SUA a intrat in razboi

Siria - Google Maps

Siria – Google Maps

Inevitabilul s-a produs si aproape pe nesimtite SUA a fost atrasa in mod oarecum-oficial intr-un nou conflict.

Duminica, un Super Hornet american a doborat un Su-22 sirian ce tocmai bombardase pozitii ale coalitiei anti-Daesh sustinuta de SUA, in cazul asta luptatori ai SDF.

Este prima victorie aeriana obtinuta de SUA dupa aproape 20 de ani, ultima victima fiind un MiG-29 sarbesc in timpul campaniei aeriene din Kosovo.

Incidentul s-a intamplat langa Al-Tabqah, oras aflat in centrul Siriei, pe Eufrat. Reactia rusilor, care tin ca de obicei cu avionul doborat, nu s-a lasat asteptata, acestia amenintand ca vor trata orice avion al Coalitiei (adica american sau britanic) care zboara la Vest de Eufrat ca pe o tinta. Replica americana a venit si ea rapid: tintele se vor apara.

SUA avea de mai mult timp FOS pe teren, pentru antrenarea si coordonarea rebelilor anti-Daesh insa a evitat in general sa loveasca direct fortele pro-guvernamentale. Exceptia de acum cateva luni, reprezentata de atacul cu rachete de croaziera Tomahawk asupra unei baze aeriene a parut un eveniment izolat, rezultat mai mult al temperamentului lui Trump decat al unui plan de durata.

Se pare ca Trump ar fi lasat in sfarsit responsabilitatea situatiei din Siria dar si pe cea din Afganistan, Pentagonului si incepe sa se cristalizeze un plan coerent. Actuala desfasurare a evenimentelor era in logica lucrurilor, o confruntare SUA-Rusia fiind doar o chestiune de timp.

Cu toata discutia despre intarirea rolului EU si o armata comuna, ar fi fost frumos ca avionul sirian sa fi fost doborat de un vanator german sau francez. Ar fi o ocazie buna chiar si pentru suedezi sa se remarce ca “furnizori de securitate” si nu doar de avioane militare pe timp de pace. De fapt, polonezii sint mai aproape de asta, avand patru F-16 la o baza din Kuwait, oficial indeplinind misiuni de recunoastere deasupra Irakului si a Siriei. Deocamdata.

 

Both comments and pings are currently closed.

13 Responses to “SUA a intrat in razboi”

  1. dany says:

    Rusia ca de obicei ham ham …
    Mai degraba mai destabilizeaza vreun guvern prin Estul european, mai pun de o enclava cu minoritati…stiu ei mai bine ca noi….
    Ciolovecii au avut ca principala ocupatie toata istoria lor sa i fouta pe altii…nicio problema , ce au oferit exact asta vor primi…

  2. flinstone123 says:

    De ce nu e totusi acoperita stirea asta pe canalele importante de stiri? fiind un eveniment important.

  3. Cezar says:

    E hai nu mai fiti pesimisti, ca nu e dracu atat de negru. Putin probabil sa se ia ivanii cu iankeii la tranta prin Siria din cauza lui Al Assad. Cu totii stiu ca macelarul din Damasc are soarta pecetluita pe termen mediu inspre lunga, bataia pestelui fiind pe controlul unei bucati cat mai intinse din Siria post razboi, de catre minoritatea alawita, ajunsa deja majoritate datorita razboiului.

    Miza lui Al Assad e sa-i ramana capul pe umeri, poate chiar conducand in continuare o perioada de timp, cea a alawitilor este sa nu ajunga la randul lor precum evreii in WW2, prizonieri in marele lagar sunnit, predispusi la macel, iar rusii sa-si pastreze bazele militare, implicit controlul in Mwediterana de est. Mai e Iranul si Hezbolahul pe acolo cu interese mari, api dusmanii acestora. Insa de aici pana la tranta intre dulai e cam mult, nu-i vad instare sa faca asta, mai ales pe rusi. Or sa clantane ca in Yugoslavia, mai traga cate o racheta, mai un desankt pe ici pe colo, insa cam atat. Latra si cherlaie, dar in anericani nu or sa loveasca in niciun caz.

