Castravetele spatial

 

Da, Bulgaria are de acum propriul satelit de telecomunicatii, BulgariaSat-1. Satelitul de 3,7 tone a fost construit de compania americana Space Systems/Loral si lansat pe o orbita geostationara la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 (a carei prima treapta a aterizat intacta, in caz ca e cineva curios). Satelitul are o viata operationala programata intre 15 si 18 ani, timp in care va retransmite canalele de televiziune ale Bulsatcom. Intregul proiect i-a costat pe bulgari USD235mil.

Pe partea tehnica, merita de notat ca prima treapta a rachetei Falcon era second-hand. Adica mai zburase o data dar doar Duminca, pana la biserica.

La capitolul istorie, e de notat ca BulgariaSat-1 nu e primul satelit bulgaresc, vecinii cu mai putina traditie aeronautica construind local doi sateliti stiintifici, ambii lansati cu ajutorul rusilor in 1981.

Traditional, urmeaza comparatia, care e foarte simpla in cazul asta, din lipsa de material: strigatul de lupta (varza, barza, brusture, Coanda, Vuia, Vlaicu) nu poate masca lipsa oricarui rezultat similar din partea vecinilor presupusi mai versati in ale zburatoarelor. Interesant e ca una din justificarile pentru care Romania nu a investit intr-un program similar era lipsa de fezabilitate din punct de vedere comercial. Bulgarii, avand mai putini abonati, au gasit totusi justificarea economica.

Nu trebuie insa disperat, romanii nu vor fi fortati sa incerce ceva similar, avand acum o justificare nou-nouta, foarte solida si sclipitoare: lansarea unui satelit propriu nu renteaza pentru ca se poate inchiria cel bulgaresc la un pret mult mai mic.

Both comments and pings are currently closed.

18 Responses to “Castravetele spatial”

  1. Petre says:

    Pieerdem ligile pe DigiSport ? La castravetii in otet a fost o conjuctura, ceva, nu-i vad aruncand cu banii pe care nu-i au sau sa-i poate produce. Ai fost in tara lor? Ai sa intelegi dupa ce te deplasezi de ce !

  2. dany says:

    Candva prin nush ce maculatura comunista latraii de serviciu visau sa faca Ceausescu un cosmodrom la …Scornicesti…

    Nicio problema, ne adaptam, facem cosmodromu’ la Gratia si locuintele astronautilor la Ciurari-Deal…Sa moara castravetzarii de necaz !

    • dany says:

      Si ca tot ma ‘nervez la prima ora…

      “Oscarul pentru Excelență, pentru recompensarea personalității anului în județul Teleorman, pentru activitate deosebită în slujba comunității”…Nah… regatul Teleorman are si Oscar…Titanicu’ romanesc scris pe branci la Gratia…

  3. nikk says:

    Noi avem alte prioritati.dupa ce au anuntat ca “modernizeaza” inutilitatile alea de monitoare fluviale(ce aiurea suna in sec 21) tocmai am aflat ca urmeaza sa bage 7 mil. in muste.schimba wc urile, popota si genset urile.si pun lcd uri in cabina de comanda.baga banii in niste nave care nu au obiectul muncii.in afara de noi(mai avem unul nu stiu cat de functional) nu prea mai are cineva puitoare prin balta.rusii sigur nu au.apoi va urma prosteala cu “modernizarea”tetalurilor si tarantulelor, pe fregate deja au pus inca 4 rws si gata.bave noi nu vor comanda ca le-au modernizat pe astea.

    • admin says:

      E off-topic dar: principalele platforme de lansare a minelor sint acum avioanele si submarinele. Rusii au cel putin flota de Tu-22M din Crimeea capabila de a lansa mine, daca nu cumva si Su-34, si vor avea cat de curand in Marea Neagra o flota de 6 submarine si ele capabile sa care mine. Pe langa misiunea anti-submarin, distrugerea si lansarea minelor trebuie sa fie principala preocupare a RoNavy.

  4. RoccoSuasito says:

    Acum doua zile vroiam sa mananc niste castraveti dar am vazut stirea cu bulgarii si m-a impresionat asa de tare ca nu am fost in stare sa tai castravetii.
    Acum intru aici si ce citesc: ca satelitul a fost construit de firma americana Space Systems/Loral. Si eu care credeam ca a fost construit printr-un garaj din Sofia. Ma simt tradat. Ma duc sa-mi fac o salata.

