Manevre

Fregata unicat - Sursa: financialtribune.com

Fregata unicat – Sursa: financialtribune.com

Rusii isi plimba singura fregata moderna din Marea Neagra peste tot. Dupa ce Miercuri a participat la un exercitiu comun cu nave turcesti, fregata Admiral Grigorovich a plecat Vineri spre Siria, ca raspuns la bombardamentele americane.

La exercitiul ruso-turc au mai participat dragorul de mine Vice-Admiral Zakharin si o nava de patrulare Raptor (Project 03160) – clona CB90 – din partea rusa iar turcii au venit cu o fregata MEKO 200 si o corveta Ada.
Desi in mod normal exercitiile comune nu inseamna mare lucru, in acest moment, cand nici un alt stat NATO nu s-ar gandi sa participe la exercitii comune cu Rusia, manevrele ruso-turce au ceva insemnatate, fiind o declaratie politica.

Cat despre voiajul in Marea Mediterana a Grigorovich, pare a fi mai mult un act de prezenta, fregata rusa neputand impresiona prea mult distrugatoarele americane deja prezente in zona. Insa, cu cat apele din largul coastelor siriene se aglomereaza, cu atat creste riscul unor incidente mai mult sau mai putin planificate.

Both comments and pings are currently closed.

21 Responses to “Manevre”

  1. LaCuscaPSD says:

    Pai fregata asta poate face praf toata flota romana….la ce vechituri inutile avem…

    • admin says:

      Poate ca e un rezultat al vizitei presedintelui chinez in SUA. S-o fi dat liber la interventie.

      • xv says:

        Sper. Daca e asa, oare ce au primit chinezii in schimb? Poate Taiwanul.

        • admin says:

          Taiwanul e scump. Eu zic ca vreo insula de la filipinezi. Sau promisiunea ca SUA nu vor mai face galagie cand mai apare cate o insula artificiala, acelasi lucru.

          • Cezar says:

            Si ce sa faca SUA cu un portavion in confruntarea cu NK? Daca se va ajunge la un razboi cu tara lui KIM cel gras, cel mai probabil totul o sa fie cat se poate de vizibil, fiind nevoie atat de timp pentru rectificarea planurilor de atac, cat si pentru coeziune in zona. Intr-un cuvant….pregatiri!

            Ps Nu vad sa-i ‘bubuie’ ca pe sirieni, doar ca sa-i traga de urechi, ci mai degraba o sa vorbim de o invazie care sa neutralizeze atat dictatorul, cat si regimul, eventual unificand peninsula. oricum, fara acordul Chinei nu se misca nimic.

            Mai degraba cred ca o sa dea in apa niscai rachete pe care le vor trage coreenii comunisti la sfarsit de luna aprielie, ca doar nu aniverseaza implinirea a 105 ani de la nasterea intameietorului dinastiei KIM fara zgomot si petarde, nu crezi? πŸ™‚

            • admin says:

              Ba tocmai ca daca va fi razboi, prima lovitura va trebui sa fie o surpriza, pentru a scoate din ecuatie lansatoarele rachetelor nucleare si cel mai simplu e prin bombardamente aeriene deci un portavion. Nu inseamna ca va fi si singurul trimis, in plus exista si avioane cu baza la sol in SK, Japonia si in Guam.

              Un portavion are avantajul ca nu poate fi urmarit de persoane interesate ca vada ritmul activitatii.

          • gsg9 says:

            nu stiu ce rezolva cu niste lovituri aeriene

            Seul e in bataia artileriei nordice, au jdemii de obuziere si artilerie reactiva

            au arme chimice si bacteriologice si sute de balistice de la short range la medium si long range

            greu de identificat si lovit toate in timp real, daca aia se ambitzioneaza si dau foc la peninsula nu iese bine pt sudisti

            astia le bombardeaza niste facilitati nucleare, aia dau cu balistice si cu artilerie reactiva prin Seul si sa vezi distractzie

