Invingator la puncte

F-4 Phantom - Sursa: Wikipedia.org

F-4 Phantom – Sursa: Wikipedia.org

Duelul inceput pe cerul Vietnamului intre F-4 si MiG-21 continua inca, de la o distanta sigura insa, de data asta pentru titlul de cel mai longeviv avion aflat inca in dotarea unor forte aeriene relevante.

Pe 29 Iunie ac, Germania a retras ultimul F-4 din dotare insa acesta si-a invins deja rivalul sovietic, avand in vedere ca mai este inca folosit in Europa de Grecia si Turcia iar in Asia de Coreea de Sud si Japonia, toate acestea fiind tari incomparabil mai dezvoltate decat ultimii utilizatori ai MiG-21 (sau clonelor sale chinezesti) din respectivele lor regiuni, care nu au posibilitatea financiara de a renunta la ele.

Pentru a vedea jumatatea plina a paharului: intr-un univers alternativ dar nu asa de diferit, in care Romania ar fi avut F-4 Lancer, adica un avion care sa combine raza de actiune, viteza si tractiunea versiunilor originale cu un radar capabil de a ghida rachete BVR AMRAAM (versiuni modernizate ce exista si in universul asta) si o casca tip Dash pentru lupta WVR, totul pe o platforma ce pare a rezista mai bine uzurii morale ca MiG-ul, s-ar mai fi pus asa de acut problema inlocuirii lor cu aparate de generatia a 4-a?

 

F-4E Terminator 2020 Turcia - Sursa

F-4E Terminator 2020 Turcia – Sursa

 

Sau am fi incarcat sa copiem planul turcilor, care intentioneaza sa-l inlocuiasca direct cu F-35? La momentul la care si-ar permite fiecare, evident. Adica la Pastele Cailor, in cazul Romaniei.

Si la cat de bine se tine F-4, chiar ar fi rezistat pana atunci.

 

 

 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “Invingator la puncte”