Alegerea corecta?

ItPsv 90: Marconi Marksman pe T-55AM - Sursa: Wikipedia

ItPsv 90: Marconi Marksman pe T-55AM – Sursa: Wikipedia

Tunuri antiaeriene de 35mm Oerlikon, turela Marconi Marksman, sasiu T-55AM de provenienta poloneza: ItPsv 90 in serviciul Finlandei.

Greu de gasit o combinatie mai eterogena dar se pare ca a functionat (oarecum).

Marksman a fost o turela SPAAG proiectata de firma britanica Marconi,  folosind un radar de cercetare si control al tirului al aceleiasi firme si doua tunuri de 35mm de provenienta elvetiana, Oerlikon Contraves similare cu cele montate pe Gepard.  Constructia cutiei blindate a fost facuta de Vickers.

Ceea ce Marksman nu a avut a fost un sasiu dedicat, fiind destinata a fi montata pe caroseriile tancurilor deja existente.

Odata cu sfarsitul Razboiului Rece potentialii clienti au disparut odata cu amenintarea aviatiei sovietice asa ca a urmat o perioada in care sistemul a fost propus cam in toate variantele posibile: Centurion, Chieftain, Challenger 1, M48, Leo 1, Type 59.

Poate cea mai inedita varianta a fost cea montata pe un sasiu de T-55AM. Si tocmai asta a fost combinatia in care s-au primit primele si ultimele comenzi, respectiv 7 bucati intrate in dotarea Finlandei in 1990.

Desi se pare ca au fost si unele probleme tehnice, intalnite la orice produs nou nedezvoltat complet,  ItPsv 90 a  stat in serviciu pana in 2010 cand au fost plasate in rezerva.

 

 

Creditata cu performante asemanatoare cu cele ale mai cunoscutului Gepard, Marksman era totusi un sistem simplificat, inscriindu-se in tendinta din acea perioada de a avea un singur radar in loc de doua si deci costuri de achizitie si intretinere mai scazute.

Poate ca ar fi fost o alegere mai inspirata pentru Romania?

 

 

Both comments and pings are currently closed.

17 Responses to “Alegerea corecta?”

  1. Sigur nu! Sasiul Ghepard-ului era mult mai fiabil decat cel de T 55 AM.

    • admin says:

      Discutabil. Fiabilitatea nu este singurul criteriu de evaluare al unui sistem de armament si, in plus, depinde de conditiile in care se face intretinerea. Gepard poate sa fie extrem de fiabil daca este intretinut curent in Germania dar mai putin daca opereaza in conditiile romanesti. Nu am o comparatie MTBF/MTTR intre Gepard/Leo 1 si T-55 in conditiile romanesti asa ca nu pot sa ma pronunt.

      Iar sasiul e doar o componenta care contribuie la fiabilitate, s-ar putea ca Marksman, cu un singur radar mai recent si poate modernizat cu EO/IR sa fie mai fiabil decat Gepard cu doua radare mai vechi.

      Oricum ideea era ca daca Marksman merge pe T-55 (si pe multe alte platforme) atunci ar fi mers si pe TR-85M1. Din nou, nu avem o comparatie Leo 1 vs TR-85M1 in privinta fiabilitatii si asta e doar o parte a ecuatiei. Costul total al intretinerii e o alta, de exemplu. Altele ar fi mai greu cuantificabile, cum ar fi dependenta de furnizorii straini.

      • Marius Z. says:

        Corect, sasiul de T-55 sau mai ales de TR-85 ar putea fi de dorit in conditiile de exploatare din Romania. Aplicabil si pentru cei 36 de Gheparzi de la noi din ograda. Nu-mi este clar cat de mare ar fi diferenta intre performanta radarelor modernizate de pe Ghepard (rezolutie, raza de actiune, rezistenta la bruiaj) si cel de pe Marksman.

        Am vazut ca sistemul Ghepard “bate” cu cativa km in plus fata de Marksman si asta l-ar face interesant, dupa modernizare, si pt. descoperirea in avans a unor tinte si eventual ghidarea unor rachete AA, cu km buni inainte ca amenintarea sa poata fi angajata eficient cu tunurile.

        Varianta rachetelor AA IR este deja integrabila pe Gheparzi, atat in varianta Stinger cat si CA-94M, avand o raza de achizitie a tintei similara cu a tunurilor. Doar ca deocamdata “nu sunt bani”!

        • admin says:

          Au de gand sa le modernizeze in continuare, la Gepard ma refer? Nu s-a auzit nimic despre asta.

          Cat despre performantele radarelor Siemens/EADS vs Marconi/BAE, merg clar pe mana englezilor.

