S-a bagat F-16?

Avem noroc cu F-35 - Sursa: Lockheed Martin

Avem noroc cu F-35 – Sursa: Lockheed Martin

Ma scuzati, de aici incepe coada pentru F-16?

Pentru cine credea ca urmatoarele 12 F-16 ale RoAF sint doar o chestiune de vizitat AMARG-ul si gata pleasca, avem vesti: se pare ca lucrurile sint mai complicate.

S-a format deja o coada si, in ciuda antrenamentului, e greu de dat din coate.

Americanii ar avea niste avioane disponibile dar cum interesati ar fi mai multi, e aglomeratie mare si se cauta solutii.

Right now, she [Heidi Grant, deputy under secretary of the Air Force for internal affairs] said, there’s interest from a number of countries in acquiring surplus F-16 Fighting Falcons.

Grant characterized the number of excess F-16s available as “more than a dozen,” and said the supply is not enough to meet demand from all the nations that want them. Sursa

Din fericire, USAF nu e singura sursa de F-16 uzate, alti utilizatori fiind pe cale sa renunte la ele, la schimb cu F-35.

There’s interest as you see some countries going to the F-35; they may be looking to divest some of their F-16s. And there’s partner nations out there that could use them. We’re working with many countries to make these transactions, third-party transfers, work.

In zilele astea se pune la cale o mega afacere ale carei detalii sint strict secrete (11 state vor cumpara 440 F-35 pentru o suma totala de USD37bil). Se zice ca cele 11 natiuni ar fi: USAF, USMC, USN, USMC, USAF, USN,… In afara de ei: Australia, Danemarca, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Turcia, Coreea (e numa’ una), UK.  Si USAF, USMC, USN…

Dintre ele, doar Danemarca, Olanda si Norvegia opereaza MLU similare celor romanesti. Israelul e un caz interesant dar avioanele lor sint totusi un standard diferit si cele mai uzate, Turcia e … iar Coreea nu ar renunta in momentele astea la nici o aripa (ar fi dintre cele mai bune). Dintre europeni, probabil ca oricare din vikingi ar fi cea mai putin proasta solutie ca furnizori.

Judecand dupa semnalele cu fum, exista o posibilitate reala ca urmatoarele F-16 ale Romaniei sa nu provina de la unitatile USAF sau ANG si nici de la AMARG ci de la actualii utilizatori europeni. Probabil o alternativa mai proasta.

 

Both comments and pings are currently closed.

67 Responses to “S-a bagat F-16?”

  1. nikk says:

    Admin.schimba suma aia de 3 miliarde ptr 440 de avioane ca intra baietii in sevraj.la 7mil./avion se arunca si ai nostri la vreo 100. Deci intelegem ca in 10 ani au produs vreo 300( din care 1/4 zac la sol de bune ce sunt) si de la anul vor sa faca 150/an.Inseamna ca strumpf a facut treaba buna.in recentul turneu le-a pus problema in mana:ori cumparati ori va ia mama dracului.si baietii au percutat imediat.faza cu f16 e cam ciudata.ori vor sa cresca pretul spunand ca sunt putine, ori alea de se vad din satelit in amarg sunt carcase goale din care au scos tot ce era bun.si asta inseamna ca procedeaza ca noi(vezi mig21 folosite ca piese de schimb ptr cateva ramase in functiune).dar la 80 mil. cat zic ca va fi pretul in 2020 ar fi cazul sa comande si roaf vreo 12.

    • admin says:

      Mersi, schimbat.

      • LaCuscaPSD says:

        Pai si daca nu gasesc f16 uzate ,sa cumpere alte modele….sunt destule pe piata !!!

        • admin says:

          Ideea era sa cumpere tot MLU, pe cat posibil. Daca nu gasesc atunci evident ca nu e alta solutie si vor lua cea mai ieftina varianta existenta.

