S-a aprobat. Putem sa ne apropiem de vitrina

Cu multumiri @raster, stan & nicolae pentru semnalare, stirea zilei e ca Departamentul de Stat american a aprobat posibila vanzare a celor sapte baterii Patriot catre Romania.

Avem in sfarsit si detaliile tehnice mult asteptate: radarele AN/MPQ-65 clasice, centrele de comanda a focului AN/MSQ-132 (nu IBSC dar posibil cu MMS), 56 rachete PAC-2 GEM-T si 168 de rachete PAC-3 MSE. Totul pentru suma rotunda de USD3.9bil.

Anuntul poate fi citit in detaliu mai jos:

Click to access romania_17-35.pdf

 

E un pas important dar se mai vad si alte urme. Se pare ca pe aici au mai fost si niste F-16 si s-au pierdut pe drum.

Both comments and pings are currently closed.

50 Responses to “S-a aprobat. Putem sa ne apropiem de vitrina”

  1. gsg9 says:

    acu ceva timp mai trebuia sa luam noi si d’astea…

    “24 F-16C/D Block 50/52 aircraft with either the F100-PW-229 or
    F110-GE-129 Increased Performance Engines (IPE) and APG 68(V)9 radars;
    Refurbishment and upgrades of 24 F-16C/D block 25 aircraft being provided as Excess Defense Articles with the F100-PW-220 Increased Performance Engines (IPE) and APG-68(V)1 radars;
    4 F100-PW-229 or F110-GE-129 IPE spare engines;
    5 F100-PW-220 IPE spare engines;
    4 APG-68(V)9 spare radar sets;
    60 LAU-129/A Launchers; 30 LAU-117 Launchers;
    6 Joint Helmet Mounted Cueing Systems;
    4 AN/ARC-238 Single Channel Ground and Airborne Radio Systems (SINCGARS) with HAVE QUICK I/II;
    24 Conformal Fuel Tanks (pairs);
    4 Link-16 Multifunctional Information Distribution System-Low Volume Terminals;
    2 Link-16 Ground Stations;
    4 Global Positioning Systems (GPS) and Embedded GPS/ Inertial Navigation Systems (INS);
    12 AN/AAQ-33 SNIPER or AN/AAQ-28 LITENING Targeting Pods;
    4 Tactical Air Reconnaissance Systems or DB-110 Reconnaissance Pods (RECCE);
    4 AN/APX-113 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Systems;
    28 AN/ALQ-213 Electronic Warfare Management Systems;
    28 AN/ALQ- 211 Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suite (AIDEWS); or
    AN/ALQ-187 Advanced Countermeasures Electronic Systems (ACES), or AN/ALQ-178 Self-Protection Electronic Warfare Suites (SPEWS)”

    sa vedem cum ii fortzezi pe aurolacii pesedisti filorusi sa scoata miliardele

    parca rahatlamentul si’a dat aprobarea pt programele stratejice, americanii si’au dat aprobarea, seful statului major a zis ca Armata vrea Patriot si rahatul de prim ministru din umbra a latrat ca procedurile, atzi terminat procedurile?

    asa ca pot sa o lalaie prin zona gri pana se amorseaza o criza ceva si dupa aia sa scheaune ca n’au bani, cum a facut si El Chiormandante Supremo la vremea lui si treaba s’a fasait intr’un program anemic de 12 MLUuri

    avem deja Hawk care a fost testat cu Patriotul american, ar fi prea frumos sa se concretizeze dracului ceva, sa mai facem si noi niste pasi in directzia care trebuie, nu numai pe loc sau inapoi…

    hai in mortzii ma’sii, cumparatzi si voi ceva!

  2. Cezar says:

    DPDV tehnic ce parere aveti de alegerea noastra? Nu e tocmai ce vor polonezii, dar nici ce se specula inainte pe forumuri, ca vor doar stifturi , numai SH si tot asa?!

    PS Care-i faza cu F 16?

    • admin says:

      Vezi aici o analiza asupra Patriot de tipul celui pe care e posibil sa-l cumpere Romania.

