Germania si Franta ar putea construi un nou avion de lupta

FCAS - Sursa: Airbus DS via aerosociety.com

FCAS – Sursa: Airbus DS via aerosociety.com

Franta si Germania vor ca pana la mijlocul lui 2018 sa aiba un plan concret pentru construirea viitoarei generatii de avioane europene de lupta, anunta Reuters.

Ar mai fi in vizor si cooperarea in ceea ce priveste achizitia de tancuri, rachete aer-sol, elicoptere Tiger, avioane fara pilot si piese de artilerie.

Cat despre viitorul avion de lupta, nu au fost facute publice prea multe detalii insa se stie ca Germania este cel mai interesat stat european de demararea unui asemenea proiect, avand de inlocuit Tornado in conditiile in care germanii nu au aderat inca la clubul F-35.

Inlocuitorul Tornado este cunoscut drept Next Generation Weapon System iar Airbus Defence and Space a prezentat deja un concept care ar putea indeplini cerintele NGWS la orizontul anilor 2030-2040, sub numele de FCAS (Future Combat Air System). Ca elemente de notat, FCAS este un biloc, cu al doilea membru al echipajului insarcinat cu controlul unor avioane fara pilot ce ar constitui partea “efectoare” a FCAS.

Atragerea francezilor ar fi o lovitura importanta si ar deschide calea inlocuirii atat a Rafale cat si a EF-urilor germane. Dintre greii continentului, lipsesc evident britanicii si aici ar putea fi o problema pentru FCAS in masura in care britanicii sint specialisti in propulsie, dispunand de tehnologie si mai ales experienta superioara oricui din Europa, chiar si largita pana la Urali.

Ar fi pacat ca viitorul aparat de lupta european sa nu dispuna de tehnologia cea mai avansata de pe continent si asta include evident si motoarele. Modul cum vor fi cooptati britanicii este insa un subiect delicat. La fel, niste parteneri importanti ar putea fi suedezii, daca vor abandona conceptul aparatului de lupta monomotor usor, cum e Gripen.

Pana atunci, franco-germanii au ceva timp sa faca planuri, chiar si numai pentru a-i pune pe ceilalti, mai ales pe britanici, in fata faptului implinit.

Both comments and pings are currently closed.

44 Responses to “Germania si Franta ar putea construi un nou avion de lupta”

  1. dany says:

    Unii vor sa scoata pilotul cu totul din carlinga iar altii vor sa puna doi …Al doilea se presupune ca va folosi eficient ceaslovu’ lui Creanga…

    Altii se indreapta cu pasi rapizi catre drona polivalenta cu performante cel putin egale cu ale avioanelor de lupta actuale iar altii invata sa apunteze dupa 100 de ani de la inventarea portavionului…

    • capatu satului says:

      aproape toate aparatele de vanatoare bombardament au de regula un echipaj de 2 persoane pilot si navigator/operator sisteme de arme F111, PanaviaTornado, SU 32/34, etc.
      pt. ca pilot e foarte greu ca pe langa misiunea de lupta sa gestioneze si misiunea de bombardament sau dronele,
      drona are inca mari limitari pt. dogfight, etc.
      o drona detectata poate fi considerata o drona pierduta,

      n-ar fi rau daca am incerca sa intram si noi in programu asta, prin institute de cercetare, fabrici si uzine,
      probabil ar fi o decizie mai buna decat cumpararea F35,

      • Cezar says:

        Cred ca daca am cere sa participam, am fi primiti fara prea mari obiectiuni, insa cred cu tarie ca pe langa bani si interes pentru asa ceva, lipseste cu desavarsire vointa politica. a se vedea modul in care nemtii se roaga de noi sa construim impreuna un amarat de transportor blindat. Nu mai vorbesc de cat au tras de noi cu tancurile si alte alea.

        Se poate dar nu se vrea! Avem deschidere catre tehnologie occidentala de varf, dar nu vrem sa profitam in niciun fel. Parol!