          • Cezar says:

            Daca nu reusesc sa gaseasca macar inca 12 bucati de MLU, cei de la inzestrare ar trebui batuti la talpi cu urzica. cea mai mare prostie, in cazul asta, ar fi sa opteze pentru alt tip de aparete F 16, sa zicem C/D, insa tot in numar mic, de 12 – 16 bucati, ca mai apoi sa afle ca nici din astea nu mai gasesc disponibile. Direct 36 de bucati si am rezolvat cazul!

    • gsg9 says:

      la 7mil./avion se arunca si ai nostri la vreo 100
      eh, se arunca pe dracu, or sa lanseze o licitatzie pt trei bucatzi in 15 luni ca poate le ofera careva F35uri mai ieftine 🙂 🙂

  2. Marius-Eugen Fenchea says:

    Intrebare: E musai F 16 Block 15 MLU? Daca pretul nu este conform cu ce poate livra avionul hai sa mai cumparam 4 – 6 bucati ca macar asta s-or gasi si apoi sa spunem stop joc.
    Practic o sa avem o escadrila extinsa de F 16 MLU Tape 5.2R si apoi putem pentru cea de-a doua escadrila sa avem alt model de F 16 mai nou, pana la urma e un pic mai naspa logisitca dar nu imposibila, nu inteleg ce o fi asa de greu pentru MApN.
    Pana la urma asta este riscul cand cumper 12 si apoi mai vezi tu ce faci….

    • admin says:

      Probabil tocmai din cauza logisticii mai dificile. Adevarul e ca daca iei F-16 cu alte motoare si alte radare, dpdv al intretinerii e ca si cand ai lua alt tip de avion.

      Probabil ca acolo se va ajunge oricum, chiar daca urmatoarele 12 vor fi tot MLU, pana la 48 vor fi alt model.

      • gsg9 says:

        da, asta a declarat si celebrul general Danila cand era sef la SMFA, ca daca iau un Block52 ala e alt avion dpdv al intretzinerii si ca ei nu’si permit sa intretzina 2 tipuri, plus LanceRele alea obosite care le baga suruburi de titan in coloana pilotzilor la catapultare

        si ca se mai uita tot dupa niste MLU

        insa de atunci si pana acuma mai trecura niste ani, noi sa fim sanatosi

      • Alex says:

        Asta s-ar intimpla mai rapid decat iti poti imagina. Cazul Indoneziei este elocvent.

        http://www.dsca.mil/major-arms-sales/indonesia-regeneration-and-upgrade-f-16cd-block-25-aircraft

        http://www.hill.af.mil/News/Article-Display/Article/1122103/hill-afb-regenerates-f-16s-for-indonesian-air-force/

        Sa tot speri la F-16 AM/BM este o dileala pur simptomatica a celor care se ocupa de achizitii pentru fortele armate romane. Iar o eventuala reconditionare ale unor carene F-16 de catre Aerostar este de asemenea foarte putin probabil.

        • admin says:

          Ei spera la MLU dar daca nu gasesc unele in stare acceptabila…

          • nikk says:

            De ce nu se baga la coada aia ptr cele 440 de f35? Chiar daca vor gasi anul asta ceva mlu mai devreme de 2020 nu le vedem.si americani par disperati sa fabrice cat mai multe struto camile ca sa le scada pretul.maine poimaine anunta ca le dau in rate cu buletinul.

            • admin says:

              La coada aia te accepta doar cand esti solvabil. Daca citesti lista vezi ca Romania nu are loc langa cei de acolo in nici un domeniu. Nici macar langa Turcia.

          • nikk says:

            Pai daca nici noi nu suntem solvabili cine dracu mai este? cumparam totul cu banii jos inainte ca la curve.nu punem conditii, luam tot ce ni se baga pe gat.la o adica le luam pe alea din lrip 1,2 si3 de acum 10 ani.cu ocazia asta o sa avem sh si nu third hand.si ei isi fac altele noi noute.e beton ideea.care o fi mail ul dep. de inzestrare sa le vand pontul?

