O facura si pe asta

Am mai bifat o cerinta, in curand vom avea rezervisti voluntari. Cateva note pe marginea normelor de aplicare a legii rezervistilor voluntari, care pot fi consultate mai jos, in prietenosul format pdf:

Click to access document-2017-03-13-21659054-0-norme-metodologice-rezervisti-voluntari-1.pdf

 

Cea mai importanta intrebare e “de ce?” sau “cui foloseste?” Ca si in cazul polonez, rezervistii vor completa inclusiv structurile militare deja existente insa polonezii au creat si o structura speciala, noua, Fortele de Aparare Teritoriala. Deocamdata Romania nu are ceva similar. O fi in pregatire.

Cealalta intrebare e “cine?” – adica pe cine incearca MApN-ul sa atraga?

Trecand peste ceea ce e firesc, adica militarii trecuti recent in rezerva, se poate remarca limita de varsta pusa destul de generos la 51/55 de ani. De comparat cu sistemul polonez:

Click to access poland.pdf

 

Ca o acolada, m-am intrebat intotdeauna ce meserie ar putea sa aiba un rezervist voluntar in viata civila, care sa-i permita flexibilitatea necesara instruirii si participarii la exercitii si misiuni. Inchis acolada.

Baremele de evaluare a pregatirii fizice par si ele destul de relaxate, mai mult o formalitate, pe principiul “numai cine nu vrea sa intre, nu intra”. Iar daca evaluarea va fi facuta la fel de temeinic pe cat a fost facut documentul de fata, o sa fie de rau.

Bareme Teste Fizice

Bareme Teste Fizice

 

Inca o acolada si ma duc: nu mai stiu cum e testul psihologic dar evaluarea se face Admis/Respins ceea ce inseamna ca nu exista un barem pentru testele de inteligenta (daca ele exista). Nu e cel mai bun semnal pentru ceea ce conteaza la angajarea in Armata si poate ca @xv are dreptate.

Sa speram ca miscarea are ca miza de fapt mentinerea in sistem a militarilor trecuti in rezerva, ceea ce ar explica relativa lejeritate a evaluarii. Alternativa e mai proasta.

 

Both comments and pings are currently closed.

37 Responses to “O facura si pe asta”

  1. dany says:

    Din tot documentul ala cel mai mult ma intriga articolele astea:

    -“-“Art. 7. – Recrutarea şi selecţia candidaţilor pentru încadrarea funcţiilor din cadrul Direcţiei generale de informaţii a apărării şi a structurilor subordonate/coordonate/aflate în control operaţional al acesteia se realizează de către structurile beneficiare, în baza criteriilor specifice şi metodologiei aprobate de către ministrul apărării naţionale, la propunerea directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apărării.”

    Chiar sa fi ajuns DGIA la sapa de lemn in privinta specialistilor si sa fie obligata sa recruteze de pe strada specialisti? Si daca l ia pe ala de 50 de ani, in cat timp il formeaza? Si cati ani beneficiaza DGIA de serviciile lui? Uite asa o sa ajunga DGIA sa fie deprofesionalizata si infiltrata de altii (chiar din gradina noastra, au mai fost cazuri)

    -“Art. 41. – (1) Rezerviştii voluntari participă la întreaga gamă de misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în condiţiile art. 15 din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 21 din Lege.” Tocmai s a dat lege pentru tot poporu’ … te ia de pe strada, te instruieste 3 luni (daca or fi si alea) si te trimite in Afganistan… Sa fie pentru tot poporu’…Adica s au terminat profesionistii din armata(chestie cu multe semne de intrebare), si i trimitem pe rezervisti in Afganistan…Culmea ironiei ca o sa mearga in Afganistan toti aia +51 ani…Problema este ca se pare ca a inceput sa sece izvoru’ spagilor pentru misiuni externe…

    Si ma rog ce nevoie mai are armata de un om cu varsta +51 de ani? Eu cred ca mai este nevoie de ceva abonati pe la spitalele militare… aia e…
    Daca varsta maxima ar fi fost undeva la 40 de ani as fi inteles, dar cu +51 de ani o sa vedem toate precupetzele din piata ca se angajeaza in armata… (dupa cum observati si doamnele au voie la rezervisti voluntari si tot in baremele alea de varsta)… O sa vedem buticuri in armata unde se vinde marar si patrunjel in pauzele lungi si dese… Acum nu mai conteaza ca face o flotare si jumatate Clara secretara …sa vezi acum inflatie subt* birouri…

    Una peste alta, legea este facuta sa mai ciupa ceva din aia 2% care sa se reintoarca in buzunarele smekerilor, sa mai scoata din foame asistati sociali si alte ragalii…

    Sa vezi acum cozi la CMJ mai ceva ca la carne pe timpul impuscatului…

  2. mihais says:

    A. Capitalist.Nici prea sarac,ca nu are timp,nici prea bogat ca nu are timp.Intr-un fel de afacere care sa-i permita sa lucreze cand are chef.Si cu chef sa plece 3 saptamani de langa nevasta in devenire.Io 🙂

    Aia cu varsta e ok.E un criteriu artificial.Conteaza daca faci miscare,au ba.Treci baremul sau mai incerci la anu.Contrar opiniei lui Dany,nu tre sa fie toti parasutisti.