        • admin says:

          Ar fi o sansa daca ar fi proiecte de cercetare militara finantate cumva dintr-un fond comun al UE, cum vor de fapt sa faca. In cazul asta e posibil sa te lipesti de ceva, pana la urma INCAS traieste din proiecte externe. Dar e mult pana sa se ajunga acolo.

      • dany says:

        @capatu satului
        Avioanele alea de le insiri matale pe margele din ce generatie sunt?
        Spre ce generatie se indreapta toata lumea?

        -“drona are inca mari limitari pt. dogfight, etc” … daca pierde hamericanu’ o drona il doare la basca, are destule altele sa o inlocuiasca pe aia chiar in zona aia, este trecuta la consumabile… mai adauga si faptul ca o drona nu este limitata de G ul care cauzeaza atitea probleme pilotilor… Daca pierde hamericanu’ un pilot deja este o problema avand in vedere banii cheltuiti cu antrenamentul acestuia…ca sa nu mai vorbim de altele… Deja exista F16 pe post de drone, ghici ce poate face un pilot asezat in fotoliu cu acel F16 si ce poate face pilotul din carlinga aceluiasi avion…

        -“o drona detectata poate fi considerata o drona pierduta,” Asa si ? Consumabile, alta noua din depozit… Un avion din generatia alora insirate de matale nu este tot pierdut cand este detectat? Basca inca doi piloti…

        -“n-ar fi rau daca am incerca sa intram si noi in programu asta, prin institute de cercetare, fabrici si uzine,
        probabil ar fi o decizie mai buna decat cumpararea F35,”… Intrebarea este aia vor sa ne primeasca? Si daca ne primesc unde crezi ca vor fabrica atelierele noastre denumite pompos “uzina de aviatie” ? Si daca tot vrei sa intri in programul asta cu ce bani intri?

  2. xv says:

    Bai, ce dragoste intre astia, ce nu s-a mai pomenit.
    Se combina si cu C-130J (avion american, ce ironie) si e doar inceputul.

  3. gsg9 says:

    or sa scoata doo mai mici

    emiratele franceze bubuite impuscate si calcate cu camionul sunt cu armata pe strazi si cam sufera de bani

    iara germanistanul are bani dar nu vrea sa’i dea pe armament

    ambele viseaza armata mueropeana, dar sa fie ieftina

    si cum un program de fighter nou costa zeci de miliarde dezvoltarea si dupa aia alte zeci de miliarde achizitzia nu prea’i vad eu pe distrusii astia intzelegandu’se si performand ceva coerent

    la ce bine se intzeleg mueropenii vezi si istoria programului muerofighter

  4. Cezar says:

    Era si cazul ca batranul continet sa treaca la gen V, insa in ritmul asta, o sa iasa odata cu gen VI de la americani. 🙂 Ma rog, poate fac si ei saltul si or sa iasa direct un V+++ cu posibilitati de update pana la VI cu timpul.

    Intrebare intrebatoare….motoarele frantuzesti nu se ridica la nivelul calitativ al celor britanice?

  5. nikk says:

    astia ori sunt tampiti ori sunt cretini.dupa teapa numita EF(responsabila germania) si megacostisitorul rafale(157 de avioane construite iar programul a costat 60 MILIARDE$) se apuca acum sa faca alta panarama de avion.tinand cont de bunele relatii dintre cele doua”puteri” europene si rusia mai bine s-ar baga in pak-praf-ul rusilor.cu ocazia asta poate reusesc si ei sa produca mai mult de cateva sute.

  6. Gabriel says:

    Sper ca va fi un avion de generatia a 6-a.
    Acum vreo 3 saptamani, nemtii se intalneau cu LM la Le Bourget pentru a mai pune la punct anumite detalii legate de F-35.
    http://www.defensenews.com/articles/german-officials-meet-with-lockheed-to-talk-f-35-at-paris-air-show
    Probabil ca vor inlocui Tornado cu F-35.
    Pentru viitor insa, trebuie sa sara la gen6.
    Altfel e pierdere de vreme si de bani.

