Oportunitati, episodul 18

Ungaria - Király-Kucher K1 - Sursa: hungariae.com

Ungaria – Király-Kucher K1 – Sursa: hungariae.com

 

Cehoslovacia - SA25 - Sursa: deactivated-guns.co.uk

Cehoslovacia – SA25 – Sursa: deactivated-guns.co.uk

 

Germania de Est - WG-66 - Sursa: Captura Youtube

Germania de Est – WG-66 – Sursa: Captura Youtube

Yugoslavia - M56 - Sursa: the-saleroom.com

Yugoslavia – M56 – Sursa: the-saleroom.com

 

Polonia - PM-63 - Sursa: Wikipedia.org

Polonia – PM-63 – Sursa: Wikipedia.org

 

Polonia - PM-84 - Sursa: Wikipedia.org

Polonia – PM-84 – Sursa: Wikipedia.org

 

Care e legatura dintre pistoalele mitraliera de mai sus? Evident, toate au fost produse dupa conceptie proprie de statele vecine si prietene dupa sfarsitul razboiului.

Ce lipseste? La fel de evidenta e lipsa Romaniei, care in postbelic s-a multumit cu producerea unor copii dupa PPSh-41. Si asta nu din lipsa necesitatii, atat timp cat militienii trebuiau sa patruleze inclusiv cu AK-uri, pe langa SA25 si PPSh-urile amintite mai sus. Iar dupa ’89 a urmat goana dupa pistoalele-mitraliera lipsa, la inceput UZI, apoi niste derivate de UZI SRIstice, MP5, LP7 – se zice ca erau la fel de bune precum erau de aratoase – si inclusiv AUG 9mm(!?!?). Cei mai dibaci au ajuns in final la MP7 si P90. Si UMP.

Desi pistoalelor-mitraliera li s-a prezis sfarsitul de multe ori pana acum, mai recent aparand teoria inlocuirii lor cu carabine 5.56mm (nu in Romania), istoria arata ca de fiecare data s-au mai cumparat niste loturi noi, intotdeauna din import (in Romania). Si asta din lipsa obiectiva a unei alternative locale relativ decente.

De ce nu s-a continuat in postbelic ceea ce se incepuse cu Orita – exemplele de mai sus demonstreaza ca se putea, desi nu in Romania – nu mai e asa de important. E mai degraba un motiv de a-i urmari mai indeaproape pe cei cu traditie iar aici e de notat ca cehii au scos deja viitoarea generatie, Scorpion EVO, competitie cinstita pentru UMP. Mai interesant ar fi deci ce s-ar putea face in viitor, unde pana la “noua arma de asalt romaneasca” poate ca ar fi mai la indemana o incercare in zona celei mai simple arme automate posibile. Poate ceva un pic mai bun decat LP7, ca barem minim.

Pentru cei ingrijorati de efectul munitiei de 9mm asupra “teroristilor cu veste”, care ar face pistoalele-mitraliera clasice depasite, @xv a bagat deja prima fisa, cu ceva timp in urma: CBJ-MS, mai precis munitia de 6.5x25mm si capacitatea de conversie rapida la 9mm. Intr-o arma functionand pe principiul reculului scurt, cum ar fi Steyr TMP (actuala B&T MP9), ar fi un rezultat un pic mai bun decat LP7.

Mai degraba va trebui inaugurata o noua serie – Oportunitatile de Luni – adica a posibilitatilor care nu se poate. In Romania.

 

Both comments and pings are currently closed.

67 Responses to “Oportunitati, episodul 18”

  1. xv says:

    De WG-66 nu stiam, interesanta arma.
    Uzi au fost cumparate inainte de 89, impreuna cu inca un model in 9 mm. Mini-Uzi au fost luate prin 90 pt PM si Brigada de Garda.
    Noi am fost mai reticenti la nou, as adauga exemplul pustilor cu teava lisa pe care vecinii (sarbi, unguri) le au in armata de ani buni, iar la noi au ajuns abia recent.
    La fel pistoalele cal 9 mm au patruns greu fata de Ungaria (P9), Bulgaria, Serbia (Zastava Crvena Zvezda 99), nu mai vorbesc de polonezi (P 64) si mai ales cehi (CZ-urile).
    Invatam greu…
    Pe de alta parte finlandezii, care au creat o bijuterie destul de putin cunoscuta(KP-31), au renuntat sa mai conceapa pistoale mitraliera.

    • admin says:

      Nu stiu cum se face dar WG-66 arata si cea mai bine lucrata dintre toate, cu locul doi pentru SA25 a cehilor. Adica exact cam care e ierarhia in general.

    • admin says:

      Cat despre “inca un model de 9mm”, ala mi-a scapat mie daca nu e in lista. Probabil a fost cumparat in cantitati mici sau a fost tinut departe de razele soarelui. Vazusem la un moment dat niste Beretta M12 dar nu cred ca te referi la astea.

