai ramana bani si pt inzestrare

        dar deh, nu potzi sa te atingi de posturile lor, ramane Tara fara generali, colonei si alti frecatori de menta

        • admin says:

          Sa tot citesti stiri de genu’: “O echipa tactica a Grupului de Lupta Sabotori-Patriotici s-a infiltrat la bordul fregatelor si corvetelor RoNavy aflate la cheu si le-au scufundat prin scoaterea dopurilor. Submarinul Delfinul a suferit aceeasi soarta. Trebuiesc cumparate altele. Printr-un clip filmat intr-o locatie secreta din biroul unei multinationale din Pipera, Grupul a revendicat actiunea si a anuntat urmatoarele tinte: vor turna apa in oxidantul rachetelor SA-2 si zahar in rezervoarele tancurilor T-55. MApN-ul a anuntat deja subscriptie publica pentru inlocuirea viitoarelor pierderi. Autoritatile au mai anuntat ca membrii Grupului vor fi vanati fara mila si medaliati.”

  11. vioniribu says:

    Totusi, la General Dynamics ar mai fi ceva ce s-ar putea sa ne intereseze, si anume Abrams.
    Adica nu zic ca nu s-ar putea continua achizitia de Piranha, dar cred ca o sa se continuea proiectul cu Moreniul(daca e sa se faca ceva).
    In schimb avem nevoie si de tancuri noi, si s-ar putea ca una dintre optiuni sa fie Abrams SH donat de unchiul Sam si modernizat/kilometrii adusi la 0 etc. de catre General Dynamics.
    Sincer e a doua cea mai buna optiune pentru un tanc nou pentru armata romana dupa cea a construirii unui tanc nou de la 0 adaptat nevoilor noastre.
    Adica daca luam leopard de la nemti in caz de razboi cu rusii ne lasa cu buza umflata. Asa americanii iti pot da si tancuri sa acoperi pierderile, si piese, si asistenta etc.

    • dany says:

      Scuze admin!
      @vioniribu
      E… lume noua… de cand ziceam ca discutam ceva in privat si tot n am apucat…
      Pot sa i cer adminului adresa ta?

      Multumesc anticipat @admin!

    • nikk says:

      Anul trecut parca cereau in rfi-UL ptr. tancuri Sa poata trage rachete anti tanc PE teava.abrams nu prea poate.

      • vioniribu says:

        Foarte adevarat. Posibil sa fie unr RFI cu dedicatie. La fel de posibil e ca toata conjunctura sa se fii schimbat.
        Adica practic ne-am rezuma la Leopard si Merkava. Ambele variante sunt cam impractice in caz de razboi serios(zic eu). De aceea as prefera Abrams.
        Sau mai stii, poate dezvolta un tanc nou cu General Dynamics pornind de la TR-125 care sa aiba si aceasta facilitate 🙂

        Apropo, Leopard foloseste acelasi tun ca si Abrams, nu s-ar putea integra LAHAT si pe Abrams? Eu zic ca da.

        • nikk says:

          la bugetul nostru anemic in primul rand ar trebui sa tinem cont de consum.abrams “papa” 1,7 gal/mile la 25 mil/h iar leo 0,9.la relanti e si mai grav:abrams 11,9 gal/h iar leo 4gal/h.in manualul us army fm100-5 este specificat ca o divizie de tancuri(cu 348 de tancuri )are nevoie de 600000 gal. combustibil/zi(cam 2,5 mil.$/zi).si noi mai avem o mica problema.un transportor m1070 cu trailerul aferent si cu abrams-ul pe el are 108 tone. transportorul slt-50 cu trailer si leo sus ajunge la 105 tone.cate poduri rutiere avem capabile sa suporte o companie de tancuri in drum spre front?

          • vioniribu says:

            Nu te contrazic ca ideal pentru noi ar fi un tanc autohton de vreo 50 de tone. Dar realitate ne arata ca asta e aproape imposibil.
            Si daca e sa comparam Abrams cu Leopard, intr-adevar, abrams e putin mai greu, 65 de tone vs 63 ale leopard, si intr-adevar consuma mai mult. Dar cu toate astea trebuie sa recunoastem ca turbina Abrams-ului are anumite avantaje fata de motorul Leopard, avantaje pe care le stie deja toata lumea. Si mereu, argumentul cel mai puternic in favoarea Abrams este cel politic: in caz de razboi americanii pot sa iti furnizeze sute de tancuri, in timp ce nemtii de lasa cu buza umflata.

    • admin says:

      Cam trasa de par concluzia. Asa ar sta lucrurile daca americanii ar fi oferit UH-1Y la concurenta cu H-215 si nu exista nici o informatie in sensul asta.

      • raster says:

        am pus linkul pentru ca se pare ca se poate sa nimerim intre cele doua barci, as usual… pana se c..esc taberele pro-UE contra pro-americani vine falanga ruseasca si ciordeste banii…