  3. Cezar says:

    Nu mai sunt F 16 SH? Poate or sa fie aparate noi disponibile. Dradcu stie ce a discutat Strumf cu nemtul la Washington, ca sigur achizitiile militare au fost pe foaie.

    PS Cum ar fi sa fim pe lista aia de mai sus, nici nu vreu sa ma gandesc! 🙂

    • admin says:

      Daca am fi pe lista aia, ar fi ironie, vorba lui @gsg9. Om fi pe lista de asteptare pentru F-16 MLU, asa ca e tragi-comedie.

  4. gsg9 says:

    eh, nu’i graba

    avem deja 12

    si mai putem astepta pana cand le scot din dotare astia care le cumpara acuma de la americani

    in alta ordine de idei parca la licitatzia castravetzarilor au participat inclusiv avioane din Portugalia, mai au portocalezii de dat?

    dar oricum ideea principala e ca nu’i graba, ca bani cel mai probabil se pare nu este

    • nikk says:

      Stai usor ca nu avem 12.avem doar 9. Restul cica veneau primavara ce trecu.dar cred ca vine toamna si nu le vedem.ce imi e 9 ce imi e 12. Tot un drac.

      • gsg9 says:

        eh, ma rog, sa zicem ca sunt rezervate si ultimele trei si cand le’or plati or veni si alea

        si de banii ramasi mai cumpara trei pusti cu luneta 🙂 🙂

  5. VS says:

    Este o situatie penibila! Nu mai gasim fiare vechi. Daca nu mai gasim macar de 20 de F16A/B MLU cred ca ar fi cazul sa renuntam cu totul la sh. Pe astea 12 le tinem de politie aeriana pana ar veni sa zicem 32 de F35A si 32 de FA-50 (aici sunt bineinteles si alte variante)- vreo 7 mld EUR.
    Stiu, o sa ziceti ca nu sunt bani si vointa politica, dar ganditi-va ca pana ajung la noi alte F16 sh, asa modernizate cum sunt, in 5-10 ani ajungem in aceeasi situatie in care suntem cu Mig-urile 21. Carpeala ne va costa mai mult, atat material cat si uman.
    Si pana la urma vrem sa ne aparam sau sa ne facem ca ne aparam cu speranta ca SUA va fi “ingerul pazitor”?

    • gsg9 says:

      F16urile or sa le tzina 20 de ani
      si nu renuntza nici la LanceRe, ma rog, renuntza LanceRele la ei ca se plictisesc si mai pica

      si in ritmul asta de inzestrare 7 miliarde astia nu’i cheltuie in urmatorii 70 de ani 🙂

      • nikk says:

        Cum sa nu ii cheltuie.sunt pusi pe fapte mari.am citit ca se apuca de modernizat dinozaurii numiti pompos monitoare fluviale.schimba motoare, genseturi etc.armamentul ramane acelasi.maine pomaine se apuca si de tarantule, si de tetal uri.daca modernizeaza si mustele vom avea o marina data dracului.

        • gsg9 says:

          monitoarele probabil vor sa le pastreze asa cum sunt, d’aia motoare si nu armament, stau cu tunurile de 100 si cu lansatoarele de 122, desi niste teleoperabile de 30 si ceva usor AA o turela MANPADS macar poate ar face sens

          la Tarantule ce sa le mai faca, degeaba le pastreaza daca nu mai au rachete

          n’am mai citit de trageri cu Styx de niste ani si la ultima tragere le’a luat foc racheta in IML, asa ca ditamai flota cu ditamai amiralii si posibil sa nu mai avem functzionale nici macar rapandulele alea de P20uri

          mai pun si pe Tarantule niste turele mitraliere de 12.7 ca pe fregate 🙂 ?