      Ref. F-16, vezi ce zice @gsg9.

        • admin says:

          Din cate stiu, anularea afacerii F-16 s-a facut in momentul cand romanii au cerut finantare de la americani si acestia au refuzat sa o asigure.

          • xv says:

            “Băsescu a spus clar că intenția sa e de a aranja un leasing pentru F-16, urmat de o îmbunătățire cu JSF În același timp, a spus că are nevoie de o scrisoare din partea SUA care să demonstreze sprijinul politic al SUA pentru această opțiune.”

            Asta era pe 5 iunie 2007.
            Pe 19 mai 2008 apare oferta americana oficiala cu 24 + 24 F-16, ce scrie mai sus gsg.

            Pe 25 noiembre 2008 Taubman discuta iar cu Marinarul.

            ”Ambasadorul a spus că achiziționarea a 24 de avioane F-16 uzate la mai puțin de 1 miliard de dolari este cea mai bună opțiune a României. Evidențiind că oferta americană include calificarea personalului, echipament, trei ani de întreținere de către tehnicienii americani, piese de schimb și pregătirea piloților în SUA pentru 24 de aparate dotate cu motoare reabilitate având o durată de viață de 2000 de ore, ambasadorul a spus clar că aceasta e o afacere pe care România n-ar trebui s-o rateze. ”

            In martie 2010 CSATul aproba achizitia a celor 24 F-16 Block 25 sh – 1,3 miliarde, asta insemnand modernizare, pregatire piloti si tehnici, munitie, simulatoare, asistenta tehnica samd.

            Pe 4 august end of story.

            “Întrebat de jurnalişti dacă Executivul dispune de fonduri pentru achiziţionarea avioanelor F-16, în condiţiile în care termenul pentru achitarea primei tranşe de bani a expirat în această săptămână, Boc a răspuns scurt “Nu”, fără a răspunde la alte întrebări pe această temă.”

            http://www.romania-actualitati.ro/guvernul_nu_dispune_de_bani_pentru_achizitia_de_f_16-17402

            • admin says:

              2011, Jurnalul:

              “Dupa ce ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat ca la Washington s-a discutat si achizitionarea de avioane F19, care ar putea fi noi, presedintele Traian Basescu vine si spune ca, acum, Romania nu-si permite financiar o asemenea investitie. ‘Pozitia exprimata de Romania, in speta de mine, a fost: nu avem bani si nu ne putem angaja intr-un astfel de contract, decat daca am gasi o solutie de finantare pe termen lung. Adica in urmatorii cinci-sase ani Romania nu va putea plati miliarde, ci poate plati 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual.”

              Acum stim ca americanii au refuzat sa ofere o solutie de finantare pe termen lung, au spus-o cu subiect si predicat, direct, fara aluzii.

              • admin says:

                @xv: ma refer la declaratia asta:

                “A fost o decizie de natură pur economică. Forţele dumneavoastră aeriene au cerut F16, iar noi le-am oferit. Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor. Nu ne-am permis s-o facem şi ţinând cont de «credit rating»-ul dumneavoastră nu am dorit să facem acest lucru. Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia – nu a cumpărat F16” Sursa

          • xv says:

            Finantarea la care se refera e leasingul ala si americanii au spus pas din 2008. In afara de italieni, nu stiu unde au mai dat americanii F-16 in leasing.
            Daca dorea leasing lua Gripen de la inceput si nu ne mai faceam de ras cu uite avionul, nu e avionul.

            • admin says:

              “Noi vroiam să vindem F16, nu vroiam să finanţăm vânzarea lor…Aşa stând lucrurile, România a luat singura decizie pe care putea s-o ia – nu a cumpărat F16”

              Ambasadorul se refera la vanzare/cumparare, nu la leasing.

          • Cezar says:

            Acum e de vazut daca americanii au reconsiderat credit-ratingu-ul nostru si daca acum stau si ei mai bine dpdv financiar pentru ca trezoreria lor sa fiananteze achizitiile romanesti pe model polonez sau macar o parte din ele, sa zicem cele 3,9 mld $ pentru Patriot? Acum cred ca si circumstantele geopolitice sunt altele, nu doar dpdv economic.

