Dupa 20 de ani

Stirea zilei: Bell Helicopter a semnat o scrisoare de intentie pentru cooperare in privinta productiei UH-1Y cu polonezii de la PGZ.

Glumesc.

In realitate, adevarata stire a zilei e cam saraca in amanunte. Romania ar fi acceptat sa cumpere un numar necunoscut de elicoptere AH-1Z pentru un pret necunoscut, producatorul american fiind de acord cu producerea lor in Romania, intr-un grad de integrare necunoscut.

Oricum, trebuie sa recunosti perseverenta celor de la Bell, 20 de ani au asteptat momentul asta.

Pentru a nu lasa postarea fara nici un fel de date, am inclus o supradoza de informatii referitoare la performantele relative ale elicopterelor de transport si de atac, in viziunea RAND:

Click to access RAND_RR141z1.pdf

Pentru cei ce vor rezumatul rezumatului din documentul de mai sus: la categoria elicoptere de atac, AH-1Z are performante superioare AH-64 in cele mai dificile conditii pentru elicoptere, la temperaturi si altitudini inalte. Oarecum de asteptat avand in vedere ca cele doua elicoptere au in comun motorizarea si diametrul rotorului insa Cobra e cu 2 tone mai usor (MTOW).

Scenariile misiunilor luate in calcul, Afganistan si Irak, pot parea putin extreme la prima vedere, insa la o a doua se observa ca temperaturile din Romania se pot apropia de cele din Afganistan iar relieful, desi nu este atat de extrem, are un anumit grad de similaritate.

La categoria elicoptere de transport, se remarca performantele stelare ale CH-47 si cele dezamagitoare ale UH-1Y.

Both comments and pings are currently closed.

40 Responses to “Dupa 20 de ani”

  1. gsg9 says:

    Oricum, trebuie sa recunosti perseverenta celor de la Bell, 20 de ani au asteptat momentul asta.

    eh, ca n’au stat aia dupa noi 🙂

    ce’or sa integreze la ele om vedea

    oricum ceva pare ca se implanta in desfasurare

    prea multe discutzii negocieri pt cumparat armament, multa miscare, vizite prezidentziale de la emirate samd

    elicopterele nici macar nu erau in planurile alea 2017-20…26

    sa vedem daca se concretizeaza totusi ceva, daca au bani la 31 meleoane per bucata si daca vor sa cumpere in loc sa se afle in treaba

    si daca nu vor cat pot sa o mai scalde pesedistii cu scrisori de intentzie, RFIuri, abureli, studii, la un moment dat vor fi fortzatzi sa cumpere dracului ceva

    probabil americanii preseaza puternic pt intarirea zonei asteia si a polacilor ca tampon intre rusi si germanistan respublik of kebab si ambele sunt inarmate cu echipament american

    elicoptere de atac cu o gramada de rachete AT in zbor plus SOCATurile plus MLIurile cu Spike plus Spikeurile la infanterie ai zice ca cineva se teme de niste divizii blindate/mecanizate

    eniuei, la noi si daca se finalizeaza cu succesuri licitatzia pt cele trei pusti cu luneta ne creste capacitatea de lupta cu niste procente

    asa ca orice achizitzie se concretizeaza sa fie primita 🙂

  2. LaCuscaPSD says:

    Bre contractul sa fie semnat….oricum trebuie sa mai asteptam 4/5 ani ce zic aia pentru productia de serie ! Inca mai asteptam contractul cu Rheimetal !

  3. nicolae says:

    Foarte interesant studiul, chiar daca n-am timp sa-l aprofundez acum. Oricum, ma bucur ca macar se pare ca am ales bine. Mai repede de 3-4 ani n-o sa vedem nimic zburand daca se are in vedere constructia in Romania.
    De obicei diavolul sade in detalii asa ca sa asteptam detaliile… 🙂

    N-as compara CH 47 cu UH 1Y. De fapt e o lista destul de pestrita, avand ca etalon Mi17 daca am inteles eu bine. Interesant ca Super Puma care e de fapt H215, nu? a iesit binisor. 🙂

    Sa nu uitam de asta: https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&tab=core&id=52767355751da7904ec20c3106a18d0e&_cview=0

    Compara cu asta: “The Huey has many mission requirements including command and control (C2), escort, reconnaissance, troop transport, medical evacuation and close air support. Typically detachments of two to four Hueys have been deployed with detachments of four to eight Cobras. The forward-mounted weaponry of the Cobra combined with the door guns of the Huey provides a 240° field of fire.”

    Nu zici ca-s copy / paste? 🙂

    Recunosc, sunt fan Huey, asa cum sunt si fan Damen. Ma gandesc sa le emit o factura pentru cata publicitate le fac, doar e Vineri! 🙂

    Si cum e Vineri as face urmatorul pariu: AH/UH 1 la Fortele Terestre, H215 la Fortele Aeriene. Fortele navale?

