A treia cale

Carcasa motorului CAMM-ER - Sursa: Avio

Carcasa motorului CAMM-ER – Sursa: Avio

Cei mai discreti dintre membrii concernului MBDA – italienii – pun ceva la cale.

Italia se pregateste sa inlocuiasca sistemele anti-aeriene Aspide/SPADA (similare SeaSparrow) si, in urma unei cercetari de piata, a descoperit ca nici unul din sistemele aflate acum in productie nu corespunde cerintelor sale. Cerinte care includ folosirea unui senzor radar activ, un sistem de lansare “rece” si o raza de actiune (probabil) mai mare de 40km. Au fost luate in calcul atat produsele MBDA cum ar fi MICA si ASTER-15 dar si concurenta IRIS-T si NASAMS. Rezultatul a fost decizia de a se alatura dezvoltarii CAMM-ER, produsul bratului britanic al MBDA.

Prin aplicarea primului principiu al programelor de achizitii militare ce implica R&D  (nimic nu e pe gratis, totul se plateste si primesti exact atat cat contribui) italienii vor contribui cu EUR95mil insa au primit in schimb contractul de dezvoltare a noului motor racheta. Avio a devenit subcontractor al MBDA Italia pentru dezvoltarea si productia noului motor cu diametru marit (190mm vs 166mm pentru CAMM).

Pe langa lansarea de la sol (varianta selectata deja de FT cat si de Aviatia italiana), CAMM-ER va putea fi lansata din VLS-urile SYLVER ale DCNS folosite de Marina italiana pe navele de patrulare PPA insa, daca traditia se respecta, “legatura speciala” britanico-americana ar putea face ca Mk41 sa fie o alta optiune, existand zvonuri ca racheta ar fi fost deja selectata de spanioli pentru dotarea viitoarelor fregate F-110 (Mk41).

E interesant de remarcat ca MICA si ASTER-15 au fost refuzate de italieni pe criteriul razei de actiune inferioare CAMM-ER, care la cei 45km poate face concurenta inclusiv ESSM.

Pe o piata a SHORAD/MRAD navale dominata de competitia MICA/ASTER-15 vs ESSM, anglo-italienii MBDA se pregatesc sa ofere o alternativa demna de luat in calcul.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “A treia cale”

 1. Marius Z. says:

  Daca tot s-a semnat pentru colaborare cu MBDA, as fi preferat ceva de genul (nici MICA nu e rea)… doar ca banii cam lipsesc pe partea noastra.

 2. Ilie says:

  Daca racheta va avea performantele de pe hartie va fi o alternativa buna la ESSM dar mai ales la AMRAAM-ER. Avand in vedere ca foloseste coordonatele de la orice radar disponibil, si cu un mid-course update de la un container la sol plus ghidare terminala activa suna bine. Problema e ca nu stim preturile comparativ cu ceilalti competitori.

 3. gsg9 says:

  au fost refuzate de italieni pe criteriul

  ce sa spun, macacaronarii au descoperit apa calda si sapunul…

  au descoperit fix ca alea pe care le cumpara nu corespund “tehnic”

  si ca alea la care se pot baga la ceva productzie ca sa mai faca niste bani numai alea sunt bune 🙂

  altfel nasams cu essm si amraam-er ar fi o mai buna 8tziune

  fie si numai pt ca americanii baga bani constant in dezvoltarea rachetelor si le updateaza constant, ceea ce ailaltzi n’or sa faca pt perioade mari de timp

  si asta e mult mai important in timp decat un set de features la un moment dat

 4. Marius-Eugen Fenchea says:

  Faza este ca s-ar putea ca englezii cu a lor CAMM ER sa fie din start superiori la capitolul cold start,ready to fire, achizitie tinta si poate chiar manevrabilitate in traiectoria finala.
  ESSM nu mai este chiar noua si nici nu are renunele de arma perfecta. Sunt convins insa de un lucru ESSM va functiona bine in sistemul USN dar s-ar putea ca un sistem mai rarefiat cum este cel italian sa aiba nevoie de mai multa precizie.

  • gsg9 says:

   s-ar putea ca poate chiar 🙂

   vezi pdf’ul cu ESSM Block2 cacare sunt contributing participants si cacare sunt noncontributing

   si catzi bani se baga in R&D

   https://www.tehnomil.net/2017/08/30/cum-arata-un-mou-adevarat/

   deci ESSM se va moderniza constant pt ca in spate ei este statele muite ale hamericii plus restul interesatzi s’o cumpere/upgradeze

   camm-er o sa aiba un set de capabilitatzi la lansare si dupa aia va sta asa care este niste ani buni, ca nu’i vad pe englezi sa investeasca constant sume mari de bani in dezvoltare (vine si brexitul peste ei acuma si mai iau o gura sanatoasa de rahat) iara macacaronarii nici atat, astia se bucura ca fac si ei motoarele

   pe termen lung e mai avantajos sa stai pe langa aia multzi care baga constant banul in upgradare, altfel risti sa ramai pe un drum infundat

Leave a Reply