  7. stan says:

    germani daca se pun pot dezvolta tehnologie de motoaare peste britanici zic eu dar pana acum nu au fost nevoiti sa o faca si oricum ei sant prieteni cu rusi poate le dau rusi ceva info cum sa inceapa

    • admin says:

      La momentul la care vorbim acum, Germania nu e un jucator major pe piata motoarelor reactive. Pot face componente dar sint departe de a proiecta motoare militare. Nu au experienta necesara si ar trebui sa investeasca sume enorme o lunga perioada pentru a egala cei aproape 80 de ani de experienta neintrerupta a britanicilor.

      • stan says:

        de acord dar europa/nemti deja au spus ca vor investi sume mari de bani in cercetare dezvoltare si cred ca sectorul aeronatic este primul si cel mai important candidat pt acesti bani
        iar eu am incredere in cercetarea nemteasca ca va aduce tehnologie peste britanici
        pana acum britanici faceau motoarele iar europeni restul dar cum britanici out nemti sant intrun fel nevoiti sa faca si motoare

        • Marius-Eugen Fenchea says:

          de ce crezi tu ca nu va fi mai usor pentru germani sa cumpere motoarele de la englezi sau de la francezi? Pana la urma motorul de Rafale este un punct de pornire foarte bun si in Typhoon motoarele sunt produse la comun. Daca Suedia a putut sa plece cu RM 12 – varianta a GE 404 imbunatatita, nemtii pot sa porneasca la fel.

  8. enzo says:

    Nu cred ca se pune problema costului.
    Europa in general si Fr/DE in special au bani cu galeata indiferent de conditii. Banii sunt un mijloc, nu un scop.
    Tehnologia de varf in schimb e absolut vitala.
    Francezii au lasat zeci de miliarde cu Rafale, dar cine e cel mai mare constructor european de avioane tip-top?
    Nemtii au o capacitate industriala absolut fenomenala, nu cred ca e nevoie sa stea la mila rusilor decat eventual in materie de resurse brute.

    Ai nostri nu se baga? macar la niste manere de plastic, ceva cutii de viteze… :))))

    • admin says:

      Se baga si ai nostri… in seama. Oricum, n-au timp de prostii, lucreaza la TD.

      “Francezii au lasat zeci de miliarde cu Rafale, dar cine e cel mai mare constructor european de avioane tip-top?” – UK sau Italia, ca ambele fabrica atat EF cat si F-35. Ok, Italia e un pic cam mult dar a fost doar asa, de exemplu.

      • enzo says:

        Bo$$, nu ma refeream doar la 1-2 modele.

        • admin says:

          Credeam ca vorbesti de momentul asta, altfel cum evaluezi cine e cel mai mare constructor european? BAE produce doua din cele mai avansate modele de la ora asta.

  9. MVSTELIDAE says:

    Eu nu am înţeles de ce Rafale este scos din discuţii. Bine, Franţa nu este SUA, iar că şi l-a făcut singură a cam supărat lume, dar măcar în ce priveşte teoria, nu prea înţeleg.

    Nu înţeleg de ce ai nevoie de multirol cu amprentă radar extrem de scăzută, o struţo-cămilă ce stă ca o cărămidă în cer. Un multirol trebuie să fie şi un CAS bun.
    F-35 este atât de bun că încă mai păstrează F16 în cer

    Înţeleg de ce ai nevoie de vânător, fiindcă EF nu prea este vânător, dar Rafale este poate cel mai bun multirol conceput.
    De ce ai dori F-35 vs Rafale nici acum nu reuşesc să înţeleg. Un multirol trebuie să aducă „hell”, să câştige într-o luptă de aproape, Rafale este cel mai bun în acest sens. F35 este mult mai scump de operat, nu poate zbura la fel de mult timp, la fel de departe, nu poate încărca cât Rafale, nu poate lupta de aproape, este bun în ce priveşte SEAD şi E-W.
    Deci este destul de inutil ca multirol, ci mai degrabă este un bombardier specializat ce se poate apăra eficient în acest scenariu.

