ARCA sesizeaza DNA impotriva ROSA

Ar fi cea mai buna pacaleala de 1 Aprilie insa anuntul postat pe pagina de Facebook a ARCA pare serios:
ARCA a introdus o acțiune penală la Direcția Naționlă Anticorupție împotriva Agenției Spațiale Române (ROSA), alături de alte trei acțiuni civile. Obiectul acțiunii penale îl constituie lipsa de transparență menită să ascundă incompetența și frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată STAR, precum și conflictele de interese și abuzurile în serviciu care au marcat această competiție.”

Deocamdata ROSA este in corzi si ar avea nevoie de o minune pentru a-si spala reputatia (a se citi transparenta totala in ceea ce priveste proiectele administrate si/sau un eveniment de mare impact cum ar fi o lansare reusita de balon, racheta, satelit, orice…).
Daca doua organizatii care rivalizeaza pentru aceeasi pozitie au aproximativ aceleasi rezultate practice insa una comunica extrem de mult iar cealalta aproape deloc, se expune unor scandaluri gen STAR si mai are si o tinichea legata de coada numita GOLIAT, nu e greu de ghicit cine va avea intaietate pana la urma, indiferent de potentialul tehnic real.

ROSA pare sa fi uitat, sau nu a invatat inca, faptul ca domeniul asta depinde nu numai de banii de la buget ci si de capacitatea de a proiecta vise si a starni entuziasm. Nu degeaba NASA are pusa la punct o masinarie de marketing si este extrem de atenta cu relatiile publice si aparitiile media.

Prin comparatie, ROSA a reusit sa starneasca publicului larg acelasi nivel de entuziasm pentru proiectele sale ca cel inspirat de un sac de caramizi. Si asta nu pentru ca i-ar lipsi proiectele care sa starneasca imaginatia sau care sa aiba finalitate practica (de exemplu) ci pentru ca pur si simplu nu a fost interesata sa le promoveze in afara minimului absolut necesar in cadrul unor simpozioane sau comunicari de uz intern. Partea proasta e ca recentul scandal le poate afecta si pe acestea, si asta ar fi o pierdere reala.

Retrospectiv, ce a dus ROSA in situatia de fata a fost secretomania si lipsa abilitatii de a comunica, caracteristici deja traditionale dar care sint incompatibile cu calitatea de agentie publica guvernamentala.  Daca raspunsul ROSA care se contureaza este pe aceeasi linie, adica ignorarea ostentativa a problemei si tacerea, atunci nu se va obtine decat intarirea suspiciunilor legate de STAR.

Solutia pentru ROSA ar fi sa compenseze  perioada “taciturna”, sa supra-comunice pe orice canal la indemana, adica nu doar niste comunicate seci se site-ul propriu si sa-si schimbe complet modul in care vede relatiile publice. Daca nu…”Change is not necessary. Survival is optional” W. Edwards Deming

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.