De unde sare iepurele

SIBA - Sursa: ProTVIntl.ro

SIBA – Sursa: ProTVIntl.ro

Cancan.ro:  “El ne apara de OZN-uri

Un fost maistru militar a nascocit acum sapte ani un sistem integrat de baraj aerian. Inventatorul sustine ca acesta poate fi folosit chiar pentru a apara planeta de amenintarile asteroizilor. Proiectul dezvoltat de Ionel Ignat este destul de simplu. “Este vorba de module cu explozibili, care stau singure in aer prin autorota-tie, trecand de la lansare la giropter prin metamorfoza. Acestea functioneaza ca un camp de mine aerian”, ne-a povestit Ionel Ignat. El a adaugat ca aceste module nu pot aparea nici pe radar, pentru ca sunt mici, au o raza de cel mult un metru, si intra in motorul oricarui avion care trece pe langa ele.(…) Potrivit acestuia, inventia i-ar fi fost luata de catre Ministerul Apararii. “M-au scos din inventie si sunt in proces cu ei din 2007”, ne-a spus Ionel Ignat.”

Un articol marca Cancan cu o inventie bizara, OZN-uri, meteoriti si nelipsitul proces. Lipseste conexiunea sexy dar nu le poti avea chiar pe toate in acelasi articol. Si totusi ciudata poveste de abia incepe…

Proiectul Sistemului Integrat de Baraj Aerian a ajuns şi pe masa şefilor din Armata Română, care i-au găsit câteva defecte:

“- Deplasarea aleatorie, în funcţie de curenţii atmosferici;

– Afectarea culoarelor de zbor ale aviaţiei proprii sau aliate;

– Stânjenirea acţiunilor apărării aeriene cu baza la sol.”

În plus, susţineau în urmă cu patru ani specialiştii Academiei de Înalte Studii Militare, sistemul propus de Ionel Ignat ar fi riscant pentru mediu. Teoretic, argumentele invocate ar fi trebuit să blocheze proiectul. În realitate însă, el a fost testat în secret.

“Pornind de la propunerea iniţială a autorului (Ionel Ignat n.r.), în Academia Tehnică Militară s-au proiectat, construit şi testat mai multe versiuni cu microgiroptere cu pale pliabile, care sunt deosebit de stabile şi fiabile”. (Punctul de vedere al lt.col.dr.ing.Boscoianu, Academia Tehnică Militară)

Inventatorul a aflat adevărul, abia la doi ani de la primele teste, din presa militară. Îi este recunoscută calitatea de autor, indirect. Atât şi nimic mai mult.”  Sursa: ProTVInt.ro

La memoriul adresat Academiei Tehnice Militare pentru a studia “Sistemul integrat de baraj aerian pentru apararea antiaeriana a teritoriului SIBA“, propus de dumneavoastra, confe­rentia­rul univ. locotenent-coman­dorul dr. ing. Mircea BOSCOIANU, de la Catedra Sisteme de Aviatie si Mecanica, a dat urmatorul punct de vedere final:  

“Propunerea autorului consta intr-un sistem de microgiroptere mono sau mul­ti­pale, echipate cu granule explozive de im­pact, deosebit de eficient in apararea spa­tiu­lui aerian impotriva unor posibile atacuri inamice. Lansarea se poate face fie din aero­nave echipate cu containere special desti­na­te, fie din minirachete cu motor fuzee, ca­­pa­bile sa urce la altitudini de peste 1000 m. Pornind de la propunerea initiala a auto­rului, in Academia Tehnica Militara s-au proiectat, construit si testat mai multe ver­siuni de microgiroptere cu pale pliabile (dupa o idee a domnului Silvestru Morariu), care sunt deosebit de stabile si fiabile. Calculele aerodinamice au fost efectuate pornind de la un set de profile special adaptate curgerilor subsonice la numere  reduse. Testarile in zbor au inceput in 2002 si s-au efectuat din minimodele spatiale, echipate cu motor fuzee de 2,5-5Ns. Perfor­mantele au fost ameliorate prin utilizarea de materiale compozite care au permis reducerea semnificativa a masei palelor si a vitezei de coborare pe verticala, respectiv marirea timpului de autorotatie.