          CA-94M pe Gepard era interesant dar cred ca au fost ceva probleme tehnice cu A-94, nu doar lipsa banilor, altfel ar fi cumparat macar varianta MANPADS sa refaca stocurile.

          • Marius Z. says:

            Din ce stiu eu, CA-94M au ceva modernizare a capului de cautare cu Elbit…

            Nu, MAPN nu are programe de modernizare pentru mai nimic, actualmente. Ma refeream la modernizarea Ghepard existenta, atat cu privire la adaugarea rachetelor (cele 2 radare lucrand pana la 15km distanta), modernizarea computerului de tragere (digitizare) si a sistemului de vizare.
            http://www.army-technology.com/projects/gepard/

            “The modernisation scheme for the Gepard included: integration of C3 capabilities; improvement in target engagement with extended combat range, shorter reaction time and better hit and kill probability; and improved self protection. The main thrust of the improvement programme was the installation of new fire control systems, command and control management, muzzle velocity measurement device and the certification for new frangible armour-piercing discarding-sabot ammunition (FAPDS) rounds.
            The command, control and communications network for the Dutch Gepard includes the new TICCS control system with a FM 9000 radio from Thales Nederland (formerly Signaal). The C3 system for the German Gepard, the HflaAFüSys, includes a new SEM 93 radio from SEL / Alcatel (GE).

            The Dutch version, PRTL 35mm GWI, is based on the same system technology as the Gepard system with the exception of the radar system configuration. For this reason the upgrade programme was managed as a bilateral project.

            First deliveries of vehicles in the upgrade programme were made in 1998, and the programme was completed in 2005. Germany upgraded 147 systems.”

            Intrebare-intrebatoare, ai nostri Gheparzi sunt dintre cei 147 modernizati sau nu?

            • admin says:

              Am inteles ca au fost probleme la trageri cu A-94 si de asta au fost trase pe dreapta. Nu stiu daca problemele au fost rezolvate dar nu am vazut publicate contracte de achizitie pt ele, deci banuiesc ca nu sau se asteapta ceva mai nou. Sau poate ca se bazau pe achizitia de Mistral.

          • Marius Z. says:

            Ale noastre, sosite in 2004 se pare ca sunt standard B2, adica fara vedere pe timp de noapte si cred ca nu au ultimele modernizari, incluse in nivelul A2.

            • admin says:

              Ar fi fost totusi ciudat sa ne transfere cu prioritate echipamente abia modernizate, normal era sa le fi pastrat pentru ei. Noi am fi trebuit sa cerem modernizarea prin contractul de achizitie dar poate ca s-a vrut ceva la pretul minim. Oricum trebuie verificat, deocamdata sint doar supozitii, poate ca de atunci au mai pus ceva pe ele. Daca au ramas cu echipamentele vechi, ne asteapta cat de curand o cheltuiala serioasa.

  2. Marius Z. says:

    Gepard B2L avem in dotare, cu computer analogic, din pacate:

    România – 43 (36 + 7 pentru piese) de sisteme B2L, donate de către Germania
    http://www.ligamilitarilor.ro/tehnica-militara/sistemul-antiaerian-gepard/

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Gepard

    http://rft.forter.ro/2009_1_t/07-arm/02.htm

    Conceput şi realizat pentru descoperirea, identificarea şi nimicirea platformelor aeriene ostile care acţionează împotriva grupărilor de forţe şi obiectivelor terestre, complexul antiaerian autopropulsat calibru 2 x 35 mm “GEPARD B2L” este răspunsul tehnicii de vârf la adresa platformelor aeriene ostile care acţionează asupra grupărilor de forţe terestre în dinamica lor, indiferent de condiţiile meteo, atât ziua cât şi noaptea.

  3. Marius Z. says:

    Merci si eu! Le voi include in preluarea pe Romil 🙂

    • admin says:

      “The Romanian Gepards are not being upgraded to the latest enhanced standard, as are the 147 Gepards for the German Army and 60 for the Royal Netherlands Army.” Sursa.

      Din aceeasi sursa reiese ca A2 nu a modificat si radarele si asta ar fi o modernizare suplimentara, facuta de exemplu de brazilieni.

      Oricum, Gepard-ul romanesc are radarul vechi si e posibil sa fie depasit dpdv ECM.

      Btw, pagina Wiki in germana are mult mai multe info tehnice decat cea in en.

      • Marius Z. says:

        Eu pe wiki cea in Germana m-am uitat cand am gasit primele info.

        Modernizarile sunt peste nivelul A2, care are insa toata gama de senzori.
        Faptul ca brazilienii au acces la ultimele modificari ar trebui sa reprezinte un impuls si pentru noi… dar de unde atata initiativa!