    Parere proprie,vazand instinctul birocratiei in uniforma,este ca au ramas fara pifani,iar rezervele vor permite sa iasa cel putin nominal, statele de organizare.De infiintat noi unitati la mobilizare,nici vorba.

    B. Cum as face io treaba,chit ca xv ar avea obiectii indreptatite?As face un ban cinstit,permitand accesul civil in poligoanele militare.Bam,toti airsofterii si vanatorii exerseaza trageri pe banii lor.In weekend,instructia tactica pt acealeasi categorii la nivel de grupa/pluton.Ii lasi cu echipamentul lor,doar impui standarde minime.Gen sa nu veniti decat cu modelul de camuflaj adoptat de armata romana.Cu veterani din FOS.
    Cand au nebunii concedii,poti sa faci concentrari de nivel cp/btn.

    Nu e nimic original.Treaba a functionat in jdemii de state,in toate timpurile,inregistrand invariabil mare succes.Pe asemenea structuri,chiar informale/neoficiale s-au cladit armate(ultima data,in zilele noastre).NU SUNT armate,dar ai cel putin materialul de baza.Care in esenta,tre sa stie,sa vre si poata.

    Bai za uei.Inainte de razbelu de independenta,se alocase un buget ok.Dar pusti din America s-au luat facand cheta.Avem precedent 🙂

    • dany says:

      Bre nea @mihais
      Cu racani +51 ani faci matale armata? Slt ul ala cum o sa comunice cu ei?
      -“Sa traiesti bunicule, pune si matale regulamentar boneta aia!”
      -“Sa traiesti unchiule, tine aproape ca strici formatia!”
      -“Saru ‘ mana mamaie, hai taras pe coate si pe genunchi pana la toneta cu praz!”
      -“Unchiasule ai grija ca nu esti aliniat!”
      -“Tanti Aglaia te rog imbraca mai repede completul de protecţie NBC fara sa te mai uiti in oglinda!”
      -“Tanti Marie nu te mai farda cu masca pe figura!”
      ………………
      Cate kile i pui astuia in ranitza? Eu cred ca va trebui sa i pui un balon cu heliu in ranitza ca sa se indrepte…Sa vaz si eu o muiere de 45 de ani cu ranitza cu 15 kile in spate(n am zis 30!) sa marsaluiasca macar 2 kilometri (n am zis 30 km am zis 2!) la +35 grade Celsius….si un gatlegau de 7,62 ca alea de 5,45 sunt insuficiente…
      Sa i vaz si eu cum incap pe usa transportoarelor aia cu +120 de kile… ori poate le face transportoare cu dedicatie….
      Din cauza lu’ tușica Gherghina o sa puna astia aer conditionat pe ragaliile de la 1900 toamna…

      Pai atunci va trebui sa ai spital de campanie pentru fiecare batalion…N a zis nimeni sa fie “apt parasutist” da’ nici sa intre in infirmerie pe motiv ca nu mai poate dupa 3 km…Nu 8servi ca sunt locuri si la DGIA?

      Lege data pentru clientela politica… as fi fost de acord cu legea daca baremele erau mai sus, varsta maxima sa fi fost 40, selectie pe competente etc
      Nu erau de ajuns toboșarii care se plimba toata ziua prin Mol si prin Dedeman in timpul programului, stai sa i vezi pe astia noi de +51 de ani cum stau la coada la rata sa ajunga la birtu’ din comuna, ca i berea mai ieftina si mai multi prostani dornici sa asculte…
      Stan si Bran versiunea 2017…

      @vioniribu
      -“Eu unul chiar cred ca o sa ma inscriu la ofiteri in rezerva. La urma urmei vine razboiul in cativa ani si tot acolo ajungem, barem sa ne fi pregatit putin.” … La ce ti trebuie grade bre? Sa aibe ciolovecii motiv sa te ia la impins vagoane?… Mai bine sa nu stie nici vantu’ nici pamantu’ ce faci tu…Poti sa lupti si fara grade pe umar (chiar mai indicat), imbracat civil si sa te pierzi rapid in multime la momentul potrivit…Nu este neaparata nevoie sa stii sa manuiesti o arma ca sa le dai la gioale ciolovecilor cu spor…Majoritate obiectelor pot fi transformate in arme cu putina imaginatie, cunostintele acumulate in timp pot fi de real ajutor … Razboiul viitor nu inseamna doar agresiune fizica, sa l iei de gat pe Ivan si sa i faci buzunare incepand de la stomac pana la gat, inseamna cu mult mai mult … Un chinuit de soarta care cantareste 40 de kile cu bocanci cu tot +ochelarii din dotare poate produce pagube mai ceva ca o brigada de infanterie…

      • mihais says:

        Da,fac armata si cu ala de 50 de ani.Nu ma intereseaza cati ani are,ci cat duce.Poti face pariu de pe margine cat vrei.Ma intereseaza doar rezultatul.