      • xv says:

        Au fost pt niste unitati cu caracter mai deosebit.
        M12 si Steyr MPi69, uitasem de al doilea. Si alte etc. Poate va scrie cineva intr-o zi povestea aia, e fascinanta, eu am auzit-o din anii 90 si am zis “asa ceva nu se exista”.
        Dupa 90 au ajuns si-n MApN si-n IGPR.
        A fost si-un M 16, ala a ajuns pe la Cugir sa studieze meseriasii meseria :))

  2. vioniribu says:

    Nu mai auzisem de M56-le iugoslav. Aproape identic cu MP40 nemtesc am putea zice. Asta spune multe despre iugoslavi… ca au preferat sa copieze arma “nazista” si nu cea a “piretenilor si tovarasilor rusi”… asta ca sa se vada cat de prieteni se considerau unii pe altii 🙂

  3. gsg9 says:

    cine si ce vrei sa conceapa daca firmele sunt de stat si nimeni de la stat(armata, jandarmerie, politie, servicii) nu face o comanda concreta, nimeni nu plateste dezvoltarea la asa ceva si unitatzile interesate se trezesc din joi in pashte ca le trebuie fix maine sa’si cumpere cateva loturi mici de arme diverse, ca mai inainte cu vreun an nu s’ar gandit ca le’ar trebui vreodata ceva

    practic nu exista o cerere coerenta, ce sa te apuci sa dezvoltzi si dupa aia sa asteptzi pana se trezeste vreun prost ca are nevoie…

    lasa cehii, iugoslavii si altzii, aia or sti ce vor, nu e cazul nostru

    pt romani nu mai fabrici si nu mai dezvoltzi nimica, fabrici si incerci sa vinzi la export

    sa fiu firma de asa ceva armatei romane nu i’as vinde nici cartuse, i’as trimite in pizda ma’sii sa’si importe

    nici macar nu se aduna niste prosti mai sus sa zicacate unitatzi ar avea nevoie de asa ceva in perspectiva si daca tot importa sa faca o comanda mai consistenta sa fie dotarea mai uniformizata, asa isi cumpara fiecare cand i se scoala la bucata ce’l taie capul si sa fie cat mai diverse

    pe la unitatzi mai specializate gen usla s’a folosit multzi ani Stechkin, au folosit’o mult timp si pe vremea Bat

    machine pistol, I know…

    daca exista cerere coerenta se poate face ceva, Sadu au dezvoltat impreuna cu Bat o copie mai avansata de Stechkin si anume Md. 1998 Dracula in calibrul si vis pacem, care prin 2003 ar fi ajuns in dotare pe la Bat, ca astia erau invatzatzi sa lucreze cu conceptul de machine pistols, acuma stiu ca au USPuri, MP7A1 si ce or mai avea…

    • xv says:

      USLA a avut mai multe, deh, baieti fini, la fel ca 404.
      au facut performanta ambele unitati, din Pact erau imediat dupa sovetici si unii si ceilalti.
      404 a invatat antitero de la USLA, cele 2 companii de parasutisti TS au invatat cercetare de la 404.

    • admin says:

      pt romani nu mai fabrici si nu mai dezvoltzi nimica, fabrici si incerci sa vinzi la export” Exact. Cehii zic ca ar mai fi inca piata externa.

      Cat despre dezvoltare, costuri si mai ales cine le plateste, din fericire romanii nu au nici alibiul asta, un asemenea prototip se face si intr-un sopron dupa program. Daca ai Armurier. Abia asta e alibiul romanilor.

      Cat despre Drahculea adica Stechkin in calibru mai puternic, nota 10 pentru initiativa si 4 pentru implementare. Ma indoiesc ca ar fi putut fi un succes, chiar si in teorie, ca in practica stim ca n-a prea fost. Pune-l langa un Glock 18 si se poate observa si de ce.

    • gsg9 says:

      baietzii aveau nevoie probabil fix de un inlocuitor pt Stechkin, cu care saracu s’a tras destul de pe vremea Impuscatului pana spre 2000 deci li se uzasera armele, la usla/bat se trage la antrenamente cu munitzie reala inclusiv in spatzii inchise

      nu s’au mai dus la rusi dupa alte pistoale si s’au dus la Sadu si au facut un inlocuitor pt vechile arme si au ales calibrul si vis pacem pt ca deja se cam stia directzia go west

      nu stiu cat de bun sau prost a fost, stiu ca a intrat in dotare la bat si cum operativii aveau nevoie de ceva care sa functzioneze macar la fel de bine precum Stechkinul presupun ca arma nu a fost proasta si a corespuns