          • Gabriel says:

            Adjunctul ambasadorului, Jeri Guthrie-Corn, s-a întâlnit în 26 februarie 2009 cu un tânăr PSD-ist, Georgian Pop, cu care a purtat o discuție generală despre situația politică, în care s-a atins și chestiunea avioanelor F-16. Mircea Geoană tocmai îl atacase pe ministrul Apărării, Mihai Stănișoară, pentru opțiunea de a cumpăra avioane de la americani, iar reprezentantul ambasadei a vrut să se lămurească asupra acestei atitudini.
            http://adevarul.ro/news/eveniment/exclusiv-wikileaks-despre-romania-basescu-pariat-numai-avioanele-f-16-1_50bd3e437c42d5a663c8ed08/index.html
            Ca sa vezi mai @xv cum e cu politichia 🙂

          • xv says:

            Basescu a spus clar ca vrea leasing, americanii fiind finantatorul, iar Ro utilizatorul.

            Cum au facut italienii, 34 avioane pe 1 miliard euro inclusiv offset LM, durata contractului 10 ani.Comisionul DSCA 38 mil euro.

            Il leasing al Ministero della Difesa italiano è del tipo Foreign Military Sale, cioè negoziato tra l’agenzia del Dipartimento della Difesa statunitense e la controparte italiana. Il costruttore Lockheed Martin è parte del contratto per l’aggiornamento e la manutenzione degli aerei e per gli offset, le partecipazioni industriali militari associate all’Italia come conseguenza di questo contratto. Il contratto di leasing, che implica l’intermediazione di una società finanziaria, pone dei problemi diversi da quelli di un semplice acquisto, primo fra tutti il fatto che nei leasing tradizionali il proprietario del bene (in questo caso un’arma o un sistema d’arma) è la società finanziaria. La modalità giuridica specifica del Peace Caesar non è però quella del leasing finanziario, ma quella del leasing operativo, dove il proprietario dell’arma non è la finanziaria, ma l’azienda costruttrice autorizzata e/o il Dipartimento della Difesa.[4]

            Per gli Stati Uniti, infatti, ci sono due modi legali di effettuare una vendita di armi e sistemi d´arma a un paese straniero. Il primo è noto col nome di Direct Commercial Sale (vendita commerciale diretta). La vendita è conclusa direttamente dall’azienda americana allo stato straniero.

            La seconda via è quella che prevede l’operato della DSCA e viene detta Foreign Military Sale, (vendita militare straniera). Si tratta di un’operazione diretta tra due stati. Le vendite militari estere sono vendite indirette di sistemi militari prodotti da una o più aziende USA o di sistemi militari di seconda mano e dismessi, appartenenti al Dipartimento della Difesa. La DSCA agisce, in questi casi, come mediatore e procacciatore di affari nelle vendite a stati stranieri. L’attività si svolge su una base non-profit, ma con l’aggiunta di una percentuale del 3,8%, applicata al valore totale dei sistemi ceduti e che è dovuta per il servizio reso a rimborso dei costi sostenuti dall’agenzia. Assumendo che la DSCA gestisca vendite militari estere per 30-40 miliardi di dollari all’anno, i costi e i ricavi della DCSA sono di circa 1,5 miliardi di dollari all’anno.

            La DSCA gestisce anche il United States Foreign Military Financing, che spesso viene confuso, da non addetti ai lavori, con le FMS. La concessione dell’FMF viene deciso a stretto contatto con un ufficio del Dipartimento di Stato.

            Il FMF sta alla compravendita d’armi come un leasing bancario sta alla compravendita di un’automobile. Lo stato americano in alcuni casi finanzia un paese straniero per comprare armi made in U.S.A. Nel 2008 questo programma è stato di poco più di 4 miliardi di dollari in finanziamenti; Israele ha ricevuto più di metà del budget delle FMF, seguito da Egitto e Pakistan.