  4. Gabriel says:

    Articolul de la RAND e dens, nu gluma 🙂
    Concluzia lor m-a facut sa vad cu alti ochi AH-1Z.
    E bine, in fine, ca apar declaratii oficiale cu Bell, Sikorsky, Raytheon, Rheinmetall, Damen, nume sonore fara indoiala, dar … asa brusc ?
    Daca vine si SAAB cu A26, ce ne facem ? La LM @-#$ nu gandesc.
    Parca ceva nu e in ordine …

    • admin says:

      Am zis sa nu discutam pe burta goala, studiul ala e suficient pentru o saptamana.

      Daca vine SAAB cu A26 nu-i putem lasa sa plece fara o scrisoare de intentie, nu e in obiceiul nostru. E drept ca tot in obiceiul nostru e sa fim extrem de zgarciti cu contractele dar macar face bine la moral si la pretul actiunilor.

  5. xv says:

    Ca elicopter de lupta e o alegere buna. Intrebarea e daca nu cumva puteam folosi mai eficient fondurile respective.
    Elicopterele au o survabilitate (da, nu e un termen ok) redusa impotriva unui inamic cu o aparare aa decenta, s-a vazut in Ucraina. Chiar si americanii si-au luat-o de la irakieni (dotati cu tunuri cal 57 mm !) in 2003. Succes au avut sirienii in 1982 dotati cu Gazelle si mai ales rachete at Hot vs un adversar puternic. Asta pt ca au tras de la distanta intr-o coloana mecanizata aflata in miscare.Nu mai spun de nagorno unde pica elicoptere intr-o veselie.Sunt curios unde vom exporta noi Ah 1.Piata e deja suprasaturata.

    • admin says:

      In 1982 MD 500 ale israelienilor (cu 4x TOW) au avut succes impotriva blindatelor siriene, plus ca am inteles ca au fost folosite si impotriva instalatiilor SAM siriene – nu am gasit prea multe detalii in legatura cu operatiunea asta pana acum dar ii cred in stare.

      Cat despre folosirea mai eficienta a fondurilor, as zice ca artileria ar putea fi adusa la un standard onorabil cu o fractie din suma platita pentru elicopterele de atac. Ar ramane bani si pentru corvete si bateriile de coasta.

      • xv says:

        Corect.
        Mi se pare o tampenie sa luam elicoptere, dar asta e, au decis niste oameni destepti, sa vedem sfertul plin al paharului.

        • Victor says:

          Ba din contra, in situatia data paharul este pe 3 sferturi plin, in sensul in care presiunea care se pune pe noi sa luam Patriot-uri, elicoptere, F-16, blindate(pe filiera in principal americana), si sa nu derapam cu deficitul bugetar dincolo de 3%(pe filiera in principal europeana), sunt principalele mijloace prin care factiunile mai mult sau mai putin pro-ruse din politichia romaneasca sunt impiedicate sa arunce tara intr-o catastrofa populist-bugetara, si culmea, sa mai ia si masuri de reforma, pe ici pe colo.

          • xv says:

            Tu judeci situatia dpdv economic, eu dpdv militar. De AA avem nevoie, de elicoptere, hmmm.

        • Marius-Eugen Fenchea says:

          Mie imi pare tampenie incercarea de a copia US Army la scara Romaniei fara a tine cont de resurse.
          Elicoptere de atac poate avem nevoie de maxim 36 desi cred ca economic mai mult de 24 nu ne-am putea permite cu PIB actual.
          Elicopterul de atac e bun contra insurgenta, razboi hibrid, si e bun prin prisma faptului ca poti sa te deplasezi cu ele rapid si oarecum mascat prin zone de defilee. Faza este ca daca pierzi suprematia aeriana limitata esti o tinta usoara pentru aviatia de vanatoare.

          • admin says:

            Probabil ca presupunerea e ca nu se va pierde complet controlul spatiului aerian, de unde si contractul Patriot + V/SHORAD. Plus ca planul nu e sa actioneze singuri ci intr-o coalitie, cu aliatii suplimentand rapid numarul de avioane. In scenariul asta, misiunile de gen CAS, aparare AA locala, vanatoare de submarine, pus/dragat mine ar reveni romanilor. Adica ce nu poate fi adus usor de aliati.

          • xv says:

            Elicopterele de lupta nu erau nici macar pe lista secundara a MApN, in afara celor 8 programe, deci despre ce vorbim ?!?

        • Marius-Eugen Fenchea says:

          Eu cred ca ar fi tampenia secolului sa luam asa cum era demult contractul cu Bell 98 de bucati…atunci chiar am fi prostii Europei.

          • raster says:

            Atata timp cat noi nu am fost in stare 30 de ani sa miscam ceva, nici macar sa trecem in CONSERVARE anumite treburi, ci am TAIAT mai abitir ca un invadator, nu cred ca suntem in masura acum sa facem nazuri. Adica probabil ni s-a servit sintagma de marketing: “Vrei dinastea? Iei si dinastea!” Macar acum nu se taie, si oricum, nu cumparam niste cotzomarle sau lampeduze cu care n-ai ce sa faci. Astept cu interes postarile (nu ma refer la dvs) gen: “Scoli, spitale etc” . De parca atunci cand NU s-a investit nimic s-ar fi facut ceva. Si banii oricum s-ar fi dus pe chilotzi, posete, vacantze, Dubai, Monaco…

            Hai cu beliscopterele!!! Si ce-o mai veni! In halul in care suntem, sunt bine-venite!