            asa ca sunt curios daca se aventureaza careva

            daca se aventureaza ar trebui sa fie un atac nimicitor din secunda unu, ca sa nu reactzioneze aia si sa le pice sistemul, mancatorii aia de iarba n’or fi totzi eroi

            un portavion nu ajunge nici pe departe si daca aduc mai multe e clara intentzia

            aia din nord trebuiau incinsi acum 10 ani, nu acuma, traiasca Obama linistit la pensie, ca si’o merita futu’l in cur de negrotei handicapat pacifist…

            acuma cu ce sa mai dai in ei ca sa aiba efect si sa’i descurajezi, cu nucleare tactice

            s’a dat cu nucleare in japonezi si lumea a mers mai departe

            are trumpescu tupeu sa le dea vreo cateva in cap cu asa ceva? ca explodeaza democratziile liberale plus totzi aliatzii aurolacilor(chinezi, rusi, iranieni, pakistanezi, you name it)…

            • admin says:

              Situatia e complexa insa daca le scot din functiune apararea aia AA si asa rahitica (B-2 + F-22 + Tomahawk), se face un pic de loc pentru atac la sol din secunda unu si jumatate, de preferat sa capaceasca NBC-urile.

              Da, Seulul va fi lovit de artilerie, n-ai ce face, mai mult sau mai putin in functie si de focul de contra-baterie al sudistilor.

              Dupa care se lasa cu patrulare a la Predator: cine scoate capu’ sa lanseze o racheta, primeste o racheta. C’asa-i in tenis.

              Sau cine stie, portavionul e acolo ca sa ofera suport la o debarcare, un fel de Incheon 2.0.

          • Cezar says:

            Bun, dar tu crezi ca un portavion si ce mai au fix americanii prin zona aia, este suficient sa neutralizeze toate capacitatile ofensive ale nord coreenilor, in primul val al atacului? Eu ma cam indoiesc, sincer!

            Inca ceva…..ramane problema coreenilor din sud, care au capitala in bataia artileriei celor din nord. In caz de bubuiala, aia or sa se razbune ‘ca magarul pe sac’ si nu prea, pe Seul. Probabil un atac la saturatie o sa faca praf si pulbere capitala sudului. In mod normal aia ar avea si ei ceva de comentat in privinta asta, pe motiv de victime si pagube pentru ei. Si Japonia e pe traiectoria rachetelor lui Kim cel gras, insa sudistii sunt cei mai ‘stresati’.

            De asta eu spun ca nu-i suficient un portavion, insa poate ma insel eu si stiu ei ceva ce nu-mi da mie in gand. Sau dracu stie, poate trimit submarine la greu in zona si ataca mult cu rachete de croaziera, precum in Siria. Or avea si alte portavioane prin zona, undeva la distanta de 1 – 3 zile de navigat, gata sa le trimita in joc la nevoie! Vedem peste nu mult timp….

          • gsg9 says:

            @admin

            nu cred ca se va intampla un atac generalizat impotriva aurolacilor mancatori de iarba

            iese ceva prea sangeros prin peninsula si nu vor aia din sud, nu vrea nimeni actually

            ciainiizii au masat 150k la granitza coreei de nord, just in case ca se intampla ceva

            se va merge pe sanctziuni mai severe, foamete si mai mare, eventual o blocada navala ceva

            portavionul ala e acolo ca sa se evite provocari, gen ataca aurolacii alta corveta sau dau cu artileria asa la oha prin sud

            americanii au adus si THAAD

            altfel pe zombilaii aia nu cred ca’i rezolvi decat cu termonucleare tactice ca se le iai maul scurt si asta nu se va face

            asa ca’i infometezi mai bine, vedem cata iarba creste prin nord sa’i sature pe tontzi

            pt asta trebuie sa fie silita china sa coopereze

            o demonstratzie li s’a facut cand a fost invitat si informat la dineu “ah stii ca am dat niste tomahawkuri prin syria, problem?”

            au de rezolvat deficit de sute de miliarde, ciainiizii ar trebui sa fie mai preocupatzi de economie decat de aurolacii mancatori de iarba

          • xv says:

            Chiar presupunand ca cianezii nu ii ajuta pe sub masa pe nordisti, e un ghem greu de descalcit, sunt enorm de multe tinte si e aproape imposibil ca artileria alora sa nu faca galagie.