            • admin says:

              Ma gandesc ca e posibil sa fi urmarit doua variante diferite, leasing si/sau cumparare. Iar in functie de momentul la care “se face vorbirea”, se refera fie la una, fie la alta din variantele astea.

              Oricum, ce vroiam sa zic e ca a fost o problema legata de asigurarea imprumutului din partea americana, indiferent ca era vb de achizitie sau leasing.

    • gsg9 says:

      dpdv tehnic sunt OK si pe langa ce avem noi sunt phasere pe imperial destroyers

      ce viseaza polacii ultima configuratzie nici nu s’a definitivat si aia trebuie sa scoata din buzunare 8 miliarde adica dublu

      se pare ca se streseaza lumea impotriva tactical ballistic missiles

      o combinatzie de Hawk plus ATAR si cu ce mai e in lista aia Patriotica plus cele cateva F16 cu AMRAAM si devenim deja o nuca greu de spart

      singura problema majora in afacerea asta e povestea cu aurolacii politici sa scoata banii si sa cumpere

      parca vad ca se activeaza cartitza sovietica motorsugecicleanu si ne baga o fraza ceva la genul ce ne trebuie 9 patriot?

  3. vioniribu says:

    Bre, sa le vedem is pe astea. Cu 7 baterii de Patriot, cu hawk-ul operationalizat si cu vreo 24-32 de F-16 in ograda ma deveni si noi relevanti.

    Dupa daca mai reusim sa ajungem sa avem in 2020 doua brigazi de infanterie mecanizata cu transportoare moderne si echipament modern ar fi iar realizabil.

    De corvete nu stiu ce sa zic, s-ar putea sa nu fie bani pana in 2020, dar macar ceva baterii de coasta daca luam e ok.

    Dupa mai e o problema de care pare ca s-a uitat: Tancurile. Sau aici o sa mergem pe “luam un batalion de pomana de la americani si in caz de razboi ne dau ei mai multe, noi sa invatam sa le conducem”.

  4. gsg9 says:

    ceva motivatzie ar fi, sa speram ca exista destula presiune politica pe aurolacul pesedist mioritic ca sa presteze ceva concret

    de aici:

    http://www.contributors.ro/global-europa/se-rupe-occidentul-intre-noua-ue-germania-fran%c8%9ba-%c8%99i-nato-ii-sua-polonia-ca%c8%99tiga-trump-in-europa-centrala-ce-a-pierdut-in-europa-de-vest/

    “România şi Polonia, de exemplu, au înţeles rapid despre ce este vorba în politica externă a lui Trump, anunţând cumpărarea de rachete americane Patriot (am scris despre asta chiar înaintea primirii preşedintelui la Casa Albă), şi au beneficiat imediat de „favorurile” politice ale lui Donald Trump, ceea ce, pe o logică simplă de tipul „plăteşti şi stai în faţă” mi se pare corect;”

    “America nu se va lăsa împinsă afară din Europa, din rațiuni geopolitice și strategice de ordin global, iar soluția va fi mutarea centrului de greutate al intereselor americane din Europa de Vest, unde își stabilise bazele după al Doilea Război Mondial, în Europa Centrală, neîncrezătoare în garanțiile de securitate europene (altminteri inexistente);”

    nea asta analistu’ era cacat pe el mai acu ceva timp in analize ca iese Trump presedinte 🙂 si haoleu se surpa NATO, Europa, Planeta, Calea Lactee

    acuma dupa ce mai relaxat si s’a lamurit ca astora din Est ne’o dau prin gura franco-germanii se pare ca si’a mai ajustat 8tica…

    • dany says:

      Nea asta Naumescu este si el analist? A schimbat deja macazu’ ? Inseamna ca mai este o paine de mancat si pe macazu’ asta daca si a schimbat “8tica” asa brusc…
      Seamana pe undeva cu Badici marele expert in Windows…

  5. gsg9 says:

    Se pare ca se cam agita lumea, sa speram ca e de bine 🙂

    O întâlnire de urgenţă a fost convocată la Palatul Victoria de premierul Mihai Tudose. La discuţii au fost chemaţi ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

    Vezi şi: Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea unor sisteme de rachete Patriot către România