        In anii 40,au fost omuleti de 40+ anisori in SAS.Era criteriu de varsta 25 la trupa si 30 la ofiteri,dar era si posibil sa spui ca ai plecat fara acte din tara ocupata de nemti.
        Esti peste barem,bravo,sanatate,poftim bereta.Nu esti,succes la intendenta.

        Cat se respecta standardele si cat sport se face e partea a 2-a.Dar nu ar fi vreo diferenta, in medie,intre activi si rezerve.

        • dany says:

          Bre nea @mihais
          Stii la fel de bine ca si mine ca aia de 25-30 dau brusc in hernie si alte alea si hop la infermelie concediu medical mai ales cand este rost de vreo talpa…Si matale vrei sa i pui pe astia categoria XXXL sa faca armata…N au facut ei armata pe timpu’ lu’ Ceasca si matale vrei sa i vezi la 80 kile, trasi prin inel si chelie data cu ulei de par si mirosind a lavanda…

          Nu compara ce a fost in WW2…alte mentalitati, oameni invatati cu greul… Cei nascuti dupa 70 cam greu sa i pui la jug de dragu’ armatei si o solda atit de “consistenta” …vezi cat este solda in document…Nu trag la jug aia activi cu solda cat de cat si matale vrei sa i pui pe astia rezervisti la jug…. Te blesteama astia pana la al noualea neam…. 🙂
          Aia care vor veni, sunt cu dedicatie…
          -vezi in lege ce zice cum pot fi trecuti in randul activilor
          -vezi in lege ce zice despre participarea la misiuni externe
          -vezi in lege ce zice de DGIA…foarte confuz dupa parerea mea…ce si cum vor sa reactiveze
          -cine draqu nu si doreste o pensie de la MAPN? Chiar si pe caz de boala…

          Da, au fost oameni buni cu varstele alea pe care le zici matale in SAS, dar nu uita ca traim pe meleagurile mioritice…
          Degeaba ai matale intentii laudabile daca materialul este slab… material care va raspunde doar la zornaitul lovelelor

          • mihais says:

            Bre Dany,ma doare la 2m in fata de chiulai,miserupisti si pensia militara.Ma duc pt ca is sigur ca gasesc 10% baieti de comitet.Si pt ratiuni personale,cum ar fi sa-mi fac o dambla,chit ca sport si tras cu arme fac pe cont propriu.Si da,am tras destul cat sa-mi permit relaxari de genul asta.

            Io stiu doar ca tre sa fac ce tine de mine,iar daca se ajunge la razboi deja ma doare si mai tare in 3 litere de parerea altora.Mergi ori crapa.Simplu.

            Crezi ca romanii din 2017 is altfel decat alti oameni din alte vremuri.Nu sunt.Reactioneaza exact la fel,la aceasi stimuli.

          • Sweeper says:

            Coix, mai usor cu pianu’ pe scari. Am 40 de ani pe muche, 1.76 cu 99 de kg si bag la orice ora din zi sau din noapte 18 km in trei ore cu 35 kg in spate. Am armata facuta in ’97-’98 la Bataie Instructie Munca, daca-ti spune ceva acronimu’, cu livretu’ doveditor. Daca ma antrenez o luna (si o fac, ca azi mi-am dat licenta la facultate si de acum cica ma voi plictisi) pot sa fiu parasutist, e ultima treaba de bifat, ca scafandru si alpinist am brevetele. In plus, am ceva maculatura care zice ca-s instructor de prim ajutor.

            So, aia cu herniile sa-si vada de herniile lor, ca noi astia mai crocanti avem ceva in cap, ca sa-l citam pe xv, un mare clasic in viata:

            “Cine a depus un Juramant Militar, nu are nevoie de imbolduri sa-si apere tara.

            O vom face pentru ca e randul nostru, al generatiei crescute cu cheia la gat, si nu ne vom da la o parte.

            O vom face pentru ca suntem cea mai buna generatie pe care a dat-o Romania in ultima suta de ani si o sa demonstram asta.

            O vom face pentru ca am fost educati sa nu renuntam niciodata.

            O vom face uite-asa.

            DE’AI DRACU’.”

          • dany says:

            @Sweeper
            Nimeni nu vorbea de cineva anume… Sunt sigur ca i faci aia 18 km in trei ore cu 35 kg in spate, avand in vedere preocuparile tale. Bravo tie!
            Oricum BIM ul a fost si este un batalion aparte in armia romana. Sunt oameni destui care dupa trecerea in rezerva si au pastrat macar 60% din abilitatile capatate pe timpul serviciului militar, chiar daca au fost la BIM/ parasutisti/ FOS/VM etc. Unii alearga dimineata pe racoare cu cainele dupa ei macar 2 km, altii au bara fixa montata in curte (mai bat covoarele pe ea din cand in cand la sugestia consoartelor intre doua tractiuni), altii practica diverse sporturi…

            -“noi astia mai crocanti avem ceva in cap”… cum sa ti zic eu… sunt extrem de putini in raport cu necesitatile RO… DIN PACATE! Asa putini cum sunt, mai adauga si piedicile inerente puse intentionat sau mai putin intentionat de unii sau de altii, pe care noi ii numim politicieni. Care politicieni si ei au jurat sa si apere tara numita Romania atunci cand au fost numiti in diverse functii. Cat de mult respecta acel juramant SE VEDE CU OCHIUL LIBER! De zis zice toata lumea, de facut … scuze dar sunt extrem de putini care chiar fac ceva!

