Se aude ca… Episodul 4

Umkhonto - Sursa: defenceweb.co.za

Umkhonto – Sursa: defenceweb.co.za

Sud-africanii de la Denel au testat la inceputul lunii Octombrie o varianta cu raza de actiune marita a rachetei Umkhonto,  care a lovit in premiera o tinta aflata la o distanta de 20km.

Sesiunea de teste a fost compusa din trei trageri, primele doua folosind versiunea curenta a Umkhonto, lovind cu succes tintele la o distanta de 15km.

O alta premiera a fost folosirea radarului 3D Reutech RSR-320 pentru ghidarea rachetelor pana in faza terminala a traiectoriei, cand acestea au folosit proprii senzori IR pentru incadrarea tintelor.

Fata de competitia existenta in acest moment pe piata rachetelor SHORAD, Umkhonto se apropie de paritate tehnologica cu MBDA MICA VL, concurentul francez avand inca ascendentul unui cap de ghidare alternativ RF, este superioara lui Diehl IRIS-T SLS, care nu dispune de legatura de date si comparabila cu Spyder-SR, care insa foloseste doua tipuri de rachete diferite.

Comparatia cu SL-AMRAAM este mai dificila, racheta americana avand avantajul senzorului RF si a razei de actiune mai mari insa, cu siguranta si dezavantajul pretului mai mare.

In viitorul apropiat pe aceeasi piata se vor inghesui si britanicii cu CAMM si turcii cu Hisar-A, ambele aflate inca in teste.

Sud-africanii au anunta ca lucreaza deja la o versiune cu raza medie a Umkhonto, probabil prin adaugarea unui booster si la o versiune ghidata RF. Ar rezulta un concurent serios pentru Spyder-MR, IRIS-T SLM si chiar Aster 15.

Revenind la sesiunea de teste, acestea au fost urmarite de reprezentanti din noua state care nu au fost insa nominalizate in anunturile de presa.
Cum achizitia de rachete SHORAD MICA VL a fost blocata cu mai mult timp in urma, ar fi bine ca una din cele noua state interesate sa fie Romania. Este doar o speranta, avand in vedere necesitatea din ce in ce mai presanta a unor rachete SHORAD atat pentru modernizarea fregatelor cat si pentru dotarea Fortelor Aeriene.

Lasand la o parte criteriul financiar, desi Umkhonto este cel mai probabil (mult) mai ieftina decat MICA, dupa modul in care Denel a cooperat cu Brazilia pentru dezvoltarea A-Darter este cert ca sud-africanii sint si mult mai deschisi decat francezii pentru un transfer adevarat de tehnologie de care are atata nevoie industria noastra.

Iar cooperarea cu ei nu s-ar limita neaparat la rachetele anti-aeriene, Denel detinand inca tehnologie competitiva la nivel mondial in ceea ce priveste munitiile inteligente, UAV-urile si radarele tactice.
Este foarte greu de gasit la acest moment cineva dispus sa coopereze in mod real in atatea domenii cu un partener care nu detine tehnologii critice, Denel anuntand, de exemplu, intentia de a dezvolta o noua racheta BVR in cooperare cu Brazilia.

Romania a refuzat o data parteneriatul, o decizie inexplicabila care ar fi schimbat destinul Electromecanicii din Ploiesti, nu ar trebui sa se rateze si momentul asta.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.