    Potrivit Antena 3, tema discuţiilor ar fi înzestrarea Armatei Române. Întâlnirea are loc după ce Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

    Marţi dimineaţă, ministrul Apărării a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

    http://www.stiripesurse.ro/intalnire-de-urgenta-la-guvern-armata-subiectul-fierbinte_1207284.html

    Sper sa nu ma excit degeaba ca anul trecut cu ESSMul pe fregate 🙂

    • admin says:

      Parca anul trecut detectasem chiar si mai mult optimism dar sub acoperire, e adevarat: ESSM -> Mk41 -> SM-2/6 -> Tomahawk

    • Gabriel says:

      Probabil ca s-au speriat cand au auzit ca americanii au zis DA! 🙂

  6. xv says:

    L-au bagat deja in sedinta pe ministru americanii. Ieri au fost ceide la Atlantic Council (al carui centru pt Eurasia e numit ghiciti voi cum) si azi ambasadorul.

    • admin says:

      Acum il cauta la buzunare pentru aia 2%. Probabil ca ministrul a venit cu o masuta plianta si trei capace de Cola.

  7. dany says:

    Nu ma pricep la rachete si radare dar daca voi ziceti ca este bine sa cumpere asa ceva, apoi atunci sa cumpere nu doar pe alea, sa mai scoata bani pentru inca vreo 20 F16 si macar 2 batalioane de Abrams, macar stim ca rezistam cu succes o perioada de timp mai mare in fatza ciolovecilor chiar daca sa zicem ca NATO nu ne ofera sprijin…

    De frecate nu mai zic nimic ca nu vreau sa ma enervez…
    Problema (eterna zic eu), din ce bani vor fi platite aceste rachete si radare…

    -Renuntam la asistatii sociali?

    -Renuntam la majorarea salariilor si pensiilor?

    -Renuntam asa brusc la panselutze?

    Pai daca renunta la astea trei, PSD ul mai castiga la viitoarele alegeri gaura de la covrig…
    Un PSD care se transforma in cadavru politic fara sprijinul masiv dat de asistatii sociali/ salariati de stat/ pensionari / oameni de afaceri care mizeaza pe contractele cu statul va fi nu doar sursa unor noi conflicte pe scena politica, masa de politruci de stanga mai mici sau mai mari va fi subiect de vanatoare pentru alte partide care se mosesc acum… Vezi Grindeanu/ Ponta si altii care deja pescuiesc in apele pesediste. Ceea ce inseamna ca doar schimbam palaria Mariei…membrii de partid vor fi aceeasi, votacii la fel…Maria este tot la fel… transpirata si cu chilotzii de anu’ trecut…da’ are palarie noua si cel putin o tona de channel 5 sub bratz…Sa-l vaz si eu pe ala care o scoate pe Maria cu noua palarie la produs pe centura politicii romanesti…

    Si ca sa fie treaba completa… ce vor zice membrii PSD importanti de toata treaba asta? Ce vor zice “capitalistii de cumetrie” implicati in sustinerea PSD? Ca daca astia platesc alea adio bani de buzunar pentru firmele de partid… Daca se pune de o rascoala la varful PSD si intorc astia directia cu 180 de grade in sensul ca nu mai vor sa cumpere radare si rachete si se multumesc cu marirea salariilor?

    Sunteti pregatiti cumva sa l regretati pe Dragnev? 🙂

    • Cezar says:

      Posibil sa incerce iarasi cu miloaga pe la yankei, cerand un credit la trezoreria americana pe o perioada de multi multi ani, poate 10 sau pe acolo pe undeva. Altfel eu nu vad prea bine patrioatele alea. Au mai aprobat si propus ei si F 16 mai demult, numai ca doar cu aprobarea si oferta am ramas, ca bani erau doar de furat!

    • Gabriel says:

      Anuntul american i-a bagat in sedinta 🙂
      Pentru ca nu cred ca pot sa spuna NU declaratiei americane.