            -“Cine a depus un Juramant Militar, nu are nevoie de imbolduri sa-si apere tara”… Ca intotdeauna au depus multi…la momentul respectiv extrem de putini vor respecta acest Juramant! Cel putin 5 milioane de romani au depus juramantul sa vedem si noi cati vor respecta acest juramant… Avem exemple in istoria recenta…

            -“O vom face pentru ca am fost educati sa nu renuntam niciodata.”… Daca matale ai avut parte de instructie la catarama la BIM in “’97-’98 ” si ai fost educat sa nu renunti, din pacate altii au beneficiat de cu totul altele, si nu renunta la ciolan si trai pe vatrai de dragul “Sa ne aparam tara cu pretul vietii”… Astia in cel mai bun caz o sa dea un like pe feisbuci direct de la Monaco cand vor vedea ca a fost prins si executat un oarecare din rezistenta romaneasca, asta in cazul in care nu “ciripesc” din greu la poarta noilor autoritati…Astora le este la fel daca suntem aliatii SUA sau aliatii noului URSS. Sa aiba burta plina si buzunarul plin de cascaval, asta este dictonul lor favorit! Avem exemple destule in istoria recenta…

            -“O vom face pentru ca suntem cea mai buna generatie pe care a dat-o Romania in ultima suta de ani si o sa demonstram asta.” … Cum sa ti zic eu… fiecare generatie a avut varfurile ei, la fel de bine cum a avut si pe cei care au profitat din plin de situatia politica interna la momentul respectiv…Este imposibil de stabilit care a fost “cea mai buna generatie”…
            Daca luam generatiile in functie de sacrificiile facute, dupa mine generatia care a sacrificat cel mai mult a fost a celor care au luptat in WW 2, pentru simplul fapt ca majoritatea au facut sacrificii importante voit sau nevoit, nu este atit de usor sa cresti 3-4 copii in momentul cand stalpul familiei a fost ucis in stepa ruseasca, nu este atit de usor sa traiesti intr o Romanie comunista fara un picior sau o mana …Si nu este chiar atit de usor ca un copil sa si vada parintele impuscat de soldati rusi +jandarmi romani pe motiv ca nu vrea sa dea pamantul la Colectiv…Si sigur nu este o placere cazarea la Aiud sau Gherla dupa ce reusesti sa te intorci cat de cat intreg din stepa ruseasca… Asta punand sacrificiul pe post de etalon…
            Daca pui pe post de etalon educatia, iese castigatoare generatia dupa 2000, a se vedea cati elevi/studenti romani au studiat/studiaza in strainatate la universitati de prestigiu (trecand peste ceea ce se intimpla in ultimii 15 ani in educatia romaneasca!)
            Daca folosesti pe post de etalon munca, iese “castigatoare” generatia astora care aveau 20 de ani in 1970…Ca au muncit bine sau prost asta este cu totul alta discutie. Nu cred ca este atit de usor sa iesi din tura a treia sa te asezi la coada la lapte… Si f***tzi si cu banii luati, si munciti din greu, scosi la defilari interminabile pe burta goala de politrucii momentului…

            Per ansamblu era vorba de aia +51 care sincer nu le vad rostul in cadrul rezervistilor voluntari…nicidecum de aia cu 40…Dar nah… daca se trece la interpretari personale … asta este…

            Ca de obicei discutia se invarte in jurul “Ce vom face” dar nimeni nu vrea sa ia in considerare
            “Ce facem efectiv in acest moment pentru Romania ?”…Poate pentru simplul motiv ca este mai usor sa faci planuri decat sa pui in aplicare planurile…

            PS Aia cu “Coix” te dezavantajeaza sigur in orice discutie serioasa…Iar discutiile serioase se poarta intre oameni seriosi…

          • Sweeper says:

            @dany

            Hai s-o luam punctual, vad ca esti organizat.

            1. Aia crocanti. Cum zicea fratele Mihais, daca vin 10% buni in treaba asta, eu pentru aia ma duc. Si cu aia fac treaba. Pentru ca, vezi tu, una dintre principalele calitati ale romanului este invidia. A fost suficient sa-mi bat joc de niste colegi de facultate vreo 3 ani ca sa le vina ideea ca “bah, daca bosorogul asta poate sa scoata media 9 si sa aibe bursa de merit la 40 de ani si la mecla lui de alcoolist, noi de ce n-am putea?”.Asa si cu herniile, e suficient sa-ti bati joc de ei la modul barbar si, de rusine, vor incerca sa te ajunga macar, pentru ca nu te pot trage in jos. Vei fi un exemplu de urmat de sila, dar te vor urma.