          ca atata s’a ales deocamdata din modernizarea fregatelor, super- antipiraterie

          si tetalurile le repara ca sa presteze pana le vin cele 4 curvete multi functzio-anale, momentan la anu’ si la multzi ani

          meanwhile amiralii si contraamiralii, de fapt toata marina se antreneaza , pt ce, nu ma lamuresc, ca n’au pe ce, asa ca se antreneaza pt vremuri mai bune probabil 🙂

          si de chestii mai serioase ne pazeste NATO ca tot trimit aia bapoare la CTA

          • nikk says:

            Cum se antreneaza amiralii si contra amiralii? normal, cu aghiotantele pe sub birouri.au si motive.avem cele mai mari opv uri din lume?avem.si cele mai gurmande?este!este marina romana singura INCA dotata cu monitoare?este(cica mai au unu brazilienii din epoca interbelica).motivele de bucurie curg garla.

        • dan/ says:

          @nikk

          Si cu ce tip de nava ar putea face ceva în caz de nașpa/nasol/ghinion în tarlaua aia de delta și hectarul de frontieră?
          O fi ea intre state membre UE și NATO, dar totuși frontieră.
          Le dăm RHIB la băieți, sau nave pe pernă de aer?

          Intreb și eu, ca amatorul…pt că nu văd altceva de pus în loc.

          • nikk says:

            In loc sa bage banii in prostii sa puna mana sa transforme opv urile alea in fregate de lupta.cateva squad uri de para cu spike lr sau kornet m ne transforma urgent monitoarele in submarine fluviale.ce dracu suntem ultimii care mai au in dotare o nava care si a trait perioada de glorie acum 100 de ani.la tetal uri ce crezi ca o sa le faca? schimba motoarele, pun niste lcd uri pe puntea de comanda si modifica popota.armamentul pariu ca ramane acelasi.numai bune de prins braconierii turci de calcan.aia e flota?dotata cu tunuri de 76?

  6. Marius Z. says:

    Hmmm… SUA nu mai au in inventarul active F-16 A/B, deci cele ramase sunt la cimitir/stocare.

    Dincolo de optiunile europene (und eprobabil danezele ar fi in stare mai buna, daca nu ma insel), ar mai fi cativa operatori de F-16 A/B:

    1.)Egipt, care ar putea fi interesat sa scape de lotul vechi (42 F-16A/B-15 din totalul de 227). Nici nu as crede ca sunt forjate tare…

    2.) Venezuela ar putea fi un caz interesant: au 21 de F-16 A/B, putin folosite si sunt cam disperati sa vanda orice.. fiind angajati in cumpararea de SU-30. Si inca ceva:
    “Venezuela’s F-16s have been modified to use the Israeli Python IV IR-guided air-to-air missile.They are also capable of carrying the Rafael LITENING II targeting pod.”

    3.) Singapore mai au cateva, dar probabil le modernizeaza, majoritatea parcului lor fiind C/D

    4.) Mexic: “In 2003 the US government offered the Mexican Air Force 12 F-16 MLUs as well as spare engines and armaments for a cost of $1 billion”

    Iordanienii aveau si ei 62 de A/B dar nu cred sa vanda, ca au tot cumparat SH in ultimul timp si au vandut 13 catre Pakistan… Taiwan modernizeaza si ei pe ale lor… Tailanda la fel.

    • Marius Z. says:

      Scuze pt. Mexic, ca oferta nu cred ca s-a concretizat 🙂

    • admin says:

      Ar mai fi si F-16 A/B ex-italiene, cele imprumutate de la SUA. Le-au returnat in SUA cand a intrat in dotare EF si nu stiu sa se fi vandut deci or fi la AMARG si ele.

      • Marius Z. says:

        De alea stiam, dar daca “americanii zice ca nu mai este avionili la ei?” Chiar daca nu-i credem pe cuvant, e totusi un mesaj sa luam din alta parte, daca nu suntem deja pe lista scurta pentru care a fost blocat ce mai era prin stocurile lor 🙂

        • admin says:

          Le cerem politicos sa intoarca toate buzunarele pe dos, sa verificam.