    Europa are nevoie de un vânător bun cu o amprentă redusă şi capabilităţi SEAD bune,E-W. Rafale ar trebui să rămână pe post de catâr.
    Cât despre motoare, eu cred că nu-i chiar aşa mare tragedie, adică nu-i ca şi cum România ar încerca să facă motorul. Depinde de sponsorizare.

    • admin says:

      Nu depinde numai de sponsorizare, asa cum au aflat si chinezii care oricat de multi bani baga – si baga mai multi decat europenii – nu reusesc sa scoata ceva viabil. Faptul ca Romania nu ar putea sa construiasca un asemenea motor nu inseamna automat ca Franta ar putea. Francezii au fost permanent cu una sau doua generatii in urma britanicilor in ceea ce priveste motoarele cu reactie. Raportul de forte se vede cel mai bine cand te gandesti cine a facut motoarele pentru Concorde.

    • MVSTELIDAE says:

      Păi EJ este spoire a RR în ceva mai Euro. Fără UK, EJ este o carcasă.
      Safran este singurul ce poate face ceva similar, dar probablil are nevoie de finanţare pentru a egala RR.
      Dar este de preferat pista proprie, din ce moment UK este pe o cale fără întoarcere. A-ţi baza vânătorul pe un motor a unui stat ce nu-i parte UE ar fi o imbecilitate.
      Dacă păstrezi EF, nu înţeleg de ce îţi mai trebuie vânător nou.
      Oricum Rafale îl cam bate la orice capitol, chiar şi prin zonele prentru care a fost proiectat.
      EF este mai mult un interceptor, noul avion trebuie să-l înlocuiască pe el. Rafale este foarte bun şi a cam şters pe jos cu toţi în teste, doar că nu are armata americană în spate, deci cu vânzarea este mai greu un pic. Apoi are şi o amprentă destul de joasă şi capabiltăţi E-W. UE s-ar împuşca în picior dacă ar abandona Rafale.

    • MVSTELIDAE says:

      https://www.scribd.com/doc/81390363/Swiss-Air-Force-Confidential-Report-on-the-Evaluation-of-the-Eurofighter-the-Gripen-NG-and-the-Rafale#scribd
      De atunci Rafale a crescut, mai nou are Système de Protection et d’Évitement des Conduites de Tir du Rafale.
      Sunt şi unele analize în comparaţie cu F-35, şi nu prea sunt în favoarea F-35.
      Apoi nu cred că EF este o glumă, cum spun mulţi, doar că nu prea mai are cu cine lupta în rolul pentru care a fost făcut. Dacă Europa rămânea cu cortina pe mijloc, EF era foarte bun.
      Deci UE are nevoie de un vânător pur sânge mai elastic şi mai modern, multirolul îl are.

    • admin says:

      EJ are ca principal furnizor de tehnologie RollsRoyce. Ia in considerare ca atat eurojetul cat si M88 francez sint prea slabe pentru un avion de dimensiunile F-22 sau F-15 la aceleasi performante. Adica fie europenii fac un salt tehnologic, imposibil fara RR, fie raman la avioane cu tractiune scazuta, adica aripa delta si canard: EF, Rafale, Gripen, cu o semnatura radar mai mare.

      • MVSTELIDAE says:

        Păi nu am negat că RR este peste Savran. Este clar „Păi EJ este spoire a RR în ceva mai Euro. Fără UK, EJ este o carcasă.” Am spus clar.

        Ce nu sunt de acord este că un continent întreg nu ar putea produce un motor dacă s-ar lansa un concurs cu cerinţe exacte, finanţat ca atare. Totuşi, UE nu este China. Ce-i drept, după WW2 Europa a decăzut mult, dar nu cred că nu au creierele şi tehnologia materialelor de a face acel motor. Pur şi simplu vorbim de capitalism şi RR este mai bună momentan.