      ca nu a fost glock 18, apai nu toate sunt glock 18, nici beretta 93r nici ots-33 nu sunt glock18 dar lumea le’a folosit

      si dupa aia de unde polimeri la sadu pe la anul 2000, s’a insailat ce s’a putut cu tehnologia care este

      din 2003 au trecut 14 ani si meanwhile au cumparat pistoale vest, uspuri care nu sunt automate, mp7uri care nu’s chiar pistoale si eternele mp5uri, nu stiu daca md98 mai este folosit

      stiu ca s’a facut schimb de sexperientza intre subunitatzi de cercetare mapn si trupe de securitate cu scopuri numai de ei stiute, ce cercetare vroia sa faca secu si ce anti/contraterorism vroia sa faca mapnul, acuma nu stiu ce importantza mai are, 404 si secu/usla sunt duse de mult, operativii aia sunt de mult retrasi din sistem si metodele de pregatire se mai schimba, nu stiu daca din schimbul ala de experientza a mai ramas ceva pt astia din urma…

      • admin says:

        sa functzioneze macar la fel de bine precum Stechkinul” – asta e problema, nu polimerii. Conversia la 9mm Para a rezultat cel mai probabil intr-o arma inferioara originalului, exista motive tehnice pentru asta. Teoria e confirmata de faptul ca desi se spune ca Drahculea ar fi intrat in dotarea Bat, nu l-am prea vazut prin poze la exercitii insa am vazut Stechkinul folosit pana tarziu, dupa care Glock. Daca Drahculea a intrat intr-adevar in dotarea Bat (big IF) atunci nu a ramas prea mult in dotare ceea ce inseamna ca nu a fost prea reusit.

        Daca Drahculea ar functiona bine, atunci ar fi o realizare mondiala (fara ironie) avand in vedere ca sint extrem de putine pistoale cu mecanism similar care functioneaza in 9mm – eu stiu de doar unul singur, si e prost. Cel mai probabil nu e o realizare mondiala.

  4. alkxzs says:

    o explicație ar fi că România a cam fost singura care a avut stocuri mari de pistoale mitralieră (Orița și apoi cele rusești), din celelalte țări numai cehoslovacii au dezvoltat ceva pe linia asta după (și ce or mai fi găsit prin fabbricile părăsite de naziști)
    până în ’89, nu prea era nevoie de arme din astea, securitatea avea niște AK cu țeavă scurtă pentru acest rol
    după 1989 există deja: https://en.wikipedia.org/wiki/Pistol_Mitralieră_model_1996_RATMIL și https://en.wikipedia.org/wiki/ASALT_96

    • admin says:

      Ungurii au avut si ei stocuri de Danuvia si totusi au continuat dezvoltarea. Nu numai cehii ci si polonezii au dezvoltat ceva dupa WWII.

      Cum am zis si in postare, Romania a folosit vz25 cehesti deci era nevoie altfel nu s-ar fi importat. Militia folosea AK pe care le-au aruncat cu prima ocazie inlocuindu-le cu pistoale-mitraliera din import (vz25 inainte de ’89, modele straine dupa ’89) deci din nou asta inseamna ca era nevoie.

      Postarea se refera la perioada 1945-1989, pe lista de la inceput nu am inclus nici o arma aparuta dupa ’89.

      • albert says:

        VZ.25 a fost in dotarea unor unitati militare,nu la militie.Parerea mea este ca s-a omis din lista cel mai deosebit :Scorpion vz.61 fabricat in licenta si in YU sub numele M84 Skorpion.Aici cred ca a fost o oportunitate pierduta de Romania.

        • admin says:

          Muzeul Politiei zice ca VZ25 a fost in dotarea Militiei. Link.

          Am stat mult pe ganduri daca sa includ in lista Scorpionul sau nu, pana la urma am decis ca e un pistol automat si nu pistol-mitraliera. Denumirile sint oricum un pic arbitrare.

          • albert says:

            Posibil,am vazut militieni cu carabine sks si UM cu vz.25.O intrebare:candva in armata romana aceasta era pozitia la sedinta de tragere cu pistolul.Acum de ce cu ambele brate?
            https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/c7/cf/fb/c7cffb326eb79f44afbae21f3653e247.jpg

          • alkxzs says:

            Skorpionul e ”mama” (sau tatăl) unei întregi generații, dacă ăla e pistol atunci UZi și Steyer-ul făcute în mare parte după el, atunci ce sunt?!
            pistoale care puteau să se transforme în așa ceva au făcut Beretta, rușii au avut ceva

            • admin says:

              UZI a fost fabricat in 1950 iar Skorpionul in 1959. Deci UZI nu a fost facut in mare parte dupa Skorpion. UZI a imprumutat idei de la SA25.