          • Marius Z. says:

            Mi-e frica sa nu trebuiasca sa-i cautam si in c..r 🙂

            De unde restul optiunilor… sau poate vrea sa se implice Lockheed Martin, ca-s tare prietenosi cu noi, si sa gaseasca ei niste loturi pe care sa ni le dea modernizate si cu ceva compensatie + linie de creditare, ca in vremurile bune… ale altora 🙂

            • admin says:

              De platit vom plati oricum, cu banii jos sau credit, nimic nu-i pe gratis. Atat timp cat le modernizeaza si le fac RK-ul la Aerostar, va fi bine.

          • gsg9 says:

            cel mai probabil cu banul jos, platit in avans, ca la portocalezi 🙂

            si ce, s’a stabilit centru de mentenantza pt 12 (9) F16 in Ro?

            si mai e o mica mare diferentza, 21 era un avion mai simplu, una, si a dooa si mai importanta ca aveau deja destule celule de MiG pt canibalizare

            la F16 ce sa faca centrul ala, ce modernizare/ce RK, se strica un surub n’ai alte avioane si stocuri de piese de unde sa’l iei…

            ii anuntzi frumusel pe americani ca avem nevoie de piesa X, aia cauta prin depozite, itzi spun pretzul, vrei bine, nu vrei iarasi bine, daca vrei dureaza atat pana soseste etc

            sa vezi ce diXXXtractzie o sa fie ca sa mentzina avioanele in serviciu si cu ce costuri, ca nu mai e ca la 21 unde aveau de unde lua, acuma cel mult vad care e problema si nu mai trimit avionul acolo desi cred ca la chestii mai complicate n’or sa se bage si tot or sa le trimita

            polacii din motive de costuri parca nu aveau toate cele 48 de F16 in serviciul activ si polacii au alt buget

            asta ca tot mai viseaza lumea 48 de F16 uri pe aici, ce sa facem cu ele, sa le tzinem parcate la soare…

      • Alex says:

        Avionele care au facut parte din programul Peace Caesar sunt in continuare la AMARG.

        • admin says:

          Bine de stiut. Probabil ca sint mai obosite decat cele portugheze, italienii le-au zburat spre deosebire de portughezi.

        • Marius Z. says:

          Alea “italienesti” stii cumva ce resursa mai au?

        • Marius Z. says:

          Deci cele 34 de aparate au trecut prin Falcon-up cu ranforsari structurale au consumat 47000 ore la italieni, adica 1382 ore/ aparat in medie. Cat au avut la livrarea catre italieni?

          https://it.wikipedia.org/wiki/Peace_Caesar_F-16_program
          http://www.f-16.net/f-16-news-article4587.html
          “The program capitalized on the unique resources of Pratt & Whitney, the United States Air Force and Italian Air Force including partnering with the Italian Air Force maintenance team at Cervia Air Base for engine maintenance. The team managed Italy’s F100-PW-220 engines through nine years of operation and 47,000 flight hours.”

          http://www.f-16.net/f-16_users_article10.html
          “On March 15th, 2001 the Italian government signed an LoA for a 5-year lease (with an option on another 5 years) of 34 F-16s and four spare airframes, in a deal worth up to $777 million over a 10-year period. The aircraft were delivered between July 2003 and November 2004. In total, 30 F-16A ADFs as well as 1 F-16B ADF and 3 F-16B block 5 & 10’s will be delivered. Four more planes will be provided for use as spare parts

          Before delivery to Italy, the aircraft are brought out of storage at Davis-Monthan AFB, Ariz. and transfered to the Ogden ALC at Hill AFB, Utah, where they undergo 220 days of refurbishment and upgrades.”

