Rachetoplanul se intoarce

 

Boeing Phantom Express a castigat competitia pentru accesul la fazele avansate ale programului DARPA XS-1 (Experimental Spaceplane). XS-1 va fi urmasul navetei spatiale si al misteriosului X-37B. Ca mai toate proiectele de acest fel, XS-1 urmareste reducerea costurilor misiunilor spatiale prin reutilizarea lansatorului. In cazul de fata e vorba de un vehicul la granita dintre o navata spatiala si o racheta cu aripi.

Fata de programe similare, cum a fost X-33 al Lockheed Martin, Boeing pare sa se tina departe de tehnologiile de propulsie prea exotice, preferand un motor racheta (Aerojet Rocketdyne AR-22) foarte similar celui utilizat de navetele spatiale americane, alimentat cu hidrogen si oxigen lichid. Nu e cea mai comoda combinatie, din punct de vedere logistic dar e foarte performanta din punctul de vedere al impulsului specific si tehnologia este extrem de matura deci potentialele probleme ale XS-1 nu vor veni de aici.

Succesul XS-1 masurat in cifre ar fi USD5mil per misiune si o capacitate demonstrata inca din timpul testelor de a zbura 10 misiuni in 10 zile consecutive.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Rachetoplanul se intoarce”

  1. Cezar says:

    Lasati mai, fratilor, mai……ca in caz de nereusita vin cei mai inovativi dintre inovativi corporatisti apatiali si ofera solutia salvatoare la un cost de fix 1 mil $ per bucata lansata. Sa faca apoi NASA plecaciuni in fata ARCA Space Corporation ca i-au salvat din cahhhhh! 🙂

Leave a Reply