          • xv says:

            VZ 25 a fost si la militie si la securitate si in MApN (parasutisti). A fost retras (prin anii 70 cred).
            Batalioanele de securitate-militie aveau si clasicul PM 63. Unitatile mai speciale din MI (subunitatile alpine, de parasutisti, antitero) au fost dotate cu BB. MI-ul a avut si Dragunov si Makarov, btw.
            Subunitatile antitero din MApN din batalioanele si companiile de cercetare (antiinfractioniste, adica aia care ii “recuperau” pe dezertori) au avut PM 65. MApN-ul a mai folosit ocazional Walther P38, existau in depozite.
            Orita a ajuns la Garzile Patriotice.
            Asalt 96 inca e in inzestrare la BAT.

            Ungurii au mai avut un pistol mitraliera conceput inainte de 89, dar produs dupa 90: KGP 9.
            Dupa 90 au produs si bulgarii (Shipka), sarbii (Master FLG), rusii (Bizon samd)

            • admin says:

              N-am pus la socoteala nimic produs dupa ’90, m-a interesat perioada 1945-1989 cand in Romania a fost pauza la conceptia de SMG. Nu-i vorba ca nici dupa ’90 n-am rupt gura targului.

              E interesant ca Bat a preferat Asalt 96 si nu LP7 – in sensul ca ar fi superioara, nu ca au ales-o, fiind facuta practic pentru ei. Si tocmai Asalt 96 nu se mai produce.

          • xv says:

            Dap, am inteles ca ai analizat pana in 89.
            Asalt 96 a fost propusa si MApN-ului.

            Cat despre conceptia SMG, asta a fost doctrina in OTV, nu s-a pus accent pe pistoale mitraliera (pustile automate erau denumite “pistoale mitraliera”!), s-a pus accent pe nivelul macro, artilerie, tancuri samd.
            Cam tot ce ai enumerat in articol s-a produs cu dedicatie pentru trupele de securitate, parasutisti, alpine si pentru echipajele de tancuri, deci a contat faptul ca arma era mai compacta si mai suoara fata de cele in 7,62 unde daca micsorezi dimensiunile si greutatea, te rupe reculul (cazul BB).

            Rusii au considerat ca au un impact prea mic in lupta si pe undeva au avut dreptate, in celebrul asalt din Afghanistan asupra palatului lui Amin, garda lui care era dotata cu MP5 a avut mari probleme sa perforeze vestele ivanilor.

            • admin says:

              Totusi MApN-ului i-ar trebui si acum un PM compact – pentru tanchisti, marineri, politie militara, elicopteristi. Sa-i zicem PDW, ca e la moda.

              O varianta loganizata de MP7 ar avea sens.

          • xv says:

            Ar avea, no argue. Asteptam provincia.

        • alkxzs says:

          cehoslovacii l-au folosit pentru înarmarea parașutiștilor lor, ceea ce înseamnă că erau slab dotați, omologii lor români aveau posibilități mai bune cu Akm cu pat rabatabil

      • alkxzs says:

        nu cred că ungurii au mai recuperat prea multe din depozitele lor, ce au mai avut a fost ce le au dat rușii! românii de bine de rău au avut un oarecare control, polonii au avut totul distrus, la yugoslavi cam la fel, doar cehoslovacii au reușit să scape relativ bine cu industria lor de armament

  5. Cerberus says:

    Oare de ce nu mai vine Strumful la Bucuresti asa cum afirmau postacii de partid?
    Unii spun ca din cauza de…Dragnea.

    • admin says:

      Care-i legatura cu pistoalele-mitraliera?

      • Cerberus says:

        Cam aceeasi legatura pe care o are un personaj precum Alex USMC (ala de-l critica pe gen. Ciuca) cu Romania.

        • admin says:

          Ok, atunci de ce nu discuti direct cu Alex acolo unde il critica pe Ciuca?

          La postarea asta nu faci decat sa trolezi.

  6. Cerberus says:

    Ehe. Cei de acolo au sters TOT. N-au facut-o numai o data. Au devenit experti in asa ceva. Asta e. Viata merge inainte. Apreciez faptul ca ai lasat aceste mesaje sa ramana.

    • admin says:

      As fi preferat sa nu fie un comentariu la postarea asta ci la sectiunea generalista. Asta pe langa referirea la persoana unui alt comentator. Daca e un subiect la care nu va intelegeti, discutati acolo sau la generale.