        Aripa delta şi canard-ul nu cred că au o semnătură mai mare din start şi nici nu cred că sunt făcute fiindcă motoarele ar fi mai slabe, ci, după cum spun toţi, există posibilitatea softului de a corecta erorile date de combinaţie şi este o combinaţie bună.

        Eu cred că mai bine se merge pe pista proprie decât pe o pistă exsternă, chiar dacă-i una mai slabă momentan.

        • admin says:

          Crezi gresit, canardul creste semnatura radar. Nu au cum sa controleze geometria unei piese in permanenta miscare. Canardul + delta e o combinatie buna cand ai motoare relativ slabe in sensul ca aduce unele performante la nivelul unui avion cu aripa cu unghi mai relaxat dar cu motoare mai puternice. Combinatia asta are insa si dezavantaje. Cei ce dispun de motoare puternice pot sa aleaga ce configuratie vor, cei cu motoare slabe sint cam fortati sa mearga pe combinatia asta daca vor ceva performante aer-aer decente.

          Cat despre motor, nu stiu ce concurs vrei sa faci cand din tot continentul asta – oricum mai mic decat China – nu produce nimeni un asemenea motor.

          Ca ar putea sa arunce bani in cercetare, da, dar succesul nu e garantat si costul foarte mare. Asa pot cumpara o licenta de la anglo-saxoni si au rezolvat problema.

  10. albert says:

    Eu din poza inteleg ca avionul pilotat are functia de comanda-control,iar elementele luptatoare sunt dronele.Deci tractiunea motorului s-at putea sa nu mai fie un element crucial.

    • admin says:

      Specificatiile nu au fost inca stabilite, poza e doar un concept artistic.

      • albert says:

        In acest pdf la pag. 23 mai este o poza sugestiva in ce priveste schimbarea tacticii luptei aeriene.Cumva ca la infanterie.
        http://cdainstitute.ca/wp-content/uploads/2017/06/Presentation-Brigadier-General-Gerald-Funke.pdf

        • admin says:

          Chestia e asa: daca tot investesc o gramada mare de bani, atunci macar sa atinga daca nu sa depaseasca serios state-of-the-artul actual care este F-22. Nu poti face asta fara o noua generatie de motoare, cat de puternice trebuie sa fie, e de discutat, dar va fi o noua generatie. Ideal ar fi sa fie mai puternice pentru a lasa mai multe optiuni proiectantilor avionului. Cum ziceam: motoare slabe = mai putine optiuni aerodinamice.

  11. Checkmate says:

    Intrebare de om prost: de ce nu poate sa cumpere motoare de la englezi? Cumperi de la Rolls Royce, nu de la guvernul UK.

    • admin says:

      E nevoie de o noua generatie de motoare care, evident, nu e disponibila acum. Deci cineva care are experienta necesara trebuie sa investeasca. Britanicii au experienta dar cum nu sint inclusi in proiect, n-au nici un motiv sa investeasca. Ceilalti ar avea banii insa nu au experienta. Solutia optima e clara.

  12. gsg9 says:

    cred ca exageratzi cu importantza RR pt viitorul motor al viitorului avion de lupta mueropean (daca o sa existe)

    nu e ca si cand astialaltzi acuma ar fi vazut motoare pt prima data…

    nemtzii au MTU Aero Engines si au 33% din Eurojet si macar au vazut ceva

    emiratele arabe franceze au safranul adica fostul snecma si turbomeca adica SNECMA M88 de exemplu

    astea doo au destula expertiza ca sa fabrice za next genereishan av enginz

    daca nu, le impartaseste turbomecanica bucuresti din experientza lor cu viperul

    pt dezvoltarea unui nou motor le trebuie bani in primul rand si daca se prefigureaza o comanda consistenta de cateva sute de avioane mueropene deinmultzit cu doo motoare atunci se va face

    nu cred ca vor umbla dupa licentze americane sau englezesti, din varii motive politice si de securitate, vezi ruptura din ce in ce mai mare intre ei

