In grafic

Lansarea primei rachete SM-3 din cadrul FTM-21 - Sursa: mda.mil

Lansarea primei rachete SM-3 din cadrul FTM-21 – Sursa: mda.mil

Pe data de 18 Septembrie s-a desfasurat un nou test al rachetelor anti-racheta SM-3 Block IB. FTM-21 sau Flight Test-Standard Missile-21, organizat de Missile Defense Agency si US Navy, a constat din interceptia unei tinte balistice de catre doua rachete SM-3 lansate de la bordul crucisatorului  USS Lake Erie.

Ce este special la acest test, este ca a fost pentru prima data cand s-au lansat doua rachete spre aceeasi tinta, procedura standard ce are menirea de a asigura o probabilitatea mai mare de distrugere a rachetei inamice. In plus, momentul lansarii si traiectoria tintei nu au fost cunoscute dinainte, pentru a da un plus de realism testului.

Tinta a fost distrusa de prima racheta interceptoare, cea de-a doua zburand prin norul de fragmente rezultat de coliziune.

A fost cel de-al 4-lea test consecutiv reusit pentru SM-3 si al 27-lea dintr-un total de 33 de incercari.

Trebuie amintit ca SM-3 Block IB este destinata a dota baza Aegis Ahore de la Deveselu, incepand cu 2015, deci lucrurile par sa mearga conform planului.

Filmul testului poate fi vazut mai jos.

 

 

In related news: se aude ca Turcia ar fi acordat contractul pentru rachetele antiaeriene si anti-racheta cu raza lunga de actiune, in valoare de USD4Bil, chinezilor de la CPMIEC (China Precision Machinery Export-Import Corp.) care au oferit  varianta de export FD-2000 a sistemului HQ-9.

Asta in pofida repetatelor avertismente primite de Turcia din partea membrilor NATO care ar fi ingrijorati de integrarea echipamentelor chinezesti in reteaua de senzori a Organizatiei. Cat e adevar si cat o incercare a SUA si Frantei de a impinge Turcia sa selecteze produsele lor (Patriot si respectiv SAMP/T) nu e foarte clar.

Cert e ca Turcia a primit din partea chinezilor cea mai ieftina oferta si promisiunea transferului tehnologic complet. Asa cum a procedat si pana acum, e foarte probabil ca acesta sa fie primul pas pentru Turcia pe calea proiectarii unui sistem local mai avansat, pe baza experientei acumulate cu HQ-9.

Asta daca intelegerea va fi dusa la bun sfarsit, pentru ca stirea ar putea fi doar o incercare a Ankarei de a smulge in final un pachet similar din partea competitorilor occidentali.  HQ-9 este considerat cel mai putin avansat dintre sistemele prezente in competitie, pe langa cele mentionate mai sus fiind evaluat si S-300.

Oricum ar fi, este un joc interesant al Turciei care doreste sa obtina tehnologia necesara fabricarii rachetelor anti-aeriene cu raza lunga insa nu poate sa-si strice relatiile cu partenerii occidentali.

Daca contractul va fi in cele din urma semnat va fi insa un mare castig pentru China care s-ar afla astfel la primul export de inalta tehnologie catre un membru NATO (cooperarea Turcia – China in domeniul rachetelor e mai veche dar nu a avut pana acum ca obiect sisteme asa de avansate).

Desfasurarea evenimentelor este cu siguranta tinuta sub observatie de Polonia, care trebuie sa se decida in curand asupra unui contract similar.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.