      • dany says:

        @Admin
        Le poti muta aceste comentarii pe care nu le vrei aici direct la sectiunea Graffiti, inclusiv acesta

        Poate te intrebi de ce apreciez Tehnomil…

        -Nu incerci sa denaturezi realitatea asa cum fac altii la “sugestiile” banoase ale unor organizatii politice prezente in media romaneasca

        -Sunt putini “trolache”

        -Nu editezi comentariile care nu se incadreaza in peisajul politic romanesc, este dreptul si datoria ta sa editezi atacurile la persoana , trivialitatile si alte alte tampenii

        In prezent in spatiul online functioneaza diverse “gasti” de postaci online care au in spate diferite partide /organizatii politice aflate pe teritoriul RO cat si din alte state. Aceste “gasti” de postaci incearca sa denatureze realitatea in favoarea unora din cei amintiti mai sus, de foarte multe ori incearca sa manipuleze (si chiar reusesc) astfel incat actiunile care prejudiciaza statul roman efectuate de alte state, sunt prezentate ca actiuni prietenoase.
        Unii sunt recompensati direct de la ambasade sub diverse forme, altii accepta donatii care vin de la organizatii / partide care promoveaza o politica contrara ideilor UE/ NATO…
        Altii se prezinta drept aparatori ai idealurilor NATO/UE iar la momentul potrivit trag presul de sub picioarele noastre… Ca de exemplu aruncatul cu laturi in capul generalului Ciuca…Sau atunci cand se aduce discutia despre evrei, Romania este prezentata intr o lumina cel putin la fel de proasta ca Germania nazista, practic arunca faptele reale ale Germaniei direct in spinarea romanilor, totul invelit in bune intentii de asa maniera de parca noi am fi trimis milioane de evrei la fabricile de sapun, astfel incat state care au trimis in lagarele mortii milioane de evrei precum Germania, Ungaria, Italia, Franta par niste ingerasi pe langa noi. In cazul aceste defuncta Uniune sovietica este prezentata ca un veritabil campion al democratiei, uitand cate milioane de evrei au “beneficiat” de tratamentul siberian promovat de Stalin. Daca este cineva care spune ca din Italia/Franta nu au plecat evrei catre lagarele mortii cu acceptul autoritatilor din acea vreme din statele respective il rog sa se mai informeze…

        Obiectivele acestor manipulari sunt urmatoarele:
        -sa se impiedice accesul la putere a unui lider real
        -mentinerea unei stari de confuzie in societatea romaneasca si divizarea acesteia
        -promovarea unor lideri de carton usor manipulabili gen Dragnea/Ponta/Johannis etc
        -prezentarea denaturata a unor evenimente istorice si intoxicarea cu informatii false privind istoria Romaniei exact a generatiei tinere care isi face veacul pe platformele sociale
        -Impiedicarea oricarei reforme reale in societatea romaneasca prin prezentarea unor false reforme (vezi ultimii 27 de ani de “reforme anuale”)
        -Mentinerea Romaniei in zona gri a UE

  7. RTI says:

    Imi placea MAC-10, dar acum FN 5-7 pare si mai bun.

  8. alkxzs says:

    Orița s-a fabricat și după 1945! ai scris acolo de Skorpion Evo
    S-a încercat ceva în legătură cu îmbunătățirea gloanțelor pentru așa ceva FN 5.7×28mm pentru pistoale și P90 la care s-au opus nemții de la HK cu 4.6×30mm pentru Mp7 și unele din pistoalele lor, chiar dacă varainta belgiană era mai bună nu s-a mai mișcat nimic
    pistoalele astea mitralieră au totuși o utilizare limitată pentru trupe specializate și armele de genul ăsta mai moderne sunt în general variante micșorate a armelor de asalt, în majoritate folosind și aceleași principii de funcționare, plus că sunt multe tipuri de arme de asalt la care producătorii au implementat posibilitatea schimbării de calibre mai mici, chiar de 9 mmm! (Aug, Tavor etc!)

  9. alkxzs says:

    păi Orița era mai mare și mai grea, dacă te uiți puțin pe caracteristici
    ok, am confundat eu SA25 cu Skorpion fabricat mai târziu, dar pentru cine se plângea că nu s-a obținut licența pt Skorpion, asta era o armă destul de imprecisă și cu o slabă putere, fiind mai mult preferata teroriștilor care erau aprovizionați chiar de statele comuniste cu astfel de arme (se poate chiar ca importurile românești de Skorpion să fie destinate în parte Securității, restul fiind îndreptat pentru OLP și Carlos-care era folosit de Ceaușescu!)

    • admin says:

      Daca au cumparat pistoale-mitraliera (SA25) inseamna ca era nevoie.
      Daca Orita nu corespundea nevoii (masa, dimensiuni, etc), inseamna ca trebuia un proiect nou.

      Romanii nu au proiectat nimic nou intre 1945-1989 desi au importat, in timp ce toti ceilalti vecini (cu traditie interbelica) au avut proiecte proprii. Asta e subiectul postarii.

