Romanii au tras cu ochiul la EyeBall

EyeBall R1 - Sursa: ODF Optronics

EyeBall R1 – Sursa: ODF Optronics

Operatiunile militare din mediu urban au atras dezvoltarea unei categorii speciale de roboti, numiti “throwable robots”.
Este vorba de roboti destul de usori si de rezistenti pentru a fi aruncati peste obstacole sau prin ferestre, cu misiunea de a culege imagini in sprijinul trupelor de interventie.
Unul dintre cei mai interesanti “throw bots” vine din Israel, este produs de ODF Optronics si se numeste EyeBall R1.

Este o sfera de 85mm diametru, cantarind 580gr, avand o camera video color sau alb-negru, un sistem de iluminare in infrarosu pentru utilizare in mediile cu luminozitate scazuta, un sistem audio si un sistem wireless care asigura transmiterea imaginilor si a sunetului in timp real pe o distanta de 35m in interiorul cladirilor si 150m in exterior.

Opiniile asupra eficacitatii EyeBall sint insa impartite, dupa spusele unui utilizator IDF: “Implementarea tehnica este perfecta insa conceptul este gresit”.

 

O problema este legata de faptul ca, nefiind mobil, odata ce se stabilizeaza intr-un punct fix robotul nu isi poate schimba pozitia si in cazul in care aterizeaza in spatele unor obstacole cum ar fi mobilierul, devine inutil.
Alt neajuns este legat de modul in care este folosit: aruncarea oricarui obiect intr-o camera ocupata duce la pierderea avantajului suprizei pentru echipa de asalt.
Au fost gasite insa niste solutii foarte simple: atasarea unei corzi astfel ca EyeBall sa poata fi retras in cazul in care aterizeaza intr-un loc neprevazut si folosirea lui pentru observarea unor spatii de trecere sau camere neocupate, in loc de a fi aruncat in mijlocul spatiului ocupat de adversar.

Un dispozitiv similar a fost proiectat si realizat la ACTTM, numit “Sistem Antitero Portabil de Observare si Supraveghere in Spatii Inchise” (SAPOS).

SAPOS - Sursa: ACTTM

SAPOS – Sursa: ACTTM

Fata de EyeBall, SAPOS are un diametru mai mare (115mm) dar o greutate apropiata (500-600gr), o autonomie de 15min (fata de aproximativ 2 ore) si o distanta de transmisie a datelor audio/video de 25m in interiorul cladirilor.

Interior SAPOS - Sursa: ACTTM

Interior SAPOS – Sursa: ACTTM

Ramane de vazut care va fi experienta utilizatorilor romani cu SAPOS si daca impresiile vor fi mai pozitive decat cele ale israelienilor.

 

Surse:
www.odfopt.com/Products_pdfs/EyeBallR1.pdf
www.wired.com/dangerroom/2009/07/whats-wrong-with-israels-eyeball-bot/
www.wired.com/dangerroom/2009/08/training-the-israeli-armys-robot-squads/
ACTTM

Both comments and pings are currently closed.

2 Responses to “Romanii au tras cu ochiul la EyeBall”

  1. Da, este intradevar o solutie pentru trupele de asalt, pentru a strande informatii!