            2. “Coix” – unul din cele mai proaste obiceiuri ale mele, sa bag batul prin gard si sa enervez lumea, ca sa vad cat pot intinde coarda. Da, stiu, se pot pierde multi oameni faini asa, dar, IMHO, e o metoda foarte buna sa vezi pe cine te poti baza. Daca omu’ te considera un bou si iti da eject, inseamna ca n-a fost sa fie. Daca-ti suporta toate mizeriile, e clar ca n-o sa te lase cu ochii in stroboscop cand ti-e lumea mai draga.

      • vioniribu says:

        @dany Corect ce zici acolo. Dar una e sa se apuce baiatul cu ochelari de capul lui sa faca pagube, alta e sa le faca coordonati. Nu degeaba aia de la NSA au salarii mai mari decat oricine din privat.

        Totusi o sa ma duc sa vad ce imi spun aia ca pot sa faca cu mine. Daca e loc la rezerva pentru baietii cu calculatoare si ei cred ca in caz de bum bum as face mai multe de acolo, perfect. Daca nu, nu imi e jena sa iau arma in spinare(mai ales daca o sa pot sa merg alaturi de cunoscuti cum au mers cei din ucraina cand a inceput razboiul in batalioanele nationaliste). Astept sa vad ce zic de locurile pentru ofiteri in rezerva, ca vad ca deocamdata fac recrutari doar pentru soldati.

        Sincer sper sa nu se ajunga la nevoia de rezistenta in civil si sa ii batem cu uniformele pe noi.

    • admin says:

      “Intr-un fel de afacere care sa-i permita sa lucreze cand are chef.” – adica liber-profesionist. Ca daca ai afacerea ta, nu PFA, de care depind alti oameni sa li se platesca salariu e mai greu sa pleci si s-o lasi balta.

      Cat despre poligoane, o sa urmeze o postare cu o idee interesanta din vecini.

      Nu e neaparat cum as face eu treaba dar ca sa mai arunc o idee: de ce sa nu fie toti functionarii rezervisti, prin contractul de munca? Ar fi inca voluntari in sensul ca nu-i pune nimeni sa se angajeze ca functionari la stat, avand in vedere conditia de a deveni rezervisti. Se rezolva si problema timpului de instructie, se mai taie din timpul alocal Solitaire-ului. Cat despre ceilalti, care nu joaca mai putin Solitaire, adica politistii & pompierii, e si mai buna potrivirea.

      • vioniribu says:

        Eu as baga in legislatie ca angajatii firmelor de protectie si paza sa fie si rezervisti voluntari.

        Adica?

        Simplu, ca sa primesti autorizatie sa iti faci firma semnezi un angajament ca in timp de razboi firma ta sa fie incorporata in interiorul armatei. La fel si cu angajatii firmei, cand se angajeaza stiu ca in caz de razboi devin soldati.

        Practic obtinem repede un numar destul de mare de soldati(cateva zeci de mii) cu costuri minime(MApN-ul sa asigure un instructaj din cand in cand).

  3. vioniribu says:

    Ideea e buna si necesara, acum sa vedem cum o implementeaza, ca pot sa dea cu bata in balta. Eu unul chiar cred ca o sa ma inscriu la ofiteri in rezerva. La urma urmei vine razboiul in cativa ani si tot acolo ajungem, barem sa ne fi pregatit putin.

  4. xv says:

    prima convocare a si avut loc

  5. Generalul Mociulski a avut ocazia sa își scrie memoriile, cartea exista se poate verifica, a declarat ca rezerviștii trecuții de 50 de ani au ținut pe
    loc trupele germane și maghiare până când batalioanele de vânătorii de munte de la Brad Abrud și Câmpeni au intrat în acțiune . Am împrumutat cartea asa ca nu pot sa intru în amănunte. Erau porecliții tătucii. Apropo de „muieri„ la bătălia de la După Piatra la semnalele date prin tulnice au atacat femeile bătrânii . Ei au decis rezultatul. Exista femei și femei desigur ………..Evenimentul a fost relatat de un cronicar maghiar.
    Deci nimic nu este nou sub soare doar ca ne-am lăsat conduși de mediocrii.