        • xv says:

          Alea ex-italiene parca sunt o varianta exclusiv pt interceptie, daca nu ma insala memoria.

          • Marius Z. says:

            au configuratie ADF, americana.

          • Tedy says:

            Eu as miza pe 8 F-16 Bl.52+ noi. Pret undeva pe la 700 mil.Vom vedea.Americanii nu au un interes in a dezvolta o piața importanta de second. Cine a stiut ce vrea,s-a miscat mai repede, vezi Iordania. Noi, ca de obicei, habar n-avem ce vrem sa facem pe termen mediu. Politrucul habar n-are ce diferente sunt intre MLU si Bl.52, iar mapnistii sunt timorati si timizi in a-si impune punctul de vedere. Ei sunt ‘cocosi’, sa nu zic altfel, abia dupa ce ies la pensie si nu mai au ce pierde..

          • gsg9 says:

            Eu as miza pe 8 F-16 Bl.52+ noi. Pret undeva pe la 700 mil.

            si pe ce va bazatzi bre cand “mizati” 🙂

            astia n’au bani de MLUuri la zece mil bucata sau cat or mai fi si scot 700 mil pt 8 Blk52+

            cacand instelatzii de la SMFA au zis ca vor tot niste MLU ca sa nu intretzina doo avioane diferite cred ca aveau ei ceva concret in cap…

            la 21uri a fost una poveste cu intretzinerea

            ca au avut prin cotetz jdemii de celule de canibalizat si ce stocuri de piese de schimb or mai fi avut

            au avut oameni scolitzi, au avut documentatzie, sdvuri, bancuri proba, surubelnitze si ciocane de 5kg pt chestiile mai de finetze

            la F16 o sa fie cu totul alta poveste, gandeste’te ca la F16 nu au nimic altceva decat avioanele

            se strica comanzi piesa, asteptzi sa’tzi vina, piesa, daca esti in stare s’o schimbi singur, bine, daca nu, iarasi bine

            daca iei doo tipuri de F16 se dubleaza problema…

            pragmatic, pe criteriul pretzului cel mai mic ca la cele trei pusti cu luneta din celebra licitatzie, era bine sa mai apuce cateva MLUuri in stare mai buna

            daca aveau bani cred ca ar fi comis’o

            deocamdata vad ca nu venira nici ultimele trei din alea 12, ca cel mai probabil inca nu le’au platit nici p’alea

            daca nu mai cumpara MLUuri eu “mizez” 🙂 🙂 ca nu mai cumpara nimica si stau cu 12 F16 si 19 LanceRe inca zece ani

            plus milogeala cu ajutatul cu Politzia Aeriana

            si peste zece ani mai vad ei…

            mai vad daca mai pot trage de cate LanceRe si F16uri le’au mai ramas inca zece ani

            sau renuntza si platesc Politzie Aeriana

            sau fac referendum sa se integreze in CCCP

          • Tedy says:

            ‘Mizez’ pu ‘unchiu’ de’l cheamă SAM.., ca daca ar fi dupa ai nostri, ar fi precum zici matale 🙂

          • raster says:

            ce vedem noi e incununarea unei lupte surde duse de eroi anonimi. zic eu ca putzini. sunt sufocati sarmanii de indiferenta semenilor si ticalosia inhaitatilor.

    • xv says:

      Da, sa cumparam F-16 de la Venezuela (in relatii foarte prietenesti cu sefii ai mari) ne mai lipseste.