  10. alkxzs says:

    bun! în primul rând un proiect de pistol mitralieră blowback nu e neapărat un semn de mare realizare tehnologică, cam toate forțele legale sau mai puțin legale, care aveau nevoie de arme automate au încropit așa ceva de la Sten citire (care poate fi construit din piese de instalații!), dacă cauți pistoale mitraliere armenești, din Irlanda de Nord, slovene, croate, etc
    din ce ai prezentat aici cehoslovaca SA 25 e cu adevărat o adevărată inovație în materie de arme, cele poloneze par a fi derivate din astea mai mult sau mai puțin, cea ungurească e un hibrid între MP 40 și PPS (inferioară celei din timpul războiului Kiraly 39M 43M!) , cam ce au făcut și yugoslavii, cu mențiunea că ei au mai multe încercări de împerecheri între MP 40 și diverse alte arme (PPS, Sten etc!), poate cea mai interesantă armă în categoria asta, dar apărută după 1989, în timpul conflictului destrămării Yugoslaviei e asta din Slovenia http://modernfirearms.net/smg/yu/mgv-176-e.html (care e posibil să fi fost proiectată mai înainte!)
    până la urmă ține și de arsenal deținea fiecare țară, la Yugoslavi la care trupele de rezervă au avut în dotarea curentă până în 1990 derivate din puștile Mauser nemțești era clar nevoie și de un aport de așa ceva, la români s-a mers pe ideea AKM-urilor intermediare între pistoalele mitralieră și puști, artileriștii și alte arme au avut PPS-uri până în 1990!

    • admin says:

      un proiect de pistol mitralieră blowback nu e neapărat un semn de mare realizare tehnologică” – Clar. De asta Romania nu are scuze pentru import.

      • Ilie says:

        Din cenaclul nu ne batem noi mintea cu nimicuri din astea.

        • admin says:

          Dar si atunci cand o facem… reusim sa o dam in bara.

        • alkxzs says:

          britișii au avut pistoale mitralieră Sterling, poate unele dintre cel mai bune până prin anii ’80, dar au cam renunțat la așa ceva, deși aveau experiență îndelungată și aveau atunci un conflict deschis cu Sinn Feinn
          trupele lor de poliție sunt înarmate cu HK MP5 și la fel și SAS
          probabil că nici ei nu știu ce fac?!

          • admin says:

            @alkxzs: Sterling (cu siguranta nu era unul din cele mai bune PM din lume, urmas direct al STEN) foloseste aceeasi munitie ca MP5, 9mm Para.

            Deci ce incerci sa sustii, ca PM sint proaste, ca dovada ca au renuntat la Sterling (desi era unul din cele mai bune) sau ca PM-urile sint bune, ca dovada ca SAS foloseste MP5?

            Daca te referi la faptul ca si britanicii au importat desi au produs in tot acest timp, asta e pentru ca producatorul (Sterling Armaments Company) a dat faliment in 1988.

          • xv says:

            9 mm a inceput sa fie inlocuit cu 5,56 si la politie. Englezii au bagat HK G36, 416, diferite modele Sig seria 550 si 516, francezii au la plutoanele de interventie formate recent din jandarmerie HK G36 samd.

            Pt misiuni de interventie CT sau law enforcement americanii au utilizat aproape intotdeauna 5,56 (CAR15 sau M4), ca exceptie Delta a avut o perioada MAC-10, la fel ca SAS.
            Evreii integral 5,56, rusii in majoritatea cazurilor 5,45 (ei nu se poarta cu manusi, folosesc si AG -7 la salvare de ostatici).

            Pistoalele mitraliera in cal 9 mm cunosc un “recul” puternic, inainte erau omniprezente, MAT-49 la francezi pana prin anii 80, Carl Gustav M45 a fost inclusiv la fortele speciale americane,iar daezii il aveau inca prin 95, UZI la infanteria marina olandeza pana prin anii 90 etc.

            Acum s-au rarit, FOS au inceput sa le inlocuiasca cu 4,6.

            Sterling a fost o arma decenta in varianta cu amortizor de zgomot integrat.

            • admin says:

              Britanicii incepusera sa foloseasca si SIG MCX dar se pare ca exista niste probleme inerente oricarui proiect foarte nou.

              Cat despre Sterling, britanicii nu trebui dati de exemplu in ceea ce priveste dotarea, pe cat de inovativi sint cu prototipurile, pe atat de conservatori sint cu logistica. Ei au tinut Lee Enfield pana in in anii ’50, revolverele Webley pana in ’60, BREN pana in ’90 asa ca faptul ca au tinut Sterling tot pana in anii ’90 nu inseamna neaparat ca era si buna. Daca Orita ar fi fost britanica, cu siguranta ca ar fi vazut cel putin Falklandul daca nu si primul razboi din Golf.

              Ca veni vorba de amortizoarele de zgomot, asta ar fi unul din avantajele 9mm vs 5.56mm, primul poate fi amortizat mai bine decat cel de-al doilea. Nici 4.6 nu e mai breaz aici, tot munitie supersonica e.

