Dar Gripen-ii un’ se duc ei, cand se duc?

SAAB Gripen - Sursa: air-ace.blogspot.co.uk / Foto: Per Kustvik

SAAB Gripen – Sursa: air-ace.blogspot.co.uk / Foto: Per Kustvik

O alternativa putin explorata la F-16 portugheze ar fi Gripen A/B, cele mai vechi dintre ele fiind produse in aceeasi perioada cu cele mai tinere F-16 OCU ale Portugaliei, cele provenite prin Peace Atlantis I.
Pentru a compara cele doua variante este insa necesar sa se identifice un numar de Gripen A/B disponibile din stocurile Flygvapnet si o estimare a pretului pentru care suedezii ar fi de acord sa le vanda.
Pana acum Suedia nu a oferit spre vanzare aparate A/B, doar C/D noi sau in uz (sau E/F in cazul Elvetiei) si ca atare s-ar parea ca nu exista aparate stocate dar cifrele productiei Gripen indica altceva.

Fortele Aeriene Suedeze au comandat un total de 204 avioane in trei loturi: 29 (A), 110 (76 A + 14 B + 20 C) si 64 (C/D) din care 201 au intrat in final in dotare

 

Productia SAAB Gripen - Sursa: www.defenseindustrydaily.com

Productia SAAB Gripen – Sursa: www.defenseindustrydaily.com

In acel moment existau deci 119 aparate A/B (105 A + 14 B) inainte ca o parte din ele sa fie convertite la standardul C/D (12 C + 2 D) si transferate in leasing Ungariei.
Procesul de conversie este similar cu F-16 MLU dar structura este mult mai puternic modificata si se pare ca, cel putin in cazul Ungariei, nu s-a facut la paritate 1:1, fiind nevoie de folosirea a aproximativ 25 de celule A/B pentru conversia a 14 aparate C/D.
Pretul este si el comparabil cu MLU, aproximativ 20mil USD per aparat.

Dupa alte informatii insa Suedia mai avea doar 134 de aparate operationale (54 A, 12 B, 56 C, 12 D) si chiar scazand cifra de 25 de aparate destinate conversiei, raman aproximativ 28 de aparate A care au “disparut” din dotare.
Suedezii si-au propus ca pe viitor sa opereze o flota de aproximativ 100 de aparate C/D, celor 68 C/D noi urmand sa li se alature 31 de aparate convertite din A/B. Contractul a fost semnat deja in 2007 si are o valoare de 600mil USD.
Nu se stie exact cate celule A/B vor fi folosite in procesul de upgrade dar, dupa unele informatii, dupa procesul de modernizare vor ramane aproximativ 40 de aparate A/B (incluzand si cele 28 “disparute” de mai sus) care vor fi fie vandute, fie modernizate si ele la standardul C/D.

Pentru Romania SAAB a preferat sa ofere doar aparate C/D noi, cu gandul la mentinerea liniei de productie insa la un pret mai mare de 50mil USD per aparat oferta nu este competitiva cu F-16 vechi, care pot fi cumparate pentru 10-15mil USD.
Lasand la o parte dezbaterea avantajelor si dezavantajelor avioanelor vechi vs noi, daca cumparatorii cer avioane cu pretul cel mai mic posibil (deci in mod clar avioane uzate) neavand suficienta finantare pentru aparate noi, atunci SAAB va trebui sa isi adapteze oferta sau sa piarda respectivele contracte si odata cu ele perpectivele de a vinde avioane noi in viitor.
Pana acum SAAB a mizat pe cartea necastigatoare a ofertei avioanelor noi insa ar trebui sa devina evident ca, indiferent de raportul pret/calitate, pretul cerut este prea mare pentru economia Romaniei (dar si a Bulgariei si Croatiei) in acest moment.

Intrebarea pentru SAAB si guvernul suedez ar fi daca pot oferi avioane similare cu (sau mai bune decat) F-16 portugheze, la un pret echivalent insa intr-un numar mai mare si cu livrare mai rapida.
Cum necesarul imediat al Romaniei este de cel putin 24 de avioane iar pe termen mediu de 48, o oferta suedeza care sa se incadreze in actualele cerinte ne-ar scuti de efortul suplimentar al prelungirii resursei MiG-ului 21 (cu toate limitarile si pericolele ulterioare) si asta ar putea fi beneficiul cel mai important care ar trebui scos in evidenta.

 

Surse:

www.fmv.se/en/Projects/JAS-39-Gripen/Milestones/
www.forsvarsmakten.se/sv/Materiel-och-teknik/Flyg/Stridsflygplan-JAS-39-C/
mobiledevdesign.com/hardware_news/sweden_upgrade_aircraft_1024/
www.globalsecurity.org/military/world/europe/gripen-program.htm
wiki.scramble.nl/index.php/Saab_39_Gripen#JAS_39A
www.defenseindustrydaily.com/the-jas39-gripen-swedens-4th-generation-wild-card-02401/
air-ace.blogspot.co.uk/2010/08/thais-gear-up-for-gripen.html

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.