      • Marius Z. says:

        Aia vor sa scape de ele si au nevoie disperata de bani, Lockheed MArtin si SUA ar putea fi interesati ca aia sa nu mai aibe F-16 (vezi santajul cum ca le vindeau iranienilor :), noi am fi bucurosi de niste A/B… toata lumea ar fi multumita 🙂

        In fine, la disperare, multe lucruri devin posibile 🙂

        Asta daca nu ne pica ceva din alea foste “italience”…

  7. nikk says:

    Repet intrebarea.la 80 mil/buc de f35 in 2020 de ce mai cauta mlu? Comanda cate 2-3 in fiecare an si in 8 ani avem doua escadrile.si ii facem fericiti pe americani: au mai pacalit niste fraieri si nu le dam nici linia de productie peste cap cu niste comenzi nesimtite.mai nasol o sa fie cu pretul orei de zbor.dar nu e bai.in loc de doua ore pe luna pilotii vor zbura una trimestrial.la cat este de WOW avionul nu stiu de ce mai are pilot.

    • admin says:

      MApN-ul nu are sa dea 10 mil cat costa un MLU, de unde sa dea 80 mil pe un F-35?
      Lasand la o parte investitia in restul echipamentelor de la sol, care duce pretul pana la cer. Macar F-16 e cat de cat mai putin pretentios.

      • Dan Banan says:

        Problema e ca nu s-a actionat din timp pe partea de inzestrare si interoperabilitate. Iar acum s-au adunat prea multe achizitii de facut la un buget si asa mic. Nici cu 2% din PIB nu ar rezolva problema. Primenirea Armatei trebuia inceputa inca din 1996 si gandita pe termen lung. Odata ce anunti ca vrei sa intri in NATO si candidatura ta este primita, incepi IMEDIAT trecerea graduala pe echipamente din noul bloc politico-militar, nu te mai poti baza pe asistenta rusilor. Vandut sau casat echipamentul sovietic si achizitionat din timp echipament vestic an de an. Exemplu banal: submarinul Delfinul era inca nou si fâşneț in 1996. Trebuia vandut ATUNCI, (cand aveau sanse sa ia bani buni pe el) si luat ceva vestic. Acum dupa ce a stat atata amar de ani la cheu nu merita nici vandut (nu iei mare lucru pe el) si nici modernizat si complet operationalizat (nu merge fara implicarea rusilor, ei l-au facut). Lancerizarea lui 21, TR-85M1 si MLI-84M trebuiau vazute ca solutii TEMPORARE, si odata finalizate trebuiau demarate programele si procedurile de achizitie pentru inlocuitori atunci imediat, nu acum cand sunt aproape sa-si dea duhul. S-a stat degeaba 20 de ani, iar inconstienta asta costa. Ai nostri vor fi nevoiti sa faca niste taieri drastice in viitorul deloc indepartat, dupa care sa spere la un nou Henri Berthelot in caz de ciufuleală.

        • Checkmate says:

          ERAU vazute ca temporare. Dar apoi a venit colapsul din 2000 si….temporare au ramas.
          Acu degeaba spui ca trebuia una alta….ce faci acum? Ofera o solutie.

          • Tedy says:

            @checkmate
            Stii cum sta treaba? Altii ar trebui sa ofere solutii, chiar ‘smart’one, din simplul motiv ca ar fi jobul lor sa faca asta. Astia de pe-aici au alta treaba. Sa isi dea cu parerea si sa piarda vremea intr-un mod relaxant.. Trist ar fi atunci cand competentele celor doua categorii ar deveni invers proportionale cu preocuparea care ii anima/obliga. Sper sa nu fie cazul..

          • Checkmate says:

            Altii nu o fac, asa ca o facem noi. Nah, nasol, dar asta e cam treaba societatii civile. Sa faca ce nu poate/vrea statul.
            Motto in viata: cand te plangi de ceva, ofara si o solutie.

          • Tedy says:

            @checkmate
            Daca te si baga cineva in seama..

  8. Dan Banan says:

    Cand au fost de vanzare fara probleme si in conditii avantajoase ai nostri s-au facut ca nu vad. Acu’ cand nu se grabeste nimeni sa vanda, si cand ce-i de vanzare e putin si obosit sau nou si scump, hop si ei.