          • raster says:

            PS: ioi, ce zic, acu citii mai sus; baiu’ e ca nu sunt pe lista! si daca au fost, dar nu a fost publica? ca nici planurile militare de aparare nu sunt publice? or fi si astea mai putin valabile?

          • Marius-Eugen Fenchea says:

            @ Raster – daca cumparam 98 de bucati cum vroiam prin anii ’98 nu vom mai avea buget de alte chestii mult mai importante sau la fel de importante cum sunt elicopterele de transport, artilerie autopropulsata, rachete antitanc si antiaeriene, rachete sol aer cu raza scurta de actiune la fortele terestre, MANPADS 9 ca si alea lipsesc)si lista poate continua.
            Repet si 24 de elicoptere de atac nu sunt usor de intretinut, 36 cred ca e maximul pe care ni-l permitem acum, daca ne uitam la Franta, Marea Britanie, Israel (care este intr-un conflict permanet) nu o sa vezi numerele astea atat de umflate.
            Daca ma intrebi pe mine in loc de 98 de elicoptere(ceea ce inca sper ca nu este asa) as investi intr-un LCA pentru trecerea pe F 16 si suplimentarea numerelor de fightere adevarate, si la Fortele Terestre as incepe sa upgradez Ghepard-ul cu rachete cu raza scurta ghidate infrarosu/radar + upgrade-uri de radar in sine.
            Apoi tancuri moderne, MBT-uri cam avem nevoie de ceva nou si acum minim 60-80 de bucati ca solutie de stop gap.

          • raster says:

            sa vedem acu, cate o sa fie… daca o sa fie…

    • mihais says:

      Intrebarea e daca va fi un razboi de miscare sau unul de pozitii?Probabil ambele,initial de miscare,dupa care tre’ sa-i scoatem de unde s-au instalat.

      Indiferent pe care mal al Prutului.

      In perspectiva de 10-15 ani,pana se realizeaza programul(in cazul in care se pun pe el) trebuie avuti in vedere si vecinii osmani.Care au un parc mare de blindate.

  6. liviu mustata says:

    Toate bune si frumoase , dar cam tarziu ! Pana vom primi primele aparate , pana vor fi intr-un numar rezonabil , vor trece ani buni .. La cum arata situatia internationala , 2-3 ani fac toata diferenta ! Toata lumea se cearta cu toata lumea , noi cu rusii , India cu China , SUA cu Kim , in Orient .. nu mai stie nimeni .. Tarziu ..

  7. Capatu satului says:

    AH 1z are pana azi un singur cumparator extern: Pakistan care s-a multumit cu 15 bucăți
    Recent pakistanezii au ales un alt elicopter de atac versiunea turca de A129
    comandand 40 de bucăți

    Degeaba elicopter de atac daca nu ai o aviație militara de vânătoare serioasă si o AA serioasă

  8. nikk says:

    ah-1 z poate fi obtinut si prin upgrade-ul mai vechilor ah-1w din care armata sua are in stocuri o gramada.asa zisa productie in Romania poate fi upgrade-ul celulelor de ah1w din amarg.

    • liviu mustata says:

      Nu stiu daca .. Din cate stiu , w are un motor , z are 2. Cam prea mare diferenta ..

      • Marius Z. says:

        W e Super Cobra, deci 2 motoare, alea de care zici tu sunt pana la seria S

      • nikk says:

        mai citeste.ah1w are doua motoare si rotorul vechi cu doua pale.ah1z are tot doua motoare si rotorul quad.

    • Alex says:

      Nu este nicio celula la AMARG. Ce este Whiskey la ora actuala este in serviciul USMC.

      • Marius Z. says:

        si le trec incet-incet la Z…

      • nikk says:

        nu ma inebuni! pe bune? eu zic ca sunt fix 20 ah1w supercobra,16 ah1s si 7 ah1j.iar f16 a/b sunt 285(235a cu 50b).ca tot ziceau unii ca se terminara.intra pe siteul amarg inainte sa spui prostii.

        • nikk says:

          scuze.am papat un “n”.

          • Alex says:

            Sunt sapte la ora actuala care sunt canibalizate pentru piese de schimb.

          • nikk says:

            inseamna ca aia de la amarg sunt tampiti.ei cu manuta lor au scris ca au 43 de cobre.din care jumate sunt ah1w.dar ce stiu ei?

            • Alex says:

              Ai stii mai mult daca ai avea acces la NALCOMIS (Naval Aviation Logistics Command Management Information System). Site-ul respectiv este administrat si mentinut de niste baieti care sunt pasionati de chestia asta si nu este un site oficial al 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG) sau care este asociat oficial cu Davis-Monthan AFB.