    din toata afacerea asta cel care pierde este RR fiind lasat pe dinafara

    pe dinafara raman ei oricum si or s’o suga cu brexit means brexit asteptand sa le dea ailaltzi prin guritza a good deal

    ukul nu mai face fighter 8tand pt F35 si din viitorul avion mueropean se pare ca va fi exclus

    or sa manance firimiturile pe care or sa le arunce americanii

    in timp ce astia mueropenii par sa se integreze si mai mult cu armata mueropeana si armament mueropean englezii s’au autoexclus de la masa cu bucate

    si america e peste ocean si are destule probleme economice si sociale si trump vrea sa ia nu sa dea

    • admin says:

      Si eu cred ca te pui gica-contra pentru ca asa e in script.

      Ce motoare aero au proiectat germanii de la MTU pana acum? ….

      SNECMA abia, abia au reusit sa proiecteze ceva similar EuroJet. Diferenta de experienta e majora.

      Aici nu e vorba daca au mai vazut un motor sau nu, daca ar putea sa scoata un motor “nou” sau nu. E vorba de a scoate un motor cel putin comparabil daca nu mai bun decat standardul actual F135/F136. Btw, cauta ce companie a lucrat la ambele proiecte si abia dupa aia poti sa-mi spui ca exagerez.

      Si abia la final trebuie spus de ce RR nu are greturi daca sint sau nu inclusi in noul proiect: ei nu depind de productia de motoare militare, fiind tatici la’ motoarele civile – spre deosebire de SNECMA care nu au reusit sa-si proiecteze singuri un amarat de motor civil. Sa compari RR cu SNECMA e un exercitiu in inutil.

      • gsg9 says:

        cacare script, nu e vb de gica contra sau contra-contra

        Sa compari RR cu SNECMA e un exercitiu in inutil.

        ia postarea mea de sus in jos si pe diagonala stanga dreapta si bolduieste’mi unde am comparat RR cu Snecma, unde am spus ca unii sunt mai buni decat altzii

        am zis ca or sa supravietzuiasca astia doi bine merci si fara RR

        MTU face componente, am scris ca nu vede acuma primul motor

        “MTU’s production share is 30 percent and comprises the low-pressure and high-pressure compressors, the electronic control unit, work on the high-pressure turbine as well as assembly and testing of the engines for the German Air Force.”

        si Snecma a facut motoare

        au suficienta expertiza, or sa se descurce, astia nu sunt turbomecanica bucuresti 🙂

        si nu sunt puliticienii de dambovita, daca au spus ca vor sa faca ceva impreuna probabil ca se bazeaza ei pe ceva, si nu pe RR si UK de care abia asteapta sa scape…

        RR a lucrat cu GE la F136 si au abandonat

        a ramas F135 de la Pratt & Whitney

        RR e bagat in poveste insa face numai putza aia duza orientabila in jos de la varianta cu decolare verticala (avand experientza Harrierului) si ce mai include Rolls-Royce LiftSystem’s four major components:
        -LiftFan
        -Engine to fan driveshaft
        -Three-bearing swivel module (3BSM)
        -Roll posts (two)

        eu din asta intzeleg ca nu RR face motorul ci P&W:

        “The F135 team is made up of Pratt & Whitney, Rolls-Royce and Hamilton Sundstrand. Pratt & Whitney is the prime contractor for the main engine, and systems integration. Rolls-Royce is responsible for the vertical lift system for the STOVL aircraft. Hamilton Sundstrand is responsible for the electronic engine control system, actuation system, PMAG, gearbox, and health monitoring systems. Woodward, Inc. is responsible for the fuel system.”