  5. gsg9 says:

    9 nu ne trebe satelitzi

    ca noi avem agentie spatziala

    care se ocupa cu incasarea salariilor presupun

    mai o conferintza

    mai o lansare de carte “discuta cu astronautul”

    mai un memorandum semnat cu ukrainienii pt utilizarea pasnica a spatziului cosmic

    mai o delegatzie la cea de-a 60-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic

    pe bune ca astia n’au timp de prostii d’astea cu rachete si satelitzi…

    si acuma iau si bonusuri pt succesuri in activitate:
    http://www2.rosa.ro/index.php/en/news-menu/stiri/60-stiri-slider/2153-two-asteroids-in-the-solar-system-received-romanian-names-10466-marius-ioan-and-10707-prunariu

    • admin says:

      Precis nu au fost lasati, strainii nu ne vor putere spatiala, le e frica sa nu le stricam afacerile. Vom rezista in tacere.

      • gsg9 says:

        pai incasam salariile si diurnele pt deplasari prin strainatate suferind in tacere

        si mai ales e important ca pastram nau-haul…

        • admin says:

          Pe ala il pastram oricum, ca nu vrea nimeni sa-l ia. Nici macar bulgarii.

          • gsg9 says:

            deci s’a rezolvat si brain drain, trebuie sa stii cum sa atragi si mai ales sa pastrezi talentele, e o arta si asta…

  6. Green says:

    Am trecut prin Bulgaria de 7-8 ori. Bulgaria are mari probleme economice. Orașele arată ca după bombardament, iar drumurile naționale sunt vai mama lor. Au construit și ei câteva tronsoane de autostradă și un metrou în Sofia și cam atât. Satelitul asta e un fel de tichie de mărgăritar.

    Și ca să nu vă pară rău că au bulgarii niște chestii și noi nu, vă spun că din octombrie, TAROM va avea în flotă două Boeing 777-200 wide-body, pentru curse transoceanice (ca să se oftice Air Bulgaria :).

    • Cezar says:

      De la 1 decembrie anul asta se da liber la vize pentru Canada. Era si cazul sa se miste si TAROM-ul cu talent odata in viata. In general america de nord are o comunitate romaneasca destul de importanta, acolo ar merita ambele coaste sa fie deservite de cate o cursa saptamanala pana la Bucuresti. Daca ai New York, Los Angeles, Chicago + Toronto/Montreal si de ce nu Vancouver, ai atinge o nisa de piata destul de interesanta. Au nevoie de avioane, caci pasageri cu siguranta sunt destui ce nu ar mai vrea sa zboare cu escala prin Frankfurt, Londra sau Ansterdam.

      sa vedem ce iese!

      • Green says:

        E o oportunitate destul de mare pentru că pasagerii din Balcani nu mai vor să plece cu Turkish Airlines din Istanbul, din cauza atentatelor. Bulgarii, moldovenii și sârbii care pleacă către America ar putea să prefere Bucureștiul.

  7. Cezar says:

    Radeti voi, glumiti….insa ideeea lansarii unui satelit comun al statelor balcanice nu e rea, avand in vedere numarul populatiei acestor tari. Nu zic ca e rau ce au facut bulgarii, insa se puteau si combina cu alti doritori pe motiv de costuri impartite. Insa poate are si ceva capabilitati militare si asta ii interesa mai mult sa stea singuri! 🙂

    PS Sa nu radeti de urmasii lui Decebal, caci ei au lansat deja in nanosatelit cu baterii made in China, deja de cativa ani! :)))))

  8. albert says:

    Se rade,dar se rade cam manzeste:
    http://lasaeng.eu/

    • dany says:

      Office:

      229 Botevgradsko shose blvd. 1517 Sofia, Bulgaria

      Tel.: +359 2 948 70 60, Fax: +359 2 948 70 66

      Production:
      Kazanlak Airfield, 2 Izvora str., 6100 Kazanlak, Bulgaria

      Las ca fac ai nostri cosmodrom ori la Gratia ori la Ciurari-Deal…