            Terenul e framantat, granita e plina de cazemate, campuri de mine si tuneluri, chiar si-n Libia dupa ce au tras la greu, o buna parte din aviatie a ramas intacta.

            • admin says:

              Fara o ofensiva terestra nu fac mare branza impotriva NK. Pana la urma sud-coreenii se pregatesc pentru scenariul asta de 50 de ani. Dar loviturile aeriene ar fi primul pas.

  2. nikk says:

    fregata unicat momentan.anul asta ii vin si cele doua surioare.admiral essen deja era pe aici daca un tampit(comandant in flota MN) nu incerca sa o acosteze pe vreme rea fara remorcher in decembrie(i-a busit o elice si shaft-ul aferent).iar adm makarov era deja in testele de viteza in ianuarie.asa ca avem numai motive de bucurie.3 fregate,6 sub-uri,2 corvete buyan-m(+2 sau 3 gata anul asta).si tot ce avem sunt 18 p21 termit si tunurile de pe rege si regina.daca luam munitie vulcano ptr.tunuri putem renunta la termit-uri ca au aceeasi bataie.

  3. Ștefan says:

    Fregata asta seamana putin cu FREMM. Si ca tot am auzit de curand ca grecii ar vrea doua Arleigh Burke, ma intreb ce ar fi mai util: patru FREMM sau doua Arleigh Burke?

    • admin says:

      Care FREMM?

      Burke sint distrugatoare/fregate antiaeriene. FREMM sint fregate anti-submarin/multifunctionale cu o varianta antiaeriana, FREDA, ce nu a intrat inca in dotare.

      Pe hartie, 1xBurke > 2xFREDA.

  4. Marius-Eugen Fenchea says:

    Corb la corb nu isi scoate ochii, deci nu vor fi incidente majore, nmeni nu isi permite aventuri pentru Syria.

  5. gsg9 says:

    aurolacii se adunara si ai amenintza pe americani cu liniutzele lor rosii

    iranienii au mai prins si astia ceva tupeu de cand le’au ridicat sanctiunile

    http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/russia-iran-us-america-syria-red-lines-respond-with-force-aggressor-air-strikes-war-latest-a7675031.html

    de curiozitate macar sa le mai fi dat americanii o salva in cap, sa vedem ce fac, scufunda flota americana din mediterana πŸ™‚ ?

    cu rahatul ala de fregata πŸ™‚ ?

    • Cezar says:

      Bine, dar vad ca au tupeu astia, nu se joaca. Ce or sa faca iranienii, or sa dea dupa americani cu bombardeaua? Nu de alta, dar in cazul asta le aduca iankeii iarasi sSahul la putere, se duce dracului regimul ala al lor islamist, asa de repede cum a aparut. Dar rusii…..risca ei WW3, doar sa salveze onoarea tarului? Nu prea cred…..gargara multa, actiuni limitate, in cel mai bun caz!

  6. nicolae says:

    La prima vedere este foarte funny cum, pe de o parte, Erdogan lauda atacul SUA cu rachete Tomahawk in Siria iar, pe de alta parte, face manevre cu rusii in Marea Neagra. Asa articuleaza Erdogan ca Turcia, desi in NATO, are totusi si interese proprii, demne de puterea regionala care este.
    Mi se pare evident ca Erdogan vrea ca Assad sa pice si pentru asta e dispus la compromisuri. Turcia si Iran au oarescum interese opuse in Siria iar Rusia o face pe mediatorul.
    Geografic, Turcia controleaza principala resursa de apa a Siriei.
    Cred ca ar trebui urmarite negocierile de la Astana.

  7. bingo says:

    Nu v ati gandit la faptul ca cineva din interior a tradat sau va trada ,ceea ce va usura munca americanilor.