        Si abia la final trebuie spus de ce RR nu are greturi daca sint sau nu inclusi in noul proiect: ei nu depind de productia de motoare militare, fiind tatici la’ motoarele civile

        aici vorbim de avioane militare, nu civile

        si sunt exclusi de pe piatza asta, de la americani aduna firmituri fix pe zona care’i doare pe ei cel mai tare (decolarea verticala) iara emiratele si cu germanistanul or sa si le faca singuri

        orice excludere inseamna pierdere si nu castig

        si nu numai financiar cat mai ales expertiza…

        • admin says:

          “cacare script, nu e vb de gica contra sau contra-contra”

          Sa intrebam Internetul? Facem poll acusica.

          Daca nu compari RR cu SNECMA inseamna ca-ti dai seama ca nu sint comparabili. Deci e mai bine sa contruiesti motorul cu cei mai buni sau cu cei care nu sint comparabili cu ei?

          Am zis “cauta ce companie a lucrat la ambele proiecte”, nu ca RR ar fi construit core-ul motorului F135. Asta ar fi fost culmea, sa construiasca RR ambele motoare si americanii sa faca sandvisurile. E de notat ca sint unicii care au lucrat la ambele motoare, nu MTU, Avio sau SNECMA.

          “aici vorbim de avioane militare, nu civile”

          Aici vorbim de profit si de ce RR nu sint disperati sa intre in programul european. Ei au si alta sursa de venit.

          “orice excludere inseamna pierdere si nu castig”

          Inca o data, sa citim ce-am spus: “de ce RR nu are greturi daca sint sau nu inclusi in noul proiect”. N-am zis ca nu ar pierde bani ci ca linia asta nu e esentiala pentru ei. Nu vor veni cu basca-n mana.

          “si Snecma a facut motoare… au suficienta expertiza” daca ar fi avut suficienta experienta nu s-ar fi milogit de americani sa le dea motor. Si ala e core al unui motor militar. Unde o fi fost experienta lor atunci?

          • gsg9 says:

            Deci e mai bine sa contruiesti motorul cu cei mai buni sau cu cei care nu sint comparabili cu ei?

            nu construiesti “cu cei care nu sint comparabili cu ei” ci chiar “cei care nu sint comparabili cu ei” isi fac avionas si isi construiesc motor, e o diferentza de nuantza

            cu englezii nu’l mai construiesc din motive politice

            brexit, armata mueroepana and stuff

            pakistanezii din uk tomnai au vetoat nusche initziava relativ la apararea mueropeana

            numai ca sa’i mai incurce un pic

            in consecintza astialaltzi abia asteapta sa scape de ei si or sa’i zboare in suturi

            cred ca incep si ei sa realizeze pt ca vad cacam incepe lumea pe la ei sa se panicheze asa un pic

            fac PR cu vizite cu pizdele ducese si odraslele regale and stuff

            si aud chestii de la puliticienii britanici la genul brexit may never happen dar iarasi cred ca astialaltzi sunt foarte fericitzi sa scape de ei asa ca or sa aiba surprize

            in concluzie ce o fi mai bine dpdv tehnic nu mai este fezabil politic

            Aici vorbim de profit si de ce RR nu sint disperati sa intre in programul european. Ei au si alta sursa de venit.

            iarasi itzi spun ca vorbim de avion de lupta mueropean, nu de autobuze

            ce am scris eu e ca RR iese de pe piatza motoarelor pt avioande lupta

            ca pt ei e esentziala sau nu e irelevant in discutzie

            de la americani apuca firmituri

            mueropenii le dau eject

            iara singuri nu fac nimic ca nu investesc miliarde ca sa aiba prototipuri pe care nu o le foloseasca nimeni

            sau poate le vand rusilor sau chinezilor, mai stii?

