OPFOR: razboaiele gazului

AGRI - STRATFOR via SigurantaEnergetica.ro

AGRI – STRATFOR via SigurantaEnergetica.ro

Nabucco este mort, traiasca AGRI!

Zicala “boala lunga, moarte sigura” se potriveste ca o manusa intarziatului proiect Nabucco, de curand decedat cu acte in regula. Pentru Romania alternativele sint exploatarea gazelor de sist, cu toate necunoscutele tehnologice, economice si de mediu sau proiectul AGRI, care se pare ca va fi impulsionat.

Securitatea energetica a Romaniei va depinde deci, macar partial, de navele ce vor tranporta gazul lichefiat la Constanta.

In aceste conditii, este pregatita Marina Romana sa protejeze ruta de transport Kulevi(Georgia) – Constanta?

Recunosc ca intrebarea este prea simpla, de nivelul bacaloriotilor generatiei actuale si poate nu foarte actuala, in conditiile in care detaliile AGRI nu au fost inca definitivate, cu atat mai putin initiata constructia.

Daca este sa o complicam putin si sa o punem in perspectiva corecta: exista ceva semne ale intentiei de a reconsidera prioritatile dotarii Armatei pentru a putea duce la indeplinire noul obiectiv strategic?

Scenariu deocamdata sci-fi: sa ne imaginam improbabilul scenariu in care conflictul dintre Georgia si Rusia se aprinde din nou si Romania trimite un contingent pentru protectia instalatiilor de la Kulevi.

Viata ar bate detasat Hollywood-ul.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

5 Responses to “OPFOR: razboaiele gazului”

  1. Cezar says:

    Pentru a se putea intampla asa ceva vreodata, Romania are nevoie nevoie de o super marina si o foarte buna si dotata armata, la toate capitolele. Un fel de Grecie sau Italie a marii negre. Mai avem nevoie si de o super aviatie, cel putin la MK….ehe…ar fi o treaba! 🙂

    • admin says:

      + sa incepem sa ne gandim de pe acum la ce posibilitati practice avem, in loc sa asteptam economia sa o ajunga pe cea a Italiei inainte de a misca ceva.

  2. mihaid says:

    Romania nu e in stare sa-si apere propriile granite in caz ca.se supara cineva pe noi. de trimis forte expeditionare prin Georgia sa ii apere contra rusilor nu cred ca poate fi vorba vreodata, nici macar in filme.

    • admin says:

      Bineinteles ca trebuie inceput de aproape dar atat timp cat nici macar nu ne punem problema sa ne aparam interesele mai indepartate nici nu o sa putem sa o facem in viitor.

  3. […] un episod din seria OPFOR, o continuare la “Razboaiele gazului“, despre modul in care Romania isi poate apara (sau nu) interesele in zona Marii […]