GIGN inlocuieste HK416 cu BREN 2?

Desi nu exista inca o confirmare oficiala din partea CZ sau a GIGN, o stire destul de ciudata este preluata de din ce in ce mai multe siteuri: GIGN ar fi decis sa-si inlocuiasca HK416 5.56mm din dotare cu Bren 2 in… 7.62x39mm. Motivul ar fi o analiza efectuata dupa atentatele din Paris care ar fi relevat necesitatea unei munitii capabile sa strapunga vestele antiglont folosite de teroristi.

In mod normal, fortele de interventie care s-au confruntat cu aceeasi dilema au ales fie 4.6mm – de exemplu SRI cu ale lor HK MP7 – fie 5.7mm – alt exemplu autohton, DSPI cu FN P90. Pentru un efect la tinta mai puternic, a aparut mai recent si .300 Blackout, oferind balistica 7.62x39mm utilizatorilor ce nu vor sa paraseasca confortul armelor occidentale, avand ca bonus o varianta “silentioasa”, perfecta pentru folosirea cu amortizor.

Si totusi, daca ar fi sa credem stirea, francezii ar fi ales direct venerabilul 7.62x39mm. Nu au mers pana acolo incat sa adopte AK, alegand modelul din a doua generatie al CZ BREN, intr-o varianta foarte compacta, cu teava de 9inch (228mm).

Daca adoptarea BREN se va dovedi adevarata, pierderea GIGN de pe lista de clienti va obliga HK sa puna in fruntea listei de prioritati .300 Blackout si nu vor trece multe luni pana cand germanii vor veni cu o asemenea versiune pentru HK416 sau poate pentru noua HK433.

Pana atunci, un film de marketing al CZ:

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “GIGN inlocuieste HK416 cu BREN 2?”

  1. LaCuscaPSD says:

    Si armata romana cand va inlochui vechiile ak47/akm….??, Mai se face o noua arma la cugir ,cumparam din afara ??, Sau kaput???

  2. seba says:

    Probabil o solutie temporara,pana apare ceva mai performant pe piata. 7.62x39mm cred ca este la sfarsit de cariera,balistica nu prea stralucita si reculul ramanand marile defecte ale sale,iar o arma ca CZ 805 BREN nu rezolva aceste probleme.

  3. mihais says:

    Nu stiu in ce masura 7.62×39 strapunge vestele mai bine decat alte calibre(nu o face) insa are avantajul ca atunci cand loveste,se simte.Un terorica in vesta are sanse sa fie scos din lupta si capturat.

    In rest,e la fel de precis ca orice munitie moderna.

  4. xv says:

    Nu cred ca le inlocuiesc, au luat 68 bucati. Poate sunt pt echipele de protectie, GIGN protejeaza si ambasadele din zone mai “calde”, unde 7,62×39 e frecvent.

    Cehii produc arme serioase, in orice caz.

  5. Marius says:

    Cand am dat prima oara peste informatia asta am crezut ca e o stire de “1 aprilie”. Sa nu afle comisiile si comitetele instelate din MAPN ca repede scot un PDF/RFI pentru -SKS urile din depozite- “Soldatul viitorului e aici”.

    • admin says:

      Si eu tot la 1 Aprilie m-am gandit initial insa nu vad nici o dezmintire. E adevarat ca nu exista nici confirmari, de unde si incertitudinea.

  6. alkxzs says:

    puțin probabil că au pierdut de clienți, GIGN-ul își va alege întotdeauna armele de care consideră ei că au nevoie și nu vor refuza HK 416 dacă face parte din dotarea armatei franceze
    GIGN face destule alegeri ”interesante”, printre altele revolverul ”Manurhin MR73”! așa că până la urmă poate fi probabilă știrea

    • admin says:

      GIGN au in dotare HK416 si daca le inlocuiesc cu BREN nu e vorba ca HK pierde clienti, ca francezii le-au cumparat deja, ci ca pierde la imagine. Una din cele mai bune reclame posibile e ca produsul tau sa fie folosit de speciali. Si invers, contra-reclama e ca unii din speciali sa renunte la produsul tau.

      • alkxzs says:

        puțin probabil că HK vor pierde foarte mult!
        au scos deja HK 433 care poate schimba calibrul și la Blackout și la 7.62×39 fără intervenția armurierului, așa că sunt deja pregătiți
        probabil că alegerea Bren-lui a fost datorată de necesitatea unei arme pe care să se poată baza, ar mai fi fost și varianta SIG în 7.62×39
        dacă e adevărată știrea, ar interesant și dacă au variante cu amortizor! 7.62×39 poate folosi și proiectile subsonice

  7. gsg9 says:

    astia mai “specialii’ au privilegiul sa aiba o dotare mai diversificata in functzie de specificul misiunii

    probabil ca vor un glontz mai greu, pt stopping power, nu numai sa gaureasca vesta dar sa’l scoata pe aurolac din functziune cat mai repede

    GIGNul inca foloseste M73iul tot pt stopping power, ca 357Mag se cam simte de obicei o singura data cand te loveste

    • alkxzs says:

      nu este exclus ca implicare Franței în zona Africii unde AK 47 mai e folosit intens să fie și unul din motive, pot avea unele avantaje tactice