            N-am zis ca nu ar pierde bani ci ca linia asta nu e esentiala pentru ei. Nu vor veni cu basca-n mana.

            nu am nici o treaba cu veniturile RR din motoarele pt autobuze

            si nu cred ca asteapta nimeni sa vina RR cu basca in mana

            pur si simplu aia se separa si isi fac jucaria lor

            daca ar fi avut suficienta experienta nu s-ar fi milogit de americani sa le dea motor. Si ala e core al unui motor militar. Unde o fi fost experienta lor atunci

            la CFM56 te referi? iarasi amestecam militare cu civile si daca 8servi s’au dus la americani, nu la RR…

            altfel Snecma a facut M53 si M88

            pornind de la astea doua motoare cred ca are suficienta expertiza sa sa dezvolte un alt motor pt aparat militar

            repet pt a treia oara, astia nu’s turbomecanica bucalestan si autobuze craiova …

            Sa intrebam Internetul? Facem poll acusica.

            lasa internetul, ma refeream la postarea initziala

            si internetul o sa’tzi spuna ca sunt pozitiv, tonic, 8timist si aprob pozitiv tot ce misca

            noroc ca mai vin postacii si se mai plang de dotarea armatei ca sa contrabalanseze 8timismul meu

            ce ma surprinde e negativitatea matale

            astia nici nu s’au apucat de semnat ceva sa se apuce de un proiect si matale le dai deja fail din cauze de motoare 🙂

            lasa’i sa se apuce dracului sa munceasca la motoare niste ani si dupa aia mai vedem

            eu am ceva dubii ca or sa se apuce, asta ar fi principala problema, mai mare decat motoarele

            • admin says:

              “la CFM56 te referi? iarasi amestecam militare cu civile” – La el ma refer si nu, eu nu amestec nimic, CFM56 are core militar. Poate ei sa le fi amestecat. Daca francezii aveau asa de multa experienta cu motoare militare sau puteau recupera usor, de ce s-au milogit atat de americani?

              Chiar si atunci cand si-au proiectat M53 si M88, doar recuperau din distanta fata de standardul de la vremea aia, nu au fost niciodata cei mai avansati.

              Daca vor sa faca un avion care sa merita investitia, adica unul mai bun decat ce exista la momentul asta, atunci au nevoie si de motoare mai bune decat ce exista acum – ia in considerare ca toti ceilalti investesc deja intr-o noua generatie. Istoria ne arata ca francezii nu au putut niciodata sa faca motoare mai bune decat standardul de la vremea aia si e discutabil daca l-au atins vreodata. Deci nu vad motive de optimism. Lasati de capul lor vor scoate un motor “nou”, mai putin avansat decat competitia iar avionul va iesi la fel. Un fel de Rafale. Nici prea-prea, nici foarte-foarte.

          • gsg9 says:

            o fi fost core militar insa or fi considerat ca e mai safe asa sa fie ajutatzi, era miza si riscul prea mare cu airbusurile alea, ma mir ca totusi i’au ajutat tzinand seama de competitzie, era alta epoca acuma trump le dadea mucu…

            or fi facut catch-up cu M53 si M88 insa le’au facut si au zburat cu ele cu succesuri, nu e putzin

            in final la ce racheta de avion te asteptzi matale, o sa fie un rafale stealth nici prea-prea nici foarte-foarte

            si ca tot vb de stealth americanii sunt la a nu stiu cata generatzie de stealth

            astia abia acuma se apuca 🙂 🙂

            singuri, fara ajutor american

            cu RR sau fara cacam tot pe acolo ar fi ajuns, vezi si isteoria Eurofighter

            in fond au nevoie sa inlocuiasca niste aparate actuale Tornado, EF, Rafale si nu vor sa cumpere de la americani

            francezii n’au vrut F16 si au facut M2000, n’au vrut EF si au facut Rafale, au fost mai bune, mai proaste, ce mai conteaza

            era bine cu un motor si mai bun, vedem ce’or scoate, la ce pretz si daca se apuca daca vor finaliza ceva prin 2040 daca om mai trai p’atunci daca o mai exista muinunea mueropeana daca om mai avea ce manca si de unde bea apa daca om purta burka samd ca e mult pana atunci 🙂

    • admin says:

      Cand am vazut primele imagini cu aparatul vopsit bleu-verzui, am crezut ca strategia secreta e sa cumpere PAK-FA.

      E bine ca in sfarsit renunta la canard.