  6. gsg9 says:

    ar fi interesant de stiut care e finalitatea coerenta in programul asta

    sau doar mai aduna niste oameni ieftin in loc de dotare

    aia cu cele trei probe flotari, abdomene, alergare si se dau puncte in plus pt tractziuni e misto si mai e si proba de inot 🙂

    cred ca au facut copy-paste din alt document de recrutau si marinari, ca nu’l citeste nimeni inainte sa’l publice asta e alta problema

    beremele sunt relaxate ca sa se potriveasca cu relaxarea generala

    Trecand peste ceea ce e firesc, adica militarii trecuti recent in rezerva, se poate remarca limita de varsta pusa destul de generos la 51/55 de ani.

    varsta nu e neaparat un impediment, stiu oameni de 50 care gafaie la antrenament mai putzin decat o parte din aia tinerii

    in copilarie pe la bunici aia de 50 erau oameni in putere 8tima si munceau de nu te tzineai dupa ei, erau si d’astia de 70 de nu te tzineai dupa ei…

    in plus astora de 50+ in principiu le e mai putzin frica de moarte

    dar nu vad de ce le’ai relaxa baremele pe varsta

    ar trebui sa fie acelasi barem pt tontzi

    in frunte cu muierile, ca astea tot latra la toate gardurile dupa egalitate

    le treci bine, nu, exista si alte ocupatzii, te faci nanny

    • dany says:

      Cate firme mai arunca bani in dezvoltarea abilitatilor unora trecuti de 40?
      Foarte putine !
      Daca au pus limita +51 se presupune ca mai vine si vreunul care nu a facut armata (desi este anormal pentru varsta lui mai sunt cazuri)… Aloca bani MAPN ul pentru instruirea lui? Cand isi scoate banii MAPN ul , cand are asta 70? Probabil cand are +70 ca sa fie in ton cu legile referitoare la pensionare…
      Ca or fi cateva cazuri izolate care i bat la fund la pregatire fizica pe astia mai tinerei… or fi, bravo lor ca se mentin…
      Dar nah… nu te poti pune cu dorinta unora de reforma cu orice pret… are balta peste, mai un crap de Dunare intre doua vizite la mosia braziliana…

      De abia astept prima defilare a voluntarilor rezervisti sa vaz prima muiere de 45 de ani cu gatlegau de 7,62 in pas de defilare…

      Doamnele o sa fie ca de obicei pe la popota GSG ule, se presupune ca acolo nu prea este necesar “Mamaieeeee…. salt inainte!”… pana in 40 direct la birou … de abia asteapta unii sa le impartaseasca secretele Office Microsoft intre doua culcaturi…

      • gsg9 says:

        bre, varsta e relativa

        unii e distrusi la 30, altzii sunt in deplinatatea fortzei la 50 si la tzara am vazut barbatzi de 70 care munceau tata, coasa, lemne etc …

        mai e si cacatul ala de lege cu nediscriminarea dupa varsta

        cel mai corect si mai simplu ar fi sa treaca probele singurul criteriu

        eu i’as lua pe totzi aia pana in 100 daca trec probele

        si baremele ar trebui sa fie unice, indiferent de varsta si sex

        le treci, bine, nu, la revedere

        la genul

        Swim 500 yards (450 M) – breaststroke or sidestroke [in minutes] 12:30

        REST: 10 MINUTES

        Push-ups [in 2 minutes] 50

        REST: 2 MINUTES

        Sit-ups [in 2 minutes] 50

        REST: 2 MINUTES

        Pull-ups [in 2 minutes] 10

        REST: 10 MINUTES

        Run 1.5 miles [in minutes] 10:30

        daca sunt cum sunt relaxate, pe varste si sex este pt ca totusi vor sa ia pe cineva

        ei oricum au experientza militarilor angajatzi

        daca aia erau in medie atletzi la recrutare poate baremele erau altfel, daca sunt cum sunt inseamna ca nu se asteapta la mare lucru

        dupa aia ce mare lucru investeste armia romana in tine in alea nu stiu cate zile pe an, tragi niste cartuse, itzi da o fasole, ca nu te face parasutist sa zici ca arde kerosen cu tine

        • admin says:

          Testul asta e bun dar nu stiu cati militari activi l-ar trece.

          • gsg9 says:

            e furgasit de la astia, Minimum PST (Physical Screening Test) prima coloana din tabela … zic si eu … 🙂 🙂 🙂

            https://www.navy.com/careers/special-operations/seals#ft-key-responsibilities

            50 flotari – easy

            50 genoflexiuni – easy

            10 tractiuni – piece of cake

            alergare o mila-juma contratimp – necesita ceva antrenament, n’am alergat atat de mult dupa o muiere 🙂

            inotat 500m contratimp – n’am incercat 🙂

            aia fiind minimum pt admission, abia dupa aia urmeaza distractzia si rezista cine nu moare

            aia de la Bat l’ar trece, au si scafandri fosti inotatori

            aia de la vulturistan, poate mai putzin inotul 🙂 ?

            aia de la fostul gnfos actualmente nu stiu ce denumire mai are

            • admin says:

              Sit-ups sint de fapt abdomene. Alea 50 de abdomene sint si cele mai usoare.

              10 tractiuni piece of cake? Strict form, nu batzaiala dezarticulata a astora cu CrossFit? I don’t think so. E absolut facubil dar nu usor.

          • vioniribu says:

            Rezistenta la alergat se face repede. Cand voiam eu sa intru in armata ajunsesem sa fac aia 2km in 8 minute dupa doar cateva luni de antrenament, desi sincer cred ca acum as bate in 10 minute daca as incerca.

