To THAAD or not to THAAD

Arma secreta - Sursa: Raytheon

Arma secreta – Sursa: Raytheon

Sud-coreenii au o problema: americanii vor sa le instaleze o baterie THAAD. Obisnuiti cu binele – adica sa fie aparati de americani pe gratis – sud-coreenii cauta calul la dinti si il gasesc stirb. Mai precis, THAAD nu ar fi destul de prietenos mediului. Pretext pentru care noua administratie prezidentiala sud-coreeana a decis blocarea desfasurarii complete a bateriei THAAD destinata sa apere unitatile americane – si, prin extensie, sud-coreene – de amenintarea rachetelor balistice nord-coreene.

In realitate, motivul blocarii este elefantul chinez. Opozitia chinezilor fata de desfasurarea THAAD in peninsula este cunoscuta, fiind similara impotrivirii Rusiei la instalarea Scutului ABM din Romania si Polonia. La fel ca rusii in relatia cu est-moldovenii, chinezii au pus presiune pe sud-coreeni prin intermediul unui embargou economic informal, destul cat sa determine o parte a clasei politice coreene sa bata in retragere. Si ca intotdeauna, se gasesc si idioti utili, gata sa justifice irationalul, un exemplu aici.

Chinezilor nu le este teama de bateria THAAD in sine cat de radarul sau, AN/TPY-2. Radarul functioneaza in banda X si este capabil de o rezolutie superioara, necesara discriminarii tintelor aflate pe traiectoria finala. Insa TPY-2 mai are un secret cunoscut de toata lumea: poate functiona independent de bateria THAAD, ca un senzor avansat de alerta timpurie, capabil sa detecteze lansarile rachetelor balistice.

Radarul THAAD in ambele moduri de lucru - Sursa: Raytheon

Radarul THAAD in ambele moduri de lucru – Sursa: Raytheon

 

Problema chinezilor este ca nu au o marina suficient de puternica si trebuie sa se bazeze mai mult decat celelalte puteri nucleare pe rachetele cu lansare de la sol. Prezenta TPY-2 poate degrada eficacitatea rachetelor terestre, “micsorand” puterea nucleara chineza, de unde si presiunile formidabile facute asupra sud-coreenilor.

Dupa multi ani de negocieri, americanii au reusit totusi sa obtina in 2016 acceptul fostului presedinte Park Geun-hye de a instala bateria ale carei prime doua lansatoare au fost pozitionate pe un teren… de golf. Instalarea s-a facut de urgenta, cu doar doua saptamani inaintea alegerilor castigate de noul presedinte Moon Jae-in, un critic al desfasurarii THAAD. Cum era de asteptat, odata instalat in fotoliul de presedinte, Moon a blocat instalarea restului de patru lansatoare, care au ramas depozitate intr-o baza americana din peninsula.

Din partea SUA, THAAD este vazut ca un element necesar protectiei trupelor americane de unde si instalarea gratuita. Amanarile sud-coreenilor nu au cum sa lase o impresie prea buna, mai ales acum ca Trump cauta exemple de protejati cu bani, care nu-si platesc taxa de protectie. Coreea de Sud ar fi prima pe lista.

Din peisaj nu puteau sa lipseasca cei mai buni dintre coreeni, si ei foarte interesati de THAAD. In definitiv, le este destinat. Recent a fost descoperit un avion de cercetare fara pilot, de provenienta nord-coreeana, prabusit intr-o padure de pe partea sud-coreeana a granitei.

Sursa: Reuters via express.co.uk

Sursa: Reuters via express.co.uk

 

Dupa examinarea camerei fotografice de la bord, sud-coreenii au admis ca aparatul a survolat si a luat circa 10 fotografii ale bateriei THAAD.

Shame, shame, shame.

 

Both comments and pings are currently closed.

4 Responses to “To THAAD or not to THAAD”

 1. Cezar says:

  ‘Dupa examinarea camerei fotografice de la bord, sud-coreenii au admis ca aparatul a survolat si a luat circa 10 fotografii ale bateriei THAAD.’

  ‘Shame, shame, shame. Shame, shame, shame. Shame, shame, shame. Shame, shame, shame.’

  Le-au dat perversa la aliati aia mici cu ochii oblici, iubitori de radacini de copac si iarba de tot felul. Cum mama lu’ proces verbal nu au reusit ei sa vada drona aia pe radare? Asta sigur este un punct nevralgic al sistemului defensiv aliat in SK. Cred ca ar trebui sa le dea serios de gandit acest lucru!

  Rusinicaaaaaa! 🙂

  • Dan Banan says:

   Râzi tu râzi, dar drona aia a lu’ proces verbal zboară la viteze foarte mici. Suficient de mici încât să estompeze efectul doppler al radarelor care ar vrea să o găsească și să trimită pocnitori după ea. Unde mai pui că-i mică și-i din plastic, adică ceva stealth tot are. E cu dichis in situații din astea, chiar dacă pare simplu.

 2. Raptor says:

  Bani au, nu inteleg dc nu le cumpara ei si dc nu achizitioneaza si Iron Dome de la evrei care este in serviciu de ani buni pentru a scapa de grija artileriei NK, mai ales acum ca sistemul are in dotare racheta Tapir mult mai ieftina.
  Ori poate artileria NK nu e asa o sperietoare pe cat credem noi, iar SK are destule date despre aceasta cat sa nu-si faca griji, chiar daca raza artileriei ar ajunge pana la Seul.

  In plus, evreii au radare de lunga distanta Magnificent Pine luate de la evrei de cativa ani, radare ce echipeaza un alt sistem ABM, Arrow 2/3.

 3. gsg9 says:

  ciainiizii au trebuit sa cedeze ceva si sa aprobe pozitiv niste sanctziuni in consiliul de securitate or else

  pt ca bantuie pe acolo trei carrier battle groups, B1Buri si ce o mai bantui

  in plus trumpescu are asa un aer de dandi imprevizibil

  daca s’o nasoli or sa’i roage sudistii sa puna bateria aia mai repede in functziune

  drona nordista probabil o fi fost detectata si data jos cumva, ca altfel nu gasesti o ragalie de dimensiunile alea asa prin padure decat daca te uitzi dupa ea

  dupa aia poze cu thaad gasesti pe net si se stie pe ce teren de golf l’au instalat, daca’i mai faci niste poze nu stiu ce mare lucru castiga, palmares