      • dany says:

        Nu pot sa spuna NU , dar pot sa taraganeze lucrurile pana la Pastile cailor… mai o criza politica, mai o schimbare de guvern, gasesc ei … au destula imaginatie

        Nu cred ca este vreunul din PSD care sa i cada bine la ficat rachetele astea…
        Stai sa vezi postacimea de maine pe forumuri ce o arunca pe aia “Noi vrem tractoare nu rachete!

  8. xv says:

    Mda. Nu stiu daca ati vazut interviul ministrului pe digi.
    Decidentii vor decide in curand (adica la toamna) decizia deciderii.

    • admin says:

      Nu l-am vazut dar incerc sa-l vad. Adica decidentii sint indecisi? Sau or astepta rectificarea de buget din toamna…

      • xv says:

        Il gasesti la digi pe site. Uita-te si tragi singur concluziile.

        • admin says:

          Am tras concluziile:
          1. Cine-i domne’ reporterita asta care l-a alergat atat pe nea’ ministru, la prins in colt si l-a dat cu capul de toti peretii? Ca si-a facut bine temele si a pus intrebarile care trebuie.
          2. Nea’ ministru se contrazice singur: mai intai promite cat de transparenti o sa fie ei (de parca nu am cunoaste marfa) dar nu spune nici macar lucrurile cunoscute deja, anume ca are o oferta de la MBDA. Sau vrea sa fie subtil, sa ne faca sa credem ca mai are si alta oferta. Ne trimite dupa seminte, adica. De parca n-am sti ca altii pot fi blocati usor din contractele astea, vezi Polonia.
          3. Adica ei nu s-au hotarat inca ce procedura apuca? Ba cu parlament, ba fara parlament, in functie de nu se stie ce, la o data care nu se stie inca. Va fi comunicata ulterior. Posibil retroactiv.
          4. Par socati ca trebuie sa aleaga intre doua oferte si nu au o procedura transparenta de concurs de oferte. E bine, macar stiu de frica. Nu stiu cum sa le zica la europeni ca s-au hotarat pentru Patriot.
          Plus: Nu stiu cum sa le zica la americani ca n-au bani. A fost doar o fenta, un joc de glezne.

          • raster says:

            “…a fost doar o fenta, un joc de glezne” inseamna ca sunt mult prea tampiti, chiar si pentru partidul ala, chiar si pentru societatea noastra fara valori general acceptate . ei nu isi pot da seama, sarmanii ca nu poti pune in balanta relatiilor internationale atat de complexe in zilele astea, interesele ( ma rog, e mult spus, mai degrana instinctele primare) ale electoratul captiv specific care este . dar nu poti dace un proiect de tara cand mergi la intalniri politice de nivel inalt cu ciorapi flausati in sandale si geaca de piele jmechera dinaia peticita. vedeti cum se lucreaza, cum arata meseria? in nici juma de an Romania e incaltata cu niste vite incaltate la randu-le, care motrosesc directia pentru inca 10 ani…

            Asa ca, vba ceea, fuck the EU, mai bine cu Marele Satan decat cu ciolovecii sau merkelmangalitza degraba iubitoare de ciuhapi viril.

          • xv says:

            Alice Iacobescu.
            Tutuianu parca era trezit din somn de 5 minute. Fata de cum jongla cu jurnalistii harsiti in Parlament, in comisie, a fost o surpriza neplacuta.
            E limpede ca UE vrea sa luam de la MBDA si tocmai s-a vazut PMul cu Tusk et co.
            MBDA are lobby puternic.

            • admin says:

              Mersi, bine de stiut.

              Nu am asteptari mai mari de la nici un nea’ ministru.

              MBDA are lobby insa pare sa intre in aceeasi capcana in care a intrat si Saab: in timp ce favoritii dau publicitatii detaliile tehnice si de pret, challenger-ii pun pe masa Guvernului oferte netransparente.