    Mai degraba ii vad lovind asimetric, niste omuleti verzi prin proximitatea lor, poate in vizita permanenta cu tancul la Chisinau, invitati de Dodon, ceva prin Ucraina sau Georgia, insa nu intrand in razboi cu americanii pentru Siria. Pana si ei au limitele lor. Pentru Ucraina poate ar fi facut-o, dar nu pentru Siria. No way! 🙂

  4. raster says:

    la noi a inceput deja…

  5. gsg9 says:

    sa dai o ragalie d’aia jos nu mare victorie aeriana insa ideea conteaza 🙂 si anume ca astia nu mai accepta sa le bombardeze la liber oamenii pe care’i sprijina

    nea asta (si probabil stafful din spatele lui) are alta optica fatza de pacifistul Olabaneagrasitristabama, altzi oameni, alte obiceiuri

    rusii latra si ei pt ca trebuie sa reactzionee cumva, nu cred ca vor dobori un avion american pt ca se va escalada serios si nu cred ca o escaladare ii avantajeaza in teren

    acuma deci s’a trasat o linie d’aia celebra rosie, numai ca daca Olabaneagrasitristabama ramanea cu avertismentele astia de acuma o si enforceaza

    ca de obicei o incaseaza aia micii si prosti

    asa ca ham ham, sirienii au aflat ca daca dau cu bombardeaua pe unde nu trebuie se da cu batzu in ei, viatza merge mai departe

    interesant este cum va fi daca sirianul va fi escortat de sovietic

    sau daca sovieticul se duce sa bombardeze zonele protejate de americanci

    insa aia va fi escaladare clara si nu cred ca partzile doresc un conflict direct

    Cu toata discutia despre intarirea rolului EU si o armata comuna, ar fi fost frumos ca avionul sirian sa fi fost doborat de un vanator german sau francez. Ar fi o ocazie buna chiar si pentru suedezi sa se remarce ca “furnizori de securitate” si nu doar de avioane militare pe timp de pace

    eh “furnizori de securitate” my irish arse…
    si germano-francezii mai degraba s’ar duce sa’i bombardeze pe americani decat pe rusi 🙂

  6. Chibitul says:

    Nici eu nu cred ca rusii or sa dea jos in mod dierect un avion american ( si al coalitiei in general…poate doar pe alea poloneze daca le prind, insa ii cred suficient de indrazneti sa dea jos drone si sa furnizeze armament antiaerian Siriei in speranta ca poate dau aia un avion american jos.

    • Cezar says:

      In cazul asta, pentru Al Assad ar fi ‘the end of the story!’

      • mihais says:

        De ce?Nu are voie sa greseasca racheta siriana si sa dea jos avionul american?

        Soldateii sovietici au mai imbracat uniforme arabesti,iar de vopsit insemne pe instalatiile AA se poate…

        Cum zice granitaru neamt ot Dublin,mai degraba ar scapa niste Smerch in stil rusesc(adica mult) pe pretenarii iancheilor.Escaladarea e una,replica e alta.

        • Cezar says:

          Ce crezi tu ca poate sa faca ostasul ‘sovietic’ imbracat in uniforma siriana si cu steagul arab pe sistemele lor in fata iankeilor? Cate avioane sa le dea jos, pana ce ‘topoarele’ iankeilor o sa rada tot acolo?

          Daca fac greseala asta arabetii lui Assad, or sa ajunga rebelii aia sa fluture steagurile lor de parlamentul din Damasc, iar rusii or sa fie mandri de ei, or sa stapaneasca toata Mediterana de est. Mai exact, or sa le tina pe apa, ca numai de liniste si pace nu vor avea parte pe teritoriul sirian!

          • mihais says:

            Daca tu crezi ca americanii isi permit sa piarda in 2 luni cat au pierdut in tot WoT…

            Escaladarea e cea mai tampita idee,din lungul sir de tampenii care e Siria.

    • admin says:

      Ca prima racheta a ratat tinta, e un fapt acceptat. Explicatia data in articol e mai greu de acceptat, avand in vedere ca SUA detin destule capacane IR rusesti pentru studiu iar la nivel tehnic -9x ar trebui sa poata face diferenta intre orice capcana si un avion. O explicatie alternativa ar fi o problema tehnica a rachetei, plauzibila avand in vedere ca -9x e foarte noua.