            De aia zic, cu un serviciu militar obligatoriu de 1 an, pe langa faptul ca educi populatia, mai faci si generatia tanara sa fie mai sanatoasa.

            In principiu ce zice @gsg ar trebui sa poata sa fie realizat de orice barbat sanatos, deci nu e exagerat.

  7. dany says:

    “Prima etapă a procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari ai Armatei României va începe luni, 10 iulie, cu selecţionarea candidaţilor care doresc să încadreze funcţii de soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.

    Pentru 2017 sunt disponibile aproximativ 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari, în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.

    Iniţial, ministerul anunţase, în decembrie 2016, că intenţionează să încheie în 2017 contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari.”

  8. enzo says:

    As fi mers la recrutare dar insemna sa renunt la plaja :)).
    Anul asta am bifate cateva semi-maratoane si un triatlon pe distanta lunga.
    Baremurile alea mi se par un antrenament lejer.
    Cred ca mai mult decat fizic sunt importante alte abilitati. Sa nu ma intelegi gresit, dar faptul ca poti alerga x km in x minute nu inseamna ca esti apt pentru armata.
    Soldatii bine instruiti peste 30 ani pana pe la 45-50 sunt cei mai buni (teoretic).

  9. mihais says:

    Parerea mea care este,deci…

    Prin ostire bate vantul la nivelele de jos,ca toti pifanii s-au facut fie soferi pe tir,fie s-au angajat la firme de constructii,fie la firme de paza,fie la call center,fie la service auto.

    Adica munca de jos.Absolut necesara,desigur,dar care e cu dubla utilizare.Iar momentan pe piata muncii se plateste mai bine decat la stat.
    La mine in judet,unde se calca armata pe picioare nu au locuri pt arme/specialitati pur militare.

    Deci,Dany,mon cher,stai relacs,intentenda-croitorie sau geniu/constructii foraje,sapaturi sau politie militara/paza obiective nu alearga pe nicaieri,cu atat mai putin cu cate 30kg in spate.

    Cea mai “spectaculoasa”(aparent) chestie ar fi transmisiunile.Dar ma astept ca atributiile pifanului sa fie echivalentul operatorului de call center.

    Nu cred ca se ajunge la cifru,bruiaje,carat radio prin nameti sau “Tunetul,aici Acvila,foc asupra reperului 4”.

    • dany says:

      Bre nea @mihais

      Departe de mine gandul sa scoata pst/cc/ FOS din ei…
      Ce ma roade pe mine cel mai tare?
      -SVG ul ala /MAC oare de ce trebuie sa aiba salariul atit de mic incat sa si ia lumea in cap sa se faca sofer de tir sau sa mearga la o firma de paza? Daca le dai salarii de mizerie inseamna ca te si astepti sa plece dupa o perioada de timp… cel putin asa inteleg eu… Daca nu te astepti sa plece inseamna ca tu cel care ai semnat angajarea lor nu ai nicio treaba cu conducerea unor structuri militare… Mergem mai departe la politrucii care au girat legile respective? Ori doar peticim sacul?

      -De ce trebuie sa faca angajari (vezi ce zice legea pusa pe tapet aici in ce conditii poate fi activat un rezervist voluntar) cand ei nu au fost capabili sa si pastreze investitiile (un SVG dupa ce l instruiesti cativa ani reprezinta o investitie destul de serioasa zic eu, poate unul nu este o gaura in cer, dar cand sunt cateva mii deja este un fenomen)… Inseamna ca ceva este putred in Danemarca…

      -De ce trebuie sa renunte armata la un SVG pregatit pe care l plateste mizerabil ca sa aduca unul cu juma de secol in spinare? Pe care sa l activeze in functie de … orice dar numai competente nu! La fel il va plati si pe asta cu juma de secol in spinare dupa activare la fel ca si pe SVG ul de 40… Cine pierde aici ? ARMATA! Deocamdata SVG ul ala este deja antrenat, pe asta de 50 trebuie sa l antrenezi…

      -De cand stiu eu armata asta romaneasca, la intendenta nu au existat functii libere decat pentru perioade scurte de timp…Toata lumea buluc la intendenta…

      -Politie militara… aia in mod normal ar trebui sa fie zdrahoni…

      Cu banii cheltuiti cu acesti rezervisti (+2000) mai faceam un batalion de cercetare echipat si dotat corespunzator direct in zona Iasi, subordonat si antrenat in structurile DGIA si aia era…Dar deh… n a fost sa fie!

  10. mihais says:

    Cred ca am transmis o banuiala,dar amu is lamurit.E pur si simplu peticeala.2200 anul asta,ceva la anul samd… urmatorii 5 ani.Si gata,s-a rezolvat criza de personal.

    Unitatile dau la CMJ-uri necesitatile.Iar sa pazesti un obiectiv la cuca macaii nu cred ca e lucrul pt care se inghesuie sgp-ii,altfel oameni cu familie,naveta etc…

    Pe staturi apare ca au x trupeti,apar aia cate o luna pe an,trag de pifani la greu si gata.Imi si inchipui cum ar arata concentrarea.