          • xv says:

            Au avut si un revolver Sterling, btw, cu un mecanism foarte interesant, n-a intrat in dotare.
            Amortizorul de zgomot e bun si pt ca reduce flacara la gura tevii.
            Altfel, cea mai silentioasa arma e arbaleta (multe unitati FOS le au in dotare) si dupa aia jucariile alea rusesti dedicate, cu munitie speciala.
            Dupa aia cred ca ar fi De Lisle.

            • admin says:

              @xv: Un caz interesant e cel al rusilor, creatorii AK-74U. Te-ai fi asteptat ca tocmai ei, care au fost printre primii care au adoptat carabinele ultrascurte in locul pistolet pulemyot-urilor sa continue. Si totusi s-au intors la PP-uri, cel putin pentru FSB si Interne: PP-19 Bizon si mai recentul PP-19-01 Vityaz-SN, ambele in 9mm inertial

          • xv says:

            Da, poate o incercare ar fi AK-105, fata de AK-74U i-au lungit teava semnificativ.
            Adaptarile astea din familia AK (AK-74U, BB) au avantajul ca sunt compacte, insa reculul e mai puternic, flacara la gura tevii e de aruncator de flacari, au bataia mai mica si sunt mai imprecise.
            Din ce am vazut, cam toate unitatile FOS rusesti prefera AK-74M inclusiv pt interventie CT.

      • alkxzs says:

        e o chestie de economie!
        își bat capul să inventeze sau cumpără câteva zeci cât au nevoie pentru trupele antitero, din alea care sunt deja testate în luptă și se știe cât de bune sunt
        când teroristul e înarmat cu Ak și are și vestă îl cam doare la bască de pistolul mitralieră cu gloanțe de 9mm, de aceea trupele specializate vor folosi așa ceva numai în spații închise unde există riscul rănirii ostaticilor

        • admin says:

          N-auzi ca au importat SA25 si pentru Militie si pentru Armata? Deci nu au fost doar cateva zeci.
          In plus, de ce sa dai bani cehilor (sau israelienilor sau germanilor) daca pistoalele mitraliera sint usor de facut.
          Cat despre economie, vorbim de perioada pre-1989 cand daca se putea face ceva in tara, se facea, indiferent de costuri.

          • alkxz says:

            aici povesteai despre oportunități, nu despre importul de arme! dacă te uiți mai atent, cehoslovacii au construit SA 25 în primul rând din nevoia de o armă automată, dar au renunțat în mare parte la ea în momentul în care au avut VZ 58, care era tot la fel de simplu de construit dar care oferea avantaje mai mari!
            înainte de 89 exporturile și importurile se făceau dirijat și e destul de discutabil ce puteau să facă românii în anii ’60, de abia după 1970, România a avut o politică independentă în materie de înarmare, așa că ar trebui să iei în considerare și acest aspect-ca să înțelegi sovieticii coordonau prin CAER și Tratatul de la Warșovia cum și de unde se înarma România atunci, cehoslovacii erau favorizați în cadrul tratatului ca furnizori de armament, până și ce fabrica România în anii ’60 se făcea cu acordul sovieticilor!
            în momentul în care au apărut AK-urile pistoalele mitralieră bazate numai pe recul au încetat să fie o alternativă interesantă, rămânând o alegere bună numai în niște condiții mai speciale
            costul AK-lor foarte mic a anulat avantajul simplității construcției și eventual prețurilor mai reduse a astfel de arme și până la urmă le-au atacat și în sectorul mărimii mai reduse

            • admin says:

              Era vorba de niste oportunitati irosite, de a se fi inlocuit importurile de arme cu un model local, continuand linia inceputa de Orita dar si de niste oportunitati care inca exista daca e sa ne uitam la ce fac cehii.

              Romania nu a propus un model local nici in ’60, nici in ’70, nici in ’80. Dar de importat, a importat mereu si continua sa o faca si acum, vezi HK UMP. Daca LP7 sau Asalt 96 are fi fost decente, nu era nevoie sa importe acum UMP. Alte oportunitati ratate.