      • Cezar says:

        Ministrul mai vorbea si despre faptul ca inca mai negociaza cu alti posibil furnizori de astfel de sisteme, nu doar patriot este acolo, desi e cap de lista. Sa vedem ce iese pana la urma, numai sa iasa ceva, ca altfel iarasi discutam discutii si doar atat! 🙂

    • dany says:

      Pana la toamna mai pun de un incest politic … Oricum decizia va genera hepatita in randul PSD…daca se decid sa cumpere urla “capitalistii de cumetrie” si asistatii, daca se decid sa nu cumpere si sa mearga ca pana acum cativa vor incepe sa scrie “lucrari stiintifice” si sa speram cateva voci din MAPN care sa spuna adevarul cu subiect si predicat+ ca se mareste falia dintre armata si partide…

      • Alex says:

        Asteapta sa-si dea aprobarea comisiile aferente ale Senatului SUA. Asta se va intimpla in urmatoarele 15 zile calendaristice, dupa care in aproximativ 30 de zile se va promulga o scrisoare de oferta si accept (Letter of Offer and Acceptance – LOA), pe care Romania are optiunea sa o semneze si sa purceada cu achizitia sau sa o respinga, ne convenindui termenii contractuali negociati de DSCA pentru Guvernul Romaniei.

        • dany says:

          Ce spui matale sunt pasii oficiali pe care i fac americanii+ semnatura romaneasca, eu ma refeream la furtuna politica declansata de cumpararea sau refuzul de a cumpara aceste rachete/radare

  9. psycho says:

    nu cred ca se asteptau atat de repede la un raspuns mai ales la unul previzil pozitiv in final.ar fi preferat sa o mai lungeasca in stilul nostru brevetat.cineva de la noi a apasat pedala de accelaratie sustinut de americani ,seamana cu punerea in fata faptului implinit gen unirea mica.
    probabail doar asa se poate face ceva la noi.

    • stan says:

      si eu cred la fel cineva ia pus in fata faptului inplinit
      vizita lui johanis in sua poate?
      cand se gandeste dragnea la 4 miliarde cred casi musca musteata
      acuma se gandesc ei cum sa o intoarca si sa si dea vina pe “aialalti” sau poate pe soros ca da mai bine acum la prosti

  10. stan says:

    7 bateri patriot, bateriile hawk, 32 f16, 4 corvete noi 2 fregate modernizate, cateva sute de tbt 8×8 cu rheinmetall, poate baterii de coasta si mai biscutam
    iar pe viitor ceva tancuri

  11. […] Pentru cei care vor sa citeasca elemente tehnice despre bateriile Patriot, le gasiti pe Tehnomil. […]

  12. gsg9 says:

    din ciclul vitrina e tot mai departe…te doare capu 🙂 🙂

    ala bate saua ca sa priceapa … porcii de la Peris

    sinistrul zice ca mai sunt si alte oferte ?! analizate anal adanc de catre minister…buna asta…

    meanwhile deficitul a sarit in aer si noi nu cumparam oricum nimica 🙂 🙂

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21922273-hans-klemm-rachetele-patriot-vor-oferi-protectie-nu-doar-pentru-romania-vor-contribui-apararea-tarilor-vecine-intregii-aliante-nato.htm

    da da…protectzie…

    • admin says:

      Stii vorba aia: n-ai bani? Ia un credit. Asa se fac banii, magie curata.

      Daca nu e loc la deficit, e loc la datoria publica. N-a ajuns inca cum e la greci deci se poate.

      • gsg9 says:

        ia un credit…

        da…

        da’ de unde 🙂 ?

        la F16 nu le’au dat…

        sa se mai imprumute niste miliarde…pai probabil deja fac asta ca sa plateasca pensiile si sa nu li se opreasca jucaria, deci putzin probabil

        vedem cat timp pot sa o lalaie asa cu analize tehnice si cu procedurili, cata rabdare au americanii si daca nu mai au daca se intampla ceva…

        • admin says:

          Ia un credit – Nu, mersi.

          Dar e bine, indiferent ce inchipuiri au si la ce viseaza, realitatea ii aduce cu picioarele pe pamant. Gravity is a bitch. Economia care duduie nu le permite sa cumpere niste amarate de F-16 la mana a doua.

    • Marius Z. says:

      Sper sa-i apere si pe cei din Transnistria cu Patrioturile alea, dar si pe sarbi 🙂