Primul test oficial a fost efectuat in 20 mai 2004, cu ocazia primului Seminar destinat microve­hiculelor spatiale din Romania, eveniment deosebit de important si organizat de Academia Tehnica Militara. Se poate afirma ca, din punct de vedere aero­dinamic si constructiv, evolutiile diver­selor concepte au fost peste asteptari. De re­mar­cat simplitatea si eficienta sistemului de autodistrugere propus de domnul colonel dr. ing. Bica Marin, care a fost testat si fiabilizat in perioada 2002-2004. Deoarece echiparea cu granulele explozive nu comporta proble­me deosebite, se considera ca integrarea produsului se afla deja intr-o faza avansata.” Sursa: Observatorul Militar

Primele testari au fost efectuate cu micromodele spatiale echipate cu motoare fuzee de 2,5 Ns si 5 Ns, care au capacitatea de a efectua lansari de la altitudini de 300-400 m. Daca se considera viteza de coborare a microgiropterelor de 0,5-0,6 m/s, rezulta un timp de mentinere in aer de 10-15 minute. Daca se considera si eventualii curenti termici ascendenti, acest timp poate fi de ordinul orelor. Testele ulterioare au considerat folosirea unor microgiroptere mai mari (lungimea palelor de 0,4-0,6 m), lansate cu micromodele spatiale echipate cu motoare fuzee de 10-40 Ns, ce permit lansari de la 600-1.000 m.

Din punct de vedere al eficientei in contextul plierii palelor in racheta purtatoare, cele mai eficiente sunt microgiropterele bipale. Aceasta solutie noi o consideram foarte buna, deoarece permite depozitarea unui numar mare de microgiroptere in fuselajul rachetei purtatoare. Sunt simple din punct de vedere al mecanismului de deschidere in zbor (la iesirea din microracheta, deschiderea se face automat, pe baza unui mecanism simplu, cu balamale tip arc de ceas, deosebit de fiabil). Giropterele mai mari au avantajul echiparii cu granule explozibile mai mari, fiind destinate motoarelor aeronavelor mari, tip dublu flux bijet sau monojet.

SIBA reprezinta un program simplu, flexibil, ieftin si, mai ales, util intr-un program de aparare a spatiului aerian exclusiv national.” Sursa: Observatorul Militar

Pare a fi farsa perfecta de 1 Aprilie menita sa trimita “agenturili straine” dupa potcoave de cai morti. Si pentru a nu lasa goluri evidente, procesul chiar exista, a ajuns pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Civila si de Proprietate Intelectuala, se poate citi intortocheata istorie juridica aici .

Doua lucruri merita sa fie retinute din decizia ICCJ de mai sus:

Ca urmare s-a constatat că reclamantul în justificarea pretenţiilor formulate împotriva pârâţilor de obligare la plata unor despăgubiri pentru folosirea fără drept a proiectului SIBA ( sistem integrat de baraj aerian) pentru apărarea tării, ca autor al acestui proiect nu a făcut dovada că este titularul unui brevet de invenţie care să-i confere drepturi de proprietate intelectuală, drept de exploatare exclusivă sau de cesiune.

O altă critică a vizat greşita aplicare a legii în sensul că s-a apreciat că acţiunea trebuia supusă dispoziţiilor Legii nr. 8/1996 când ea a fost întemeiată pe dispoziţiile Legii nr. 64/1991 şi că din probele administrate a rezultat că nu există interes în cadrul activităţilor pârâţilor (n.n. MApN si Academia Tehnica Militara) în derularea acestui proiect.

Deci omul nostru nu are inregistrata calitatea de inventator iar MApN si Academia Tehnica Militara afirma ca nu ar fi continuat proiectul. Povestea procesului continua la Curtea de Apel Bucuresti unde, dupa inca un an, apelul reclamantului este respins si acesta inainteaza recursul (Februarie 2013), mai multe detalii gasiti aici.

Existenta procesului nu certifica insa si existenta SIBA iar faptul ca informatii despre un proiect “secret” au fost facute publice tocmai in Observatorul Militar este destul de suspect.

Desi nimic nu mai mira la justitia din Romania, poate fi totusi posibil ca un proces sa dureze atata timp in lipsa obiectului sau?

Sau trebuie sa acceptam improbabilul si anume ca proiectul a fost macar luat in considerare si testat daca nu si dezvoltat?

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.