          • alkxzs says:

            nu e vorba de decență sau indecență este vorba la ce folosesc ei armele alea!
            MP5, UMP și chiar UZI sunt folosite de trupele speciale care le-au ales pe primele pentru fiabilitate și precizie incomparabil mai bune decât tot ce ai arătat aici și în general din clasa aia (e un cu tot alt sistem!), iar UZI (de cele mai multe ori MINI UZI) sunt folosite în primul rând pentru mărimea armei și puterea de foc raportată la dimensiuni
            cine își permite își înarmează și trupele auziliare (poliție militară, artileriști, șoferi) cu arme de genul ăsta, dar cei mai mulți aleg soluțiile cele mai ieftine gen LP7 sau Asalt 96 (o parte din poliția militară e înarmată cu UZI!)
            până la urmă e vorba de oportunități, la o nevoie de câteva sute, cel mult câteva mii e mai bine să investească în cercetarea pistoalelor mitralieră sau să folosească toți banii pentru realizarea unei arme de asalt (cu derivatele DRM și LMG și carabine) care sunt necesare peste 30-40 mii și mai mult!? iar majoritatea armelor de asalt moderne au variantele cu țevi scurte (sau chiar în calibrul de 9mm) comparabile cu pistoalele mitralieră ca mărime și avantaje

            • admin says:

              UMP are exact acelasi sistem, acelasi principiu de functionare ca si UZI, LP7 si Asalt 96, realizarea difera.

              Cat despre investitia in cercetarea unui pistol mitraliera vs unei arme de asalt si derivatele, decizia a fost luata deja, Romania a proiectat nu una ci DOUA pistoale mitraliera in aceeasi perioada (LP7 si Asalt 96). Dupa cum se vede, ambele inferioare UMP. Daca vorbim de ce e mai bine (banuiesc din punct de vedere economic) nu e mai bine sa faci un singur lucru dar foarte bun? Asta si din perspectiva oportunitatilor de export.

          • alkxzs says:

            admin
            mai interesează-te!
            la MP5 și UMP e Roller-delayed blowback, împrumutat de la G3, ceea ce le face mai controlabile la foc automat și semiautomat
            LP7 si Asalt 96 sunt simple blowback ca toate celelate pistoale mitralieră vechi, sunt mai puțin precise (de aceea nu sunt folosite de trupele speciale!)
            UZI sunt simple blowback , telescopic bolt ceea ce la face mult mai compacte

            • admin says:

              Gresit.

              The UMP is a simple blowback operated weapon with fixed barrel” Sursa: HK UMP Submachine Gun Operators Manual

              Together with the G36 the UMP is H&K’s departure from the famous roller locked delayed blowback mechanism. The UMP is blowback operated and available in three calibers and can be converted by replacing bolt, barrel and magazine.Sursa.

              Deci UMP foloseste acelasi mecanism/principiu de functionare ca LP7 si Asalt 96.

          • alkxzs says:

            la UMP ai dreptate, dar oricum UMP e mai avansată tehnologic decât ce au făcut românii și probabil că își merită fiecare bănuț!
            dacă îi bântuiau nevoia de astfel arme puteau să facă ca turcii care produc sub licență MP5, problema este cât au nevoie și în ce măsură

          • alkxzs says:

            oportunitățile legate de pistoale mitralieră de cal 9mm sunt destul de reduse!
            marea majoritatea a trupelor de securitate trec pe carabine bazate pe armele de asalt de 5.56 sau calibre asemănătoare
            http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/galleries/x701/248459.jpg -trupele britanice de poliție, înarmate cu un derivat din M16
            chiar și renunțarea românilor la pistoalele mitralieră de calibre reduse, făcută la apariția AKM-urilor a fost făcută oarecum pe aceleași considerente, AKM-urile fiind un compromis între pistoalele mitralieră precedente și armele de asalt de calibre mai mari
            la cei din NATO (și nu numai) s-a simțit mai tare nevoia de pistoale mitralieră 9mm pentru că ei mai aveau încă arme de asalt cal 7.62×51 până spre anii ’80

            • admin says:

              S-o fi simtit mai tare nevoia de pistoale-mitraliera la cei cu 7.62×51 dar si cei cu AKM-uri au continuat sa produca pistoale-mitraliera in timp ce Romania doar a importat, nici vorba ca ar fi renuntat. Nu tine nici teoria cum ca s-au importat cantitati prea mici ca sa fie viabila productia in tara, Romania a incercat sa proiecteze doua pistoale mitraliera in acelasi timp dupa ’90 si a continuat sa importe.

              Cat despre oportunitatile de viitor, poate ca tu le consideri mici dar eu merg pe mana HK, CZ, B&T si Beretta care fie ca au scos deja modele noi fie se pregatesc sa scoata in viitorul apropiat. Eu zic ca departamentele lor de marketing sint ceva mai bine informate despre ce vrea piata.

  11. albert says:

    Tema este interesanta deoarece “sapaturile” duc la rezulte noi:
    http://www.vhu.cz/exhibit/pokusny-samopal-sa-81-krasa/

    • admin says:

      Buna descoperire, foarte interesanta arma. S-ar putea sa fi avut niste probleme cu munitia de 7.62×39 normala intr-o teava atat de scurta dar macar ei au incercat ceva fara sa copieze sistemul AK. Vad ca are si capacul articulat – romanii se chinuie si acum sa scoata unul bun.