    Nu e vorba de pregatire de lupta.Altfel ar fi fost macar 50% infanterie si alte arme combatante.Sa fie unii cat de cat antrenati,dupa prima batalie mai serioasa.Nu intretinere-reparatii in depozit.

    E pur si simplu falimentul unei politici idioate de personal al unei birocratii rigide.

    Personal aproape ca am o dilema.Sa ma duc ar fi,teoretic,indeplinit datorie ,bla-bla.Desi chiar imi gasesc ce face cateva saptamani pe an.Dar as gira o prostie de gandire.Si nu ar fi stimulati sa schimbe nimic.

    • mihais says:

      A nu se intelege ca am ceva cu soferii,croitorii etc… Trebe si ei.Dar as considera ca astea sunt ocupatii pt aia care sunt chiar la 50 de ani.Dupa serviciu loial de n ani,nu vrea batranul trupet sa paraseasca camarazii si-i ajuta cum poate.Ba mai repara ceva,ba mai conduce un utilaj de constructii.Dar astea is activitati chiar la etc…

      Sa faci rezerva si inca voluntara cu asa ceva…

      Ajungem la intrebarea initiala a lui nenea Admin.Cine are dispozitia sa mearga la rezerva?In conditiile in care nu faci rapel,nu tragi cu tunul aa, ci numeri nadragii in depozit.

      • dany says:

        Deci cu banii cheltuiti cu rezervistii voluntari nu era mai bine sa mai faca un batalion de CC in zona Iasi subordonat si antrenat direct de DGIA? 🙂

        • dany says:

          SGP bre nu SVG ca nu pictezi pe calculator… 🙂

        • mihais says:

          Pai nu se cheltuie nici un ban.Cheltuiala e una bucata uniforma,una pereche bocanci si ~1000 ron/an/ cap .100000 euro pe an.Adica nimic.In schimb se castiga ceva “nepretuit”.Se da bine si f bine in hartii.
          Capacitatea nu creste,nu scade,ramane la fel de praf.

          Sa faci un batalion ar costa mai mult si ar insemna un lucru la care orice birocratie are alergie:sa faca ceva util.

          Bun era batalionul tau.Dar si mai bune erau cate unul in fiecare judet.Si alea nu ar fi costat nimic.Sau f putin.Dar implica un pic de buna vointa.
          Si cu alea chiar faceai ceva.Ba vanatoare de diversionisti,ba inlocuiai pierderi,ba aparai localitati,ba faceai nitel haos in spatele vrajmas…

          • dany says:

            @mihais
            Am zis batalion CC in zona Iasi pentru ca mie tot timpul zona aia mi s a parut cel putin descoperita… si asta de prin dec 89 …14…
            Batalion care sa fie antrenat/subordonat DGIA sau cum draqu se mai numeste actualmente…Care batalion sa cunoasca foarte bine teritoriul R Moldova, concret aplicatii in comun cu ce au aia pe la Fulger…Nu m ar supara un batalion mixt romano -roman incartiruit juma la Iasi , juma la Chisinau…Si chiar nu as fi suparat ca in prima faza instructorii sa fie americani…
            Personal specializat pot imprumuta in prima faza chiar de la FOS (sunt destui din zona Iasi) + junimea din scolile militare, militari angajati pe care sa i formeze in cativa ani gasesc destui in zona Iasi…

            Desigur sunt bune si necesare si batalioanele alea de care zici matale, dar sincer nu i vad eu sa i duca malaiul ala pe post de neuroni aia obositi catre asa ceva…
            Oricum ma bucur ca nu sunt singurul care si a dat seama ca treaba asta cu rezervistii voluntari este o mare lalaiala si probabil inca o modalitate de a sifona din aia 2% cu legea in mana…

            In fine… sa i vaz cum ia pozitia ghiocelului in spatele unchiului Sam cand va fi vorba de Transnistria si R Moldova…

    • dany says:

      -“E pur si simplu falimentul unei politici idioate de personal al unei birocratii rigide.”…. cu asta ai spus tot…

      -“Dar as gira o prostie de gandire.Si nu ar fi stimulati sa schimbe nimic.” Sincer nu inteleg de ce asteptati voi sa se intimple o minune pe plaiurile mioritice…Doar un cutremur geopolitic mai poate reaseza RO pe baze solide…Am zis “mai poate!”…In rest se face surf pe val si cam atit…

      Personal, inteleg sa mi fac datoria pana la capat daca este nevoie, dar pur si simplu nu i suport pe aia cu malai in loc de neuroni…daca o fac, o fac in conditiile mele macar sa stiu ca nu am murit de pomana din cauza unor tembeli…

      Cea mai mare ocara pentru un profesionist indiferent de domeniu este sa aiba un sef batut in cap…

  11. gabitzu says:

    Pai cei care se baga pt bani/alte avantaje obscure banuite de dany, in mod sigur vor aprecia ca numara nadragii la mare distanta de potentiala linie a frontului