    Asa a fost intr-o vreme si cu Leoparzii pentru FT.
    Vorba aia: lenesul mai mult alearga, si zgarcitul mai mult plateste.
    Desi n-ar fi exclus sa inlocuiasca restul de 21 cu nimic. Nimicu-i ieftin ca ceapa si nu cere efort.

    • nikk says:

      Dar de ce sa schimbe mig urile? vorba lui gsg:piese au cacalau la cate sute am avut in dotare, sdv istica si documentatie de mentenanta au, ce le mai trebuie? doua mig uri daca raman unul zboara si celalalt e bucati in hangar.in caz de bubuiala ca au 24 de lancer sau 9 f16 tot un drac.jumate sunt la reparatii sau revizii si restul le pierd in primele 24 h.

    • Marius-Eugen Fenchea says:

      Pai solutii sunt: F16 noi, Gripen C/D, E/F, FA 50 mai putin Boeing SAAB TX ca astia o sa mearga mai departe cu proiectul fiindca Suedia o sa cumpere…deci trebuie zgomotei si ai variante. Asa cum am scris mai sus pana la urma exista variante si poti sa te opresti la 12 MLU + inca 4/6/8 aparate.
      Pana la 30+ iei altceva in ordinea banilor pe care ii ai sau a finantarii.
      Korea de Sud are linie de FA50 functionala si nu foarte incarcata, mai poate acorda si finantare. Suedia ar vrea sa vanda mai multe Gripen ne-a mai facut propuneri de finantare, trebuie doar decizii, in general de asta se ocupa generalii….

      • Tedy says:

        @marius
        Uita Gripenul. Numai o ‘reorientare’ strategica ar mai putea aduce Gripenul in discutie.

        • Marius-Eugen Fenchea says:

          @ Tedi – este o posibilitate in cazul in care tot nu gasim F 16 MLU si facem calule “care este” cu pretul si mentenanta F 16 Block cat o fi C/D si tot ne iese mai scump.
          Nu este nicio reorientare strategica oricare din avioanele alea pot fi luate fara sa se supere nimeni, armamentul este in continuare vest.

          • Tedy says:

            @marius
            Asta spune-i-o lu’ nenea Trump..☺

          • Marius-Eugen Fenchea says:

            Daca as fi presedinte mi s-ar rupe de nea Trump, as negocia pentru tara mea solutia cea mai buna la fel ca polonezii “it’s your to lost” si gata….

          • Tedy says:

            @marius
            Asa e. Polonezii au luat Gripen.

  9. radu says:

    Nu-i nimic, peste cativa ani s-ar putea sa cumparam F-16 block 70 de la Tata hehe

    http://economictimes.indiatimes.com/news/defence/lockheed-signs-pact-with-tata-to-make-f-16-planes-in-india/articleshow/59219549.cms

    Mai on topic, probabil ca s-ar gasi ceva prin desert pe la americani, macar sa ajunga la un 36 de avioane cat de cat OK daca se insista un pic (desi 48 ar fi cica minimul necesar). Oricum la cum scade pretu la F-35 in ultimul timp si varianta asta incepe sa nu mai sune atat de nerealist.

  10. gsg9 says:

    cine zicea ca nu este, este avioane de vanzare la portocalezi, le’au fost oferite si le’a refuzat bulgaristanul din motive pentru caco’sta bani

    http://jurnalul.ro/stiri/externe/bulgaria-refuza-oferta-pentru-f-16-din-cauza-conditiilor-de-plata-impuse-745896.html

    sa’i anuntze careva si pe prostavanii de la ministerul pedefeurilor si licitatziilor, ca saracii se tot fac kaka-uta si nu ca nu gasesc avioane…

    acuma probabil alt ministru, alte programe strategice, alte licitatzii, dupa 6 luni pleaca si ala din lipsa de performantza, de data asta fara sa mai comenteze si tot asa, cacu inzestrarea mai usurel, caco’sta…