Nimeni nu e profet in tara lui

PAAD Expomil 2007 - Sursa: ArmyRecognition.com

PAAD Expomil 2007 – Sursa: ArmyRecognition.com

Mai ales daca tara e Romania.

La Expomil 2007 Electromecanica Ploiesti a prezentat un concept nou la acea data: un sistem ce integreaza pe un vehicul usor rachete anti-aeriene si rachete sol-sol eficiente impotriva tehnicii de lupta neprotejate sau usor blindate.

Sistemul numit “Platforma Deschisa de Lansare a Rachetelor AA cu Bataie Apropiata” era in esenta un TABC-79 pe care era instalata o turela dotata cu rachete A-95 ce asigurau componenta sol-aer si rachete STAR-80L, produse in colaborare cu Elbit, constituind componenta sol-sol.


Trebuie mentionat ca STAR-80L este practic vechiul PRND care a primit un modul de ghidaj semi-activ laser STAR produs de Elbit.

Constructorul a prezentat o alta versiune la Expomil 2009, rachetele A-95 fiind inlocuite cu A-94 si rachetele STAR-80L primind un nou tip de container.

PAAD Expomil 2009 - Sursa: MilitaryPhotos.net

PAAD Expomil 2009 – Sursa: MilitaryPhotos.net

 

Judecand dupa platforma aleasa si numarul limitat de lovituri transportate se poate banui ca vehiculul ar fi fost destinat misiunilor de cercetare.

Ultimile vesti legate de acest prototip dateaza din 2010 cand Electromecanica a anuntat efectuarea unor teste ale rachetei STAR-80L, insa nimic legat de o eventuala intrare in productie.
PAAD nu a intrat in dotare nici pana acum, probabil nu a convins indeajuns conducerea MApN pentru plasarea unei comenzi, motivele exacte ramanand necunoscute.

Ideea a reaparut recent, de aceasta data in SUA: in Februarie 2013 Lockheed Martin a demonstrat in poligon lansarea unei rachete DAGR de pe un lansator montat pe un vehicul blindat usor, platforma aleasa fiind prototipul inscris de LM in cursa pentru dotarea US Army cu succesorul Humvee, programul Joint Light Tactical Vehicle.

Lansare DAGR de pe LM JLTV – Sursa: Lockheed Martin

 

DAGR este extrem de similara cu STAR-80L, fiind versiunea ghidata laser a PRND-ului Hydra-70 si destinata tot distrugerii tintelor usor blindate. Acelasi lansator cu 4 sine de lansare tip M299 poate fi dotat si cu rachete anti-tanc Hellfire care asigura distrugerea blindatelor grele.

Lansator M299 cu Hellfire si DAGR - Sursa: DefenceForumIndia.com

Lansator M299 cu Hellfire si DAGR – Sursa: DefenceForumIndia.com

O posibila destinatie a sistemului ar fi Corpul Puscasilor Marini care foloseste in prezent un concept numit CAAT (Combined Anti-Armor Team), un grup de vehicule usor blindate (Humvee) dotate cu mitraliere si rachete anti-tanc TOW, grup destinat misiunilor de recunoastere sau escorta a convoaielor.

Ideea este ca vehiculele dotate cu mitraliere sa protejeze lansatoarele anti-tanc de infanteristi iar TOW sa asigure protectia grupului impotriva blindatelor grele, totul montat pe niste platforme usoare care se bazeaza pe viteza pentru supravietuirea pe campul de lupta.

US Marine Corps CAAT - Sursa: MilitarySpot.com

US Marine Corps CAAT – Sursa: MilitarySpot.com

 

Lansatorul prezentat de Lockheed Martin ar avea avantajul unei puteri de foc net superioare prin inlocuirea TOW cu Hellfire si adaugarea DAGR.

Practic singura diferenta functionala intre conceptul Electromecanica si cel al Lockheed Martin ar fi data de folosirea rachetelor anti-aeriene in locul celor anti-tanc insa este foarte posibil sa existe o solutie pentru montarea unui lansator Spike-MR pe vehiculul romanesc, respectiv ca sistemul american sa poata adopta lansatoare Stinger similare Avenger.
Ideea ar avea sens in cazul in care s-ar cauta o protectie cat mai completa pentru un grup de vehicule usoare aflate intr-o misiune de recunoastere in teritoriul inamic, potrivindu-se foarte bine modelului CAAT.

Revenind la Romania, daca am ratat sansa sa fim deschizatori de drumuri poate ca macar acum vom adopta  ideea, ce are in acest moment pedigree si origine sanatoasa si vom relua proiectul Electromecanica, de aceasta data instalat pe un Sherpa, similar JLTV, si in plus integrand si Spike-MR.

 

LM JLTV - Sursa: DefenseNews.com

LM JLTV – Sursa: DefenseNews.com

Sherpa Light Carrier - Sursa: Renault Truck Defense

Sherpa Light Carrier – Sursa: Renault Truck Defense

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

3 Responses to “Nimeni nu e profet in tara lui”

  1. […] si in cazul PAAD, daca atunci nu am stiu sa recunoastem o idee buna, macar acum sa incercam sa imitam succesele […]

  2. […] si in cazul PAAD, daca atunci nu am stiut sa recunoastem o idee buna, macar acum sa incercam sa imitam succesele […]

  3. […] pare familiara, e pentru ca un concept similar a fost deja prezentat in Romania (de citit “Nimeni nu e profet in tara lui, episodul 1“) dar se pare ca nu a starnit suficient interes pentru a fi si […]