MiG-29, polonezii si romanii

MiG-29 Polonia

MiG-29 Polonia

Unul din misterele aeronauticii militare din partea noastra de Europa si anume modul in care Polonia reuseste sa-si mentina in stare de functionare flota de MiG-29, e pe cale sa fie elucidat.
E de notorietate faptul ca principala problema in exploatarea MiG-29 este resursa motoarelor RD-33, foarte scazuta in comparatie cu standardul occidental.
Solutia nu are nimic supranatural, Polonia cumpara motoare noi sau uzate (pe care le reconditioneaza intern) de oriunde se poate. Inclusiv din Romania.


La sfarsitul lunii Septembrie, Ministerul Apararii din Polonia a cumparat 5 motoare provenite din Romania si reconditionate la uzina WZL-4, anunta agentia Altair.
Pretul total este de 40mil zloti, mai mic decat cel de 50mil zloti estimat initial (10mil zloti per motor) iar resursa va fi de aproximativ 800 de ore fata de 1200-1600 de ore pentru un motor nou.
Stirea mai mentioneaza ca pretul este la jumatate fata de cel platit anterior pentru motoare similare dar achizitionate printr-un intermediar.

Din punctul de vedere al Romaniei nu se poate spune ca este o surpriza, daca avioanele retrase nu au putut fi vandute la bucata, atunci sint vandute piesa cu piesa.

Revenind la Polonia, estimarile arata ca vor avea nevoie sa achizitioneze in jur de 40 de motoare in perioada urmatoare si la un pret de producator de aproximativ 2,5mil USD bucata, asta ar insemna in jur de 100mil USD doar pentru intretinerea motoarelor, fara a vorbi de intretinerea pentru restul echipamentelor.
Modul in care s-au facut achizitiile de motoare RD-33 pana acum este detaliat intr-un alt articol Altair, afacerea are ceva foarte familiar romanilor: intermediarul era o firma “de apartament” care a reusit sa umfle pretul de patru ori fata de valoarea de piata.
Astfel, acum un an intermediarul a vandut Ministerului Apararii din Polonia motoare noi pentru suma de 25mil de zloti in timp ce alti clienti (China si India) au cumparat direct de la producator RD-33 la un pret de aproximativ 7,5mil zloti (2,5mil USD).
Acelasi intermediar a reusit sa vanda motoare uzate pentru 18mil zloti (4,6mil EUR) in timp ce uzina poloneza WZL-4 oferea acelasi lucru la pretul de 10mil zloti. Evident intermediarul a fost preferat si in cazul asta.
Ce e si mai interesant, se pare ca prin contract motoarele noi trebuiesc reparate in Rusia in loc de WZL-4 si asta ar insemna scoaterea producatorului polonez din afacere.
Dupa cum se vede si la ei firmele capusa prospera.

Atat de asemanatori si totusi diferiti.

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “MiG-29, polonezii si romanii”

  1. […] TEHNOMIL.NET 26 octombrie 2012|No Comments ← Un nou scandal de spoinaj intre Rusia si Romania Cancel Reply […]